Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stock picking και... αναμονή στο ΧΑ

Οριακές μεταβολές για τους βασικούς δείκτες με το ενδιαφέρον να εντοπίζεται σε επιμέρους μετοχές. Ανοδική κίνηση για τη ΔΕΗ και την Ελλάκτωρ. Ακολουθεί και η Lamda Development. Μικρό πλεονέκτημα για τους πωλητές στις τράπεζες.

Stock picking και... αναμονή στο ΧΑ

Συνεδρίαση αναμονής με επιφυλακτικές κινήσεις των traders, τουλάχιστον στην αρχή από Φρανκφούρτη μέχρι Αθήνα.

Στα καθ' ημάς, προσεκτικές οι κινήσεις, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά με μικρό ανοδικό χάσμα, να φτάνει έως τις 838,24 για να διολισθήσει στη συνέχεια μέχρι την περιοχή των 830 μονάδων (συγκεκριμένα στις 831,71 μονάδες). Ο απαραίτητος έλεγχος της στήριξης ενεργοποίησε, στη συνέχεια, εντολές αγορών μετοχών της... επικαιρότητας, με πρώτο και καλύτερο το δίδυμο ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ.

Σε γενικές γραμμές, κατ΄ εκτίμηση αρκετών χρηματιστών αυτή την περίοδο ενεργότερη παρουσία στην αγορά έχουν οι Ελληνες παρά οι ξένοι. Το ποσοστό των ελληνικών κωδικών, όπως και οι εισροές έχουν αυξηθεί κατά τι τον Ιούλιο και εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη και σχεδόν διπλάσια τον Αύγουστο. Τουλάχιστον αυτό έδειχναν τα ανεπίσημα στοιχεία μέχρι και την συνεδρίαση της 16 Αυγούστου.

Συνεπώς το λεγόμενο Mitsotakis Trade, έχει ατονήσει από την πλευρά των ξένων, ενδεικτικό το ότι τα 3-4 ενεργά funds που είναι εντός παιδιάς αυτή την περίοδο εδρεύουν στους νήσους Μάρσαλ και Κέυμαν. Επί της ουσίας τα ισχυρά ξένα χέρια, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι τηρούν στάση αναμονής και κάτι τέτοιο θα φανεί αύριο με τον οίκο Moody's, όπως εκτιμά ο Στρατηγικός Αναλυτής.

Με αυτά τα δεδομένα, από την πρώτη συνεδρίαση μέχρι και σήμερα έχουμε τις μεταβολές δεικτών- μετοχών, όπως τις αναφέραμε στο προηγούμενο σχόλιο μας, δηλαδή πτωτικό πρώτο 15νθήμερο, προφανώς λόγω μείωσης θέσεων από ξένα funds και προσπάθεια ανασύνταξης και υπό στήριξης της αγοράς κυρίως από ελληνικά χέρια. Αυτό αποτυπώνεται τόσο στις τακτικές stock picking όσο στην ενίσχυση της παρουσίας τους σε μετοχές εταιρειών χαμηλότερων κατηγοριών.

Στην περιοχή των 835 μονάδων ο ΓΔ, λίγο μετά την συμπλήρωση μίας ώρας συνεδρίασης, με τον ΔΤΡ σε... ανάπαυση, μετά την χθεσινή αντίδραση, στις 691 μονάδες. Και για τους 2 δείκτες, όσο κυμαίνονται πάνω από τις 810 και 680 μονάδες αντίστοιχα, τόσο οι long έχουν περιθώριο κινήσεων και προς υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Στις 2.045 ο FTSE25, καλό, για τους long, θα ήταν ένα εβδομαδιαίο κλείσιμο υψηλότερα των 2.050 μονάδων.
Stock picking, είπαμε, λόγω... επικαιρότητας, στη μετοχή της ΔΕΗ, που αντέδρασε έως τα 2,73 με σχεδόν 3% και ΑΔΜΗΕ έως τα 2,13 με περίπου 5%, Συγκριτικά ικανοποιητικές οι συναλλαγές, με τον τζίρο αμφοτέρων κοντά στο 1 εκατ., με το 60% να έχει γίνει στην ΔΕH.

Από νωρίς ο Χρήστος Κολώνας μας είχε μεταφέρει την είδηση, πώς το Δημόσιο θα είναι μέτοχος μειοψηφίας σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ. Από τα blue chips, με αγοραστές και στην Lamda Development, στο πλαίσιο των κινήσεων σε μετοχές... επικαιρότητας, που αναφέραμε.

Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ με θετικό πρόσημο τόσο όσο ο δείκτης να συντηρείται στις 2.040 μονάδες.

Στις 36/37 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με ισχυρά ανοδικές σήμερα εκτός από ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ οι Trastor, EKTEΡ, Κορδέλλου, MIG, Quest, Intralot, Intrakat, ΚΕΚΡΟΨ, Ικτίνος, Εβροφάρμα κ.α.

Στις 11.45' τα futures του S&P 500 λίγο χαμηλότερα κατά 0,18% στις 2.924 μον, μετά την χθεσινή ικανοποιητική αντίδραση.

Λίγο πάνω το GREK και χαμηλότερα η απόδοση του 10ετούς, στα 1,971% . Ο τζίρος στα 8,5 εκατ. στα μεγέθη των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v