Από τη Σκύλλα στη... Χάρυβδη το ΧΑ

Η διαφαινόμενη bear market στη Wall Street το νέο όπλο στα χέρια των short, με το ΧΑ να ταλαιπωρείται ήδη από τις εκροές λόγω MSCI που έχουν στείλει τις τράπεζες 17,5% χαμηλότερα στο μήνα. Τα σινιάλα για το Δεκέμβριο και η κινητικότητα στα «μεσαία».

Από τη Σκύλλα στη... Χάρυβδη το ΧΑ

Τελευταίες πέντε συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί χρηματιστηριακά ο Νοέμβριος και τα νέα στις αγορές δεν είναι θετικά για τους long.

Από Νέα Υόρκη μέχρι Φρανκφούρτη, Παρίσι και Μιλάνο οι short έχουν τον πρώτο λόγο και μόνο με μία αντεπίθεση των long την τελευταία εβδομάδα θα "χάσουν" τον μήνα.

Σε ανάλογο ρυθμό και το ΧΑ, που ούτως ή άλλως παρέμεινε εκτός παιδιάς στην διάρκεια του πολυετούς ανοδικού κύκλου των διεθνών αγορών και στο μέλλον θα βρεθεί αντιμέτωπο με την διαφαινόμενη bear market που φτάνει και για την Wall Street.

Στην βραχυπρόθεσμη προσέγγιση μας τώρα, για τον S&P 500 στις 2.632,56 μονάδες η μηνιαία απόδοση είναι αρνητική 2,70%, για τον DAX στις 11.192,69 επίσης κατά 1,01% ενώ στο ΧΑ για τον ΓΔ στις 602,60 μονάδες κατά 4,87% με κλάδο... υπαίτιο τον τραπεζικό καθώς ο ΔΤΡ στις 431,03 μονάδες οι απώλειες είναι 17,46% και συνολικά 50,81% από την αρχή του έτους.

Με απώλειες οι βασικοί δείκτες και την τελευταία εβδομάδα με την προσοχή (κυρίως) των traders να επικεντρώνεται στην απόφαση του οίκου MSCI για τη μείωση της στάθμισης της χώρας στους δείκτες MSCI Emerging Markets. Μέχρι και την Παρασκευή το ΧΑ, ειδικότερα η μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα είναι... όμηρος της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων με εκροές/εισροές, διαδικασία που Πέμπτη- Παρασκευή λόγω αργίας (και ημιαργίας) στην Wall Street δεν είχε την ανάλογή έκταση.

Για τον τραπεζικό κλάδο ένα από τα μεγάλα στοιχήματα σχετίζεται αφ΄ ενός από την εικόνα των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου (ήδη ανακοίνωσε η Eurobank) αφ΄ ετέρου, και κυρίως, από το αν πειστούν οι αγορές ότι το σχέδιο της ΤτΕ είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Μία πολύ σημαντική προϋπόθεση για αυτό είναι η στάση της Φρανκφούρτης (ECB, SSM) και των Βρυξελλών (DG Comp), με τον Χρήστο Κίτσιο να σημειώνει πως η κατ΄ αρχήν προσέγγιση είναι ενθαρρυντική.

Η εβδομάδα είναι σημαντική για τον κλάδο, καθώς αύριο Δευτέρα αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο ΤτΕ/Στουρνάρα στον SSM (στην απερχόμενη Ντανιέλ Νουί) την δε Πέμπτη-Παρασκευή ανακοινώνονται τα μεγέθη Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς. Εκτίμηση έμπειρων παραγόντων της αγοράς πως ενδεχομένως την Παρασκευή να έχουμε εικόνα για το αν είναι εφικτή η αποκόλληση του τραπεζικού κλάδου από τα χαμηλά επίπεδα και η υπό προϋποθέσεις ανοδική διόρθωση του προς σημαντικά υψηλότερες τιμές. Θα τα δούμε ένα προς ένα ξεκινώντας από την συνάντηση/παρουσίαση της Δευτέρας, φτάνοντας στα αποτελέσματα τριμήνου και τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα ξεκινήσουμε από την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου τον τελευταίο μήνα για το 2018. Να συνεκτιμηθεί, πως τέλος Νοεμβρίου "κλείνουν βιβλία" τα funds στην πλειονότητα τους ενώ αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια ο Δεκέμβριος είναι κάτι σαν... ελληνική υπόθεση, καθώς χαρακτηρίζεται σε σημαντικό βαθμό από κινήσεις εγχώριων επενδυτικών δυνάμεων.

Ποια blue chips παίρνουν ψήφο εμπιστοσύνης ανέλυε ο Γιώργος Α. Σαββάκης εστιάζοντας στο τραπεζικό "βαρίδι" αλλά και την αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια. Λονδίνο και Ρώμη είναι οι δύο πολύ μεγάλοι πονοκέφαλοι για τις Βρυξέλλες και το ευρωσύστημα, με τους 27 να ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν τη Βρετανία και τον ιταλό πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε να δηλώνει ικανοποιημένος μετά την συνάντηση του το Σάββατο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ Γιουνκέρ.

Προφανώς και τα 2 μέτωπα δεν θα κλείσουν αυτή την εβδομάδα ή τις αμέσως επόμενες πλην όμως για το "ιταλικό" δείγμα γραφής των Βρυξελλών (και του Βερολίνου) θα έχουν οι αγορές στο Eurogroup της 3 Δεκεμβρίου. Προς ώρας οι πανίσχυρες "αγορές" δεν τιμολογούν υπερβολικό κίνδυνο από το μέτωπο Ρώμης- Βρυξελλών, με τον Miles Johnson να δίνει την δική του εκδοχή για το τι μπορεί να κρύβει η...σιωπή των λαικιστών στην Ιταλία (Financial Times, 23 Νοεμβρίου).

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον και με αρκετούς αναλυτές να κάνουν λόγο πως... ακούν τα βήματα των αρκούδων να πλησιάζουν προς τη Νέα Υόρκη στο ΧΑ το στοίχημα της εβδομάδος θα παιχτεί (κυρίως ) με γνώμονα τις αποφάσεις του MSCI.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, από την στάση των εν δυνάμει πωλητών θα κριθεί κατά πόσον ο ΔΤΡ θα υποχωρήσει χαμηλότερα και των 405 προς τις 380 μονάδες η θα βάλει αντίδραση προς τις 457 που ήταν και παραμένει το πρώτο ζητούμενο. Οπως "μετρά" έμπειρος αναλυτής "...μόνο με την υπέρβαση και κατοχύρωση των 547 μονάδων θα απομακρυνθεί έστω προσωρινά ο κίνδυνος για νέα ιστορικά χαμηλά..." Αυτό θα το παρακολουθήσουμε από αυτή την εβδομάδα αλλά και στις πρώτες 1-2 του Δεκεμβρίου.

Στα της εβδομαδιαίας προσέγγισης μας όμως, καθώς από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη μόλις 2 έχουν τάση long, Motor Oil και ΤΙΤΑΝ.

Η εικόνα όμως δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική, κάθε άλλο, ούτε σε μηνιαία μέτρηση από την στιγμή που στο συν είναι μόλις οι Aegean, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΤΙΤΑΝ.

Και αν η εικόνα στα μεγάλα είναι αρνητική ενθαρρυντικές είναι οι ενδείξεις από τις χαμηλότερες κατηγορίες. Επιχειρηματικές κινήσεις, εξελίξεις, σενάρια και φήμες συντηρούν ένα μικρό μέρος του ενδιαφέροντος επενδυτών και traders. Την τελευταία εβδομάδα επίκεντρο ήταν ο κλάδος της υγείας και τα σενάρια γύρω από το ΙΑΣΩ. Η μετοχή της εισηγμένης ενισχύθηκε 28,67%, με τη μετοχή του Ιατρικού στο 10,10% ενόσω συνεχίζεται το μάζεμα μετοχών του ΥΓΕΙΑ (στα 0,95 ευρώ της δημόσιας πρότασης). Ο κλάδος της υγείας είναι ένας από αυτούς που θα συνεχίσουν να απασχολούν την αγορά σε ορισμένες περιπτώσεις και σε σχέση με τον ασφαλιστικό.

Ο κλάδος των κατασκευών, λόγω των διεργασιών στους μεγάλους ομίλους (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ, J&P Αβαξ) θα παραμείνει και αυτός στο προσκήνιο με το ενδιαφέρον και το trading να αφορά σε αυτή την φάση τις μικρότερες κατασκευαστικές (Intrakat, ΕΚΤΕΡ, Βιοτέρ αλλά και ΚΕΚΡΟΨ) ενώ δεν αποκλείεται στην περίπτωση που δεν επιβαρυνθεί σημαντικά το κλίμα σε τράπεζες και blue chips να ενεργοποιηθούν εγχώριες δυνάμεις και σε άλλες εισηγμένες/μετοχές αυτών των κατηγοριών.

Να συνεκτιμηθεί πως την εβδομάδα συνεχίζεται η ανακοίνωση μεγεθών τριμήνου, που συνήθως διαμορφώνουν (έστω) βραχυπρόθεσμα τάση. Αύριο Δευτέρα ανακοινώνουν Grivalia, EXAE, την Τρίτη ΟΠΑΠ και Aegean, την Πέμπτη η Lamda Development.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v