Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές στόχευσαν οι πωλητές

Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας για τον ΓΔ με τις συναλλαγές να υποχωρούν κατακόρυφα κάτω από τα 85 εκατ. ευρώ. Διασώθηκαν ΟΠΑΠ, Titan και Σαράντης από τον FTSE 25. Ποια είναι η τεχνική εικόνα.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές στόχευσαν οι πωλητές

Άλλη μία συνεδρίαση που εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά τις συναλλαγές με ήπια ανοδικές διαθέσεις, όμως λίγο μετά τις 11.30 γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους, ολοκληρώνοντας στις συναλλαγές πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Παίρνοντας τις εξελίξεις με την χρονική τους σειρά, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο υψηλό 22 ετών του 5,25% με 5,5% επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν μόνο μια μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τη φετινή χρονιά, καθώς εκτιμούν ότι “η Οικονομία χρειάζεται πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, για να κερδηθεί η μάχη κατά του πληθωρισμού”. Τον Μάρτιο οι αξιωματούχοι προέβλεπαν τρεις μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024.

Η Fed αναμένει πλέον ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 2,6% στο τέλος του έτους, αντί για 2,4% που ανέμενε τον Μάρτιο.

Ενώ ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά, η Fed δεν έχει αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων”, δήλωσε ο Τζερόμ Πάουελ.

Με τα παραπάνω δεδομένα, μένει να φανεί αν θα επαληθευτούν όσοι υποστηρίζουν πως “η καθοδήγηση της Fed για διατήρηση υψηλών επιτοκίων φέτος, για μεγαλύτερο διάστημα, περιορίζει το βαθμό ευελιξίας της ΕΚΤ. Την ίδια ώρα η πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία, προκαλεί συνθήκες αυξημένης μεταβλητότητας στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, εξέλιξη που βάζει ‘ταβάνι’ στην όποια ανοδική διάθεση των Εγχώριων συστημικών Τραπεζών, σε συνδυασμό με την Κυβερνητική απόφαση να μεταθέσει για το Φθινόπωρο το placement μετοχών της Εθνικής, κυριότητας ΤΧΣ, με ότι όλα τα παραπάνω συνεπάγονται για το Τραπεζοκεντρικό Ελληνικό Χρηματιστήριο”.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν το συντηρητικό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, “η Εγχώρια Αγορά έχει ξεμείνει από μη Τραπεζικούς πρωταγωνιστές, ως αποτέλεσμα διάθεσης σημαντικών ‘πακέτων’ και με την κερδοφορία του α΄ τριμήνου 2024, που μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστή, να μην κάνει την διαφορά” και όλοι περιμένουν το επόμενο deal – καταλύτη, που θα δώσει τα απαιτούμενα ανοδικά “καύσιμα”.

Την ίδια ώρα, S&P 500 και Nasdaq ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση στην Wall Street σε νέα ιστορικά υψηλά.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., είναι περισσότερο από ευδιάκριτο πως η Εγχώρια Αγορά περιμένει το deal πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής (-0,85%) προκειμένου να απελευθερωθεί ρευστότητα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση.

Από την άλλη, συνεχίστηκε και σήμερα η πίεση στην μετοχή της Εθνικής (-2,42%), κάτι που εντόπισε από χθες η στήλη, στον απόηχο της είδησης ότι το placement που αναμενόταν για μετά τις ευρωεκλογές, πάει για Φθινόπωρο, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχουν ολοκληρωθεί οι κινήσεις μείωσης θέσεων.

Εξαιρετικά κακή η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στα χαμηλά ημέρας, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερτριπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που ελάχιστα βελτιώθηκε μέχρι τέλους.

Σε “ρηχά νερά” ο τζίρος (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) και όλα τα παραπάνω σε μία συνεδρίαση που δεν άφησε και τις καλύτερες “υποσχέσεις” για την συνέχεια, με τους λίγους αγοραστές να έχουν να προτεραιότητα, να μην απειληθεί η στήριξη στις 1440 μονάδες.

Όμως και αυτός ο στόχος των αγοραστών δεν επετεύχθη, με αποτέλεσμα οι ΓΔ να κλείσει χαμηλότερα από το εν λόγω όριο και κοντά στα χαμηλά ημέρας, όπως και οι υπόλοιποι από τους κύριους δείκτες του Χ.Α.

Συνεχίζεται, με πιο αργούς ρυθμούς, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,68% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,26% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,654% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1457,35 (+0,42%) και 1438,24 μονάδων (-0,9%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1438,96 (-0,85%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1438,44 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,88%.

Ο τζίρος στα 85,3 εκατ., από τα οποία τα 14,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, OPTIMA, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ), ενώ οι ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 85,3 εκατ., τα 75,2 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Μακροπρόθεσμα, ο Γενικός δείκτης από τον Μάρτιο του 2020 βρίσκεται σε έναν νέο ανοδικό κύκλο ‘Bull Market’. Μεσοπρόθεσμα, για το ανοδικό σκέλος που είναι σε εξέλιξη προδιαγράφεται η εξάντλησή του στην περί το 1715 περιοχή τιμών. Βραχυπρόθεσμα, η απομάκρυνση των ταλαντωτών από τα υπεραγορασμένα υψηλά τους επίπεδα, σε συνδυασμό με την ισχυρή στήριξη της περιοχής 1430 - 1425 ενισχύει την πεποίθησή μας για μία ανοδική κίνηση προς την περιοχή του 1485 - 1500” αναφέρει η HellasFin Investment Services.

To ‘stop’ στo ‘long’ στο intraday είναι στο 3489 σε κλείσιμο ώρας, για τον FTSE25. Το 3524 ήταν κοντινή στήριξη που πρέπει να επιστρέψει, αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι το 3580. Με το μέρισμα μπροστά, ο τίτλος της ΜΟΗ συνεχίζει να πιέζεται και μάλιστα να έχει βγει σε υπερπουλημένη κατάσταση σε ημερήσιο. Το κλείσιμο κάτω από το 25,33 έχει και επιθετική τάση, με το 24,73 πιθανό επίπεδο ανακοπής. Το 26,74 κύρια αντίσταση και ‘stop’ στο ‘short’ σε ημερήσιο κλείσιμο” σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Η Federal άφησε αμετάβλητα στο 5,25% - 5,50% τα παρεμβατικά της επιτόκια, αλλά δεσμεύθηκε για μια μείωση εντός του 2024, με τους δείκτες στη Wall Street να κινούνται ανοδικά, καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε το Μάιο. Είναι επομένως πιθανό, με χρονοκαθυστέρηση, να επανέλθει το ανοδικό momentum και στο Χ.Α. με τη ζώνη 1460 - 1470 να συνιστά την εγγύτερη περιοχή αντίστασης για το ΓΔ”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Η διάθεση για συσσώρευση θα διατηρηθεί λόγω του επιλεκτικού ενδιαφέροντος και της στάσης αναμονής ενόψει των εταιρικών νέων”, εκτιμά η Beta Sec.

Η χαμηλότερη των εκτιμήσεων μέτρηση του πληθωρισμού Μαΐου στις ΗΠΑ, οδήγησε σε κέρδη του βασικούς μετοχικούς δείκτες. Αυτό συνέβη παρόλη την διστακτικότητα της FED για παραπάνω από μία μείωση στο βασικό επιτόκια. Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι η Αγορά ακόμα στοιχηματίζει υπέρ 2 μειώσεων εντός του 2024. Στο εσωτερικό, τα αποτελέσματα της LAMDA ήταν σημαντικά βελτιωμένα, με τα EBITDA από το έργο του Ελληνικού να διαμορφώνονται στα 15,5 εκατ. ευρώ και τα ενοποιημένα EBITDA να ανέρχονται στα 40 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 8 εκατ. ευρώ το περυσινό αντίστοιχο τρίμηνο”, επισημαίνει η Depolas Investment Services.

Άνευρη η Ελληνική Αγορά, με τον Γενικό Δείκτη ‘εγκλωβισμένο’ εδώ και ένα δίμηνο στο εύρος των 1400 - 1500 μονάδων. Ταυτόχρονα, οι χαμηλές συναλλαγές αποτυπώνουν την ‘απουσία βιασύνης’ για το ‘πάτημα του κουμπιού’ αγοράς, ή πώλησης από πλευράς Θεσμικών Επενδυτών, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Το Χ.Α. δεν μπορεί να μείνει εντελώς ανεπηρέαστο από την ανησυχία που προκαλούν σε Χώρες της Ευρωζώνης τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών και οι πολιτικές εξελίξεις που αυτά ήδη δρομολογούν σε Γαλλία, Γερμανία και αλλού.

Οι Αγορές, ως γνωστόν, απεχθάνονται την πολιτική αβεβαιότητα, ενώ το “γρήγορο χρήμα” δεν φημίζεται για την τεράστια υπομονή του.

Την ίδια ώρα οι Αμερικανικοί δείκτες S&P 500 και Nasdaq βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, με τους επενδυτές στην “άλλη Πλευρά” του Ατλαντικού "να μην καταλαβαίνουν τίποτα".

Σε αυτό το περιβάλλον, το Χ.Α. καλείται να βρει και να επικοινωνήσει νέους λόγους προσέλκυσης "φρέσκων" κεφαλαίων, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος συνέχισης του δομικού “bull market”.

Επιλεγμένα blue chips εμφανίζουν δυνατούς ισολογισμούς, προσφέρουν πλέον υψηλές μερισματικές αποδόσεις και έχουν καλή διαγραμματική εικόνα και ευνοϊκό outlook.

Ασφαλώς και δεν μένει απαρατήρητη η "αφαίρεση ρευστότητας" που οφείλεται σε μεγάλα εγχώρια μετοχικά placements, αλλά και η φυσιολογική τάση αφομοίωσης της μεγάλης προηγηθείσας ανόδου που "στέλνει στο ταμείο" πολλούς επενδυτές.

Σε γενικές γραμμές και χωρίς να υπεισέλθουμε στην ανάλυση επιμέρους τίτλων, εκτιμούμε ότι η Λεωφόρος Αθηνών θα συνεχίσει να προβληματίζεται από την ψυχολογική ‘μπαριέρα’ των 1500 μονάδων του Γενικού Δείκτη, αναφέρει ο κ. Στεριώτης (πιστοποιημένο Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).

Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,9), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (8), ΕΤΕ (7,3), ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,5), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΠΕΙΡ (4,7), ΔΕΗ (4,2), ΑΛΦΑ (3,8), ΜΠΕΛΑ (3,6), ΜΟΗ (2,8), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), CENER (1,7), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δείχνει απόλυτη επικράτηση των πωλητών (Alpha Bank -0,03%, Εθνική -2,42%, Eurobank -0,42%, Πειραιώς -1,57%).

Μεταξύ 1306,22 (+0,36%) και 1283,47 μονάδων (-1,39%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1284,36 (-1,32%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1285,41 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,24%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1227 μονάδων, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1325 και 1350 - 1360 μονάδες. Σε περίπτωση συνέχισης της διόρθωσης, οι επόμενες στηρίξεις στις 1205, 1153 και 1139 - 1118 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Με σαφές πλεονέκτημα των “κόκκινων” τίτλων, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΟΠΑΠ (+1,50%), ΣΑΡ (+0,72%) και TITC (+0,49%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΜΠΕΛΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΑΠ, “από την Τρίτη, 25/6/2024, οι μετοχές της Εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία 0,30€ ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών προς τους μετόχους ποσού 0,25€ ανά μετοχή”.

Να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η μετοχή του ΟΠΑΠ (+1,50%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και τέσσερις πτωτικές στις τελευταίες πέντε. Αν η μετοχή συνεχίσει να κινείται “βόρεια”, οι επόμενες αντιστάσεις στα 15,32 (ημερήσιο “stop short”), 15,59 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 15,70 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη στήριξη στα 14,50 ευρώ.

Με θετικές διαθέσεις ξεκίνησε τις σημερινές συναλλαγές η μετοχή της ΛΑΜΔΑ (-0,75%), στον απόηχο των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Εισηγμένη, με τον τίτλο να αναρριχάται μέχρι τα 6,80 ευρώ (+2,26%), όμως η συνέχει έκρυβε αρνητικές εκπλήξεις για τους πρωινούς αγοραστές, καθώς ο τίτλος γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τα 6,60 ευρώ (-0,75%), όπου και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές. Η επόμενη αντίσταση στα 6,94 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και με πρώτο ζητούμενο τα συνεχόμενα κλεισίματα του τίτλου υψηλότερα της ζώνης 6,67 – 6,71 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Σε αντίθετη περίπτωση, η πρώτη στήριξη στα 6,15 ευρώ, αν διασπαστούν καθοδικά τα 6,60 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2024 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγείται η ΝΤΟΤΣΟΦΤ (+135,85%), ακολουθούμενη από ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+116,48%), ΚΟΥΑΛ (+97,37%), MONTA (+77,49%), ΦΒΜΕΖΖ (+75,16%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+59,67%), ΞΥΛΠ (+59,46%), OPTIMA (54,62%), ΠΕΡΦ (+50,37%).

Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων

Από σήμερα, οι μετοχές της Mermeren (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €2,80 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €2,10 ανά μετοχή).

Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα οι ΛΕΒΠ (+0,69%), ΠΑΠ (+0,81%), ΒΙΟΚΑ (+0,40%), ΕΛΤΟΝ (+0,81%), ΑΚΡΙΤ (+22,45%), ΙΝΤΕΡΚΟ (+1,30%), ΕΛΤΟΝ (+0,81%), ΜΙΝ (+0,81%), ΧΑΙΔΕ (+0,76%), ΤΡΑΣΤΟΡ (+2,70%).

Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν DIMAND (-0,12%) και ΔΑΑ (-0,52%), σε νέα ιστορικά υψηλά η Optima bank (+0,84%).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Στεφ. Κοτζαμάνη, “για τις 3/7 αναβλήθηκε η σημερινή γ.σ. της Q&R (-6,25%), κατόπιν αιτήματος του βασικότερου μετόχου της (Σοφία Σωτηράκου - Τριάντη με 31,99%). Σκοπός της αναβολής είναι να τεθεί στην επόμενη γ.σ. εναλλακτικός τρόπος χρηματοδότησης της Εταιρείας και συγκεκριμένα, να επιλεγεί η έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, αντί για Α.Μ.Κ. Στις προθέσεις της Σοφίας Σωτηράκου - Τριάντη είναι να εκδοθεί ΜΟΔ ύψους 19,1 εκατ. ευρώ με επιτόκιο ίσο με το Euribor τριμήνου και με διάρκεια 18 μηνών και δικαίωμα παράτασης άλλων έξι. Η τιμή μετατροπής του ΜΟΔ θα προκύψει στο μέλλον από την αποτίμηση δύο Ανεξάρτητων Οίκων. Στο ΜΟΔ θα ισχύσει το δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων, πλην όμως η κα Σοφία Σωτηράκου - Τριάντη εκδήλωσε την πρόθεση να καλύψει το όποιο ενδεχόμενο αδιάθετο τμήμα της έκδοσης. Στόχος της κίνησης είναι να αποφευχθεί η διάχυση (dilution) του ποσοστού των μετόχων μειοψηφίας, καθώς αυτή την περίοδο δεν έχουν εξευρεθεί οι Εταιρείες τις οποίες προτίθεται να εξαγοράσει η Q&R”.

Σε χαμηλά διμήνου η ΙΝΤΚΑ (-4,60%), σε χαμηλά 4μηνου η REALCONS (-4,75%), σε χαμηλά 7μηνου η ΚΕΚΡ (-4,01%), σε χαμηλά 10 μηνών η ΦΡΙΓΟ (-10%), σε νέα χαμηλά 80 μηνών η ΙΚΤΙΝ (-0,94%).

Δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις, με αυξημένες συναλλαγές η Αλουμύλ (+2,36%).

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΣΑΝΜΕΖΖ (-1,33%).

Ξαφνικός επιθετικός πωλητής στην MED (-10%).

Συνεχίζονται οι επιλεκτικές αγορές από “insiders” στον Λούλη (-0,74%).

Επιστροφή αγοραστών στον Πετρόπουλο (+1,21%).

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Προοδευτική (+9,52%). Αν συνεχίσει ανοδικά, μπορεί να έχει ενδιαφέρον η “ποιότητα” και ο επενδυτικός ορίζοντας των αγοραστών.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1424 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1414, 1395, 1348 - 1332 μονάδες (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Η πρώτη αντίσταση στις 1477 - 1485 και οι επόμενες στις 1510, 1539 και 1602 μονάδες.

Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3440 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3416, 3296, 3280, 3269 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3235 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 3672 και 3730 μονάδες.

Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αυξημένες πιέσεις στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, στο 1,0762 η ισοτιμία Ευρώ - Δολαρίου.

Προς τα $2320 πιέζεται ο Χρυσός, προς τα $29,00 αντιδρά το Ασήμι.

Κάτω από τα $67000 επιστρέφει το Bitcoin, προς τα $3470 υποχωρεί το Ethereum.

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις συναλλαγές Συναλλάγματος σε Δολάρια και Ευρώ. Το Χρηματιστήριο αναφέρει επίσης στην ανακοίνωσή του, ότι οι συναλλαγές μετοχών και οι συναλλαγές στην Αγορά χρήματος, που διακανονίζονται σε Δολάρια και Ευρώ θα σταματήσουν, ως απάντηση στον νέο μεγάλο γύρο κυρώσεων που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας διέθεσε οικονομική ρευστότητα 2 δισεκατομμυρίων γιουάν (250 εκατομμυρίων ευρώ) στο Τραπεζικό Σύστημα, μέσω της διαδικασίας reverse repos με επταήμερη περίοδο ωρίμανσης και επιτόκιο 1,8%. “Η κίνηση αυτή είχε ως στόχο τη διατήρηση επαρκούς οικονομικής ρευστότητας στο Τραπεζικό Σύστημα”, όπως ανέφερε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,1% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον Μάρτιο, ανέφερε η Eurostat. Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 0,5% την ίδια περίοδο. Σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023, η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε καθοδικά κατά 3% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 2% στην ΕΕ.

O πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ σημείωσε πτώση τον Μάιο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 0,2% τον Μάιο, σε σχέση με τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,1%. Σε ετήσια βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 2,2% τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 2,5%.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κατέγραψε άνοδο κατά 13000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουνίου, στις 242000. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Αύγουστο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα υποχωρήσουν στις 225000.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., 0,8 δισ., στα 100,7 δισ. ευρώ.

Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης αξιολόγησης των καταθέσεων της Eurobank προχώρησε η Moody's, ενώ υποβάθμισε το outlook σε σταθερό, από θετικό για τις μακροπρόθεσμες καταθέσεις. Ειδικότερα, η Moody's αναβάθμισε την αξιολόγηση των καταθέσεων της Ελληνικής Τράπεζας σε “Baa2/P-2”, από “Baa3/P-3”. Η Moody's αναβάθμισε επίσης τη Βασική Πιστοληπτική Αξιολόγηση (BCA) σε “Ba1”, από “Ba2”, αναφέροντας ότι “η εξαγορά της Hellenic Bank, ενισχύει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της Eurobank”.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Cenergy στα 11, από 8,65 ευρώ θέτει η NBG Securities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση “outperform”. Η Χρηματιστηριακή σημειώνει ότι “η μετοχή αποτελεί την καλύτερη πρόταση για να τοποθετηθεί κανείς στην τάση ενεργειακής μετάβασης, ενώ προσφέρει έκθεση και στην τάση ψηφιοποίησης”. Παράλληλα, αναβαθμίζει τις προβλέψεις της, αναμένοντας μέση ετήσια άνοδο των εσόδων, των a-EBITDA και των καθαρών κερδών κατά 11%, 14% και 26% αντίστοιχα, ως το 2026.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο ο ΟΠΑΠ και με το θετικό η ΕΕΕ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Lamda Development, Motor Oil, Cenergy, Μυτιληναίος, ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 35 ανοδικούς τίτλους, έναντι 97 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να σημειώνουν σημαντική αύξηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (61.807 συμβόλαια). Ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων.

Στα 3.818 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.789 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 918 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 923 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).

Στα 13 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 13 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο Ιούνιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 565, 488 για τον Ιούνιο και 77 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.491), κινήθηκε μεταξύ 3.489 και 3.536 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.307).

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούνιο και 0 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος τον πρώτο μήνα 5.553,25).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.891 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.797), Πειραιώς (5.767), Εθνική (2.889), ΔΕΗ (1.807), Alpha Bank (39.765), Τέρνα Ενεργειακή (908), Μυτιληναίο (813), Αεροπορία Αιγαίου (375), ΕΛΧΑ (548), ΑΔΜΗΕ (2.369), ΓΕΚ (157), Lamda Development (185), Cenergy (160), ΟΠΑΠ (133), Ιντρακόμ (482), Viohalco (176), ΕΧΑΕ (1.291), Fourli (443), Jumbo (121), Ιντρακάτ (112).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 159.569, Πειραιώς 89.869, Eurobank 24.616, ΑΔΜΗΕ 22.041, ΓΕΚ 16.003, ΔΕΗ 31.719, Εθνική 10.787, Τέρνα Ενεργειακή 31.823.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 60.524.607 τεμ., (από 61.152.475 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.792.806 τεμ. (2.792.706), Eurobank 52.341.670 τεμ. (52.119.186), ΟΠΑΠ 1.854.241 τεμ. (1.844.326), Εθνική 10.903.675 τεμ. (10.903.675), ΟΤΕ 1.675.748 τεμ. (1.665.870), Πειραιώς 9.593.862 τεμ. (10.386.278) Intralot 1.029.673 τεμ. (1.050.776).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v