Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών και η ”νέα” Σοφοκλέους

Οι πληροφορίες μιλούν πλέον... ”επισήμως” για τη δεύτερη- και σκληρότερη- φάση της σύγκρουσης που ξέσπασε το 1999 μεταξύ ”κέντρου” και ”περιφέρειας”. Μια σύγκρουση που πιθανώς έχει ήδη... κριθεί μέσα από τις απανωτές και πιθανώς επώδυνες- πλην όμως απαραίτητες- αλλαγές που επίκεινται στην ίδια τη φυσιογνωμία της αγοράς.

Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών και η ”νέα” Σοφοκλέους
του Γιώργου Παπανικολάου

H Σοφοκλέους εισέρχεται πλέον σε μια περίοδο δραστικής αλλαγής ”φυσιογνωμίας”. Δεν είναι μόνον οι αλλαγές που έρχονται, ”θέλοντας και μη” από το εξωτερικό, όπως τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και οι νέοι κανόνες για την χειραγώγηση και τους insiders.

Είναι και μια σειρά από μέτρα που εκπορεύονται μεν από το εσωτερικό, αλλά στοχεύουν προς την ίδια κατεύθυνση. Να κάνουν τη Σοφοκλέους να ”μοιάζει” περισσότερο με τις ανεπτυγμένες αγορές της ευρωζώνης και των ΗΠΑ.

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται τα σχέδια για την άμεση δημιουργία δύο διαφορετικών ”ταχυτήτων” στις μετοχές της Σοφοκλέους, με βάση το υπερβολικό spread μεταξύ bid και ask, που αποκάλυψε το euro2day.gr, σχέδια που αναμένεται να εγκριθούν τη Δευτέρα.

Τύποις, στο ίδιο πλαίσιο ”προσαρμογής” στα διεθνή δεδομένα, κινούνται οι δηλώσεις για την αναγκη περιορισμού του αριθμού των εισηγμένων, αλλά και οι ”επιθυμίες” για μείωση του αριθμού των χρηματιστηριακών εταιριών.

Πέρα όμως από την ”τυπική” πλευρά , υπάρχει και η ουσιαστική. Οι αλλαγές που επιδιώκεται να γίνουν δεν θα πραγματοποιηθούν ”αναίμακτα” καθώς θίγουν ”κεκτημένα” ενός μέρους της αγοράς, οπως την ξέρουμε σήμερα, σε βαθμό που να απειλούν την επιβίωση του. Κι αναπόφευκτα εξυπηρετούν τα συμφέροντα ενός άλλου (κατά τεκμήριο μεγαλύτερου και ισχυρότερου).

Γι αυτό ορισμένοι... γνώστες μιλούν πλέον για ”ξεκαθάρισμα λογαριασμών”, σε όλα τα επίπεδα, που στην ουσία θα αποτελέσει τη δεύτερη- και πιθανότατα πολύ πιο σκληρή- φάση της σύγκρουσης που ξέσπασε το Σεπτέμβριο του 1999 με επίκεντρο τις ”φούσκες της περιφέρειας”.

Όλοι γνωρίζουν ότι η σύγκρουση εκείνου του καιρού δεν εμπόδισε την παγίωση μιας κατάστασης που θέλει πολλές και διαφορετικές μετοχές να κινούνται ανεξάρτητα από τα οικονομικά τους μεγέθη, ανεξάρτητα από τη συγκυρία και σχεδόν πάντα, πολύ πριν δημοσιοποιηθεί η οποιαδήποτε θετική ”είδηση” για αυτές.

Είναι δε βέβαιο, ότι το ”πρόβλημα” σήμερα δεν εστιάζεται στις μετοχές με μεγάλο spread και πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το νέο μέτρο δεν ήταν θεμιτό και απαραίτητο.

Το μείζον θέμα, εκείνο για το οποίο, έχει ξεσπάσει ο ”πόλεμος” μεταξύ ισχυρών χρηματιστηριακών δυνάμεων, αφορά τις... ”άλλες” μετοχές της αγοράς και τους υποστηρικτές τους.

Εκείνες τις μετοχές που έχουν καταφέρει να εμφανίζονται ως πρωταγωνιστές της συναλλακτικής δραστηριότητας, παρουσιάζοντας τεράστιες διακυμάνσεις, σε ένα ”παιχνίδι” μεταξύ- επισήμων και ανεπισήμων- traders, το οποίο είτε μας αρέσει είτε όχι, προσελκύει πλήθος μικρό-επενδυτών (και όχι μόνον).

To εκτενές ρεπορτάζ στο ΜΕΤΟΧΟ που κυκλοφορεί σήμερα, αποκαλύπτει ποιες μετοχές είναι οι... ”πρωταθλητές” της εμπορευσιμότητας στη σημερινή Σοφοκλέους, μεταξύ των οποίων - σημειωτέον- δεν υπάρχει κάποια από τις γνωστές ”αγαπημένες” μετοχές των μεγάλων θεσμικών και των ισχυρών ΑΧΕΠΕΥ, ούτε καν για... δείγμα!!!

Είναι αξιοσημείωτο, ότι περίπου το 16% του συνολικού τζίρου της αγοράς (και πάνω από 20% των τεμαχίων που αλλάζουν χέρια ) προέρχεται σταθερά από μετοχές μόλις... 20 εταιριών, η ”κίνηση” επί των οποίων ουδόλως αντικατοπτρίζει το μέγεθος ή τα οικονομικά τους αποτελέσματα, σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά.

Προφανώς τέτοιου είδους μετοχές ”ενοχλούν” γενικότερα (περάν της όποιας... ηθικοπλαστικής διάστασης), διότι επηρεάζουν τη συγκέντρωση της ρευστότητας και του ενδιαφέροντος στις αποκαλούμενες και ”ποιοτικές” μετοχές , εκείνες που έχουν υγιή fundamentals, ορθολογικές αποτιμήσεις, εκείνες που προτείνουν οι ”μεγάλοι” της αγοράς. Και βεβαίως οδηγούν μέρος των προμηθειών από συναλλαγές σε ”άλλα” χέρια.

Για τον απλό επενδυτή πάντως, αλλά και για τον σκεπτόμενο (το μέλλον) παράγοντα, σημασία έχει να μην συμβεί αυτό το ”ξεκαθάρισμα” μόνο και μόνο για να αλλάξει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των οπαδών του trading ή να μεταβληθεί η... ”εταιρική επωνυμία” εκείνων που απολαμβάνουν τις συναφείς προμήθειες επι των συναλλαγών.

Σημασία έχει να γίνει, έστω και με επώδυνες προσωρινά συνέπειες, μια συστηματική, διαφανής και εις βάθος κίνηση, για την αναβάθμιση της ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ της αγοράς.

Μήπως και… επιστρέψουν οι επενδυτές!!!

Υ.Γ.: Μη εισηγμένος επιχειρηματίας που ελάχιστα ασχολείται (πλέον) με τη Σοφοκλέους, έκανε προ ημερών... πλάκα για το πλήθος των αναλύσεων σε μετοχές, σχολιάζοντας καυστικότατα:

”Πόσες αναλύσεις χρειάζονται για να εξηγηθεί η συμπεριφορά των μετοχών της Σοφοκλέους, όταν οι περισσότερες από αυτές που... κερδίζουν κινούνται σύμφωνα με τη βούληση του τάδε και του τάδε”;( τα ονόματα έχουν απαλειφθεί για ευνόητους λόγους).

Τέτοιου είδους σχόλια -έστω και στην υπερβολή τους- λένε πολλά για την κατάσταση στην αγορά μας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v