ΧΑ: Τραπεζικές ανάσες και... αναμονή για Moody's

Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών για την αξιολόγηση της οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης. Τα δυο «ξεσπάσματα» του τραπεζικού κλάδου που έδωσαν ανάσα στην εγχώρια αγορά. Ποια blue chips συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον.

ΧΑ: Τραπεζικές ανάσες και... αναμονή για Moodys

Μεικτά πρόσημα στην Wall Street, με τον S&P500 στις 2.922,95 "μετρώντας" κέρδη 1,19% σε διάστημα εβδομάδος. Εστω και έτσι, μετ΄εμποδίων ο "δείκτης των δεικτών" διατηρεί το θετικό πρόσημο, την long τάση, αλλά επί... ξυρού ακμής.

Σαφώς καλύτερη η εβδομάδα, που ολοκληρώνεται για το ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται στις 845,22 με απόδοση 6,71% σε διάστημα εβδομάδος. Στο χρηματιστήριο μας οι εγχώριες δυνάμεις εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός της θεαματικής μείωσης της παρουσίας των κάθε λογής funds, παικτών του εξωτερικού που απ΄ ότι φαίνεται παρακολουθούν εκ του μακρόθεν ή μπορεί και συνεχίζοντας τις διακοπές τους στα νησιά μας.

Η ουσία, όπως σημειώναμε και εχθές επισταμένα είναι το γεγονός πως στην αγορά αυτή την εβδομάδα ενεργεί πολύ πιο εμφανώς ο "ελληνικός παράγων" και αυτό θα επιβεβαιωθεί με την ανακοίνωση των σχετικών στοιχείων που αφορούν στη συμμετοχή των δύο πλευρών, ξένων και Ελλήνων.

Κλάδος-κλειδί ήταν και παραμένει ο τραπεζικός, καθώς είναι αυτός που με δύο... ξεσπάσματά του, ένα εχθές με 3,67% και με ένα ισχυρότερο την Δευτέρα, με 8,79% έφθασε σε "κλείσιμο" στις 716,19 αρκετά υψηλότερα του ορίου των 680 μονάδων. Απόδοση 16,22% στην εβδομάδα, που έκανε την διαφορά οδηγώντας και την πλειονότητα των blue chips σε ανοδική αντίδραση αφήνοντας παράλληλα χώρο για συνέχιση της μόχλευσης σε μετοχές εταιρειών του μεσαίου-χαμηλότερου χώρου.

Με συναλλαγές, έως και 40% μειωμένες σε σχέση με αυτές της διορθωτικής φάσης της αγοράς, στο πρώτο 15μθήμερο, που και αυτή οφείλετο στην σημαντική υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών, παρασύροντας και αρκετά blue chips.

Οπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα του Γενικού Δείκτη υπάρχουν τεχνικά σημεία, που λειτουργούν, σήμερα, είτε ως αντιστάσεις είτε ως στηρίξεις.

Κλειδί ο κλάδος και μένει να φανεί, πως θα αποτυπωθεί η τελευταία εξέλιξη και αναφέρεται στην απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει στα συρτάρια το σχέδιο της ΤτΕ, προωθώντας σε αυτή την φάση αυτό του ΤΧΣ που με την συνδρομή της JP Morgan προβλέπει μόνο την έγκριση του Asset Protection Scheme. Αυτά, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου από νωρίς. Το αν αυτή απόφαση ελήφθη μετά και την χθεσινή συνάντηση Ζαββού- τραπεζιτών ελάχιστα ενδιαφέρει την αγορά, που βλέπει πως πολύτιμος χρόνος χάνεται, είμαστε προς το τέλος του Αυγούστου και η Αθήνα μόλις τώρα προωθεί το ένα από τα δύο σχέδια.

Το ενδιαφέρον είναι, πως ο κλάδος δεν αντέδρασε επειδή οι επενδυτές και οι traders περιμένουν, σήμερα, μία θετική στάση του οίκου Moody's, καθώς από την ημέρα που δημοσίευσε την εκτίμηση του ο Στρατηγικός Αναλυτής, στο ΧΑ δεν περιμένουν αναβάθμιση ή κάτι άλλο, θυμίζοντας πως ο συγκεκριμένος οίκος είχε την θετική διαφορά δίνοντας μάλιστα δύο βαθμίδες πιο πάνω για το ελληνικό outlook.

Ενα ερώτημα, λοιπόν, η αντίδραση του τραπεζικού κλάδου, που από την Δευτέρα είναι σε διαδικασία ανοδικής διόρθωσης.

Στις 2.070, 62 μονάδες ο FTSE25, με σημαντική εξέλιξη την αγορά μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή από τον Γ. Περιστέρη, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εταιρεία.

Με αγοραστές στα blue chips, Jumbo, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Viohalco, Aegean και φυσικά ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ, που σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον (κυρίως ) των βραχυπρόθεσμων.

Στα 9,45 ευρώ με απώλειες η μετοχή του ΟΠΑΠ, από τις ελάχιστες του δείκτη με αρνητικό πρόσημο. Για αυτό και παραθέτουμε το διάγραμμα του πιθανολογώντας τα σημεία αναστροφής και ανοδικής επαναφοράς.

Η σχέση 79/28 για ανοδικές/πτωτικές δεν αφήνει και πολλά περιθώρια παρερμηνειών, καθώς συνεχίστηκε για ακόμη μία συνεδρίαση η μόχλευση σε μεσαία και μικρά χαρτιά. Κάτι, που αποτυπώθηκε στην για ακόμη μία φορά υπεραπόδοση για τον FTMid Cap που ενισχύθηκε 2,04% στις 1.357,24 μονάδες.

Για να δούμε και σήμερα, καθώς η αγορά δεν περιμένει κάποια θεαματική κίνηση από τον οίκο Moody's και στον τραπεζικό κλάδο οι εξελίξεις είναι λίγο διαφορετικές από αυτές, που υπολόγιζε το τελευταίο διάστημα.

Ζητούμενο για την διατήρηση της long τάσης, σε εβδομαδιαίο, ένα κλείσιμο του ΓΔ πάνω από τις 838 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v