Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έκριναν το θετικό πρόσημο

Μικρά κέρδη για τον ΓΔ με τον τραπεζικό στο +1,71% και άνοδο των Jumbo και Titan. Πωλητές σε Motor Oil, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Στα 93,6 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι συναλλαγές.

Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έκριναν το θετικό πρόσημο

Συνεδρίαση χαμηλού ενδιαφέροντος και ακόμα χαμηλότερης συναλλακτικής δραστηριότητας (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 4 συνεδριάσεων), με τους περισσότερους από τους ενεργούς traders να έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας αν θα επαληθευτούν οι φήμες για επικείμενες μετοχικές ανακατατάξεις στην Τέρνα Ενεργειακή (-0,80%).

Σύμφωνα με αναλυτές, “η ρευστότητα που θα προκύψει από την δημόσια πρόταση που θα ακολουθήσει την συμφωνία, ίσως ενεργοποιήσει κάποια κεφάλαια που παραμένουν επί πολύ καιρό ‘παρκαρισμένα’ στην ΤΕΝΕΡΓ, ενώ σημαντικά οφέλη θα έχει και η Μητρική ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,12%)”.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα των φημών που επιμένουν πως “η επόμενη εβδομάδα θα έχει εξελίξεις”, η σημερινή εικόνα των δύο τίτλων στο ταμπλώ ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του.

Από εκεί και πέρα, το ενδιαφέρον της σημερινής συνεδρίασης συντηρήθηκε από τις κινήσεις λίγων επιμέρους τίτλων και αυτό δεν είναι θετική ένδειξη, εν όψει της Θερινής περιόδου που ξεκίνησε και η οποία μπορεί να έχει τον ανάλογο αντίκτυπο στο ενδιαφέρον για τα δρώμενα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Αλλαγή σκηνικού, με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές “ξαναδιαβάζουν” τις πρόσφατες δηλώσεις Λαγκάρντ.

Η ταχύτητα με την οποία θα κινηθεί η ΕΚΤ στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι εξαιρετικά αβέβαιη και πάντα θα υπάρχουν ‘αναταράξεις’ στο μονοπάτι που μπορεί να εκπλήξουν, τόσο επειδή δεν ήταν αναμενόμενες, όσο και ως προς το μέγεθός τους. Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι ο δρόμος θα είναι ανώμαλος”, τόνισε η κ. Λαγκάρντ.

Ταυτόχρονα οι αναλυτές, προσπαθούν να τιμολογήσουν τα στοιχεία από την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν σήμερα και σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας οποία “τον Μάιο οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν σε 272000, από 165000 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 185000. Το ποσοστό ανεργίας ενισχύθηκε στο 4%, έναντι 3,9% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα παραμείνει αμετάβλητο στο 3,9%”.

Μετά την ανακοίνωση των παραπάνω στοιχείων, οι Ευρωπαϊκές Αγορές σημείωσαν νέα χαμηλά ημέρας, για να ακολουθήσει αντίδραση.

Την προσεχή εβδομάδα (11 - 12/6) η συνεδρίαση της Fed.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και το Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, ξεχώρισαν οι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ, κάτι απόλυτα αναμενόμενο, καθώς οι μερισματικές αποδόσεις των δύο Τραπεζών, είναι σαφώς μεγαλύτερες των ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ.

Σαφώς πιο μειωμένο το ενδιαφέρον στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου οι περισσότεροι τίτλοι αναλώθηκαν σε κίνηση πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος.

Αναζητούνται αγοραστές, αλλά δεν βρίσκονται για την συντριπτική πλειονότητα των τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη “διάβρωση” των αποτιμήσεων. Να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε, σχετικά, στην συνέχεια.

Από την άλλη, ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης, η οποία επιμένει πως, “αν μετά την ανοδική ‘ανάσα’ των τελευταίων συνεδριάσεων, ακολουθήσει νέο κύμα πωλήσεων, το σενάριο για κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα θα επιστρέψει δριμύτερο, με την επόμενη σημαντική στήριξη να εντοπίζεται στις 1414 μονάδες. Αντίθετα, αν ο Γενικός Δείκτης δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1485 μονάδων, τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί προσπάθεια επαναπροσέγγισης των 1500 μονάδων, ή και κίνησης σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα”.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, υπάρχει αυξημένος σκεπτικισμός, που θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο αν η συναλλακτική δραστηριότητα συνεχίζει να δίνει χαμηλότερες επιδόσεις. Σε μία τέτοια περίπτωση, το ενδιαφέρον θα περιοριστεί σε επιμέρους μετοχές και αυτό υπό προϋποθέσεις, ενώ παραμένει ζητούμενο το πόσο ψηλότερα μπορεί να κινηθούν οι Τραπεζικές μετοχές, στον απόηχο της επιστροφής των μερισμάτων.

Από την άλλη, βοήθειες στους λίγους αγοραστές στο Χ.Α., έδωσαν και τα στοιχεία που έδωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ και σύμφωνα με τα οποία, “με ρυθμό 2,1% αναπτύχθηκε η Οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2024, έναντι του ιδίου διαστήματος το 2023. Σε τριμηνιαία βάση η Ελληνική Οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη 0,7%”.

Μόνο απαρατήρητα δεν πέρασαν, από την Αγορά ομολόγων, τα στοιχεία της εργασίας στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των αποδόσεων για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,85% αναρριχάται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,41% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,617% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1450,83 (-0,14%) και 1462,22 μονάδων (+0,64%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1457,82 (+0,34%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1458,37 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,38%.

Ο τζίρος στα 93,6 εκατ., από τα οποία τα 8,4 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΧΑΕ, ΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΣΑΡ, ΕΥΡΩΒ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 48% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 93,6 εκατ., τα 85 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που διέκοψε το πτωτικό σερί των προηγούμενων δύο εβδομάδων, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει εβδομαδιαία κέρδη 1,85% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 4,38%.

Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 12,78% και ο ΔΤΡ κέρδη 22,08%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Όγδοη συνεδρίαση που παραμένει μεταξύ 11,50 – 12,00 ευρώ η μετοχή της ΑΡΑΙΓ, σε περιοχή μεσοπρόθεσμης στήριξης. Η πολυήμερη συσσώρευση δίνει μεγαλύτερη αξία στην ενδεχόμενη διάσπαση των 12 ευρώ, με τη μετοχή να μπορεί να δει ακόμα και τα 15 μέχρι το τέλος του έτους. Το 3555 επίπεδο είναι κύρια αντίσταση για τον FTSE25 και δύσκολα θα περάσει χωρίς ‘διόδια’. Ουσιαστική στήριξη το 3515 - 3500 ενώ τυχόν κατοχύρωση του 3555 μπορεί να δώσει κίνηση στο 3582, ή το 3620. Τον Ελλάκτωρα τον κρατάει ‘ζωντανό’ η επιστροφή των 0,50 ευρώ. Τι θα τον κάνουν οι Ιδιοκτήτες θα μας το δείξει το μέλλον. Μία Reds δεν είναι αρκετή για growth. Η διαδρομή 2,40 – 2,80 συνηθισμένη”, εκτιμά η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η ΕΚΤ αποφάσισε την αναμενόμενη κατά 25 μ.β, υποχώρηση των επιτοκίων της, χωρίς να δεσμεύεται για νέες μειώσεις, ενώ το μεσημέρι ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της Αγοράς εργασίας των ΗΠΑ για το Μάιο, που συνεκτιμώνται στις αποφάσεις της Federal για τα παρεμβατικά της επιτόκια. Στις 1445 μονάδες το εγγύτερο σημείο στήριξης του ΓΔ”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές τιμολογούν τα στοιχεία για την Αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία θα διαμορφώσουν τις προοπτικές για τη βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση της πολιτικής της FED”, αναφέρει η Eurobank Equities.

Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο θα επηρεάσουν την επενδυτική ψυχολογία, ενώ κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις θα μπορούσαν να στηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα”, σύμφωνα με την Beta Sec.

Η πρώτη μείωση επιτοκίων έγινε από την ΕΚΤ, αλλά η ορατότητα προσεχώς είναι περιορισμένη, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κεντρικής Τράπεζας. Ήτοι, επιστρέφουμε στο ‘’βλέποντας και κάνοντας’’ δίνοντας βαρύτητα στα εισερχόμενα ‘’σκληρά’’ μακροοικονομικά στοιχεία. Στο εσωτερικό, δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση, καθώς πλησιάζουμε στην τριμηνιαία εκπνοή των Παράγωγων συμβολαίων”, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services.

Με κέρδη ολοκληρώθηκε αυτή η εβδομάδα για το ΓΔ, με την Αγορά να σταθεροποιείται στα επίπεδα των 1450 - 1460 μονάδων, έπειτα από δύο εβδομάδες διόρθωσης. H εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από πολλές θετικές ειδήσεις που έδωσαν το έναυσμα για την αντίδραση του ΓΔ, όπως την έγκριση του SSM για τις χρηματικές διανομές των Τραπεζών προς τους μετόχους τους, την μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τα φιλόδοξα αναπτυξιακά πλάνα της METLEN, αλλά και την εξαιρετική επίδοση του ΔΑΑ σε επίπεδο επιβατικής κίνησης για τον μήνα Μάιο. Για την συνέχεια το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα αποτελέσματα των Eυρωεκλογών, καθώς και στις πολιτικές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν την επόμενη ημέρα, ενώ την επόμενη εβδομάδα περιμένουμε και την ανακοίνωση της FED για το βασικό επιτόκιο. Τεχνικά οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1480 μονάδων και 1502 μονάδων”, σύμφωνα με την Merit Sec.

Η επίσημη έγκριση του SSM για τα μερίσματα των Τραπεζών, η θετική αναθεώρηση της κερδοφορίας της Τρ. Πειραιώς και η βελτίωση της εικόνας των Αγορών του εξωτερικού, μετά την μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, ήταν γεγονότα που δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους επενδυτές, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης. Παράλληλα η φημολογία περί ολοκλήρωσης σημαντικών εταιρικών συμφωνιών ανέβασαν την “αδρεναλίνη” της Αγοράς, ανακόπτοντας το πτωτικό σερί των δύο προηγούμενων εβδομάδων.

Πρόκειται για μια συγκυρία “τακτοποίησης εκκρεμοτήτων”, γεγονότα και εγκρίσεις που είναι καιρό στο προσκήνιο χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί, ενώ κατά καιρούς έχουν τύχει τιμολόγησης από τους επενδυτές.

Όπως συμβαίνει κάθε φορά, η Αγορά υποδέχεται τα νέα με αύξηση του βαθμού εμπιστοσύνης προς τα εμπλεκόμενα Μέρη (εν προκειμένω τις Τράπεζες) ανεβάζοντας τον πήχη των κεφαλαιοποιήσεων και παράλληλα αποτιμά το επόμενο γεγονός με μεγαλύτερη δόση αισιοδοξίας.

Η επόμενη “εκκρεμότητα αξιοπιστίας” που έχει μπροστά του το Χ.Α., έχει να κάνει με εξαγορές και συγχωνεύσεις σημαντικού “ειδικού βάρους”, νέα, εν μέρει τιμολογημένα, σε κλίμακα που δεν θα αφήσει αδιάφορο κανένα τμήμα της Αγοράς.

Κομβικής σημασίας δείκτες και ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα στο εξωτερικό.

Την Τετάρτη αναμένεται η δημοσίευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τις εκτιμήσεις να αναμένουν τον ονομαστικό δείκτη στο 3,4% και τον δομικό στο 3,6%.

Ο Απρίλιος αναπτέρωσε τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, μετά από τρεις μήνες χειρότερων των αναμενομένων μεγεθών, με τον ονομαστικό πληθωρισμό να ανακοινώνεται στο 3,4% και τον δομικό στο 3,6%, το χαμηλότερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2021.

Μια αντίστοιχη μέτρηση θα ενισχύσει τις πιθανότητες για μείωση των Αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον προσεχή Σεπτέμβριο, γεγονός που έχει τιμολογηθεί κατά 80% στις τιμές των ομολόγων.

Όλα αυτά θα γίνουν πιο ευδιάκριτα την Πέμπτη 13 Ιουνίου, στην τακτική συνάντηση νομισματικής πολιτικής της FED, κατά την οποία δεν αναμένονται αλλαγές στα επιτόκια παρέμβασης (5,25% – 5,50%) ωστόσο η εστίαση θα αφορά την προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε φάση πώλησης, έχοντας ωστόσο δώσει σοβαρές ελπίδες αντιστροφής τάσης, επιστρέφοντας από τα τοπικά χαμηλά των 1422 μονάδων.

Η μάχη της ανόδου δεν έχει κερδηθεί ακόμα, αφού η αναγκαία συνθήκη προϋποθέτει ανακατάληψη της αντίστασης των 1464 μονάδων.

Παρόλα αυτά, η πτωτική δυναμική έχει αναχαιτιστεί, το “αντίπαλο δέος” των αγοραστών δήλωσε “παρών” πολύ πριν τις 1400 μονάδες και η προοπτική πλέον αρχίζει να γυρίζει υπέρ των αισιόδοξων.

Η διάσπαση της αντίστασης των 1464 μονάδων θα δώσει ένα νέο υψηλό 13 ετών, καθώς θα σημάνει την ολοκλήρωση της διόρθωσης από τις 1505 μονάδες, με τους ταλαντωτές να υπόσχονται ένα πολύ αξιόλογο δυνητικό ανοδικό περιθώριο.

Επί του παρόντος, ο Γενικός Δείκτης κινείται ανάμεσα στους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών, οι πτωτικές συνεδριάσεις έχουν τζίρους με φθίνουσα πορεία και ο Τραπεζικός δείκτης δείχνει αρκετά ζωηρός σε σχέση με την υπόλοιπη Αγορά, φτιάχνοντας τάση και διαθέσεις.

Αν και η εικόνα είναι οριακή, το καθοδικό σενάριο μπορεί να ακυρωθεί, ξαναβάζοντας στο τραπέζι την καταγραφή νέων υψηλών έτους.

Η ένταση και η δυναμική της διαφυγής από την περιοχή των 1464 μονάδων, θα κρίνει και δυνητικό περιθώριο ανόδου πάνω από τις 1505 μονάδες” όπως εκτιμά ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,8), ΕΤΕ (7,6), ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,3), ΠΕΙΡ (4,8), ΔΕΗ (4,2), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,6), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας και τη σημερινή αναφορά από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η ΕΤΕ (+2,97%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν ΑΛΦΑ (+1,66%), ΕΥΡΩΒ (+1,06%) και ΠΕΙΡ (+0,66%).

Μεταξύ 1272,12 (-0,17%) και 1297,12 μονάδων (+1,79%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1292,11 (+1,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1296,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,71%.

Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1227 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325, 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1205, 1153 και 1133 - 1113 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η κοντινή αντίσταση στις 1289 - 1290 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι σε νέο ιστορικό υψηλό ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο τίτλος της Cenergy (+1,42%).

Τη θέσπιση προγράμματος επαναγοράς έως 1 εκατ. μετοχών (σ.σ. 0,327% του μετοχικού κεφαλαίου), σε εύρος μεταξύ 5 με 15 ευρώ, εισηγείται στο σώμα των μετόχων το Δ.Σ των Ελ. Πετρελαίων, με σκοπό οι μετοχές, που θα αποκτηθούν να χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα επιβράβευσης στελεχών του Ομίλου, μέσω διάθεσης δωρεάν μετοχών. Η τακτική γ.σ. των μετόχων έχει συγκληθεί για τις 27/6. Στην ατζέντα των θεμάτων, πέραν των εγκρίσεων και της διανομής συνολικού μερίσματος 0,90 ευρώ ανά μετοχή (μικτό ποσό συνυπολογιζόμενου του προμερίσματος 0,30 ευρώ ανά μετοχή), υπάρχει και η θέσπιση μακροπρόθεσμου προγράμματος δωρεάν διάθεσης μετοχών σε ανώτατα διοικητικά στελέχη και εκτελεστικά μέλη Δ.Σ.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο τίτλος των ΕΛΠΕ (-0,82%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Για τον τίτλο, το ημερήσιο “stop short” στα 8,645 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 7,91 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Τέσσερις ήπια διορθωτικές συνεδριάσεις, συμπλήρωσε ο τίτλος της Viohalco (-0,64%). Η μετοχή είναι σε ημερήσιο “long” με “stop” τα 6,01 ευρώ και την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στα 6,63 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+135,85%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+129,67%), ΚΟΥΑΛ (+92,43%), MONTA (+88,48%), ΦΒΜΕΖΖ (+79,41%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+63,96%), ΞΥΛΠ (+59,46%), OPTIMA (51,54%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 51878 νέες (ΚΟ) μετοχές της Alpha Trust Ανδρομέδα Α.Ε.Ε.Χ. (-0,30%), οι οποίες προέκυψαν από την άσκηση δικαιώματος επανεπένδυσης μερίσματος, από 53 μετόχους συνολικά, με τιμή διάθεσης μετοχής €6,76. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 3628761.

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΙΑΤΡ (+1,61%), ΜΕΝΤΙ (+1,77%), ΕΛΤΟΝ (+1,34%), ΜΑΘΙΟ (+1,08%), ΙΚΤΙΝ (+1,01%), ΒΙΟΚΑ (+2,02%), ΣΠΙ (+2,69%), ΑΣΤΑΚ (+0,29%), ΙΝΤΕΤ (+1,75%), ΧΑΙΔΕ (+5,69%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+2,19%), ΕΛΣΤΡ (+1,33%), ΑΛΜΥ (+1,08%), ΤΖΚΑ (+2,01%) και Ίλυδα (+3,29%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Logismo (+3,70%), ΓΕΒΚΑ (+2,32%) και Ελινόιλ (+3,98%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Lavipharm (+1,30%).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η Dimand (-0,47%).

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΚΑΤ (-1,16%).

Με συνολικό όγκο 169 τεμ., τα Πλ. Κρήτης κατόρθωσαν να σημειώσουν ημερήσιες απώλειες 3,82%.

Επέστρεψε σε τιμές χαμηλότερα των 8,20 ευρώ (τιμή εισαγωγής) ο ΔΑΑ (-1,06%).

Αλλαγή συμπεριφοράς από την ΕΚΤΕΡ (+8,40%), μετά την ανακοίνωση – πρόθεση για split της μετοχής (2ν/1π). Η γ.σ. στις 28/6, ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση για το ύψος του μερίσματος που θα διανεμηθεί.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1424 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1414, 1395, 1343 - 1329 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1477 - 1485 και οι επόμενες στις 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3440 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3416, 3296, 3280, 3259 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3227 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Κινήσεις “profit taking” στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις και οριακές μεταβολές, οι δείκτες στην Wall Street.

Οριακές πιέσεις για το Πετρέλαιο, στο 1,0805 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Βουλιάζει προς τα $2325 ο Χρυσός, προς τα $29,50 βυθίζεται το Ασήμι.

Στα $71200 ισορροπεί το Bitcoin, τα $3795 προσεγγίζει το Ethereum.

Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 7,6%, σε σχέση με πέρυσι σε όρους δολαρίου, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για αύξηση 6%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Οι εισαγωγές, ωστόσο, αυξήθηκαν κατά 1,8% σε αυτό το διάστημα, διαψεύδοντας την πρόβλεψη του Reuters για αύξηση 4,2%.

Η βιομηχανική παραγωγή του Γερμανικού μεταποιητικού τομέα σημείωσε μηνιαία μείωση 0,1% τον Απρίλιο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, ανέφερε η Destatis. Σε ετήσια βάση, μειώθηκε κατά 3,9%, κάτω από τις προσδοκίες.

Η Bundesbank αναμένει ότι η Γερμανική Οικονομία θα αποκτήσει σιγά σιγά δυναμική το 2024 και θα ακολουθήσει ισχυρότερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα Παρασκευή.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% τόσο στη Ζώνη του Ευρώ, όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με νέα εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat. Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 0,4% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 0,5% στην ΕΕ.

“Tα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ αποκλείουν το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων από τη Fed τον Ιούλιο. Η Fed θα στείλει σήμα μόνο για μία μείωση επιτοκίων φέτος και ο Τζερόμ Πάουελ θα διατηρήσει ανοιχτές όλες τις επιλογές και θα επαναλάβει ότι ‘η Κεντρική Τράπεζα στηρίζεται στα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία” υποστήριξε ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, στο Bloomberg.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 101,8 δισ. ευρώ.

H Deutsche Bank αυξάνει τις τιμές - στόχους για τις Ελληνικές Τράπεζες μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, με τη Eurobank να παραμένει η κορυφαία επιλογή της και την Τράπεζα Πειραιώς να αναβαθμίζεται σε σύσταση “αγοράς”.

“Αναβαθμίζουμε την Τράπεζα Πειραιώς σε σύσταση “αγοράς”, από σύσταση “διακράτησης”, αυξάνοντας την τιμή - στόχο στα 4,70 ευρώ, από 4,20 ευρώ. Είμαστε με σύσταση “αγοράς” για την Εθνική Τράπεζα, με τιμή - στόχο στα 9,50 ευρώ, από 8,95 ευρώ πριν. Διατηρούμε επίσης αξιολόγηση “αγοράς” για την Alpha Bank με αμετάβλητη τιμή - στόχο στα 2,20 ευρώ, την οποία θεωρούμε φθηνή σε σχετικούς όρους”, αναφέρει ο Οίκος.

Σημαντικό ορόσημο για τον Ελληνικό Τραπεζικό τομέα αποτέλεσε η χθεσινή μέρα, καθώς η Ρυθμιστική Αρχή έδωσε την έγκρισή της για την αναμενόμενη διανομή μερίσματος”, σύμφωνα με την ΑΧΙΑ.

“Επαναλαμβάνουμε τις αξιολογήσεις μας για συστάσεις “buy”, καθώς εξακολουθούμε να βλέπουμε την ανοδική πορεία των Ελληνικών Τραπεζών, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, με αμετάβλητες τιμές - στόχους. Οι στόχοι είναι για την Alpha Βank στα 2,30 ευρώ, τη Eurobank στα 2,50 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα στα 8,80 ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς στα 5 ευρώ και θα αναθεωρήσουμε τις εκτιμήσεις μας πιο κοντά στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου”, εξηγεί η ΑΧΙΑ.

Η έγκριση από τον ESM της διανομής μερισμάτων μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για re-rating του Τραπεζικού κλάδου” εκτιμά η Eurobank Equities σε ανάλυσή της. Η Χρηματιστηριακή δίνει τιμή - στόχο 2,41 ευρώ για την Alpha Bank, 10,37 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και 5,78 ευρώ για την Πειραιώς, έχοντας και για τις τρεις μετοχές σύσταση “αγορά”.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, TITC και με το θετικό οι ΕΕΕ, ΕΛΠΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Jumbo, Cenergy, TITC και στο χαμηλό οι Motor Oil, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά όχι ικανοποιητική η τελική εικόνα με 52 ανοδικούς τίτλους, έναντι 70 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

----ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.200 συμβόλαια).

Στα 3.842 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.517 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 934 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 889 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 526, 415 για τον Ιούνιο και 111 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.539,5), κινήθηκε μεταξύ 3.518,25 και 3.550 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 3, 3 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.293,5), κινήθηκε μεταξύ 1.290 και 1.293,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.532,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Alpha Bank, 11.618 Eurobank, 35.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (735), Πειραιώς (6.414), Εθνική (1.021), ΔΕΗ (498), Alpha Bank (6.812), Τέρνα Ενεργειακή (256), Μυτιληναίο (115), ΕΧΑΕ (180), ΕΛΧΑ (173), ΑΔΜΗΕ (373), Ιντρακάτ (132), Lamda Development (417), Motor Oil (567).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 177.463, Πειραιώς 101.662, Eurobank 26.931, ΑΔΜΗΕ 23.301, ΓΕΚ 15.796, ΔΕΗ 32.591, Εθνική 10.922, Τέρνα Ενεργειακή 32.189.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.529.747 τεμ., (από 60.443.513 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.778.881 τεμ. (2.778.881), Eurobank 52.754.044 τεμ. (52.754.044), ΟΠΑΠ 1.846.442 τεμ. (1.843.553), Εθνική 11.206.921 τεμ. (11.701.913), ΟΤΕ 1.661.483 τεμ. (1.663.904), Πειραιώς 10.628.950 τεμ. (10.849.832) Intralot 1.076.445 τεμ. (1.205.463).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v