Χρηματιστήριο: Ολα τα βλέμματα στις τράπεζες

Κλειδί της τάσης οι τραπεζικές μετοχές, μετά το πράσινο φως στη διανομή μερισμάτων. Τα τεχνικά δεδομένα και η κοντινή αντίσταση για τον κλάδο. Ποιες μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο.

Χρηματιστήριο: Ολα τα βλέμματα στις τράπεζες

Επάνοδος αγοραστών στη Wall Street, στην ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ η προσοχή των επενδυτών στα ευρωπαϊκά και με ενθαρρυντικές προϋποθέσεις για τους long στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ανακοίνωση των στοιχείων απασχόλησης στις ΗΠΑ αναπτέρωσε τις προσδοκίες όσων προσβλέπουν σε μείωση επιτοκίων από τη Fed, μέσα στο 2024. Στις 11-12 Ιουνίου η επόμενη FOMC, οπότε και οι επενδυτές θα έχουν πιο σαφή εικόνα για την τακτική που θα ακολουθήσει ο Τζερόμ Πάουελ. Από υψηλότερες τιμές νωρίτερα τα futures του S&P500, πάνω από 3 τρισ. $ η αποτίμηση της Nvidia, στο 4,3% η απόδοση του US10Y, ανακάμπτουν πετρέλαιο και χρυσός.

Σε αναμονή της ανακοίνωσης μείωσης επιτοκίων (25 μ.β.) οι επενδυτές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, όμως η προσοχή στρέφεται κυρίως στη ρητορική της Γαλλίδας ως προς την «επόμενη ημέρα» για επιτόκια και αγορές ομολόγων (στο πλαίσιο σταδιακής μείωσης επαναγορών όσον αφορά στα προγράμματα στήριξης).

Στο ΧΑ, οι επενδυτές προφανώς και συνεκτιμούν το διεθνές περιβάλλον, πλην όμως συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι εγχώριου ενδιαφέροντος που μπορούν να ενεργοποιήσουν αγοραστές και σήμερα-αύριο. Ενόψει και της κάλπης (Κυριακή) και όσων θα δρομολογούνται ανάλογα (από Δευτέρα).

Από τις 1.254,08 (1,50%) ο Δείκτης Τραπεζών, με το χθεσινό υψηλό των 1.260,55 μονάδων, πιο κοντινή αντίσταση που θα πρέπει να καλυφθεί από την αρχή της συνεδρίασης. Οι 1.264 είναι όμως η πρώτη αντίσταση -ενεργή από τις 3 Ιουνίου-, σύμφωνα με τις τεχνικές συντεταγμένες/Εκηβόλος-, οι 1.299 η επόμενη για τους πιο επίμονους long traders.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με το «πράσινο φως» του SSM στις διοικήσεις των συστημικών για διανομή μερίσματος -και ως προς το ύψος των κεφαλαίων-, η πρώτη μετά από 16χρόνια. Γεγονός από μόνο του σημαντικό, εύλογα σημείο αναφοράς για τη συνέχεια.

Σηματωρός η Πειραιώς, συνδυαστικά λόγω των 79 εκατ. που θα διανείμει στους μετόχους -αναθεώρησης της στοχοθεσίας της διοίκησης όσον αφορά στα αποτελέσματα/κέρδη-, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου. Στα 3,724 ευρώ η τιμή της μετοχής, υπάρχει ένα κενό ως προς τα 4 ευρώ του placement που, σύμφωνα με χρηματιστές, θεωρητικά μπορεί να καλυφθεί στη συνέχεια.

Στα περίπου 300 εκατ. η διαφορά αποτίμησης μεταξύ Eurobank (7,555) και Εθνικής (7,235), αμφότερες θα διανείμουν ικανό μέρισμα, για έως 30% (κερδών 2023) έχει αναφερθεί ο Παύλος Μυλωνάς. Στα 2,033 και 7,91 ευρώ η τιμή των μετοχών αντίστοιχα. Μέρισμα και buyback 122 εκατ. από την Alpha Bank, μήνυμα Βασίλη Ψάλτη προς τους επενδυτές.

Στις 3.492,12 (1,49%) ο FTSE25, με δυνατό ΟΠΑΠ εχθές και βοήθειες από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή, Metlen/Mytilineos, Jumbo, Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.α., σε μία αρκούντως καλή συνεδρίαση για τα large caps. Στα 12,34 εκατ. η αξία συναλλαγών μέσω προσυμφωνημένων εντολών -αρκετά πακέτα θεωρήθηκαν τοποθετήσεις με την προσδοκία της υπεραπόδοσης/θα φανεί σήμερα-αύριο.

Στα 15,13 (4,06%) με αυξημένες συναλλαγές 814 χιλ. η μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς άρχισαν να προθερμαίνονται ενόψει Euro 2024 και Ολυμπιακών στο Παρίσι. Σέντρα την προσεχή Παρασκευή 14 Ιουνίου, με Γερμανία-Σκωτία, ένας μήνας γεμάτος ποδόσφαιρο και σχεδόν αμέσως μετά Παρίσι.

Στα 16,82 (1,94%) η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 18,49 (1,37%) η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με αυξημένες συναλλαγές και στις δύο μετοχές. Αντλώ από τον ΧΑΜαιλέοντα την απάντηση «... εν αναμονή ειδήσεων από το μέτωπο της πολυαναμενόμενης συμφωνίας για την οποία -να σημειώσουμε- το σχήμα χρηματοδότησης έχει ήδη κλείσει. Η στήλη ακούει ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων και δεν φαίνονται σύννεφα στον ορίζοντα. Ωστόσο, εξίσου κολλάει και το γνωστό ρητό ότι ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Οπότε αναμονή. Τα αυτονόητα δηλαδή».

Στα 37,26 (1,97%) ο τίτλος του ομίλου Metlen/Mytilineos με τις τέταρτες περισσότερες συναλλαγές, διακριτή επάνοδος αγοραστών και στρατηγική συνεργασία ΜΕΤΚΑ - Bouygues σε νέα projects, σύμφωνα με όσα μας ενημερώνει η Πέννυ Κούτρα.

By the book οι εξελίξεις σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΗΛΕΚΤΩΡ- Motor Oil και επ' αυτών ο ΧΑΜαιλέων έχει νεότερα. Οπως και για την «πρώτη» της Noval Property. Με αυξημένες συναλλαγές -καθώς διευκολύνει το free float- στο εύρος των 2,779-2,82 ευρώ- στο ενθαρρυντικό χθεσινό ντεμπούτο, δείχνοντας πως μπορεί να αποτελέσει την εξαίρεση στο αρνητικό προηγούμενο των άλλων ΑΕΕΑΠ.

Επίσης ενθαρρυντικές για τους long οι εξελίξεις σε Cenergy Holdings (9,02) -νέα ιστορικά υψηλά-, Optima Bank (11,98), ΔΑΑ (8,396), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (2,485), αλλά και επιλεγμένα mid caps -ΟΛΠ (25,85), Intracom Holdings (3,615), EXAE (5,05), Intralot (1,164)-, με την Optima να ξεκινά κάλυψη με τιμή-στόχο το 1,55 ευρώ.

Προτελευταία συνεδρίαση -πριν την κάλπη της Κυριακής-, με την Alco να θέτει τον πήχη για τη ΝΔ, το ταβάνι για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v