Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες μετοχές βρίσκονται στο στόχαστρο

Επιλεκτικές οι τοποθετήσεις των επενδυτών μετά την αντίδραση της Δευτέρας. Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα ορόσημα για την εγχώρια αγορά. Κρίσιμη η τάση στις διεθνείς αγορές. Ζητούμενο η βελτίωση του όγκου των συναλλαγών.

ΧΑ: Ποιες μετοχές βρίσκονται στο στόχαστρο

Οι τράπεζες κράτησαν, χθες, στο... μπλε το ΧΑ, προχθές τα blue chips σε συνέχεια της ισχυρής ανοδικής διόρθωσης της Δευτέρας.

Ενα μικρό 3ήμερο σερί, από τις 16 Αυγούστου μέχρι και χθες Τετάρτη σαν "απάντηση" σε ένα μεγαλύτερο πτωτικό σερί που κάλυψε όλο το πρώτο 15νθήμερο. Να δούμε εάν θα επιβεβαιωθεί η αρχική μας εκτίμηση, πως ο μήνας θα μας παρουσιαστεί με τη μορφή... Ιανού, δηλαδή πτωτικό το πρώτο ήμισυ με αφορμή και τις διεθνείς αναταράξεις, οπότε θα διαμορφωθούν χαμηλότερες τιμές ικανές να ελκύσουν ένα μέρος των traders να επανατοποθετηθούν με αποτέλεσμα την κάλυψη ενός μέρος της προηγηθείσας διόρθωσης.

Οπερ και γίνεται από Δευτέρα μέχρι και χθες Τετάρτη. Σημειωτέον, πως η αξία των συναλλαγών στο πρώτο 15νθήμερο ήταν (κατά μέσο όρο) μεγαλύτερη από αυτή των πρώτων τριών συνεδριάσεων, του δεύτερου 15νθημέρου του μήνα. Για να δούμε εάν θα είναι το... καλό πρόσωπο του Ιανού και για την συνέχεια μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Απαραίτητη προϋπόθεση η εξισορρόπηση του κλίματος εκτός, με την Wall Street να δίνει τον ρυθμό διεθνώς. Ισχυρή η χθεσινοβραδυνή αντίδραση, με τον S&P500 να ενισχύεται κατά 0,82% στις 2.924,43 μονάδες έχοντας στείλει στους long το ανάλογο σήμα από αρκετά νωρίτερα, μέσω των futures.

Λιανεμπόριο και Fed ήταν οι δύο αφορμές, που έδωσαν ώθηση στη Νέα Υόρκη. Το θετικό είναι πως για ακόμη μία συνεδρίαση ενισχύθηκε το GREK/ETF καθώς διαμορφώθηκε στα 8,91$ με τάση να υπερβεί το πρώτο όριο των 9$. Εισροές στα 163,7 χιλιάδες $, περιορισμένες αλλά σταθερές από την συνεδρίαση της Δευτέρας. Ενδεχομένως αυτό να ενισχύσει την εκτίμηση μερίδας αναλυτών, πως στο πρώτο ήμισυ του μήνα θα καταγραφούν εκροές ξένων (και...ξένων) και στο δεύτερο επαν-εισροές. Θα τα δούμε αυτά, όταν θα κάνουμε λογαριασμό στη συνεδρίαση της προσεχούς Παρασκευής.

Μέχρι τότε έχουμε 2-3 ορόσημα, ικανά να διαμορφώσουν τάση. Κατ΄ αρχήν το σημερινό, με την έκτακτη Γ.Σ της ΔΕΗ στις 11.00' οπότε θα έχουμε αποτύπωση στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Στα 2,64 η μετοχή, με 1,93%, συναλλαγές 2,113 εκατ. και ένα ανοδικό σερί με 7,79% σε διάστημα εβδομάδος. Τα όσα ανακοινωθούν σήμερα ή θα δώσουν αφορμές στους long να "παλέψουν" ακόμη και για υπέρβαση των 3 ευρώ ή στους short να την στείλουν αρκετά χαμηλότερα των 2,5 ευρώ. Ίσως το πιο ενδιαφέρον bet της εβδομάδος.

Αύριο περιμένουμε τα νεότερα από τον οίκο Moody's σε συνέχεια των όσων ανακοίνωσε πρόσφατα ο Fitch, με την αγορά να είναι πού πιο επιφυλακτική, αυτή την φορά. 

Οι ξένοι περιμένουν να δουν το δεύτερο -και σημαντικότερο, καθώς αφορά και στις εισηγμένες- δείγμα της κυβέρνησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμεύεται για μείωση των πλεονασμάτων το 2021. Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα δικτύων και υποδομών στον κλάδο της ενέργειας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, από νωρίς, του Χρήστου Κολώνα. Παράλληλα, όπως μας ενημερώνει η Ελενα Λάσκαρη "κλειδώνει" η μείωση του εταιρικού φόρου στο 24% από το 28% για τα κέρδη του 2019, μέτρο που ευνοεί άμεσα τις εισηγμένες. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό αυτό το όφελος σε συνδυασμό με τη μείωση του φόρου στα έσοδα από μερίσματα μπορεί να αποφέρει λιγότερο βάρος για τις εταιρείες.

Προς στην σωστή κατεύθυνση όλα αυτά, να δούμε εάν θα αποτυπωθούν σήμερα-αύριο στο ταμπλό, που δείχνει να είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο. Τεχνικά σημεία έχουν δοθεί όλες αυτές τις ημέρες, θα τα δούμε από το άνοιγμα της συνεδρίασης, συνεκτιμώντας πως τράπεζες και blue chips, παίζονται... κυκλικά με μέτριους τζίρους. Επιθετικότερη η Πειραιώς, σταθερότερη η Εθνική από τον κλάδο, με τον ΔΤΡ να ξεπερνά άνετα το εμπόδιο των 680 μονάδων. Στις 890,86 με βλέψεις για επαναφορά πάνω από τις 900 μονάδες.

Καλή εικόνα και στα blue chips με μετοχές της "πρώτης ομάδος" να δίνουν και χθες και την Τρίτη τις δυνάμεις και δυνατότητες τους για σήμερα-αύριο. Lamda Development με 4,43% στα 9,19 ευρώ, εύλογα μετά και την τελευταία απόφαση του ΚΑΣ. Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΛΠ ξεχώρισαν. Σήμερα-αύριο θα περιμέναμε την...απάντηση των Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, όμιλος ΓΕΚ Τέρνα, εν πάσει περιπτώσει ορισμένων εξ αυτών της 5άδος.

Για τη μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, θα επαναλάβουμε την πάγια θέση μας- από τις αρχές Φεβρουαρίου- πως όσο βαστά η μεγάλη κατηγορία στις μικρότερες θα εντείνονται οι επιχειρηματικές προσπάθειες για turn around stories, θα συνεχίζεται το...ψάξιμο συγκεκριμένων ξένων funds σε εταιρείες με αποτίμηση ακόμη και χαμηλότερα του ορίου των 50 εκατ. αλλά και οι...αναπόφευκτες κερδοσκοπικές κινήσεις που πάντα ακολουθούν στην bull φάση μίας αγοράς.

Περισσότερα, και με αρκετή ΔΕΗ, στη συνέχεια της συνεδρίασης, με την καθημερινή μας επικοινωνία μέσω του Εκηβόλου για περισσότερες λεπτομέρειες, διαγράμματα και εκτιμήσεις, σχόλια δικά σας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v