Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εντός ορίων» η διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Απομακρύνονται από τα πρωινά χαμηλά τόσο ο Γενικός όσο και ο τραπεζικός δείκτης. Σε χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές, με το βλέμμα στραμμένο στις μεγάλες διεθνείς αγορές αλλά και στα μηνύματα από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου.

«Εντός ορίων» η διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Στο κόκκινο μεν το ΧΑ, αλλά με τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς κάθε άλλο παρά να ανησυχεί τους traders.

Με την αξία των συναλλαγών να μην έχει ξεπεράσει καν τα 20 εκατ. ευρώ (στις 13:45), με την προσφορά στα χαμηλά να έχει απορροφηθεί απρόσκοπτα και με τα futures στη Wall Street να αφήνουν ανοιχτό ένα... παράθυρο για άμβλυνση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, οι αγορές δείχνουν πως είτε ακολουθούν μία ελεγχόμενη διόρθωση είτε αντιδρούν, όπως για παράδειγμα νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX περνούσε σε θετικό έδαφος προς τις 11,675 μονάδες.

Στο συν 0,42% και από τις 2.868 μονάδες ο S&P 500 στη Νέα Υόρκη, με τις τελευταίες δηλώσεις Τραμπ -στις οποίες εστιάσαμε στο προηγούμενο σχόλιό μας- να κάνουν τη διαφορά τους.

Στα καθ' ημάς, από την πρώτη κιόλας εντολή που πέρασε στο σύστημα, μέχρι και πριν από λίγο και οι τρεις βασικοί δείκτες παραμένουν σταθερά στο μείον, ενώ για τις μετοχές του δείκτη ούτε μία δεν είναι σε θετικό έδαφος. Ωστόσο από τα χαμηλά ημέρας, για την πλειονότητα μετοχών του FTSE25 οι πωλήσεις, η προσφορά που βγαίνει απορροφάται χωρίς καμία δυσκολία. Παρ' όλα αυτά, έστω και σε μεγέθη μικρότερα από τον μέσο όρο Αυγούστου, το... κόκκινο είναι το χρώμα που κυριαρχεί.

Εως τις 814,30 μονάδες ο ΓΔ «γράφοντας» το χαμηλό ημέρας στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, ενώ σταδιακά οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες μειώθηκαν στο 1,27% νωρίτερα (13:47).

Συναλλαγές και τζίρος στα χαμηλότερα επίπεδα μηνός, ένδειξη πως ούτε οι πωλητές είναι πολλοί και πιεστικοί αλλά ούτε και οι εν δυνάμει αγοραστές δεν αξιοποιούν την ευκαιρία να βρουν επιλογές τους σε χαμηλότερες τιμές.

Στις τράπεζες το επίκεντρο των πιέσεων, κάτι που εξαρχής είχε προεξοφληθεί, με τον κλαδικό δείκτη να κάνει αρχικά μία... βουτιά έως τις 653,71 αλλά στη συνέχεια να επανακτά μέρος του χαμένου εδάφους και να ανακάμπτει προς τις 677 μονάδες. Για τον κλάδο, η προσοχή στρέφεται στο διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής, οπότε ανακοινώνονται τα οικονομικά αποτελέσματά τους.

Μεγαλύτερος τζίρος σε Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και με τον Μυτιληναίο να συμπληρώνεται η 5άδα. Επονται οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo, Motor Oil, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development, Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, TITC κ.α., όλες στο κόκκινο.

Στην περιοχή των 2.008 μονάδων ο FTSE 25, με τις Cenergy, Aegean, Coca Cola, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda, Motor Oil, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Sarantis, Fourlis με αρνητικό πρόσημο μεν αλλά απώλειες μικρότερες του 1%.

Στις 20/79 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, έχει βελτιωθεί κάπως σε σχέση με την αρχική συντριπτική αναλογία. Μεγαλύτερο ποσοστό αντίδρασης για μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας. Trastor (9,73%), ΕΛΓΕΚΑ (7,41%), ΕΛΤΟΝ (6,15%), Πλαστικά Κρήτης (3,36%), ΙΑΣΩ (2,16%), ενώ ακολουθούν Πλαστικά Θράκης, Κυριακούλης, Alumil, Autohellas.

Στις 14:00, ο τζίρος ήταν στα 19,2 εκατ. και το συμβόλαιο του GREK στα 8,78$.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v