Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές στηρίζονται τα σενάρια επαναφοράς

Στόχος των παικτών η ανάκαμψη μετά το αρνητικό ταμείο τον Μάιο. Στο επίκεντρο ευρωεκλογές, ΕΚΤ, αλλά και τα τραπεζικά μερίσματα. Η τάση στις αγορές και το discount με την Ευρώπη.

Χρηματιστήριο: Σε ποιες μετοχές στηρίζονται τα σενάρια επαναφοράς

Με την προσοχή στην ΕΚΤ και την κάλπη των ευρωεκλογών ξεκινά -χρηματιστηριακά- ο Ιούνιος.

Από τις 18.497,94 μονάδες για τον DAX, από τις 7.992,87 για τον CAC40 και από τις 8.275,38 για τον FTSE100.
Με θετικό πρόσημο νωρίτερα τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη, και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με αρνητικό ταμείο τον Μάιο και μετά από σερί δύο εβδομάδες με διόρθωση οι επενδυτές ξεκινούν από τις 1.431,84 μονάδες.

Εκκίνηση Ιουνίου, μήνα που χαρακτηρίζεται, εκτός άλλων, από τη διανομή κεφαλαίων εισηγμένων -είτε μέσω επιστροφής είτε μερισμάτων- περίπου ενός δισ ευρώ. Αλλα 800 εκατ. υπολογίζεται πως θα ακολουθήσουν -τον Αύγουστο- καθώς στον στίβο της διανομής κερδών στους μετόχους μπαίνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Πιθανόν τέλος της εβδομάδας να έχει δοθεί η απάντηση του SSM στις διοικήσεις των Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank για το ύψος των ποσών που θα διατεθούν. Συγκρατημένα αισιόδοξοι στην κοινότητα οι επενδυτές, καθώς ακόμη και εάν εγκριθεί το ανώτατο αιτούμενο ποσοστό, θα είναι στο ήμισυ του ευρωπαϊκού (κλαδικού) μέσου όρου. Θα μπορούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να αφορά και το «έως 30%» των κερδών 2023 που έχει αναφερθεί η διοίκηση της Εθνικής, σημείωναν χρηματιστηριακά στελέχη. Μία τέτοια προοπτική θα «παιχτεί» στην αγορά, εκτιμούν οι ίδιοι, με τη μετοχή της Εθνικής στα 7,98 ευρώ. Στα 2,012 της Eurobank, στα 3,608 της Πειραιώς και στο 1,551 ευρώ της Alpha Βank.

Από τις 1.241,66 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με σημαντικές απώλειες 4,81% την τελευταία εβδομάδα που μείωσαν στο 0,35% την άνοδο του Μαΐου.

Με αυξημένο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή τακτική γενική συνέλευση μετόχων του group Mytilineos, μετά και τις τελευταίες κινήσεις της διοίκησης (λ.χ. Ιταλία), την προοπτική του Λονδίνου (FTSE100), όπως και άλλων ενεργειών που προεξοφλείται πως θα ξεδιπλωθούν στη συνέχεια.

Με αυξημένες εισροές ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Optima Bank, μετά το μίνι rebalancing της Παρασκευής. Η ένταξη αμφοτέρων στον δείκτη MSCI Small Cap είχε ως αποτέλεσμα συναλλαγές αξίας 16,1 εκατ. στην πρώτη και 24,5 στη δεύτερη. Στα 8,26 ευρώ σε χαμηλή πτήση η μετοχή του ΔΑΑ -με διακριτό μάζεμα από «ισχυρά χέρια» κοντά στην τιμή εισαγωγής, έως τα 12,02 ιστορικά υψηλά ο τίτλος της Optima Bank. Στα 2,478 δισ. και τα 882 εκατ. αντίστοιχα η αποτίμηση των δύο εισηγμένων, το στοίχημα της εισόδου της Optima Bank στο club των billionaires παίζεται από αρκετούς στην αγορά.

Από τη Euroxx η πρώτη αποτίμηση μεγεθών 3μήνου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρει από νωρίς ο ΧΑΜαιλέων η χρηματιστηριακή το χαρακτηρίζει ισχυρό, ενώ με την τιμή στα 16,76 ευρώ υπάρχει περιθώριο 22% για υπεραπόδοση.

Αρχή 7μήνου σήμερα, με τη Fitch να μην αλλάζει τη βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας -βράδυ Παρασκευής-, απόφαση λίγο ως πολύ αναμενόμενη/προεξοφλημένη από την κοινότητα, όπως και η σταθερή 10άδα του «καλαθιού» ελληνικών επιχειρήσεων της MSCI Standard Greece.

Μεθαύριο ο ΟΔΔΗΧ προχωρά σε μία πρώτη κίνηση «κουρέματος» οφειλών του Δημοσίου (μέσω εντόκων). Πρακτικά ο Οργανισμός βγάζει έντοκο 12μηνης διάρκειας -με λήξη στις 7 Ιουνίου 2023-, ύψους 1,6 δισ., στοχεύοντας σε άντληση 600 εκατ.

Στόχος του ΟΔΔΗΧ, τέλος του 2024, οι οφειλές του Δημοσίου -σε έντοκα- να έχουν περιοριστεί σε λιγότερες των 8 δισ., πρακτικά το «κούρεμα» σε ετησιοποιημένη μέτρηση θα ξεπερνά τα 4 δισ. (δηλαδή το 2% του ΑΕΠ).

Απαραίτητη η αναφορά, καθώς το δεύτερο 15νθήμερο Μαΐου ομόλογα και μετοχές διέγραψαν αντιστρόφως ανάλογη πορεία. Ανοδος των αποδόσεων για τα κρατικά ομόλογα, διόρθωση για τις μετοχές.

Σε αυτή τη συγκυρία η JPMC παίρνει θέση long στα ελληνικά ομόλογα (GR10Y), ενώ μεθαύριο Πέμπτη επιτελείς των συστημικών τραπεζών θα είναι στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο του 28ου Συνεδρίου της Goldman Sachs.

Μένει να φανεί εάν (και πώς) θα μπορούσε να αναστραφεί η τάση για την αγορά σε long στη διάρκεια ενός μήνα που -παραδοσιακά- και λόγω αποκοπών μερίσματος χαρακτηρίζεται για την αρνητική του απόδοση.

Με την αποτίμηση των εισηγμένων, και πάλι, λιγότερο των 100 δισ., είναι αρκετά χαμηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου (ως προς ΑΕΠ), σε discount που υπό προϋποθέσεις και μετά την τελευταία διόρθωση αφήνει περιθώρια ανοδικής αντίδρασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v