Παίρνει επικίνδυνη κλίση το Χρηματιστήριο

Στα όρια των 1.430 μονάδων «προσγειώνεται» ο Γενικός Δείκτης. Διευρύνονται οι απώλειες στις τραπεζικές μετοχές, στο «κόκκινο» το σύνολο του FT 25. Θετική εξαίρεση η Σαράντης.

Παίρνει επικίνδυνη κλίση το Χρηματιστήριο

Καθαρά πτωτική για τον Γενικό Δείκτη εξελίσσεται, μέχρι στιγμής, η σημερινή συνεδρίαση, με το Χ.Α. να ακολουθεί τη «νότια» κίνηση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και το σύνολο των βασικών δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να παραμένει, από την αρχή των συναλλαγών, με αρνητικό πρόσημο.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι με τη συμπλήρωση των 3,5 πρώτων ωρών συνεδρίασης, από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με θετική μεταβολή διασώζεται μόνο ο τίτλος του Σαράντη (+1,63%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων κινούνται οι ΠΕΙΡ (-2,06%), ΒΙΟ (-2,66%), ΕΥΔΑΠ (-2,19%) και ΟΠΑΠ (-2,15%).

Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας κινηθεί μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, βρέθηκε να δοκιμάζει τιμές στις παρυφές των 1.426 μονάδων, από όπου και επιχειρείται προσπάθεια ανάδυσης, ενώ στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών παραμένει ο τζίρος, που πλησιάζει τα 46,5 εκατ., από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΙΝΤΚΑ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ).

Εν τω μεταξύ, στις Αγορές, με ομολογιακή έκδοση ύψους 500 εκατ. ευρώ βγήκε σήμερα η Alpha Bank. Το βιβλίο προσφορών έχει ανοίξει, με τις πρώτες σκέψεις για την τιμολόγηση του τίτλου να κινούνται στην περιοχή του 6,375%-6,5% και τις προσφορές να υπερβαίνουν ήδη το 1,5 δισ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι η Τράπεζα προχωρά σε έκδοση τίτλου με ωρίμανση στα 10,25 έτη, ανακλήσιμο το νωρίτερο σε 5,25 έτη (10,25ΝC5,25). Ανάδοχοι είναι οι Barclays, BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley και UniCredit.

Επιστρέφοντας στα μέχρι στιγμής της σημερινής συνεδρίασης, περισσότερο από απογοητευτική είναι η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα οι πτωτικές μετοχές να είναι, περίπου, πενταπλάσιες των ανοδικών, ενώ αν αφαιρεθούν και οι τίτλοι που ανεβαίνουν με μη πειστικές συναλλαγές, η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη.

Αν κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης δώσει κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 1.438 - 1.435, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αντέξουν οι επόμενες στηρίξεις στις 1.427 και 1.414 μονάδες και αυτό σημαίνει “red alert” στις τάξεις των τεχνικών αναλυτών.

Χαμηλή παραμένει η συναλλακτική δραστηριότητα και στην Αγορά Παραγώγων, όπου έχουν διακινηθεί 370 συμβόλαια του FTSE25, λήξης 21/6 και 11 του ΔΤΡ, ίδιας χρονικής λήξης. Παραμένει με μηδενικές συναλλαγές το συμβόλαιο του MSCI.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v