Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα καλοκαιρινά σύννεφα και οι προσδοκίες

Τα εγχώρια μέτωπα και τα απόνερα του εμπορικού πολέμου καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επενδυτές. Ποια είναι τα βασικά ζητούμενα της εβδομάδας που έρχεται. Οι στοχεύσεις για βασικούς δείκτες και τραπεζικές μετοχές.

ΧΑ: Τα καλοκαιρινά σύννεφα και οι προσδοκίες

Εβδομάδα με τα όλα της, αυτή που ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την Παρασκευή με το «κλείσιμο» του μηνός Αυγούστου. Τόσο εκτός, όσο εντός, οι εξελίξεις που «τρέχουν» θα διαμορφώσουν την τάση για το πρώτο ήμισυ του Σεπτεμβρίου.

Aπό τους G7, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να ρίχνει νερό στο... μύλο του Μπόρις Τζόνσον (για συμφωνία ελευθέρου εμπορίου συζητούν οι δύο πλευρές), την Γερμανία όπου ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιένς Βάιτμαν παραδέχεται την επιβράδυνση της οικονομίας της χώρας του, τα μέτρα και αντίμετρα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μέχρι, στα καθ' ημάς, τις αλλαγές στους δείκτες MSCI και τις συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με την Αγκελα Μέρκελ, προοιωνίζονται κινητικότητα και στην αγορά.

Στο εξωτερικό μέτωπο και στην Wall Street, παρά τις μεγάλες απώλειες της Παρασκευής η τάση παραμένει long, σε διάστημα μηνός (και έτους) που πρακτικά αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο αλλαγής τάσης, αν όχι αύριο Δευτέρα, πιθανόν την Τρίτη.

Με το διεθνές περιβάλλον ρευστό και με μεγάλη μεταβλητότητα κυρίαρχη, από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο. Αυτό φάνηκε την τελευταία εβδομάδα, οπότε εξελίχθηκε μία σημαντική αντίδραση, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο, και παρά το πτωτικό «γύρισμα» της Παρασκευής οι long εξακολουθούν να διατηρούν το πλεονέκτημα, σε εβδομαδιαία μέτρηση, αλλά όμως όχι και σε μηνιαία, καθώς ο Αύγουστος, μέχρι τώρα, μετρά απώλειες 4,36% με τον τραπεζικό κλάδο να χάνει 5,49% στο ίδιο διάστημα.

Ομως ήρθε η προηγούμενη εβδομάδα, οπότε άλλαξαν οι ρόλοι, με τους ξένους από την θέση του παρατηρητή και τους Ελληνες να αναλαμβάνουν ενεργότερη δράση, με θετικά αποτελέσματα τόσο στον τραπεζικό όσο και στην πλειονότητα των άλλων κλάδων.

Αξιον αναφοράς, πως η αγορά είχε προεξοφλήσει τη μη... ετυμηγορία του οίκου Moody's και απλά περιορίστηκε την Παρασκευή στα υμπεράσματα/προειδοποιήσεις για τις τράπεζες, κάτι που στάθηκε αφορμή για διόρθωση του κλάδου, με τον ΔΤΡ έως τις 707,62 μονάδες. Προς αυτή την κατεύθυνση είχε προιδεάσει και ο Στρατηγικός Αναλυτής, από την Τετάρτη 21 Αυγούστου.

Η τελευταία εβδομάδα του μηνός κρύβει ευκαιρίες, αλλά και παγίδες, με τον Φίλιππο Πανταζή να αναφέρεται στις 15 «καυτές» ημέρες για τον Μητσοτάκη, που ακολουθούν μέχρι τη ΔΕΘ, που κατά πάσα βεβαιότητα θα αφήσουν το αποτύπωμα τους και στις αγορές (μετοχών, ομολόγων).

Η αγορά θεωρεί σχεδόν δεδομένη τη μείωση της εταιρικής φορολογίας, περιμένει τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εσόδων από μερίσματα, αναμένει τα νεότερα από τα «καυτά» μέτωπα της ΔΕΗ και του Ελληνικού, είναι σε αναμονή για την αντίδραση των δανειστών, τις εξελίξεις στο τραπεζικό πρόβλημα. Ολα αυτά συνθέτουν ένα περιβάλλον όπου θα κινηθεί και το χρηματιστήριο.

Το «μάζεμα» της προσφοράς, που έγινε την Παρασκευή- με τραπεζικές μετοχές από το -9% να κλείνουν τελικά στο μείον 1,79% -ενδέχεται- υπό προϋποθέσεις να έχει συνέχεια αν όχι Δευτέρα, αλλά από Τρίτη και με την υπόθεση πως «γυρίζει» ανοδικά η Νέα Υόρκη.

Για τον τραπεζικό κλάδο, η κατοχύρωση μέρους βραχυπρόθεσμων θέσεων ήταν σχεδόν βέβαιο, πως θα συμβεί την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, καθώς ο ΔΤΡ παρά την διόρθωση κατά 1,04% αποκόμισε σημαντικά κέρδη -15,01%- σε διάστημα εβδομάδος.

Η Εθνική με 16,17% στα 2,284 ευρώ, η Alpha Bank με 10,14% στα 1,477, η Πειραιώς με 18,31% στα 2,74 και η Eurobank με 9,15% στα 0,6975 ευρώ. Μεγαλύτερος τζίρος σε Εθνική και Alpha Βank, κάτι που εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα. Στις 708,74 μονάδες ο ΔΤΡ, με ζητούμενο να «κλείσει» σε μηνιαίο χαμηλότερα των 700, άντε των 690 μονάδων.

Στα blue chips η εικόνα ανάλογη με τον δείκτη στην περιοχή των 2.018,99,με ενθαρρυντικό το ότι κρατήθηκε πάνω από τις 2.000 μονάδες.  Σε εβδομαδιαία μέτρηση με long τάση, οι μετοχές των Cenergy, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Lamda, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Sarantis, Fourlis και Τέρνα Ενεργειακή. Η τελευταία, με 14,05% είχε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία μεταβολή, ενώ υψηλά ήταν ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ λόγω των εξελίξεων στην Επιχείρηση.

Μετοχές σηματωροί για την εβδομάδα οι ΓΕΚ Τέρνα και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με ειδήσεις, που ενδεχομένως να βγουν μέσα στην εβδομάδα.

Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ



Η ΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Την Τρίτη τίθενται σε ισχύ οι όποιες αλλαγές στον δείκτη Morgan Stanley Capital International, με την αγορά να μην περιμένει κάτι σημαντικό για τις εισηγμένες στο ΧΑ, τουλάχιστον με βάση τα όσα είχαν ανακοινωθεί στις 7 του μηνός. Οποιαδήποτε, εκ των υστέρων μεταβολή θα αποτελούσε έκπληξη και προφανώς θα δημιουργούσε ανάλογο κλίμα, που θα αποτυπωνόταν στο ταμπλό.

Με τη μεγάλη κατηγορία σε ανοδική διόρθωση η αφορμή δεν πήγε χαμένη και έτσι στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία συνεχίστηκε η μόχλευση σε μία ομάδα περίπου 25 μετοχών. Ξεχώρισαν, ΕΛΒΕ, ΕΛΓΕΚΑ, ΕΛΤΟΝ, Inform Lykos, ΙΚΤΙΝΟΣ (με αυξημένες συναλλαγές οι δύο τελευταίες), Νηρέας, Τεχνική Ολυμπιακή, Σελόντα, Μοτοδυναμική, Profile κ.ά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v