Για νέα μάχη ετοιμάζεται η Σοφοκλέους

Για νέα μάχη ετοιμάζεται σήμερα η αγορά, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον όμιλο Κλωνατέξ και την αντίδρασή του, έχοντας ως δεδομένο ότι η Επιτροπή δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση. Ενδιαφέρον και για τις Εθνική, Coca Cola, Βιοχάλκο, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ύστερα από το χθεσινό αθρόο δανεισμό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μια ακόμη μάχη, μέρος του γενικευμένου τελευταίου πολέμου θα βιώσει η αγορά σήμερα. Λίγο πολύ το παρασκήνιο ξεδιπλώνεται μέρα με τη μέρα, οι δύο πλευρές έχουν βεβαίως τα όπλα, τους συμμάχους, τις τελικές στοχεύσεις τους, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν μέχρις ενός ιστορικού συμβιβασμού.

Κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου της επόμενης χρονιάς, το αργότερο το φθινόπωρο του 2003. Θα ήταν παράλογο αυτή η κυβέρνηση να οδηγηθεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση χωρίς τουλάχιστον να έχει προσπαθήσει να δρέψει καρπούς από το οικονομικό μέτωπο, εκεί που πονάει ο επενδυτής-ψηφοφόρος.

Για σήμερα έχοντας ως δεδομένο ότι η επιτροπή δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση θα πρέπει να αναμένουμε την αντίδραση του Ομίλου. Ο όμιλος Κλωνατέξ έχει συνειδητά επιλέξει την χρηματιστηριακά ήπια αντιμετώπιση των επιθέσεων και την στρατηγικά μέσω των διαύλων επικοινωνίας που διαθέτει επιθετική αντιπαράθεση.

Θα αρκεστούν στην κουβέντα ενός παλαιότατου ιστορικού χρηματιστηριακού στελέχους του οποίου μας υπενθύμισε χθες ”την περίοδο του 1996, σημειώνοντας πως ο Θωμάς είναι εφτάψυχος και αναπόσπαστο κομμάτι της αγοράς” είτε αυτό αρέσει σε ορισμένους είτε όχι.

Στο πλαίσιο ενός ιστορικού συμβιβασμού, αυτό που μπορεί να προσδοκά ότι μπορεί να πετύχει η πλευρά των μεγαλοσχημόνων είναι ο περιορισμός του ομίλου σε μικρότερο ζωτικό χώρο, κατ΄ επέκταση η ανάληψη μεγαλύτερου μεριδίου πίτας, ρευστότητας, εξουσίας και για να μην γελιόμαστε υστεροφημίας.

Τεχνικά θα σταθούμε στον αθρόο δανεισμό, χθες, συγκεκριμένων δεικτοβαρών μετοχών όπως Εθνική, Coca Cola, Βιοχάλκο, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ με προφανή επιδίωξη να ”παιχτεί” η διαφορά, που έχει διαμορφωθεί μεταξύ υποκείμενης τιμής και παραγώγων, ενόψει της αυριανής λήξης της σειράς Δεκεμβρίου.

Μεσοπρόθεσμα ασφαλής, παραμένει τεχνικά, η προσέγγιση του ΟΠΑΠ, οι αγορές στη μετοχή του ΟΤΕ στην ενδεχόμενη υποχώρηση στα 10,8 ευρώ και δευτερευόντως στον τίτλο της ΔΕΗ.

Για τη μετοχή της Εθνικής ας μας επιτραπεί μέχρι την αυριανή λήξη στο ΧΠΑ, να διατηρήσουμε μερικές επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα της ”στήριξης”.

ΣΗΜ: Για την ευταξία της ηθικής και μόνο ας έχουν κατά νου, εκείνοι που μεθοδεύουν την επίθεση κατά του Θωμά- σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένα- πως μέσω του συγκεκριμένου ομίλου ”τρώνε ψωμί” μερικές εκατοντάδες άνθρωποι. Ψιλά γράμματα, θα πείτε, και αδόκιμος λαϊκισμός για ορισμένους αλλά οι περισσότεροι μεγαλοσχήμονες εκ διορισμού εξασφαλίζουν την ευμάρειά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v