Σε κλοιό ρευστοποιήσεων το χρηματιστήριο

Οι τραπεζικές μετοχές σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της πίεσης, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 4%. Πτωτικά αλλά πιο ήπια κινούνται τα περισσότερα blue chips. Στις ειδήσεις από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου το ενδιαφέρον.

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων το χρηματιστήριο

Αναμενόμενο το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τους πωλητές να πιέζουν έως και τις 814,30 μονάδες τον Γενικό Δείκτη. Με σχετικά περιορισμένη προσφορά όμως, γεγονός που διευκόλυνε τους πρώτους αγοραστές να απορροφήσουν μία προσφορά της τάξεως του 1,5 εκατ. ευρώ και αυτό επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο. Ενθαρρυντικό το ότι το καθοδικό χάσμα «άνοιξε» πάνω από το όριο των 800 μονάδων, αφορούσε κυρίως μετοχές του τραπεζικού κλάδου και η προσφορά έτυχε σχεδόν άμεσης απορρόφησης.

Αρνητικό το κλίμα στις διεθνείς αγορές, αλλά με πολύ πιο περιορισμένη την έκταση της διόρθωσης, με ενδεικτικό το μείον 0,35% του DAX χαμηλότερα στις 11.572 μονάδες. Την ίδια ώρα, στη Νέα Υόρκη τα futures του S&P 500 παρέπεμπαν σε ασθενή ανοδική αντίδραση του δείκτη προς τις 2.865 μονάδες. Οι δηλώσεις Τραμπ πως οι Κινέζοι επικοινώνησαν με την αμερικανική πλευρά θέλοντας νέες εμπορικές συμφωνίες ενδεχομένως να είναι μία παράμετρος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξισορρόπηση της τάσης στη Wall Street, συνακόλουθα στις διεθνείς αγορές.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, ρευστό, με αυξημένη αβεβαιότητα και επιβάρυνση του επενδυτικού ρίσκου, για το ΧΑ ζητούμενο είναι να βρεθούν σημεία εξισορρόπησης υψηλότερα του ορίου των 800 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, άνω των 640 μονάδων για τον Δείκτη Τραπεζών και όχι χαμηλότερα των 1.980 μονάδων για τον FTSE25.

Με απώλειες 1,62% ο ΓΔ (στις 11:00) και στις 818 μονάδες, με απώλειες 3,85% ο ΔΤΡ στις 665 μονάδες, με το κύριο βάρος των ρευστοποιήσεων να πέφτει στον κλάδο-κλειδί, που σήμερα καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες από κάθε άλλο κλαδικό δείκτη. Δεν είναι τυχαίο πως το 46% της μέτριας αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική πρώτη στη σχετική κατάταξη και τις Alpha Bank, Πειραιώς να ακολουθούν, μεσολαβεί ο Μυτιληναίος και έπεται η Eurobank, συμπληρώνοντας την 5άδα.

Στην περιοχή των 2.005 μονάδων ο δείκτης της μεγάλης κατηγορίας, με εντολές πώλησης να έχουν ενεργοποιηθεί από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης. Θα μπορούσε δε να ειπωθεί πως οι πωλήσεις/πιέσεις στα πρώτα 40' είναι εντονότερες από αυτές της Παρασκευής, στο ίδιο διάστημα, ένδειξη πως είχε μείνει... ουρά ρευστοποιήσεων από τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Χρηματιστηριακοί παράγοντες σημείωναν πως αρκετά θα κριθούν από το αν οι πωλήσεις μετά τις 14:00-14:30 ενταθούν ή μειωθούν, με συνέπεια ή την περαιτέρω ταλαιπωρία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ή την ανάσχεση της διόρθωσης και ενδεχομένως της ανοδικής διόρθωσης επιμέρους μετοχών του δείκτη.

Αυτό γιατί οι πωλήσεις σε Μυτιληναίο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development, TITC κ.α. παραμένουν σταθερές από την αρχή μέχρι και τις 11:10, χωρίς να διαφαίνεται μείωσή τους. Συνεπώς δεν μπορεί να ειπωθεί από τώρα, εάν οι βασικοί δείκτες θα δοκιμαστούν περισσότερο στη συνέχεια. Ζητούμενο, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιο, ένας σχηματισμός V με αναστροφή προς το τελευταίο 15' της συνεδρίασης.

Από τις μετοχές του δείκτη, ούτε μία μεν με θετικό πρόσημο αλλά με πιθανότητες για «γύρισμα», κατ' αρχήν για τον ΟΤΕ, που νωρίτερα έχανε τα 12 υποχωρώντας προς τα 11,96 ευρώ. Η μετοχή της Aegean, στα 7,94, η Coca Cola στα 29,40, η Motor Oil στα 20,96, ο Sarantis στα 7,66 και ο Fourlis στα 5,25 ευρώ επιδεικνύουν συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά.

Μόλις 8 (!) οι μετοχές με θετικό πρόσημο έναντι 66 που υποχωρούν, στη χειρότερη σχέση για τον μήνα Αύγουστο. Για την... ιστορία, στο συν οι τίτλοι των CPI, Trastor, Αστικά Ακίνητα, ΙΑΣΩ, ΕΛΤΟΝ και Μουζάκης, Centric, Ευρωπαϊκή Πίστη. Στα 7,9 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στις 11:20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v