Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το profit taking ψαλίδισε τις τιμές των τραπεζών

Στις 831 μονάδες υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση. Πτώση 3,5% για τον τραπεζικό μετά τα κέρδη των τελευταίων ημερών. Πίεση για τις μετοχές ΔΕΗ και Ελλάκτωρ. Στα 54,4 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

Το profit taking ψαλίδισε τις τιμές των τραπεζών

Απώλειες στην ημέρα, κέρδη στην εβδομάδα. Σημαντική διόρθωση στο ΧΑ, για την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, παρ' όλα αυτά ο τελικός απολογισμός για αυτές τις πέντε συνεδριάσεις ήταν με θετικό πρόσημο, γεγονός που συντηρεί την τάση σε long και την προσεχή εβδομάδα να αναμένεται καθοριστική για την τελική έκβαση του Αυγούστου.

Ωστόσο το όλο κλίμα, που διαμορφώθηκε στην διάρκεια της συνεδρίασης. ειδικότερα από τις 11,45΄ μέχρι τα χαμηλά ημέρας, λίγο μετά τις 15.00' δεν ήταν και το καλύτερο, καθώς επανήλθαν επιφυλακτικότητα και ανησυχίες για τον κλάδο-κλειδί της αγοράς. Μία προσπάθεια να περιοριστούν οι απώλειες, που κάποια στιγμή διευρύνθηκαν πέραν του 2% καταβλήθηκε πλην όμως δεν αποφεύχθηκε το "κλείσιμο" του Γενικού Δείκτη σε τιμή που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η προσεχής εβδομάδα να επιφυλάξει αρνητικές εκπλήξεις για τους traders.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 1,60% στις 831,70 αλλά στην εβδομάδα έχει απόδοση 5%, ο Δείκτης Τραπεζών με απώλειες 1,04% στις 708,74 και με απόδοση 15,01%, ο FTSE25 χαμηλότερα 2,49% στις 2.018,99 και ο FTMidCap, για ακόμη μία φορά contrarian με θετικό πρόσημο 0,48% στις 1.363,69 μονάδες.

Να σημειωθεί πως το θέμα των κινεζικών αντιμέτρων ενώ αρχικά επηρέασε αρνητικά τα ευρωπαικά χρηματιστήρια στην συνέχεια εξισορροπήθηκαν. Με τα futures στην Wall Street σε ελαφρώς ανοδική τάση.

Η τελική αξία των συναλλαγών σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και κοντά στο μέσο όρο εβδομάδος, με κατανομή ισομερή τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο σε blue chips, ένδειξη πως αυτοί που ρευστοποίησαν δεν περιορίστηκαν στις τραπεζικές αλλά αφορμής δοθείσης μείωσαν θέσεις στην πλειονότητα των blue chips.

Ενδεικτικό το ότι ενώ στην πρώτη ώρα και λίγο μέχρι τις 11.45΄το ταμπλώ για τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση ήταν..μπλε, στην συνέχεια το κλίμα ανεστράφη για να φθάσουμε στις 17.15΄ που το κυρίαρχο χρώμα ήταν το κόκκινο και βαθύ κόκκινο για συγκεκριμένες περιπτώσεις μετοχών.

Η συνεδρίαση μπορεί να ξεκίνησε ανοδικά, ακολουθώντας την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αλλά από την αρχή υπήρχε η αίσθηση της απορίας, γιατί η κυβέρνηση βάζει- επί της ουσίας- πάγο στο σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια και προωθεί μόνον το project του ΤΧΣ (τελική επεξεργασία από την JP Morgan). Το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου σχολιάστηκε πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης αφήνοντας αρκετά ερωτήματα γιατί η κυβέρνηση ακολουθεί στην λογική της προηγούμενης, που είχε... ξεχάσει την πρόταση σε κάποιο συρτάρι του Υπ.Οικ.

Το θέμα έμεινε εκεί, έχοντας ωστόσο κάνει... ζημιά, κάτι που φάνηκε όταν αργότερα στην διάρκεια της συνεδρίασης έγινε γνωστή η έκθεση του οίκου Moody's που επί της ουσίας προειδοποιούσε για την ευπάθεια του εγχώριου banking, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει. Δεν επρόκειτο για την αξιολόγηση από τον οίκο αλλά για μία έκθεση, που εκτός των άλλων, προϊδέαζε για το τι θα ακολουθήσει αργότερα σήμερα όταν θα γίνει γνωστή η θέση του για το ελληνικό outlook. Ούτως ή άλλως η αγορά εδώ και μέρες, και με αφορμή την αναφορά του Στρατηγικού Επενδυτή δεν έδειξε να ποντάρει σε μία αναβάθμιση. Άλλωστε ο Moody's έκανε την θετική έκπληξη του, όταν έδωσε δύο βαθμίδες υψηλότερα φέροντας την αξιολόγηση του οίκου μία κλίμακα χαμηλότερα του οίκου Fitch.

Με αυτά και με εκείνα, επιλέχθηκε η τακτική της πώλησης/μείωσης μίας θέσης όταν αυτή σου δίνει υπεραξία σε διάστημα εβδομάδος.

Και πράγματι αυτή η εβδομάδα είχε τις ευκαιρίες της, παρά την...πικρή- για τους long- γεύση στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση.

"Κλείδωμα" κερδών και βλέπουμε λοιπόν με τυχερούς όσους πούλησαν μέχρι τις 11.45, όταν ο ΓΔ είχε αντιδράσει έως τις 848,39 ξεγελώντας ωστόσο όσους εκτίμησαν ότι η αγορά θα συνέχιζε πέραν των 850 μονάδων.Αυτοί εγκλωβίστηκαν και στη συνέχεια παρασύρθηκαν αρκετά χαμηλότερα, καθώς ο ΓΔ έφθασε έως τις 821,68 μονάδες. Εως τις 2.077,48 ο FTSE25 και έως τις 720,90 ο ΔΤΡ ξεγελώντας και αυτούς που είδαν συνέχιση της κίνησης.

Στα 53,927 εκατ. ο τζίρος, με την 10άδα των μετοχών με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών να είναι: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Motor Oil και Μυτιληναίος, όλα στο...κόκκινο με την Alpha Βank σε βαθύ, καθώς διόρθωσε 5,86% στα 1,477 ευρώ με τζίρο στα 7,658 εκατ. Η μετοχή παρουσίασε σήμερα την χειρότερη εικόνα από τον κλάδο, καθώς η Eurobank υποχώρησε 2,99% στα 0,6975, η Εθνική 1,47% στα 2,284 και η συνήθως επιθετικότερη σε ανόδους και διορθώσεις είχε απώλειες 1,79% στα 2,74 ευρώ.

Με συγκριτικά αυξημένο τζίρο ο τίτλος του ΟΤΕ, ο μόνος από την 10άδα που έμεινε σταθερός, στα 12 ευρώ.

To διάγραμμα του ΟΤΕ

Στο διάγραμμα της μετοχής αποτυπώνεται, ακριβώς η θέση...σταυροδρόμι στην οποία έχει έρθει αυτή η "βαριά" μετοχή του χρηματιστηρίου.

Το γεγονός, πως από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη διασώθηκαν μόλις 5 αποτυπώνει και την συνολικότερη εικόνα, που στο τέλος άφησε μία αίσθηση επιφυλακτικότητας σε αρκετούς παίκτες. Cenergy στα 1,398 ευρώ, ΕΧΑΕ στα 4,585, ΟΛΠ στα 23,95, Τέρνα Ενεργειακή στα 7,47 (με νέα υψηλή τιμή στα 7,52 ) και Sarantis στα 8 οι διασωθέντες της σημερινής διόρθωσης.

Η σχέση ανοδικών/πτωτικών από το αρχικό 43 προς 28 κατέληξε σε 23 προς 79 αποτυπώνοντας τη μεταβολή κλίματος και τάσης.

Μεγαλύτερη άνοδος για ΕΛΓΕΚΑ, Inform Lykos, Ικτίνος, Μοτοδυναμική, Νηρέας, Σελόντα, Profile, ΚΡΙ ΚΡΙ, Τεχνική Ολυμπιακή και ακόμη λιγοστές που πήγαν κόντρα στο ρεύμα.

Στις 17.40 το GREK στην Νέα Υόρκη στα 8,91% με απώλειες 1,19% και με ρευστοποιήσεις/εκροές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v