Κινήσεις γύρω από τις 1.800 μονάδες

Περισσότερο ψυχολογική παρά τεχνική είναι η ”μάχη” γύρω από τις 1.800 μονάδες. Το σημαντικότερο είναι πως στην αγορά με βάση τα όσα βλέπουμε και με βάση αλλά, που ίσως έχουν δρομολογηθεί στο παρασκήνιο, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της Σοφοκλέους.

Του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ισορροπία στο... κενό των 1.800 μονάδων επιχειρείται, περισσότερο για ψυχολογικούς, παρά για τεχνικούς λόγους.



Οι συναλλαγές των περίπου 15 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα θεωρούνται υψηλές για την εποχή και επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως ”ισχυροί παίκτες” της αγοράς προχωρούν σταδιακά στην ενίσχυση θέσεών τους σε μετοχές εταιριών που θα ενταχθούν στην πρώτη κατηγορία.

Το ενθαρρυντικό μέχρι στιγμής είναι πως πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ακραίες αρνητικές διακυμάνσεις δεν καταγράφονται. Είναι χαρακτηριστικό επίσης, πως στην περίπτωση του Γιαννούση και ορισμένων ακόμα μετοχών που δίνουν τόνο σε ένα ευαίσθητο τμήμα της αγοράς, οι πιέσεις είναι από ελάχιστες έως μηδενικές.

Το επίσης ενθαρρυντικό είναι πως από μία άλλη ομάδα- κατηγορία μετοχών με χαρακτηριστική την περίπτωση της ΕΛΤΕΧ και του Λάμψα επιχειρείται η προσέγγιση της υψηλής τιμής των 52 εβδομάδων.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι πως στην αγορά με βάση τα όσα βλέπουμε και με αρκετά από αυτά που δεν ξέρουμε, αλλά έχουν δρομολογηθεί στο παρασκήνιο, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας της Σοφοκλέους. Εάν αυτό το δούμε βραχυπρόθεσμα μας αφορά ελάχιστα και μας ενδιαφέρει λιγότερο.

Εάν όμως θεωρήσουμε ότι αυτές οι κινήσεις εντάσσονται σε μεσο- μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τότε πράγματι δικαιολογείται η εκτίμηση πως ”κάτι αλλάζει”.

Για παράδειγμα, και με τη σημερινή της συμπεριφορά η μετοχή του ΟΠΑΠ δικαιωματικά θα εντάσονταν από... χθες στην πρώτη κατηγορία. Και αυτό είναι ένα κέρδος για την αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v