Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απέφυγε τα χειρότερα το Χρηματιστήριο

Το θετικό «γύρισμα» των τραπεζικών μετοχών επέτρεψε το κλείσιμο του κλαδικού δείκτη με κέρδη 1,5%, παρά τις αρχικές απώλειες άνω του 4%. Οριακή κάμψη για τον ΓΔ. Καθίζηση της αξίας των συναλλαγών στα 41 εκατ. ευρώ.

Απέφυγε τα χειρότερα το Χρηματιστήριο

Σε μία λίγο ως πολύ...προδιαγεγραμμένη συνεδρίαση, στη σημερινή αναδείχθηκε ο αρμονικός συνδυασμός πωλητών και αγοραστών. Μια συνεδρίαση, που "άνοιξε" από σημαντικά χαμηλότερο καθοδικό χάσμα, για να διορθώσει έως τις 814,30 μονάδες, στα πρώτα 5λεπτά για να ακολουθήσει μία μεθοδική προσπάθεια ανάσχεσης της τάσης και ενδεχόμενης μεταστροφής της στη συνέχεια.

Ετσι, ενώ αρχικά απορροφήθηκε η μέτρια προσφορά, που βγήκε -κυρίως- στον τραπεζικό κλάδο σταδιακά οι traders ανέβασαν τον πήχη προς τις 830 μονάδες. Στο προσυνεδριακό σχόλιο μας είχαμε επιχειρήσει μία εκτίμηση για το πως θα μπορούσε να εξελιχθεί η ημέρα, στη λογική ενός σχηματισμού τύπου V, δηλαδή με καταγραφή του χαμηλού ημέρας, στο πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης και σταδιακής ανάκτησης χαμένου εδάφους με ένα τελικό "κλείσιμο" προς τα υψηλά ημέρας.

Οι τελικές τιμές για τους βασικούς δείκτες, επιβεβαιώνουν την τεχνικότητα της αγοράς, την δυνατότητα των "ισχυρών χεριών" να... χειραγωγήσουν μία "ρηχή" αγορά, όπως η δική μας, να ελέγξουν την ροή εντολών είτε αυτές προέρχονται από την πλευρά των πωλητών είτε από των αγοραστών.

Τελικά οι δείκτες διαμορφώθηκαν, ο ΓΔ στις 828,95 (μείον 0,33%) , ο ΔΤΡ στις 701,61 (συν 1,56%), ο FTSE25 στις 2.030,73 (μείον 0,19%) και οριακά χαμηλότερα (μείον 0,06%) στις 1.338,37 μονάδες.

Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα (41,3 εκατ. ευρώ), καθώς κυμάνθηκαν χαμηλότερα του μέσου όρου της τελευταίας εβδομάδος, αλλά και του μηνός Αυγούστου. Ρόλο σε αυτό έπαιξε και η αργία στη Μ. Βρετανία. Γεγονός, είναι πως η χαμηλή προσφορά διευκόλυνε τους αγοραστές να την απορροφήσουν μέσα στα πρώτα 30' και από κει και μετά να κινητοποιηθούν οι long προς υψηλότερες τιμές. 

Είναι ενδεικτικό, πως ενώ στο πρώτο συνεδριακό σχόλιο όλες ανεξαιρέτως οι μετοχές του δείκτη, 4 τραπεζικές και 21 blue chips ήταν στο κόκκινο έως... βαθύ κόκκινο και η σχέση ανοδικών/πτωτικών στο χειρότερο σημείο για το μήνα με μόλις 8-9 τίτλους στο συν και περί τους 75 στο μείον, σταδιακά αυτά άλλαξαν. Ετσι ο τελικός απολογισμός φέρνει τον δείκτη με θετικό πρόσημο και την σχέση στις 51/65 μετοχές.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα στο δεύτερο ήμισυ και σε αυτό συνέβαλαν η σταθερά θετική εικόνα των futures στην Wall Street, η ανοδική διόρθωση σε ευρω-χρηματιστήρια, με τον DAX να κάνει μία κίνηση αναστροφής, αλλά και (δευτερευόντως) τα στοιχεία του προϋπολογισμού και... τριτευόντως η είδηση για την πλήρη άρση των capital controls, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει αυτή την εξέλιξη.

Η αλήθεια είναι, πως το θέμα ελάχιστα συζητήθηκε στα χρηματιστηριακά γραφεία αντιθέτως περισσότερη βάση δόθηκε στα... tweets του Ντόναλντ Τραμπ. Θέμα συζήτησης και η επικείμενη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των συστημικών τραπεζών, την Πέμπτη- Παρασκευή.

Στο επίκεντρο, και σήμερα, ο κλάδος-κλειδί με πωλητές στα πρώτα 30-45' με συνέπεια ο ΔΤΡ να διορθώσει έως τις 653,41 μονάδες αλλά μετά τις 14.15' πέρασε για πρώτη φορά στο συν, ακολούθησε μία μικρή...κοιλιά για να "γυρίσει" στο συν μετά τις 16.00' , όπου και παρέμεινε μέχρι τέλους.

Αναλυτικότερα στον κλάδο πραγματοποιήθηκε το 46% του τζίρου, με τον περισσότερο στην Alpha Bank με τις Εθνική, Eurobank, Πειραιώς να ακολουθούν. Χρήσιμες για αύριο οι χαμηλές τιμές ημέρας, καθώς θα μπορούσαν να αποτελέσουν τοπικές στηρίξεις. Στα 1,38 ευρώ το χαμηλό της Alpha Bank, στα 2,164 για την ΕΤΕ, στα 0,663 για την Eurobank και στα 2,59 ευρώ για την Πειραιώς. Σημειωτέον, πως "κλεισίματα" και για τις 4 είχαμε σχεδόν κοντά στα υψηλά ημέρας.

Στην περιοχή των 2.030-2.035 ο δείκτης, με βελτίωση της αρχικής εικόνας, καθώς με θετικό πρόσημο διαμορφώθηκαν, τελικά, πέραν των τραπεζικών και για Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡα, Sarantis, ενώ στο τελευταίο 15λεπτο μαζεύτηκε μεγάλο μέρος της προσφοράς σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Μυτιληναίο, ΔΕΗ κ.α. από τον δείκτη.

Προφανώς και η αισθητά βελτιωμένη εικόνα οφείλεται στο τραπεζικό "γύρισμα" αλλά και στην επανάκτηση μέρους των απωλειών της Παρασκευής- σήμερα, με εμφανέστατη την τάση αυτή σε τίτλους των ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Coca Cola, Lamda, ΟΤΕ.

Στις 51 προς 65 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μακράν καλύτερη από αυτήν των πρώτων 30-45' με τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία στο προσκήνιο από πλευράς αποδόσεων. Στο προσυνεδριακό σχόλιο σημειώναμε πως εάν δεν διορθώσει σημαντικά η μεγάλη κατηγορία και μετά τις 14.30-15.00 διαμορφώνεται καλύτερη εικόνα εκτός η μόχλευση σε αυτές τις κατηγορίες θα συνεχισθεί.

Μεγαλύτερη απόδοση για τίτλους των: ΕΛΓΕΚΑ (17,78%), ΕΛΤΟΝ (6,70%), Quality (5,91%), Κτήμα Λαζαρίδη (4,73%), Ιντρακάτ (4,42%), ΚΕΚΡΟΨ (3,40%), Λούλη (2,99%), Πλαστικά Θράκης (2,79%) κ.α.

Αύριο τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στους δείκτες MSCI, χωρίς ελληνικό ενδιαφέρον, εκτός εάν...η ημέρα μας επιφυλάξει κάποια έκπληξη, που βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων δεν πρόκειται να έρθει.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v