Αποδίδουν τα ”αναχώματα” στην πτώση

Αποδίδει καρπούς (προς ώρας) η πρώτη προσπάθεια να μην υποχωρήσει η αγορά χαμηλότερα των 1.805 μονάδων μέσω δεικτοβαρών μετοχών, όπως ΔΕΗ, Εμπορική, Αλουμίνιο και Βιοχάλκο, αλλά και του ΟΠΑΠ, λόγω προμερίσματος. Ανάπαυλα στις πιέσεις των τίτλων του ομίλου Λαναρά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η πρώτη προσπάθεια να μην υποχωρήσει η αγορά χαμηλότερα των 1805 μονάδων προσωρινά έστω αποδίδει καρπούς. Για να συμβεί αυτό χρειάστηκε η προληπτική ”στήριξη” όχι όμως μέσω των μετοχών Εθνικής, Alpha, αλλά κυρίως της ΔΕΗ και δευτερευόντως Εμπορικής, Αλουμινίου, Βιοχάλκο.

Η μετοχή της Εθνικής κυμαίνεται μεταξύ 14,42-14,46 ευρώ, υπερβαίνει τα 14 ευρώ η μετοχή της Coca Cola/3E αλλά αντιδρούν προς τα 13,42 η μετοχή της ΔΕΗ και προς τα 10,36 η μετοχή του ΟΠΑΠ.

Ειδικότερα από τη μετοχή του Οργανισμού, η στήλη, ειδικότερα ο γράφων, τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξημένες απαιτήσεις. Και όχι μόνο λόγω προμερίσματος.

Τα νέα από το μέτωπο, που καλώς ή κακώς απασχολεί ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς, δηλαδή τον Όμιλο, συνίστανται στο ότι επιχειρείται να εκμεταλλευτούν τη διαφαινόμενη ανακωχή, τουλάχιστο για σήμερα-αύριο.

Φαίνεται να επιτυγχάνεται μια ελάχιστη συμφωνία, που θα πρέπει όμως να τηρηθεί μέχρι κεραίας, ειδικά προς το κλείσιμο της αυριανής συνεδρίασης. Η μετοχή των Κλωστηρίων Ναούσης, Φάνκο, Κλωνατέξ, Λαντέκ, κινούνται μέχρι στιγμής σε θετικό έδαφος με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές.

Θα χρειαστεί βέβαια πολύ προσοχή και απαρέγκλιτη τήρηση της γενικότερης συμφωνίας ώστε να πάρει μια ανάσα έστω εορταστική αγορά.

Το θετικό είναι πως αντιδρά μια ομάδα μετοχών που ούτως ή άλλως δεν είχε λόγο να πληρώσει τα σπασμένα των ημερών και αναφερόμαστε για παράδειγμα στη Flexopack, στο Βάρδα, την Kego ή την Εθνική Αξιοποίησης Ακινήτων.

Βεβαίως, αντιδρούν και άλλες μετοχές που καλώς ή κακώς βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα. Θα πρέπει επίσης να επισημανθούν ορισμένες διορατικές κινήσεις, που δικαιολογημένα αποδίδουν και χρηματιστηριακά.

Από τη στήλη είχε διευκρινιστεί (με σχόλιο της 17ης Δεκεμβρίου) πως η διάθεση ποσοστού περίπου 5% από την πλευρά του βασικού μετόχου του Βάρδα, είχε λίγο πολύ προσυμφωνηθεί.

Κατά συνέπεια δεν θα επηρέαζε αρνητικά την τιμή της μετοχής. Η συγκεκριμένη μετοχή κινείται σήμερα θετικά. Θετική είναι και η συμπεριφορά της μετοχής της Τέρνα, περίπτωση ανάλογη όπου οι βασικοί μέτοχοι διέθεσαν ποσοστό συμμετοχής τους σε θεσμικό διαχειριστή, την προηγούμενη εβδομάδα.

Στα συν της συνεδρίασης η ευόδωση της προσπάθειας αντίδρασης, με λίγα όμως κομμάτια, της Μεβάκο και πάλι υψηλότερα των 3 ευρώ. Για τη συνέχεια θα χρειαστούν αντοχές και σωστός χειρισμός της ενδεχόμενης διόρθωσης που θα μπορούσε να οδηγήσει τον δείκτη προς τις 1820,57 μονάδες (δηλαδή τις 899,16 μονάδες για τον FTSE 20).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v