Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Όμηρος των πωλητών

Σταθερά στο «κόκκινο» ο Γενικός Δείκτης, με τάση συσσώρευσης σε ένα εύρος περίπου 60 μονάδων. Καθοδικά οι τράπεζες και τα περισσότερα blue chips. Οριακά θετική η μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

ΧΑ: Όμηρος των πωλητών

Σε αρνητικό έδαφος το ΧΑ, για πολλοστή φορά τον Αύγουστο.

Με περιορισμένες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο, επικεντρωμένο μεν στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και σταθερούς πωλητές στα blue chips, γεγονός στο οποίο αναφερόμαστε σταθερά στα σχόλιά μας εδώ και καιρό.

Με 13 στις 17 συνεδριάσεις, μέχρι και σήμερα, ο μήνας δεν μπορεί να λογισθεί και από τους φιλικότερους προς τους long, κάθε άλλο μάλιστα αφού η εικόνα του φέτος είναι από τις χειρότερες των τελευταίων ετών. Με ένα πρώτο 15νθήμερο σκέτη... καταστροφή για όσους είχαν βραχυπρόθεσμες θέσεις στον τραπεζικό κλάδο και με ένα δεύτερο, όπου η απουσία των ξένων έχει φέρει στο προσκήνιο τις κάθε λογής επενδυτικές δυνάμεις με αρκετά απτά αποτελέσματα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, κυρίως σε μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.

Στο μείον ο Γενικός Δείκτης, μετά τις 10:40, και την καταγραφή του τοπικού υψηλού στις 830,82 μονάδες και ένα μικρό διάλειμμα, γύρω στις 13:30, όταν η αγορά επανέκαμψε προς τις 828 για να επανέλθει σχεδόν άμεσα χαμηλότερα. Νωρίτερα ο ΓΔ ήταν με απώλειες 0,79% στην περιοχή των 822 μονάδων. Το τελευταίο διάστημα, και από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Αυγούστου μέχρι και σήμερα, η αγορά συσσωρεύει σε ένα εύρος με χαμηλό τις 791,34 και υψηλό τις 848 μονάδες, την Παρασκευή 23 του μηνός.

Συσσώρευση σε ένα εύρος περίπου 60 μονάδων, όπου σταθερά μειώνονται θέσεις στην πλειονότητα των blue chips και ενίοτε σημειώνονται... εκλάμψεις για τις τραπεζικές. Ετσι δίνεται η αίσθηση πως το ΧΑ δεν υποχωρεί αλλά συν τω χρόνω συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις, κυρίως από την πλευρά των ξένων χαρτοφυλακίων. Αλλωστε, όπως σημείωνε έμπειρος χρηματιστής, για τα περισσότερα «μεγάλα χαρτιά» οι τρέχουσες αποτιμήσεις είναι πολύ πιο πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα του ΓΔ, που είναι καθηλωμένος σε αυτές τις τιμές καθώς παραμένει σε μεγάλη απόκλιση/discount ο τραπεζικός κλάδος. Αυτός ήταν και αυτός είναι ο κλάδος-κλειδί, που όσες φορές έχει βγάλει κίνηση (είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση) παρασύρει (υψηλότερα ή χαμηλότερα) τις περισσότερες μετοχές του δείκτη.

Στην περιοχή των 687 μονάδων ο ΔΤΡ, με απώλειες σταθερά από τις αρχές της συνεδρίασης, με εξαίρεση ένα μικρό διάστημα, στις 10:40, οπότε καταγράφηκε και η τοπική υψηλή τιμή, στις 704,09 μονάδες. Ακολούθησαν πωλήσεις στην 4άδα των τραπεζικών, με την Alpha Bank να παρουσιάζει τη χειρότερη διακύμανση. Απώλειες μεγαλύτερες του 4% στο 1,435 και μάλιστα τον μεγαλύτερο τζίρο από κάθε άλλο τίτλο του κλάδου. Συγκριτικά, πάντα, καλύτερη εικόνα για την Εθνική, στα 2,276 ευρώ.

Να σημειωθεί πως ο κλάδος ουδόλως επηρεάζεται από την υποχώρηση της απόδοσης των ομολόγων σε ιστορικά επίπεδα.

Στο 1,831% το 10ετές, «τσιμπούσε» νωρίτερα το συμβόλαιο του GREK προς τα 8,90$.

Μεγαλύτερος μεν ο τζίρος στις τραπεζικές αλλά και πωλήσεις/πιέσεις σε μετοχές των ΟΠΑΠ, Motor Oil, Jumbo και Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, TITC, Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Viohalco κ.α. Από τις αναφερθείσες μετοχές, μόλις σε δύο, Motor Oil, Jumbo, υπερισχύουν οι αγοραστές, καθώς στην πλειονότητα των blue chips επικρατούν οι πωλητές.

Ωστόσο για ακόμη μία συνεδρίαση με έστω οριακά θετικό πρόσημο κυμαίνεται η μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία. Στο συν 0,04% ο FTMid Cap στις 1.338 μονάδες και με τις 8 από τις 20 του δείκτη με θετικό πρόσημο. Συγκεκριμένα για Asco, Intralot, Intracom, Quest, Νηρέας, Παπουτσάνης, Πλαστικά Θράκης και Profile τον πρώτο λόγο έχουν οι αγοραστές, ενώ μία, η Ιντρακάτ, παραμένει χωρίς μεταβολή. 8+1 από τις 20 μετοχές, δεν τον λες και αρνητικό τον απολογισμό.

Στις 46/59 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με υπεραπόδοση για ΕΛΓΕΚΑ, Quality, Moda Bagno, Paperpack, Σελόντα, ΚΛΜ, Profile κ.α.     

Στα 30,2 εκατ. η αξία των συναλλαγών, λίγο πριν τις 15:20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v