Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούμενο η αντίδραση των αγοραστών

Ρευστό τοπίο και ανατροπές στο διεθνές σκηνικό επηρεάζουν και την εγχώρια αγορά. Κλειδί για αντίδραση, η συνέχιση της ανοδικής κίνησης του τραπεζικού κλάδου και η αύξηση των συναλλαγών. Η προσοχή και στην αναδιάρθρωση του MSCI.

ΧΑ: Ζητούμενο η αντίδραση των αγοραστών

Ανέκαμψε η Wall Street, μετά το «ξεπούλημα» της Παρασκευής. Κατά 1,10% η αντίδραση του S&P 500 στις 2.878,38 μονάδες, δίνοντας έτσι μία... ανάσα στους long όπου γης.

Στα καθ' ημάς, στο ΧΑ, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, σημειώναμε χθες, καθώς χάρη στην ανοδική διόρθωση του τραπεζικού κλάδου περιορίστηκαν οι απώλειες για τους βασικούς δείκτες.

Στις 828,95 ο Γενικός Δείκτης χαμηλότερα κατά 0,33%, στο 0,19% και τις 2.030,73 ο FTSE25 και αυτό λόγω της αντίδρασης των συστημικών τραπεζικών, που μετά τις 16:00 ανέκαμψαν σημαντικά, με τον Τραπεζικό Δείκτη κατά 1,56% υψηλότερα στις 701,61 μονάδες.

Συναλλαγές στα 40,818 εκατ., με το 45% να πραγματοποιείται στον κλάδο-κλειδί και το υπόλοιπο σε μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Εμφανής για ακόμη μία συνεδρίαση η διάθεση μείωσης μέρους των θέσεων σε blue chips και μετοχές του δείκτη, τάση που πρωτοαναγνωρίστηκε προς το τέλος του Ιουλίου, προς το τέλος 7μήνου, οπότε διάφορα funds και traders κατοχύρωναν ένα μέρος των θέσεών τους.

Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, θα φανεί αυτή την εβδομάδα, με το κλείσιμο και το... ταμείο μηνός Αυγούστου, το πολύ στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Χρηματιστηριακοί αναλυτές αποδίδουν αυτή τη μερική φυγή στα υψηλά κέρδη που αποκόμισαν μέχρι το τέλος Ιουλίου, στην παραδοσιακή επενδυτική άπνοια του Αυγούστου, κυρίως όμως στη στάση αναμονής που τηρούν ενόψει των κινήσεων της κυβέρνησης.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη με Μέρκελ υπολογίζουν παράγοντες, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον ο γερμανικός παράγων ενδιαφέρεται εμπράκτως να ενδιαφερθεί για τομείς δραστηριότητας, κυρίως στην ενέργεια. Η DW προειδοποιεί πως η Μέρκελ δεν κάνει εκπτώσεις στον Μητσοτάκη, να δούμε ωστόσο τα αποτελέσματα της συνάντησης των δύο πολιτικών.

Για τον ΓΔ, οι 845 μονάδες έχουν γίνει σημαντική αντίσταση, που ενδεχομένως να δοκιμαστεί σήμερα, ενδεχόμενη πειστική διάσπαση θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά προς τις 875 μονάδες, με απώτερο στόχο, πάντα, προς τις 902 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των blue chips, παρότι η μεγάλη κεφαλαιοποίηση παίζεται κυκλικά, συνήθως με τράπεζες και ρευστοποιήσεις στα blue chips αλλά και με blue chips με πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο. Ο κλάδος είναι στο επίκεντρο και λόγω των αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται Πέμπτη (Alpha Bank, Εθνική)-Παρασκευή (Eurobank, Πειραιώς), ενώ αύριο η αγορά αναμένει την ανακοίνωση της Motor Oil. Ενδιαφέρον, σήμερα, και για τη γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ, που θυμίζουμε ότι είχε αναβληθεί μετά από σχετικό αίτημα της ΕΕΣΥΠ, βασικού μετόχου της επιχείρησης.

Για τον FTSE25 σημαντική αντίσταση είναι πλέον οι 2.078, υπέρβαση της οποίας μπορεί να δώσει συνέχιση προς τις 2.180, με ενδιάμεση σημαντική τεχνικά τιμή στις 2.115. Σε κάθε περίπτωση, για τους long, πρέπει να συντηρηθεί η στήριξη των 2.009 μονάδων.

Με την προϋπόθεση πως θα έχουμε μία καλή συνεδρίαση για τα μεγάλα αναμένεται συνέχεια στη μόχλευση που γίνεται σε μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας, πως χθες από την αρχικά αρνητικότατη εικόνα φθάσαμε στο τελικό 51 προς 65 μετοχές.

Σημειωτέον πως χθες ο μέτριος τζίρος αποδόθηκε και στην αργία Bank Holiday στο Λονδίνο, το GREK «τσίμπησε» λίγο στα 8,87$, ενώ έκπληξη θα θεωρηθεί οποιαδήποτε αλλαγή ελληνικού ενδιαφέροντος ισχύσει σήμερα με τις αλλαγές στους δείκτες MSCI.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v