Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζει με πτώση και μέτριο τζίρο

Πτωτικά «γύρισε» η αγορά καθώς οι επενδυτές κατοχυρώνουν μέρος των κερδών του. Μοιρασμένος ο τζίρος σε τράπεζες και blue chips. Έντονες οι πιέσεις στην Alpha Bank. Στοίχημα οι 900 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη.

ΧΑ: Συνεχίζει με πτώση και μέτριο τζίρο

Περιορίζονται τα αρχικά μεγαλύτερα κέρδη στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ.

Σε αναμονή των δηλώσεων, στην Φρανκφούρτη ο DAX από τις 11.823 διολισθαίνει προς τις 11.767 μονάδες, την ώρα που στη Νέα Υόρκη τα futures του S&P 500 εξακολουθούν να παραπέμπουν σε ξεκίνημα από υψηλότερες τιμές των 2.929 μονάδων.

Στην Αθήνα, στο ΧΑ θετικό μεν η αρχή, αρνητική η συνέχεια όταν μετά τις 11.45' "γύρισε" πτωτικά για να παραμείνει έκτοτε στο μείον.

Αναμφίβολα η γνωστοποίηση της περιοδικής έκθεσης του οίκου Moody's επηρέασε την ούτως ή άλλως διαφαινόμενη διάθεση αρκετών να ρευστοποιήσουν μέρος των θέσεων τους προκειμένου να "κλειδώσουν" βραχυπρόθεσμες υπεραξίες. Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρεται στα δυσμενή δημογραφικά και στις χαμηλές επιδόσεις σε επίπεδο επενδύσεων και αποταμιεύσεων δημιουργούν αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Παράλληλα ο Moody's προειδοποιεί για υψηλή ευπάθεια σε κινδύνους λόγω τραπεζών. Στο ευπαθές κομμάτι του τραπεζικού συστήματος είχε σταθεί με προειδοποιητικό ύφος και ο οίκος Fitch, όταν άφηνε στάσιμη την αξιολόγηση του ελληνικού outlook.

Βέβαια η αγορά δεν περίμενε κάτι σήμερα από τον οίκο αξιολόγησης (η βαθμολόγηση θα ανακοινωθεί αρκετά αργότερα, σήμερα) αλλά όπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιο μας, από την στιγμή που την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος δεν έχει κάτι να προεξοφλήσει και παράλληλα "μετρά" σημαντικές υπεραξίες, σε σύντομο χρονικό διάστημα το πιθανότερο και φυσιολογικό θα είναι να "κλειδώσει" μέρος των θέσεων του. Τακτική στην οποία είχαμε αναφερθεί νωρίτερα, σημειώνοντας πως ο τραπεζικός κλάδος έχει αποδώσει διψήφια αυτή την εβδομάδα.

Απόρροια αυτής της λογικής είναι η διολίσθηση του ΔΤΡ από τις αρχικά 720,90 να διολισθήσει περί τις 13 μονάδες χαμηλότερα. Σε αυτό το χαμηλό επίπεδο ο ΔΤΡ "μετρά" 15% σε διάστημα εβδομάδος.

Αλλωστε οι ρευστοποιήσεις στον κλάδο παραμένουν σε λογικά επίπεδα, νωρίτερα δεν υπήρξε ουδεμία κίνηση από την πλευρά των short να πιέσουν χαμηλότερα των 905 μονάδων. Εάν ο ΔΤΡ διαμορφωθεί, τελικά, υψηλότερα των 900 μονάδων θα αποτελεί μία ενθαρρυντική ένδειξη εν όψει της επόμενης, τελευταίας εβδομάδος του Αυγούστου, οπότε θα κάνουν ταμείο και οι ξένοι οι οποίοι στο πρώτο 15νθήμερο ήταν πωλητές αλλά και οι Έλληνες που αυτή την εβδομάδα ήταν αγοραστές, εστιάζοντας κυρίως στον τραπεζικό αλλά και σε επί μέρους blue chips.

Στις 2.062 μονάδες ο FTSE25, με το τραπεζικό μέρος του να καταγράφει μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τις μη τραπεζικές.

Στη μετοχή της Alpha Bank οι μεγαλύτερες απώλειες, μεγαλύτερες του 5% (στις 14.30' ) στα 1,492 η τιμή. Μικρότερες για την Εθνική, κατά 1,64% στα 2,277 ευρώ. Επίσης με απώλειες Πειραιώς, στα 2,69 και Eurobank στα 0,695 ευρώ.

    Μοιρασμένος ο τζίρος σε τραπεζικές και blue chips, καθώς συγκριτικά αυξημένος είναι για τίτλους των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α. σε αντίθεση με την πρώτη ώρα συνεδρίασης που στην πλειονότητα τους τα χαρτιά του δείκτη ήταν με αγοραστές και θετικό πρόσημο. Ωστόσο, σταδιακά μετά τις 11,45' όταν άρχισε να κλίνει χαμηλότερα άλλαξε η στάση των  traders και από αγοραστές "γύρισαν" σε πωλητές. Το πιθανότερο, από τα υψηλά ημέρας του δείκτη (2.077 μον.) να ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις.

Με θετικό πρόσημο συνεχίζουν Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Cenergy, ΟΤΕ και η ΕΧΑΕ, Sarantis.

Πρακτικά από... μπλε το ταμπλό, μέχρι τις 11.45' σταδιακά βάφτηκε κόκκινο. Από τα κύρια χαρακτηριστικά της ημέρας ο μέτριος τζίρος (*) που ενισχύει την εκτίμηση πως, αυτή την εβδομάδα, οι ξένοι είναι απόντες, θεατές με τους έλληνες να έχουν πάρει την αγορά στα χέρια τους.

 Αναμενόμενη και η ανατροπή στην  σχέση ανοδικών/πτωτικών, στις 23/76 με τους Ικτίνο, Μοτοδυναμική, ΕΛΤΟΝ με υπεραπόδοση ενώ με θετικό πρόσημο είναι και οι Εβροφάρμα, Inform Lykos, Autohellas, Δρομέας κ.α.

    Στις 14.45 η αξία των συναλλαγών στα 27,5 εκατ. ευρώ,με ένα πακέτο για 75.000 του ΟΠΑΠ στα 9,46 ευρώ.     

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v