Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με πλεονέκτημα κινούνται οι πωλητές

Καθοδικά κινείται η εγχώρια αγορά, ευθυγραμμισμένη με τις ευρωπαϊκές αγορές. Στις τραπεζικές μετοχές εντοπίζονται οι περισσότερες πιέσεις. Νέα πτώση σε επίπεδα-ρεκόρ για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Υποτονικές οι συναλλαγές.

ΧΑ: Με πλεονέκτημα κινούνται οι πωλητές

Διστακτικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους traders να ευελπιστούν σε επανέναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας. Επιφυλακτικά στη Φρανκφούρτη, με τον DAX κατά 0,17% χαμηλότερα στις 11.640 μονάδες. Την ίδια ώρα, στη Νέα Υόρκη τα futures του S&P 500 παραπέμπουν σε οριακή πτώση, από τις 2.875 μονάδες. Γεγονός που σε σημαντικό βαθμό επηρεάζει τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών στην Ευρώπη.

Σε αυτό το περιβάλλον, στο ΧΑ οι επενδυτές έχουν μεν το βλέμμα στραμμένο προς Ουάσιγκτον και Πεκίνο, ωστόσο επικεντρώνονται στην επικείμενη ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων και τη στάση των ξένων, ενόψει και της συνάντησης Μητσοτάκη-Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Αύριο Τετάρτη ανακοινώνει τα οικονομικά μεγέθη του ο όμιλος της Motor Oil, ακολουθούν, την Πέμπτη, Alpha Bank και Εθνική ενώ την Παρασκευή οι Eurobank, Πειραιώς, ολοκληρώνοντας -την Παρασκευή- τις συνεδριάσεις του Αυγούστου.

Περιορισμένες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, αν και σε κατά τι υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση. Το 27% του τζίρου πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, καθώς συγκριτικά αυξημένος είναι στη μετοχή του ΟΠΑΠ. Στον Οργανισμό έχουν αλλάξει χέρια περί τα 2,1 εκατ. ευρώ σε σύνολο 7,3 εκατ. και με τον δεύτερο της σχετικής κατάταξης την Alpha Bank. Λίγο πάνω από τις 700 χιλιάδες η αξία των συναλλαγών στον τίτλο, με τη διαφορά σε σχέση με τον Οργανισμό να είναι ενδεικτική της εστίασης κυρίως των ξένων. Ακολουθούν ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo, Motor Oil, EΛΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Viohalco, OTE, Μυτιληναίος.

Στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, γίνεται εκτενής αναφορά για τα τεχνικά σημεία, που για ορίζοντα εβδομάδων αφορούν ως στηρίξεις και αντιστάσεις.

Στην περιοχή των 688 μονάδων ο ΔΤΡ με απώλειες 2,34%, καθώς μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας εντάθηκαν οι πωλήσεις και στις τέσσερις μετοχές του κλάδου. Ετσι, μετά το χθεσινό «γύρισμα» και ανοδική διόρθωση για τον κλάδο, σειρά έχει η διόρθωση, για την Alpha Bank στο 1,465, με την Εθνική στα 2,278, τη Eurobank στο 0,6895 και την Πειραιώς στα 2,274 ευρώ.

Ωστόσο, όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, οι πιέσεις στα blue chips είναι αυτές που αποδίδονται σε πωλήσεις κυρίως ξένων, εκ περιτροπής ρευστοποιήσεις που έχουν ενεργοποιηθεί σχεδόν έναν μήνα πριν, σχεδόν παράλληλα με το ταμείο 7μήνου, στις τελευταίες συνεδριάσεις του Ιουλίου. Συνεπώς η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς ενισχύει αυτή την προσέγγιση, καθώς από τις μετοχές του δείκτη ξεχωρίζουν, με θετικό πρόσημο, οι Viohalco, Motor Oil, Jumbo, Sarantis και ΟΤΕ.

Στα 11,97 με πράξεις και στα 12,02 ευρώ η μετοχή, με τη διοίκηση να έχει ενεργό το πρόγραμμα ιδίων τίτλων. Επίσης με θετικό πρόσημο η Motor Oil, στα 21,32, με τους επενδυτές να περιμένουν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων αύριο Τετάρτη.

Στις 33 προς 36 με 116 χωρίς μεταβολή. Μεγαλύτερο ποσοστό, κυρίως, για μεσαία κατηγορία. Ετσι και σήμερα ανοδικά αντιδρούν ΕΛΓΕΚΑ, Paperpack, Profile, Byte, ΚΛΜ, Quest, Alumil, Intralot, Intertech κ.α.

Στα 9,2 εκατ. η αξία των συναλλαγών, λίγο πριν τις 12:00.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v