Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ευρωεκλογές κοκκινίζουν Χρηματιστήριο και ευρωαγορές

Υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης υπό το βάρος των απωλειών στις ευρωαγορές, μετά τις ευρωεκλογές. Στις τράπεζες επικεντρώνονται οι πωλητές. Βαριές απώλειες στο Παρίσι, πιέσεις για το ευρώ.

Οι ευρωεκλογές κοκκινίζουν Χρηματιστήριο και ευρωαγορές

Με αναμενόμενη τη νευρικότητα των επενδυτών στις ευρωπαϊκές αγορές, η αρχική αντίδραση θεωρείται λίγο ως πολύ αναμενόμενη, μετά τα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Προς εκλογές η Γαλλία -τέλος Ιουνίου-, μεγαλύτερη η «βουτιά» στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ευθεία αμφισβήτηση της κυβέρνησης στη Γερμανία, διακριτά ελεγχόμενη η διόρθωση στη Φρανκφούρτη.

Ανοδος για τις αποδόσεις των κρατικών τίτλων, πιέσεις στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Ενδεικτική η σχέση GER10Y στο 2,654% και EuroStoxx Banks στις 143,51 με λογική διόρθωση (-1,54%), καθώς μέρος βραχυπρόθεσμων θέσεων θα πρέπει να κλείσει σήμερα, το αργότερο αύριο.

Αναμενόμενο το πτωτικό ξεκίνημα της συνεδρίασης και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στις τράπεζες η κύρια στόχευση πωλητών. Εως τις 1.272,77 μονάδες η αρχική φάση της διόρθωσης -στο ημίωρο-, με ελεγχόμενη εντολή ροών και μάλλον μέτριων συναλλαγών, στα περίπου 8,9 εκατ.

Στο αρχικό καρέ πωλητών σε Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, ακολούθησαν σταδιακά σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Mytilineos, Jumbo, Motor Oil και με ενδιαφέρουσα την κόντρα κίνηση των ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Διαφοροποίηση που προφανώς δεν πέρασε ασχολίαστη στα χρηματιστηριακά γραφεία, επαγγελματίες του χώρου «έδειχναν» προς επίσπευση ανακοινώσεων της συμφωνίας.

Κοινή εκτίμηση πως στην κοινότητα χρειάζονται άμεσα πειστικές ενέργειες από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνδυαστικά με ουσιαστικές εξελίξεις στο επιχειρηματικό/επενδυτικό μέτωπο. Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί σε μέρος της αγοράς, μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι).

Μόλις 3 από τις 25 μετοχές του FTSE25 με θετικό πρόσημο, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (18,80), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (16,88) και Sarantis (11,36).

Μόλις 3 από τις 20 του FTSEMidCap, Ideal Holdings (6), ΚΡΙ ΚΡΙ (11,05) και Profile (4,835).

Συνολικά 6 από 45 και τις 52 με απώλειες, μετά τα πρώτα 40' της συνεδρίασης.

Στα 9,9 εκατ. η αξία συναλλαγών στις 11:10, με ελεγχόμενη ροή εντολών. Από τις 14:00 και μετά εκτιμάται πως θα φανούν οι διαθέσεις διαχειριστών από Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Από 0,14% χαμηλότερα τα futures του S&P500, με την προσοχή στη συνεδρίαση της Fed.

Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά τις ευρωεκλογές είναι πιθανό να προσθέσει νέα πίεση στο ευρώ, γράφει το Bloomberg. Το αποτέλεσμα είναι πιθανό να προκαλέσει νέα αστάθεια στο δεύτερο νόμισμα με τις περισσότερες συναλλαγές στον κόσμο, το οποίο ήταν ήδη υπό πίεση μετά τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή. Το ενιαίο νόμισμα χάνει 0,4% και αλλάζει χέρια στο 1,075 δολάριο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v