Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει στη διαπραγμάτευση των εισηγμένων

Τη δημιουργία δύο ομάδων εταιριών, οι οποίες θα διαφέρουν ως προς το χρόνο συνεχούς διαπραγμάτευσης των τίτλων τους προτείνει σχέδιο απόφασης προς τη διοίκηση του ΧΑ, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει την ερχόμενη Δευτέρα το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου.

Τι αλλάζει στη διαπραγμάτευση των εισηγμένων
Τη δημιουργία δύο ομάδων εταιριών, οι οποίες θα διαφέρουν ως προς το χρόνο συνεχούς διαπραγμάτευσης των τίτλων τους προτείνει σχετική έκθεση προς τη διοίκηση του ΧΑ.

Σε έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένεται να εγκριθεί σχετικό σχέδιο απόφασης, το οποίο έχει στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και την ανάδειξη όλων των εισηγμένων εταιριών.

Μία ομάδα εταιριών θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται συνεχόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης (5 ώρες), ενώ για τη δεύτερη ομάδα ο χρόνος συνεχούς διαπραγμάτευσης θα μειωθεί από πέντε (5) σε τρεις (3) ώρες.

Πως όμως θα γίνει ο διαχωρισμός των εταιριών;

Μοναδικό κριτήριο θα είναι ο υπολογισμός του μέσου εξαμηνιαίου spread, δηλ. η απόκλιση μεταξύ bid και ask. Εάν αυτό είναι μεγαλύτερο του 2% η εν λόγω εταιρία θα μεταφέρεται στην κατηγορία της τρίωρης συνεχούς διαπραγμάτευσης, η οποία θα πραγματοποιείται τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης (13.00-16.00).

Κατά το προηγούμενο διάστημα της συνεδρίασης, οι μετοχές αυτών των εταιριών θα διαπραγματεύονται με τη μέθοδο του call auction. Στόχος της διοίκησης είναι η ”προστασία” των τίτλων που σήμερα έχουν υψηλό spread και που ενδεχομένως η πεντάωρη συνεδρίαση δεν βοηθά στην ανάδειξή τους.

Με την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου αναμένεται να γίνει εντονότερη η παρουσία των μετοχών αυτών καθώς η διαπραγμάτευσή τους θα είναι μικρότερης διάρκειας.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργηθούν εταιρίες α΄ και β΄ κατηγορίας, αφού και στις δύο ομάδες θα περιλαμβάνονται εταιρίες όλων των μεγεθών. Οι συνθέσεις των δύο αυτών ομάδων θα αναπροσαρμόζονται κάθε έξι μήνες, βάσει το μέσου εξαμηνιαίου spread τους.

Η εφαρμογή αυτή του μέτρου αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2003 προκείμενου να έχουν συγκεντρωθεί τα πρώτα εξαμηνιαία στοιχεία.

Ταυτόχρονα, με την ομαδοποίηση αυτή θα ξεκινήσει σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr, η λειτουργία ενός νέου χρηματιστηριακού δείκτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει τους τίτλους ”υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σχετική μελέτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v