Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Profit taking και επιλεκτικές τοποθετήσεις

Με περιορισμένο όγκο συναλλαγών και ήπιες κινήσεις στους βασικούς δείκτες κινείται η εγχώρια αγορά. Αναμονή αλλά και χαμηλές προσδοκίες για την Moody’s. Μικτά πρόσημα στον τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: Profit taking και επιλεκτικές τοποθετήσεις

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στα... ρηχά το ΧΑ. Απόκλιση που αποδίδεται στο ότι σήμερα, πιθανότατα ο Moody's δεν θα αναβαθμίσει το outlook της ελληνικής οικονομίας.

Ετσι προτιμότερη τακτική, που φαίνεται -από τις πράξεις που διενεργούνται με το ξεκίνημα της συνεδρίασης- είναι αυτή της αναμονής και επιλεκτικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών.

Δεδομένου, ότι ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται- με μικρές αυξομειώσεις- πέριξ των 845 μονάδων «γράφει» απόδοση 6,67% σε εβδομαδιαίο διάστημα, τέτοιες κινήσεις θεωρούνται φυσιολογικές και για ορισμένους επιβεβλημένες προκειμένου να «κλειδώνονται» κέρδη.

Στις 712 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, όμως παρά τις μικρές -δικαιολογημένες- ρευστοποιήσεις στην αρχή έχει απόδοση 15,71% σε διάστημα εβδομάδος. Στοιχείο, που δείχνει, πως μετά από μία σημαντική ανοδική διόρθωση καλό είναι να επιβεβαιώνονται ως στηρίξεις μέχρι πρότινος αντιστάσεις, σημεία αναφοράς για την προσεχή εβδομάδα που είναι και η τελευταία για έναν... αμφίσημο μήνα. Με σημαντικές απώλειες στο πρώτο 15νθήμερο και με μία πρώτη εβδομάδα του δεύτερου να οδηγείται σε ανοδική διόρθωση, επανάκτηση μέρους των πρότερων απωλειών ή νέων τοποθετήσεων, κυρίως από εγχώρια επενδυτικά σχήματα και δυνάμεις.

Η επιβεβαίωση των στηρίξεων ενεργοποίηση λίγο μετά τις 10.55΄ σε επιλεκτικές τοποθετήσεις κυρίως σε blue chips και δευτερευόντως σε τραπεζικές. Μέτριες συναλλαγές, ανάλογος τζίρος, χαμηλότερα και από αυτές της αντίστοιχης ώρας εχθές. Να δούμε, καθώς το κύριο μέρος της χθεσινής συνεδρίασης εξελίχθηκε μετά τις 16.30' για να κορυφωθεί προς το κλείσιμο, τις δημοπρασίες.

Το 41% στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να "γυρίζει" ανοδικά μετά τα πρώτα 25' και συγκεκριμένα να κινείται από το αρχικό χαμηλό των 707,62 αντέδρασε προς τις 720 μονάδες. Η Εθνική στην θέση του οδηγού, ενισχύοντας την εκτίμηση αρκετών αναλυτών πως η μετοχή/η τράπεζα αρχίζει να «στρώνει» και τάση, χρηματιστηριακά, και επιχειρηματικά. Στα 2,354 με αντίδραση 1,55%. Στα 2,802 η Πειραιώς με αφορμή και το ότι μηδενίζει την δανειακή εξάρτηση της από τον ακριβό ELA. Στα 1,571 η Alpha Bank, στα 0,719 η Eurobank.

Στην περιοχή των 2.075 ο FTSE25, με αυξημένο τζίρο στον ΟΤΕ (πρώτος στην σχετική κατάταξη), σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Lamda, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Coca Cola. Ολες, πλην Coca Cola, με θετικό πρόσημο, καθώς σήμερα είναι η σειρά των blue chips μετά την χθεσινή αντίδραση των τραπεζικών.

Στα 12,05 ο ΟΤΕ, στα 2,792 η ΔΕΗ, στα 16,22 η Jumbo, στα 2,22 ο ΑΔΜΗΕ, στα 7,47 η Τέρνα Ενεργειακή, στα 10,23 ο Μυτιληναίος, στα 21,42 η ΜΟΗ, στα 9,42 η Lamda.

Κινητικότητα και στα μεσαία-μικρά, με την σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 43 προς 28 με μεγαλύτερη άνοδο για Ικτίνος, Τεχνική Ολυμπιακή, Inform Lykos, Profile, MIG, ΑΒΑΞ, Πλαστικά Θράκης, Εβροφάρμα κ.ά. με άνοδο μεγαλύτερη της αγοράς και τζίρο τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Στις 11.15' ο τζίρος στα 6,95 εκατ. ευρώ. Στα 1,954% η απόδοση του 10ετούς, με ανοδική τάση τα futures του S&P 500, στα 9,02$ το GREK που από την αρχή της εβδομάδος παρουσιάζει και πάλι κινητικότητα με λίγες αλλά σταδιακά αυξανόμενες εισροές. Τάση, που εάν έχει συνέχεια την προσεχή εβδομάδα θα μπορούσε να παραπέμπει σε επιλεκτική επιστροφή "ξένων χεριών" στο χρηματιστήριο μας, εν όψει Σεπτεμβρίου. Τα παρακολουθούμε και ενημερώνουμε για την εξέλιξη τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v