Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τράπεζες δίνουν ώθηση στο Χρηματιστήριο

Δια χειρός τραπεζικών μετοχών ανεβάζει ταχύτητα η εγχώρια αγορά, μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα, στη σκιά ευνοϊκών εκθέσεων για τον κλάδο. Τοποθετήσεις και σε ορισμένα blue chips.

Οι τράπεζες δίνουν ώθηση στο Χρηματιστήριο

Mε μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά, οριακά θετικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Την επομένη των ανακοινώσεων Λαγκάρντ για τη συνέχεια σε επιτόκια, οι επενδυτές στη Φρανκφούρτη κινούνται στην περιοχή των 18.611 (-0,11%), στο Παρίσι στις 8.020 (-0,24%), στάση λίγο ως πολύ αναμενόμενη, συνεκτιμώντας πως πρόκειται για την τελευταία συνεδρίαση πριν τις ευρωεκλογές (σε εξέλιξη η διαδικασία από εχθές).

Κοινή εκτίμηση πως η Γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ δεν έκανε σοφότερη την κοινότητα, δεν θα μπορούσε άλλωστε από τη στιγμή που η Fed ακολουθεί αμφίσημη τακτική -και αυτή σε προεκλογικό τόνο (σ.σ. στις 5 Νοεμβρίου οι προεδρικές στις ΗΠΑ).

Αυξημένη αβεβαιότητα, λοιπόν, δικαιολογημένη η αρχική επιφυλακτικότητα από traders και επενδυτές.
Στο ΧΑ, η προσοχή -όπως φάνηκε από την προσυνεδρίαση- θα εστιαζόταν στον τραπεζικό κλάδο, ως αποτέλεσμα της επιστροφής στη διανομή μερίσματος και της παρουσίασης στο road show της Goldman Sachs (Μαδρίτη).

Σημαντική παράμετρος η διανομή κερδών στους μετόχους/επενδυτές, ο Στέφανος Κοτζαμάνης ακτινογραφεί τις εισηγμένες που μοιράζουν έως και 4 δισ. ευρώ. Διαδικασία που είθισται να επηρεάζει την κοινότητα, είτε μέσω αποκοπής (μερίσματος) είτε με την επανεισροή ρευστότητας στην αγορά.

Στην περιοχή των 1.460 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, 0 Δείκτης Τραπεζών στις 1.291 (1,35%) -με στόχο για επανάκτηση των 1.299 μονάδων-, στις 3.539 (0,55%) ο FTSE25.

Ροή εντολών μέτρια, μάλλον αργή, καθώς δεν διαφαίνεται διάθεση ανάληψης ρίσκου ή προεξόφλησης ενόψει όσων ακολουθούν (Fed, Σύνοδος Κορυφής κ.λπ.). Σε στενά εύρη διακύμανσης οι εντολές, χωρίς δυναμική υπεραπόδοσης για καμία από τις 21+4 μετοχές του δείκτη.

Τάση που δεν αναμένεται να αλλάξει από την ανακοίνωση λ.χ. στοιχείων ΑΕΠ ή ανάλογων, με το μόνο ίσως που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά traders μία μεγάλη είδηση. Δίχως αυτήν και βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων, η αγορά δεν δείχνει να «ξυπνά», περιορίζεται στα απολύτως διαδικαστικά.

Προσώρας (*), καθώς ούτε προσυμφωνημένες εντολές έχουν γίνει ούτε ιδιαίτερα ενισχυμένη συναλλακτικότητα για μετοχές.

Εθνική (8,10), Eurobank (2,076), Πειραιώς (3,776), Entersoft (7,84) το καρέ μετοχών με τον μεγαλύτερο τζίρο.
Είσοδο στη λιανική ενέργειας στη Βρετανία ετοιμάζει η Metlen, σε δύο εταιρείες πληροφορικής εστιάζει η Ideal Holdings για εξαγορά, JPMC-Jefferies εκτιμούν πως «ξεκλειδώνεται» αξία στις τράπεζες.

Στα 37,14 (0,49%) η μετοχή της Metlen, στα 27,10 (0,74%) της Jumbo, στα 18,87 (0,23%) της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, στα 9,19 (0,33%) το νέο ιστορικό υψηλό για τη μετοχή της Cenergy Holdings, στα 16,82 (0,92%) της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 11,79 (0,40%) της AEGEAN, στο 1,91 (0,21%) της ElvalHalcor κ.α., σε καμία όμως δεν διαμορφώνεται ισχυρότερη τάση μεταβολής.

Ανάλογα και στα mid caps, με Lavipharm στο 0,94 (2,17%), Profile στα 4,905 (0,72%), AVAX στο 1,474 (0,96%) να ξεχωρίζουν από τις μετοχές του FTMidCap.

(*) στα 5,8 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, μετά από 40' συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v