Χρηματιστήριο: Δίνουν τάση οι τράπεζες

Ζητούμενο η συνέχεια στην επιστροφή των αγοραστών στις τραπεζικές μετοχές. Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για τον κλάδο. Σε ρυθμούς ΕΚΤ και γενικών συνελεύσεων η αγορά.

Χρηματιστήριο: Δίνουν τάση οι τράπεζες

Μικτά πρόσημα στη Wall Street, μετά από συνεδρίαση με αρκετά τεχνικά προβλήματα στο ξεκίνημά της.
Στις 5.283,40 (0,11%) ο S&P500, από οριακά υψηλότερη τιμή τα futures του δείκτη νωρίτερα.

Τρίτη σερί συνεδρίαση με θετικό πρόσημο στα ευρωπαϊκά, με την προσοχή κυρίως στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο DAX ενισχύθηκε 0,68% στις 18.608,16 και ο CAC40 στις 7.988,02 (0,06%).

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επιστροφή αγοραστών μετά την τελευταία διόρθωση, με τον Γενικό Δείκτη στις 1.447,41 (1,09%).

Μέτριου κόστους η αντίδραση, περισσότερο προς ανοδική διόρθωση μετά από 15νθήμερο κύκλο απωλειών έδειχνε, με την αξία συναλλαγών στα 89,3 εκατ., με 16,5 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών, ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη. Εντός τεχνικών προδιαγραφών, ακριβώς όπως και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των τραπεζικών μετοχών, που είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τα μέσα Μαΐου και μετά -ενδεικτικά τόσο το 1,84% του Δείκτη Τραπεζών όσο και τα 32 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν σε μόλις δύο μετοχές, των Πειραιώς (3,698) και Eurobank (2,047).

Αντίδραση που σύμφωνα με χρηματιστές δεν την πρόλαβε μεγάλο μέρος της κοινότητας, με αποτέλεσμα τη σχετικά εύκολη επίτευξή της.

Από το αν θα ακολουθήσουν κι άλλοι σήμερα θα εξαρτηθεί η συνέχισή της προς την επόμενη αντίσταση των 1.299 μονάδων. Ηδη ο πρώτος στόχος πληρώθηκε ακριβώς βάσει των τεχνικών συντεταγμένων που παρακολουθούν οι αναλυτές. Χαρακτηριστική η αναφορά μας στον Εκηβόλο πως «... στο ενδεχόμενο ανοδικής διόρθωσης, στόχος των long είναι η (επανα)κατάκτηση των 1.264 (και 1.299 μονάδων)...».

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μέτρηση του Ηλία Ζαχαράκη, υπάρχει δρόμος για τους long, συνέχεια που μπορεί να υποστηριχθεί αφενός από τη γενικότερη τάση στα ευρωπαϊκά -λόγω ΕΚΤ-, αφετέρου από τα καθαρώς εγγενή που αφορούν τον κλάδο. Η επενδυτική ημερίδα της Goldman Sachs -στη Μαδρίτη-, η αναμονή για την απάντηση του SSM για το ύψος των μερισμάτων συνδυαστικά με την όποια προεξόφληση για την επομένη των εκλογών (9 Ιουνίου). Ηδη το lockup για την Εθνική ολοκληρώθηκε, από 8 Ιουνίου δεν ισχύει και για τη HelleniQ Energy. Ασχετα με το αν θα μπορούσε να προχωρήσει κάποιο placement μέσα στον Ιούνιο - πρώτο 15νθήμερο Ιουλίου, το στοίχημα παίζεται από αρκετούς traders. Το αν θα τους βγει ή όχι θα φανεί από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ημέρα Mytilineos η σημερινή, με επίκεντρο την τακτική γενική συνέλευση μετόχων, στα 36,70 η μετοχή, με αναλυτές ξένων και εγχώριων οίκων να στοχοθετούν αρκετά υψηλότερα.

Στα 8,535 (2,15%) η μετοχή της HelleniQ Energy, στα 26,44 (1,46%) της Motor Oil, διακριτή η επάνοδος αγοραστών στα δύο γερά «χαρτιά» του κλάδου.

Σε ρυθμό και γενικών συνελεύσεων η κοινότητα -κατ' αρχάς μέχρι Παρασκευή-, αύριο σειρά έχουν ΟΠΑΠ (14,88) και Cenergy Holdings (9), επίσης αύριο και η «πρώτη» για τη Noval Property.

Jumbo στα 26,66 (0,98%), ΔΕΗ στα 11,31 (0,80%) και ΟΤΕ στα 11,50 (0,45%) με αγοραστές.

«Καμπανάκι» για την τουριστική περίοδο οι εξελίξεις με τον FTI Group, ενδεικτικές και μόνο οι περιπτώσεις που αναφέρεται ο ΧΑΜαιλέων (Κρήτη, Κέρκυρα) δεν μπορεί να περάσουν χωρίς τη δέουσα προσοχή.

Από άλλη προσέγγιση τα νεότερα από το μέτωπο του United Group/NOVA θα μπορούσε να ενδιαφέρουν/αφορούν -άμεσα/έμμεσα- και την κοινότητα. Από νωρίς εχθές το πλούσιο παρασκήνιο του ΧΑΜαιλέοντα, στη συνέχεια της συνεδρίασης έγιναν γνωστά περισσότερα -μέσω RTRS-, σε μία συγκυρία που δρομολογούνται και συμφωνούνται σημαντικά deals στην Ευρώπη, με παράγοντες του χώρου να θεωρούν σχεδόν δεδομένο
πως «ουρά» τους φτάνει μέχρι την ελληνική αγορά.

Στα ενθαρρυντικά των ημερών, δηλαδή πως κάτι κινείται πέραν της εισαγωγής της Noval Property, της δρομολογούμενης εισόδου της Korinthian Foods στην Κύρια Αγορά του χρηματιστηρίου μας.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v