Ζητούμενο η διατήρηση των 1.805 μονάδων

Το γύρισμα των ευρωπαϊκών αγορών ενέτεινε τις αμφιβολίες για την ευόδωση των προσπαθειών στήριξης που επιχειρήθηκαν στο άνοιγμα της συνεδρίασης μέσω δεικτοβαρών μετοχών με αποτέλεσμα η Σοφοκλέους να γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο. Στο 6/1 η αναλογία πτωτικών προς ανοδικές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η διόρθωση προς τις 1.812 μονάδες επιβεβαιώνει το άκαιρο και αδόκιμο της προσπάθειας που καταβλήθηκε στην αρχή. Ή καλύτερα, τον τρόπο που επιχειρήθηκε να στηθεί.

Το ζητούμενο είναι να μην υποχωρήσει ο Δείκτης χαμηλότερα των 1.805 –1.808 μονάδων και, ανάλογα του κλίματος στα ξένα και εσωτερικά μέτωπα να επιχειρηθεί μια επόμενη προσπάθεια μετά τις 14.30΄.

Όχι τόσο για να κλείσει θετικά ο Δείκτης, όσο για να διασωθούν ορισμένες προσπάθειες που έχουν γίνει στον χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ελάχιστες άλλωστε οι μετοχές που διασώζονται μέχρι στιγμής, δεν ξεπερνούν τις 50, την στιγμή που τα προβλήματα, όπως καταγράφονται στο ταμπλό, αφορούν στην Creta Farm, Ιντρακάτ, την μετοχή της Εθνικής Ασφαλιστικής (που προσαρμόζεται στην τιμή αύξησης), της Despec Συμμετοχών και ορισμένων ακόμη.

Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, αυτό που επιχειρείται σήμερα είναι απλά να κερδηθεί χρόνος, να μετατεθεί για αργότερα, αν είναι δυνατόν, το πρόβλημα.

”Τουλάχιστον να κάνουμε γιορτές” σημειώνει χρηματιστής, από αυτούς που οι φήμες τελευταία ενέπλεξαν στις δραστηριότητες του επενδυτικού σχήματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως το διεθνές κλίμα δεν είναι άμοιρο ευθυνών των όσον βάρυναν την Σοφοκλέους μετά τις 11.45΄, καθώς ο Dax από το +2,3% υποχωρούσε οριακά στο χείλος των 3.000 μονάδων (13.12΄), ενισχύοντας τις short θέσεις, όσων προσβλέπουν πως ο Δείκτης του γερμανικού χρηματιστηρίου είναι έτοιμος να ”σκάσει” χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v