Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες πιέσεις «εισαγωγής» στο Χρηματιστήριο

Πτώση για τον ΓΔ αλλά πιο συγκρατημένη έναντι μεγάλων ευρωαγορών. Διαφοροποίηση από Cenergy. «Αντεξαν» Motor Oil και Coca Cola. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Νέες πιέσεις «εισαγωγής» στο Χρηματιστήριο

Η σημερινή συνεδρίαση έφερε σε δύσκολη θέση όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στο πρώτο κομμάτι των συναλλαγών και στα υψηλά ημέρας, καθώς λίγο μετά τις 12.00 έλαβε χώρα σημαντικό “άδειασμα” των τιμών σε δείκτες και επιμέρους τίτλους, με επικεφαλής της κίνησης – υποχώρησης τον Βαρύδεικτο Τραπεζικό κλάδο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 2,4% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από ισόποσες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 6,18%.

Και η σημερινή συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ήλθε να επιβεβαιώσει όσους υποστηρίζουν ότι “το Χ.Α. δεν μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα από την τάση των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών και οποιαδήποτε κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, έστω και στον απόηχο κάποιου deal, θα αποδειχθεί βραχύβια και ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές, αν δεν ομαλοποιηθεί το κλίμα στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και δεν υποχωρήσουν αισθητά οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων”.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, “το σημερινό κλίμα επιδεινώθηκε στην Ευρώπη και άλλαξε στο Χ.Α., μετά την είδηση από το ραδιόφωνο ‘Europe 1’, σύμφωνα με την οποία ‘ο Πρόεδρος Μακρόν συζητούσε το ενδεχόμενο παραίτησης, σε περίπτωση που έπαιρνε φτωχά αποτελέσματα στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές (30 Ιουνίου και επαναληπτικές στις 7 Ιουλίου)’. Οι φήμες διαψεύστηκαν, όμως η εικόνα δεν αποκαταστάθηκε πλήρως σε Ευρωπαϊκές Αγορές και Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Ο Μακρόν παίζει κορώνα - γράμματα το μέλλον της Ευρώπης. Ο Γάλλος Πρόεδρος θέλει να διασφαλίσει την στήριξη του Κοινοβουλίου για τα υπόλοιπα τρία χρόνια της θητείας του και να επιβάλει στη Χώρα του μια φιλοευρωπαϊκή πορεία μετά την επιτυχία του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού στις ευρωεκλογές. Δεν αποκλείεται ωστόσο να αποτύχει στην επίτευξη και των δύο στόχων”, σχολιάζει η “Handelsblatt”.

Εδώ αξίζει υπενθύμισης ότι μόλις χθες, S&P 500 και Nasdaq ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά, δείχνοντας τη σαφή διαφοροποίηση της Wall Street, με τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με αναλυτές, “αύριο θα είναι μια αποφασιστική μέρα, καθώς δημοσιεύεται η πολύ σημαντική έκθεση για τον πληθωρισμό του Μαΐου και στη συνέχεια συνεδριάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή στα επιτόκια (οι ανακοινώσεις στις 13/6), αλλά έχει μεγάλη σημασία η φρασεολογία που θα χρησιμοποιηθεί και η οποία θα αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις των μελών της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας για την πορεία των επιτοκίων”.

Επιστρέφοντας “εντός των τειχών”, πάρα πολλά για την βραχυπρόθεσμη τάση, εκτός από τις διαθέσεις των Διεθνών Αγορών, θα παίξει και η αναμενόμενη ανακοίνωση του deal στην Τέρνα Ενεργειακή.

Σύμφωνα με αναλυτές, “η ρευστότητα που θα προκύψει από την δημόσια πρόταση που θα ακολουθήσει την συμφωνία, ίσως ενεργοποιήσει κάποια κεφάλαια που παραμένουν επί πολύ καιρό ‘παρκαρισμένα’ στην ΤΕΝΕΡΓ (-0,53%), ενώ σημαντικά οφέλη θα έχει και η Μητρική ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,43%)”.

Προσοχή, σημαντική υποτροπή του διεθνούς κλίματος, θα “ξαναβάλει στο τραπέζι” το σενάριο δοκιμασίας της στήριξης στις 1414 μονάδες, τουλάχιστον όσο ο Δείκτης αδυνατεί να δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 1485 μονάδων.

Η προσοχή και στον τζίρο καθώς, σε περίπτωση αποδυναμωμένης συναλλακτικής δραστηριότητας το ενδιαφέρον θα περιοριστεί σε επιμέρους μετοχές και αυτό υπό προϋποθέσεις, ενώ παραμένει ζητούμενο το πόσο ψηλότερα μπορεί να κινηθούν οι Τραπεζικές μετοχές, έστω και με διορθωτικά διαλείμματα, στον απόηχο της επιστροφής των μερισμάτων.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ παραμένουν με τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις και αυτό φαίνεται στο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Χωρίς “νεύρο” και με εξαιρετικά περιορισμένο ενδιαφέρον η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, έρχεται να διαψεύσει όλους όσους υποστήριζαν πως “μέχρι την επόμενη ανοδική κίνηση, προς νέα πολυετή υψηλά, δεν αποκλείεται το Χ.Α. να αποδειχθεί Αγορά μετοχών και όχι δεικτών”.

Κόντρα στην παραπάνω εκτίμηση, η προσοχή των ενεργών traders παραμένει επικεντρωμένη στο να μην απειληθούν σημαντικές στηρίξεις στους βασικούς δείκτες, ακόμα και αν η λήξη των συναλλαγών, σε αρκετές συνεδριάσεις, βρίσκει τις πτωτικές μετοχές, σαφώς περισσότερες των ανοδικών.

Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί πως σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η μετοχή της Cenergy (+2,72%), ενώ το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο ισοφάρισε ο τίτλος της OPTIMA bank (+1,18%).

Μικτή η εικόνα, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,84% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,43% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,837% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου (στο 4,14% η απόδοση του Ιταλικού 10ετους, στο 3,30% η απόδοση του αντίστοιχου Γαλλικού, με τους δύο τελευταίους τίτλους να σημειώνουν και σήμερα την μεγαλύτερη άνοδο).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1472,44 (+0,93%) και 1450,83 μονάδων (-0,55%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1451,6 (-0,50%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα χαμηλά και στις 1448,75 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,69%.

Ο τζίρος στα 87,6 εκατ., από τα οποία τα 6,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΝΤΟΠΛΕΡ, ΑΤΤΙΚΑ, ΠΕΙΡ, ΕΣΥΜΒ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ), ενώ οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 38% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 87,6 εκατ., τα 79,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Το 1468 - 1472 επίπεδο Γενικού Δείκτη δοκιμάστηκε χωρίς να μπορέσει να κατοχυρωθεί, τουλάχιστον στην παρούσα. Το 1455 - 1451 κοντινή στήριξη, με κύρια το 1440 και ‘stop’ σε ωριαίο κλείσιμο”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η υπέρβαση της ζώνης 1460 - 1470 συνιστά τον επόμενο άθλο που καλείται να επιτελέσει ο ΓΔ”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στη FED και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, προκειμένου να φανούν οι προοπτικές της νομισματικής πολιτικής”, όπως εκτιμά η Eurobank Equities.

Περιμένουμε το Χ.Α. να κινηθεί ανάλογα με τις Ευρωπαϊκές Αγορές”, αναφέρει η Optima Bank.

Περιμένουμε ότι η προσοχή θα στραφεί στις επερχόμενες μακροοικονομικές ανακοινώσεις των ΗΠΑ, επομένως οι επενδυτές θα τηρήσουν στάση αναμονής ενόψει των σημαντικών οικονομικών ανακοινώσεων”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Η εικόνα του ΓΔΧΑ δεν έχει διαφοροποιηθεί, με τις ταλαντώσεις εντός εύρους τιμών να παραμένουν το βασικότερο σενάριο. Η κρισιμότερη στήριξη για τον ΓΔΧΑ εντοπίζεται στις 1400 μονάδες”, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services.

Η Ευρώπη χρειάζεται να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις που θα της επιτρέψουν να λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, σε ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν την εξωτερική και αμυντική πολιτική αλλά και την Οικονομία. Για να συμβεί αυτό θα απαιτηθεί μεγαλύτερη ενότητα, διαδικασία συνυφασμένη με τη μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων στις Βρυξέλλες. Θα περίμενε επομένως κάποιος το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της περασμένης Κυριακής να συμβάλει προς μια τέτοια εξέλιξη, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Όμως, συνέβη το αντίθετο ! Η επέλαση των κομμάτων της ακροδεξιάς διαμορφώνουν την ορατή απειλή για παράλυση της συνοχής στην Ε.Ε., καθώς πρόκειται για κόμματα που υπερασπίζονται δράσεις με εθνικιστικό περιεχόμενο, τα χαρακτηρίζει ο ευρωσκεπτικισμός και δεν ενδιαφέρονται για τα θέματα που αφορούν το βιομηχανικό ανταγωνισμό και την προσπάθεια αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Οικονομίας.

Παρ’ όλα αυτά, διαφαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (189 έδρες) να συμπράξει με άλλα Φιλοευρωπαϊκά κόμματα, ώστε να επανεκλεγεί η μόνη, επί του παρόντος, υποψήφια για τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, εξέλιξη που μπορεί να δρομολογήσει σειρά μεταρρυθμίσεων στη συνέχεια.

Ευλόγως, οι παραπάνω εξελίξεις προκάλεσαν νευρικότητα στις Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους δείκτες στην Φρανκφούρτη και το Παρίσι να υποχωρούν, καθώς Μακρόν και Σολτς ηττήθηκαν.

Επιπλέον, ο κίνδυνος υποβάθμισης του αξιόχρεου της Γαλλίας προκαλεί εκτόξευση της απόδοσης του 10ετους ομολόγου, ενώ η ισοτιμία του Ευρώ ως προς το Δολάριο υποχωρεί.

Πάντως, επί του παρόντος, οι διακυμάνσεις είναι ελεγχόμενες, με τους Διαχειριστές να διατηρούν την ψυχραιμία τους.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συγχρονίζει τις κινήσεις του με τις Ευρωπαϊκές Αγορές. Μετά από μια εβδομάδα με ανοδική κίνηση, σε συνέχεια της έγκρισης για καταβολές μερισμάτων από τις συστημικές Τράπεζες, με τις μερισματικές αποδόσεις της Εθνικής και της Eurobank να ξεπερνούν το 4%, ο ΓΔ αρνείται να υποχωρήσει κάτω από τις 1440 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός σημειώνει δραστική μείωση το Μάιο (στο 2,4%, από το 3,1% του Απριλίου), η βιομηχανική παραγωγή καταγράφει επίδοση +10,8% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, ενώ στον ίδιο μήνα οι εξαγωγές αναρριχώνται ψηλότερα.

Είναι επομένως πιθανό το +2,1% που καταγράφηκε στο ΑΕΠ του 1ου τριμήνου να βελτιωθεί στο 2ο τρίμηνο, από τον συνδυασμό της αυξημένης εξωστρέφειας (τουριστικές εισπράξεις - εξαγωγές) και της επιτάχυνσης των εκταμιεύσεων των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης για επενδυτικά σχέδια.

Την ίδια ώρα, η Αγορά αναζητεί τον κατάλληλο καταλύτη που μέσω ενός deal, όπως εκείνου της ΤΕΝΕΡΓ, ή άλλου placement όπως εκείνο το “πακέτο” της Εθνικής του ΤΧΣ, θα επιβεβαιώσει ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις είναι εύλογες και προσφέρονται για ψήφο εμπιστοσύνης από τους Ξένους επενδυτές.

Θα δινόταν έτσι η κατάλληλη απάντηση σε όσους θεωρούν ότι οι αυξημένες συναλλαγές των Ξένων κατά το Μάιο (στο 68,7% του συνόλου με εκροές 243,4 εκατ. ευρώ) συνιστούσε διαδικασία κατοχύρωσης κερδών από την Ελληνική Αγορά, καθώς το ελπιδοφόρο της αφήγημα να συνεχίζει να διατηρείται, όπως τεκμηριώνεται από τις προοπτικές των μεγεθών των Εταιρειών για το 2024 - 2026 και τις ευοίωνες μακροοικονομικές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας”, όπως εκτιμά ο κ. Τζάνας (σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,8), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,9), ΕΤΕ (7,6), ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,2), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (2,9), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), CENER (1,8), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να αφήνει εκτεθειμένους τους πρωινούς αγοραστές.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (-1,51%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 1,638 ευρώ (+0,92%), της Εθνικής (-0,46%) μέχρι τα 8,476 ευρώ (+1,75%), της Eurobank (-1,52%) μέχρι τα 2,209 ευρώ (+2,08%) και της Πειραιώς (-1,18%) μέχρι τα 3,87 ευρώ (+1,18%).

Μεταξύ 1331,22 (+1,48%) και 1292,20 μονάδων (-1,5%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1295,96 (-1,21%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1297,45 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,10%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1227 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325, 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1205, 1153 και 1136 - 1115 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με τη φράση ‘looking for the future’, ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, περιέγραψε τον άξονα πάνω στον οποίο στηρίχθηκε η υλοποίηση του rebranding της Τράπεζας. Στόχος, εφεξής, είναι η αύξηση των εσόδων από διαφορετικές πηγές, με αιχμή τα επενδυτικά σχέδια και σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, ‘η Ελλάδα θα εξακολουθεί και τα επόμενα χρόνια να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες’. Ερωτηθείς ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας για τη χρηματιστηριακή αποτίμηση, σχολίασε ότι ‘υπάρχει λίγος χρόνος να διανύσουμε ακόμη. Η Τράπεζα συγκρίνεται πλέον με τις Ευρωπαϊκές, έχει υιοθετήσει τη διαφάνεια στην ενημέρωση που δίνει στους επενδυτές, ανακοινώνει πολύ νωρίτερα τα οικονομικά της αποτελέσματα και όλες αυτές οι κινήσεις θα τη βοηθήσουν να κάνει ‘cutch up’ στη χρηματιστηριακή της αξία”.

Σχετικά καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου με θετική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΕΕΕ (+0,06%), ΜΟΗ (+0,23%), CENER (+2,72%, όπως προαναφέρθηκε έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά). Αμετάβλητη η μετοχή της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, “για τον Όμιλο Jumbo (-0,59%), o Μάϊος 2024 ήταν ένας μήνας που κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά +10% συνολικά, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα. Oι πωλήσεις του Μαΐου περιλαμβάνουν και ένα μέρος των Πασχαλιάτικων αγορών. Στο σύνολο τους, στο πρώτο πεντάμηνο του 2024, οι πωλήσεις του Ομίλου, εμφανίζονται αυξημένες κατά 8% περίπου. Η Διοίκηση του Ομίλου παραμένει επιφυλακτική, όσον αφορά την εξέλιξη των μεγεθών για το υπόλοιπο της χρονιάς διατηρεί, προς το παρόν, τις εκτιμήσεις της για αύξηση τζίρου και κερδών της τάξης +8% έως +10%, δεσμεύεται ωστόσο να επανεξετάσει το συνολικό πλαίσιο της καθοδήγησης της τον Ιούλιο, αφού αναλύσει τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του έτους σε συνδυασμό με το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον”.

Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στον τίτλο της ΕΕΕ (+0,06%) και η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε αισθητά από το υψηλό ημέρας των 32,10 ευρώ (+1,65%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας. Το ημερήσιο “stop short” στα 33,00 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 30,86 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της Motor Oil (+0,23%), αντιδρώντας στις δύο πτωτικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί. Η σημαντική αντίσταση στα 28,56 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη στήριξη στη ζώνη στα 25,36 – 25,06 ευρώ (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+135,85%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+120,33%), ΚΟΥΑΛ (+87,5%), MONTA (+85,86%), ΦΒΜΕΖΖ (+78,13%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+62,29%), ΞΥΛΠ (+59,46%), OPTIMA (54,10%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΒΟΣΥΣ (+6,14%), ΜΙΝ (+0,40%), ΙΝΤΕΤ (+3,78%), ΝΑΥΠ (+1,66%), ΛΑΒΙ (+0,22%), ΜΙΓ (+1,33%), ΑΣΚΟ (+1,14%), ΚΟΡΔΕ (+2,80%), ΦΡΙΓΟ (+3,48%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΛΟΤ (-1,58%) και τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές για ΙΝΛΙΦ (-0,82%), ΣΑΝΜΕΖΖ (-0,29%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-0,74%).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η DIMAND (-0,96%).

Άλλη μία “δοκιμαστική πτήση” για Performance (-0,29%) μέχρι τα 7,15 ευρώ (+3,47%), με το γνωστό τελικό αποτέλεσμα.

Από σήμερα και έως και 9/7, ενεργοποιήθηκε για Entersoft (+0,51%), με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, η υποχρεωτική δημόσια πρόταση, αλλά εντολή αγοράς στο ταμπλώ δεν φάνηκε.

“Πακέτο” 334074 τεμ. στα 2,30 ευρώ για Attica Group (+0,43%) και δύο “πακέτα” συνολικά 230000 τεμ. για Ευρωσυμβούλους (-1,49%).

Συνεχίζουν οι εναλλαγές προσήμων, λίγο πάνω από τα 1,40 ευρώ στον Κέκροπα (+1,43%).

Αίσθηση προκάλεσε η εντολή αγοράς 10000 τεμ. στα 2,64 ευρώ (+1,54%) στον Λούλη (+2,69%).

Ακόμα ένα “πακέτο”, το δεύτερο σε σύντομο χρονικό διάστημα, 100000 τεμ. στα 1,20 ευρώ για Doppler (+2,48%). Ακόμα ένα ισόποσο “πακέτο” έχει απομείνει σε Ιδιωτική ΑΧΕ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1424 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1414, 1395, 1346 - 1331 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1477 - 1485 και οι επόμενες στις 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3440 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3416, 3296, 3280, 3265 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3232 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με σαφές πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα, αλλά και αντίδραση από τα πρωινά χαμηλά, στην Ευρώπη, με διορθωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές για το Πετρέλαιο, στο 1,032 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Ο ΟΠΕΚ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για σχετικά ισχυρή ανάπτυξη στην Παγκόσμια ζήτηση Πετρελαίου το 2024. Στη μηνιαία του έκθεση ο ΟΠΕΚ ανάφερε ότι “η Παγκόσμια ζήτηση Αργού θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2024 και κατά 1,85 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2025”.

Θέλει να επιστρέψει ψηλότερα από τα $2330 ο Χρυσός, προς τα $29,20 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $66350 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $3460 το Ethereum.

“Το Δολάριο εξακολουθεί να παραμένει το βασικό Νόμισμα τοποθέτησης των αποθεματικών των Κεντρικών Τραπεζών Παγκοσμίως”, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε και παρουσίασε το Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου (OMFIF).

“Το μέσο ποσοστό των αποθεματικών των Κεντρικών Τραπεζών που διατηρούνται σε Χρυσό αυξήθηκε από 9%, στο 11% κατά το 2023”, σύμφωνα με το OMFIF. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το γεγονός ότι η τιμή του Χρυσού κινείται σε επίπεδο - ρεκόρ, πολλές Κεντρικές Τράπεζες επιδιώκουν να αυξήσουν τις ποσότητες Χρυσού που κατέχουν κατά την επόμενη διετία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα διατεθούν πιθανότατα $600 δισ. για αγορά Χρυσού τους επόμενους 24 μήνες.

Η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε απροσδόκητα στο 4,4% τους τρεις μήνες μέχρι τον Απρίλιο, το υψηλότερο ποσοστό από τα μέσα του 2021, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

“Τα αυξανόμενα οικονομικά αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών Εταιρειών θα ανεβάσουν τις μετοχές σε νέα ρεκόρ, μέχρι τα μέσα του 2025”, σύμφωνα με τους αναλυτές χρηματιστηριακής στρατηγικής της Citigroup. Σύμφωνα με τον Οίκο, “ο EuroStoxx 600 θα αυξηθεί στις 580 μονάδες”.

Η Moody's προειδοποίησε τη Γαλλική Κυβέρνηση ότι ‘οι πρόωρες Κοινοβουλευτικές εκλογές αυξάνουν τους κινδύνους για τη δημοσιονομική εξυγίανση και είναι πιστωτικά αρνητικές για την αξιολόγηση ‘Aa2’ της Γαλλίας”.

“H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να περιμένει για κάποιο χρονικό διάστημα, προτού μειώσει ξανά τα επιτόκια, δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας, όσον αφορά το outlook του πληθωρισμού”, τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 0,6 δισ., στα 101,2 δισ. ευρώ.

Η HSBC αύξησε την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Eurobank στα 3,50 ευρώ, από 2,00 ευρώ πριν, με τη σύσταση “buy” να διατηρείται. “Οι καταλύτες για την αύξηση της τιμής - στόχου είναι η αυξημένη συμμετοχή στην Ελληνική Τράπεζα και οι ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στην Αγορά της Ελλάδας” σύμφωνα με τον Οίκο.

Η NBG Sec. επαναλαμβάνει τη σύσταση “outperform” για τις Τραπεζικές μετοχές, σημειώνοντας ότι “η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να είναι η κορυφαία επιλογή, κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς παραμένει αδικαιολόγητα υποτιμημένη σε σχέση με τις άλλες Ελληνικές Τράπεζες, δεδομένου ότι οι δείκτες τους συγκλίνουν γρήγορα με τα Ευρωπαϊκά επίπεδα”. Οι νέες τιμές - στόχοι που προτείνει είναι για την Alpha Bank τα 2,50 ευρώ, από 2,00 ευρώ πριν, για τη Eurobank τα 2,85 ευρώ, από 2,10 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,30 ευρώ, από 4,50 ευρώ πριν.

Κάλυψη της μετοχής της Lamda Development ξεκίνησε η Euroxx Sec. δίνοντας σύσταση “overweight” και τιμή - στόχο τα 10 ευρώ/μετοχή.

Σε συμφωνία για την εξαγορά του 94,44% της ΗΛΕΚΤΩΡ κατέληξε η Motor Oil με την Ελλακτωρ, με το τίμημα να ανέρχεται στα 114,7 εκατ. ευρώ. Η εξαγορά θα γίνει από την Manetial Limited, Θυγατρική της Motor Oil. Κεφαλαιακό κέρδος 106 εκατ. ευρώ θα εγγράψει η Ελλάκτωρ, καθώς έχει αποτιμημένο στα βιβλία της το 94,44% της ΗΛΕΚΤΩΡ έναντι 8,6 εκατ. ευρώ (31/12/2023).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΜΟΗ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Lamda Development, TITC, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 48 ανοδικούς τίτλους, έναντι 73 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 2%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής διόρθωσης στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (38.785 συμβόλαια).

Στα 3.794 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.809 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 928 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 931 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 904, 763 για τον Ιούνιο και 141 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.524,5), κινήθηκε μεταξύ 3.512,25 και 3.579 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 150, 45 για τον Ιούνιο και 105 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.299), κινήθηκε μεταξύ 1.299 και 1.328 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.600,5).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (18.000 ΟΤΕ, 5.512 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.126), Πειραιώς (7.063), Εθνική (754), ΔΕΗ (706), Alpha Bank (19.930), Τέρνα Ενεργειακή (387), Μυτιληναίο (467), Αεροπορία Αιγαίου (116), ΕΛΧΑ (293), ΑΔΜΗΕ (1.235), ΓΕΚ (179), Lamda Development (260), Ελ. Πετρέλαια (128), Fourli (156), Ιντρακόμ (180), Viohalco (240).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 174.855, Πειραιώς 93.272, Eurobank 25.571, ΑΔΜΗΕ 22.942, ΓΕΚ 16.013, ΔΕΗ 31.946, Εθνική 10.549, Τέρνα Ενεργειακή 32.037.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.799.074 τεμ., (από 60.525.817 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.778.881 τεμ. (2.778.881), Eurobank 52.119.186 τεμ. (52.119.186), ΟΠΑΠ 1.845.626 τεμ. (1.846.398), Εθνική 10.903.675 τεμ. (11.192.916), ΟΤΕ 1.654.894 τεμ. (1.662.816), Πειραιώς 10.737.047 τεμ. (10.628.950) Intralot 1.052.866 τεμ. (1.060.207).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v