Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται ο Γενικός Δείκτης, με τους βραχυπρόθεσμους να κλειδώνουν κέρδη στις τραπεζικές μετοχές. Αγοραστές σε ΟΤΕ, Σαράντη, Mytilineos. Κινητικότητα στα mid caps.

Ελεγχόμενες πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Ελεγχόμενη διόρθωση στα ευρωπαϊκά, μικρό πλεονέκτημα πωλητών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μερική κατοχύρωση θέσεων, μετά το τελευταίο ανοδικό σερί σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, οριακά αρνητικά γύρισαν τα futures του S&P500 στη Νέα Υόρκη.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ στο επίκεντρο, το ενδιαφέρον περισσότερο στη ρητορική της Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το διοικητικό συμβούλιο που σύμφωνα με την προεξόφληση των επενδυτών θα ανακοινώσει μείωση επιτοκίων. Πρώτη μετά από -σχεδόν- δύο χρόνια, αλλά με το ζητούμενο για το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια του 2024.

Κοινή εκτίμηση πως θα «μετρήσει» λιγότερο ή περισσότερο και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Κοντός ψαλμός που λένε, με άξιο αναφοράς πως η ανοδική διόρθωση μάλλον ήταν ευκαιρία για intraday traders να «κλειδώσουν» μέρος των βραχυπρόθεσμων θέσεών τους, εκμεταλλευόμενοι το εύρος διακύμανσης (χθεσινό χαμηλό - υψηλό αρχής σήμερα), παρά για νέες κινήσεις τους σήμερα, με ορίζοντα την Παρασκευή.

Πρακτικά, στις 1.250,73 μονάδες το χθεσινό χαμηλό -στις 1.239 την Παρασκευή, έως τις 1.273,30 το χθεσινό υψηλό-, στις 1.261,87 η κορυφή στην αρχή σήμερα, σε αυτό το εύρος περιορίζονται οι όποιες εντολές αγοραστών-πωλητών (από τα χαμηλά Παρασκευής). Ο μέτριος τζίρος στη χθεσινή συνεδρίαση, με επικέντρωση στα τραπεζικά χαρτιά, παρέπεμπε περισσότερο σε trading παρά σε επενδυτικού χαρακτήρα εντολές.

Εξαρχής η υπέρβαση των 1.299 μονάδων για τον ΔΤΡ είχε θεωρηθεί ως λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο, με πιθανότερο αυτό της επαναφοράς προς τις 1.264 μονάδες (πρώτη/κοντινή αντίσταση).

Διακριτή σε αυτό το διάστημα η απουσία ουσιαστικού ενδιαφέροντος από διαχειριστές ξένων funds, ενδεχομένως να τελούν σε αναμονή και για το road show της Goldman Sachs, παρά τη θετική προσέγγιση του τραπεζικού κλάδου από οίκους όπως λ.χ. νωρίτερα η Jefferies. Αγοραστής στον κλάδο, σύμφωνα με τον Γιώργο Α. Σαββάκη.

Προσώρας, όμως, η ροή εντολών, ο τζίρος παραμένουν σε μάλλον μέτρια μεγέθη -αν και ελαφρώς ενισχυμένα σε σχέση με χθες-, υπερισχύουν οι πωλητές σε Εθνική (8,064), Πειραιώς (3,654), Alpha Bank (1,562), Eurobank (2,036), όπως επίσης σε αρκετά blue chips.

Συγκεκριμένα, σε ΟΠΑΠ (14,70), ΔΕΗ (11,23), Jumbo (26,58), Cenergy Holdings (8,92), Viohalco (6,35) κ.α., σε αντίθεση με αγοραστές σε Motor Oil (26,46), HelleniQ Energy (8,55) για δεύτερη σερί συνεδρίαση, σε ΟΤΕ (13,58), Mytilineos (36,86), επίσης για ακόμη μία συνεδρίαση.

Ωστόσο, προσφορά-ζήτηση σε μέτρια επίπεδα, πολύ δύσκολα να διαφοροποιηθεί ουσιαστικά κάτι μέχρι και την Παρασκευή.

Intracom Holdings (3,695), Fourlis (4,04), ΑΔΜΗΕ (2,195), AVAX (1,49) από τις λιγοστές των mid caps με σχετικό ενδιαφέρον (και συναλλακτική δραστηριότητα).

Σε 37 μετοχές πλεονεκτούν οι αγοραστές, σε 29 οι πωλητές. Περιορισμένο όμως το εύρος διακύμανσης (χαμηλής-υψηλής τιμής) καθιστά αποτρεπτικό το όποιο trading.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v