Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τοίχο στις 600 μονάδες βρήκε η αντίδραση!

Με τζίρο μόλις 30 εκατ. ευρώ και κλείσιμο αρκετά κάτω από τα υψηλά ημέρας η σημερινή κίνηση του ΓΔ δεν έδωσε ισχυρό σήμα ανάταξης. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών. Η προσοχή και στις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.

ΧΑ: Τοίχο στις 600 μονάδες βρήκε η αντίδραση!

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης από νέα χαμηλά 24 μηνών και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από νέα ιστορικά χαμηλά και σήμερα επιχειρήθηκε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με στόχο την επιστροφή και το κλείσιμο του ΓΔ υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, κάτι που τελικά δεν επετεύχθη, καθώς οι αγοραστές "έμειναν από δυνάμεις".

Υπενθυμίζεται ότι στις πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης άθροιζε απώλειες 7,91% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 21,51%.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι σημερινοί αγοραστές "πάτησαν" στην "υπερπουλημένη" εικόνα της Εγχώριας Αγοράς, μετά και το χθεσινό mini "sell off", στην επιστροφή των θετικών προσήμων για τις Ευρωπαϊκές Αγορές και στην σχετική αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τα Ιταλικά και Ελληνικά ομόλογα.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ιταλικού 10ετους τίτλου στο 3,50% (-11 μονάδες βάσης) και του αντίστοιχου Ελληνικού στο 4,61% (-3 μονάδες βάσης).

Από την άλλη, η σημερινή αντίδραση συνοδεύτηκε από σαφώς χαμηλότερο τζίρο, σε σχέση με το χθεσινό "ξεπούλημα" (ο χαμηλότερος των τελευταίων 16 συνεδριάσεων) και αυτό, σίγουρα, έχει την σημασία του, για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και αν διατηρηθεί η νευρικότητα στις Διεθνείς Αγορές.

Αξίζει υποσημείωσης, ότι στην σημερινή προσπάθεια "ανάδυσης" συμμετείχε η συντριπτική πλειονότητα από τους τίτλους του FTSE25 (χθες το σύνολο των Δεικτοβαρών τίτλων είχε ολοκληρώσει την συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο), όμως η τελική εικόνα δείχνει ότι πάρα πολλές από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, έμειναν από "ανοδικά καύσιμα".

Ίσως αξίζει υποσημείωσης ότι από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπήρξε τίτλος που να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, αντίθετα επτά Δεικτοβρείς τίτλοι, "άκουσαν" το "κουδούνι" της λήξης στο χαμηλό ημέρας (αναλυτική αναφορά στην συνέχεια του σχολίου).

Με επτά μετοχές του FTSE25 στο χαμηλό ημέρας, με το σύνολο του 25αρη να υποχωρεί αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, τον τζίρο σε σαφώς κατεβασμένα επίπεδα και τον Γενικό Δείκτη να μην επιτυγχάνει το ελάχιστο ζητούμενο, που ήταν η επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 600 μονάδων, παρά το τελικό θετικό πρόσημο, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι η σημερινή αντίδραση ήταν μία "Πύρρειος νίκη" των αγοραστών, ή ότι οι εν δυνάμει πωλητές κέρδισαν τις τελευταίες εντυπώσεις.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η διάσπαση των 600 μονάδων αλλάζει τα δεδομένα, με την περιοχή των 580 μονάδων να συνιστά τη νέα περιοχή στήριξης για το Γ.Δ. Το δεύτερο συνεχόμενο 'sell off' του Τεχνολογικού κλάδου στη Wall Street, μειώνει την πιθανότητα ανοδικής αντίδρασης στη σημερινή συνεδρίαση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο 6ης συνεχόμενης υποχώρησης του Γ.Δ." ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Πιέσεων συνέχεια για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ο οποίος οδεύει προς την πρώτη κρίσιμη περιοχή στήριξης των 580 - 570 μονάδων. Οι όποιες τοποθετήσεις μας παραμένουν σταθερά επιλεκτικές. Ο ΔΤΡ κινείται, ήδη, πλησίον των ιστορικών χαμηλών του Φεβρουαρίου του 2016, προκαλώντας τις κερδοσκοπικές ορέξεις με την σταδιακή εξάντληση των πωλητών αυτή τη φορά" τόνιζε η Merit Sec.

"Μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες κεφαλαιοποίησης 3,3 δισ. ευρώ, η Αγορά σήμερα ίσως περιορίσει το αρνητικό momentum, μετά και το θετικό άνοιγμα των βασικότερων Ξένων Αγορών" ήταν οι εκτιμήσεις της Beta Sec.

"Ο ΓΔ διέσπασε πτωτικά την συσσώρευση μεταξύ 610 - 650 μονάδων. Η συσσώρευση αυτή, που ξεπέρασε σε διάρκεια τον ένα μήνα, αναμένεται να αποτελέσει αντίσταση σε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης. Συνεπώς, το πτωτικό κύμα που ξεκίνησε τον Μάιο από τις 860 μονάδες και σε κάθε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης αδυνατεί να προσεγγίσει ακόμα και τον ΚΜΟ-60, βρίσκεται σε εξέλιξη. Και ο δείκτης Τραπεζών διέσπασε 'εκκωφαντικά' την συσσώρευση μεταξύ 460 - 560 μονάδων. Το νέο χαμηλό 52 εβδομάδων που πραγματοποίησε μετατρέπει την περιοχή αυτή σε σημαντική αντίσταση. Σε κάθε περίπτωση, η πτωτική τάση επιβεβαιώθηκε και το πτωτικό κύμα του τελευταίου εξαμήνου βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον ΔΤΡ να έχει απολέσει πάνω από 50% από το υψηλό του Απριλίου" ανέφερε στις επισημάνσεις της η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση.

Έτσι, "πράσινο φως" για τη μη περικοπή των συντάξεων το 2019, δίνει η έκθεση της Κομισιόν επί του Ελληνικού προϋπολογισμού, την ώρα που η πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας πιστοποιεί 'μέτρια' πρόοδο στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και οριστική μετάθεση για το 2019 της εκταμίευσης των 600 εκατ. ευρώ από κέρδη Ελληνικών ομολόγων, εφόσον τηρούνται οι δεσμεύσεις.

"Υπάρχουν 16 συγκεκριμένες δεσμεύσεις μεταρρυθμίσεων που πρέπει να επιτευχθούν έως τα τέλη της φετινής χρονιάς. Σε όλες έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο καμία δεν έχει κλείσει οριστικά", όπως διαπιστώνει η έκθεση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και άσχετα με την σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, οι περισσότεροι αναλυτές παραμένουν, τουλάχιστον, επιφυλακτικοί, φροντίζοντας να επισημάνουν τις ανησυχίες των Διεθνών Αγορών, αναφορικά με την Παγκόσμια ανάκαμψη, οι οποίες αυξάνονται, καθώς το "Brexit" και η Ιταλία οδηγούν σε Παγκόσμια αποφυγή ρίσκου.

Επειδή το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου συμφωνεί ότι σημαντικό ρόλο για την βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. θα παίξει η εικόνα των Διεθνών Αγορών, η στήλη έσπευσε να πάρει οδηγίες από τον Απόστολο Μάνθο (AENAON MARKETS).

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, "ο Stoxx Europe 600, ο οποίος πληροφοριακά είναι ένας δείκτης, που καλύπτει σχεδόν το 90% της κεφαλαιοποίησης της Ευρωπαϊκής Χρηματιστηριακής Αγοράς και αντιπροσωπεύει 600 μετοχικούς τίτλους Μεγάλων, Μεσαίων και Μικρών Εταιρειών από 17 Ευρωπαϊκές Χώρες, φαίνεται διαγραμματικά να βρίσκεται σε ένα μεσοπρόθεσμο καθοδικό momentum με απώλειες, που ξεπερνούν το 13% από την αρχή της χρονιάς.

Η μακροπρόθεσμη διαγραμματική εικόνα εμφανίζει έναν 'αιχμηρό' σχηματισμό 'Head & Shoulders' με 'neckline' τη γραμμή, που διέρχεται από τη ζώνη στήριξης μεταξύ των 347 με 340 μονάδων. Επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση της εν λόγω περιοχής, θα δώσει λαβές για την έναρξη μιας μεσομακροπρόθεσμης πτωτικής τάσης, που μπορεί να φέρει τον εν λόγω δείκτη σε 'μετωπική σύγκρουση' με την ισχυρή γραμμή στήριξης τετραετίας, των 300 μονάδων. Αναίρεση στο υπάρχον σενάριο θα μπορούσε να δημιουργηθεί με την πρόκληση ενός σθεναρού διπλού πάτου πέριξ των 347 μονάδων. Πάνω στο ψυχολογικό όριο των 11000 μονάδων πάει να σταθεί ο Γερμανικός δείκτης DAX 30, με την ποιο σοβαρή όμως στήριξη να εντοπίζεται 180 μονάδες χαμηλότερα στις 10820 μονάδες. Η βραχυχρόνια τάση είναι άκρως καθοδική, με το τελευταίο rebound να έχει στοιχεία παροδικής ανοδικής εκτόνωσης, μετά τη βύθιση 500 μονάδων στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Αδυναμία συνέχειας άνω του επιπέδου των 11250 με 11300 μονάδων, θα ανοίξει το καθοδικό δρόμο για τη καταστρατήγηση των 11000 μονάδων. Όσο για τον Αμερικανικό δείκτη S&P 500 αυτός εν μέσω 'Thanksgiving' θα προσπαθήσει να αποφύγει τα 'δόντια' της περιοχής των 2624 μονάδων, δοκιμάζοντας να ανακτήσει έδαφος άνω της βραχυχρόνιας αντίστασης των 2663 μονάδων. Οποιαδήποτε, στις επόμενες συνεδριάσεις, ανοδική ατονία εισόδου μέσα στο επίπεδο που εκτείνεται από τις 2663 έως τις 2682 μονάδες, θα δώσει σήμα για μια κατάβαση προς τη στήριξη των 2605 με 2600 μονάδων".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας την σημερινή αναφορά από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Alpha Bank, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας.

Ο ΔΤΡ κινούμενος μόνιμα στο "πράσινο" έφθασε μέχρι τις 422,03 μονάδες (+3,17%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 415,95 (+1,68%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 415,93 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,67%.

Το ημερήσιο "stop short" στις 535 μονάδες.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, τα ημερήσια "stop short" εντοπίζονται για την Alpha Bank (+3,18%) στα 1,334 ευρώ, για την Εθνική (+0,70%) στα 1,45 ευρώ, για την Eurobank (-0,58% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) στα 0,616 ευρώ και για την Πειραιώς (+2,13%) στα 1,256 ευρώ.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα προσπάθησε να δώσει ανοδική αντίδραση η μετοχή της Μυτιληναίος (+0,57%), αλλά υποχώρησε αισθητά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά των 7,25 ευρώ (+3,28%). Οι πρώτες αντιστάσεις στα 7,56 και 8,25 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 8,28 ευρώ.

Έξι οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την ΕΧΑΕ (-1,22% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας). Αν ο τίτλος συνεχίσει την "νότια" πορεία του, ύστατη στήριξη στα 3,2915 ευρώ. Στα 4,01 ευρώ, το ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Έτσι, επέστρεψαν οι αγοραστές σε Ιασώ (+8,53%), ΕΛΧΑ (+4,95%) και Πλ. Θράκης (+3,96%), ενώ αυξημένη προσοχή θα "απαιτήσει" λίαν συντόμως ο Κέκροπας (+0,72%), καθώς απομένουν μόλις 8 συνεδριάσεις μέχρι την ημερομηνία του Δικαστηρίου - σήριαλ στις 4/12.

Από την άλλη, πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο Άβακας (-3,31%) και έξι συνεχόμενες πτωτικές η Intralot (-5,82%).

Εννοείται ότι η σημερινή αντίδραση δεν άλλαξε τα αρνητικά τεχνικά δεδομένα για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Για την Γενικό Δείκτη, πρώτο ζητούμενο δείχνει η επιστροφή υψηλότερα των 650 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 610 μονάδες. Τελευταία ελπίδα των αγοραστών παραμένουν οι 580 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,45%), πρώτη, αξιόλογη, αντίσταση στις 1675 μονάδες. Σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1477 μονάδες, με ενδιάμεση στήριξη στις 1540 - 1534 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η χρηματιστηριακή απαξίωση των Ελληνικών Τραπεζών, απόρροια των ανακοινώσεων της Morgan Stanley για τη διαγραφή των τριών εκ των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών από τον MSCI Greece Large Cap, συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα. Η πτωτική διάσπαση των 455 μονάδων του κλαδικού δείκτη, πυροδότησε ένα νέο πτωτικό κυματισμό, με την κεφαλαιοποίηση όλων των Τραπεζών, πλην της ΑΛΦΑ, να έχει κατέλθει του ενός δισ. ευρώ" επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Παρά τις αντιξοότητες του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος και τις συνεχείς αρνητικές ειδήσεις που επισκιάζουν την Χρηματιστηριακή Αγορά ως σύνολο, το γενικότερο διεθνές κλίμα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την Εγχώρια Αγορά.

Οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες φαίνεται να έχουν εισέλθει σε "bear market", ενώ ο Ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 Banks έχει απολέσει 30% από τα υψηλά έτους, με μετοχές όπως αυτή της Deutsche Bank να βρίσκεται στα ιστορικά της χαμηλά.

Οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό με το Ιταλικό πρόβλημα και τον μόνιμο “πονοκέφαλο” του "Brexit", δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ σε ένα ιδιαίτερα εύθραυστο περιβάλλον για την Ελλάδα, που αποζητά την πρόσβαση στις Αγορές.

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Αγοράς ομολόγων, το 10ετες Κυβερνητικό ομόλογο της Χώρας μας έγραψε υψηλά 5μηνου (4,69%), απομακρύνοντας την απόδοση ακόμη περισσότερο από τα επίπεδα του 3,5% που έχει θέσει η Ελληνική Κυβέρνηση.

Όσον αφορά την τεχνική εικόνα της Αγοράς, η διάσπαση των 610 μονάδων, ενεργοποίησε νέες εντολές πωλήσεων, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 550 και 520 μονάδες του Γενικού Δείκτη.

Ο δείκτης Τραπεζών, πλέον, σημαδεύει τα ιστορικά χαμηλά των 358 μονάδων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέχρι και την επόμενη Παρασκευή.

"Η αυριανή επισημοποίηση του σχεδίου της ΤτΕ για την μείωση των 'κόκκινων' δανείων μέσω ενός 'οχήματος ειδικού σκοπού' (SpecialPurposeVehicle), αν και προεξοφλημένο κατά μεγάλο βαθμό, ίσως επιχειρήσει να ανακόψει έστω και προσωρινά, την ελεύθερη πτώση των Τραπεζικών τίτλων" εκτιμά ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για Πετρέλαιο, Χρυσό και Ευρώ.

"Το χρέος θα μειωθεί αν η Οικονομία αναπτυχθεί", δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, ενώ ξεκαθάρισε πως "δεν διαπραγματεύεται το έλλειμμα 2,4% του 2019, αν και άλλες πτυχές του προϋπολογισμού μπορούν να συζητηθούν".

"Η Ιταλία δεν συμμορφώνεται με τα Ευρωπαϊκά κριτήρια μείωσης του χρέους και ως εκ τούτου δικαιολογείται η έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας", σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία απέρριψε και πάλι τον προϋπολογισμό της Ιταλίας.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απάντησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι "η Κυβέρνηση της Ρώμης είναι βέβαιη για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού της".

O γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι υπογράμμισε με ειρωνεία: "Έφτασε το γράμμα τον Βρυξελλών; Εντάξει, περιμένουμε εκείνο του Ά η Βασίλη".

"Η Κυβέρνηση συμφωνεί με την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ιταλία πρέπει να μειώσει το Δημόσιο χρέος της και σκοπεύει να πείσει τις Βρυξέλλες ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι υποστηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη", τόνισε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Λουίτζι Ντι Μάιο.

"H πιθανότητα να χρεοκοπήσει η Ιταλία είναι μικρή, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως", προειδοποίησε υψηλόβαθμο στέλεχος της Pimco, λέγοντας παράλληλα ότι "η Ελλάδα μπορεί να επηρεαστεί από την Ιταλική κρίση".

Ο CIO τoυ μεγαλύτερου fund ομολόγων, Andrew Balls, υποστήριξε πως "ένα πιο πιθανό σενάριο είναι η έκδοση παράλληλου Νομίσματος, ή επιστροφής στην Ιταλική Λίρα".

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Οι νέες αιτήσεις ενισχύθηκαν κατά 3.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο νούμερο των 224.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Νοεμβρίου. Είναι το υψηλότερο σημείο από τα τέλη Ιουνίου.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι νέες αιτήσεις θα υποχωρήσουν στις 215.000.

Οι νέες παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών Αγαθών βούτηξαν 4,4% τον Οκτώβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2017. Εν τω μεταξύ, οι νέες παραγγελίες κύριων κεφαλαιουχικών Αγαθών παρέμειναν αμετάβλητες.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι παραγγελίες κύριων κεφαλαιουχικών Αγαθών θα ενισχυθούν κατά 0,2%.

"Οι εμπορικές εντάσεις και τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την Παγκόσμια ανάπτυξη, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις απότομης καθοδικής πορείας", σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, η Παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδύνει από το 3,7% φέτος, στο 3,5% το 2019 και 2020. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 3,7% ανάπτυξη το 2019.

Η επιβράδυνση της Παγκόσμιας ανάπτυξης θα είναι μεγαλύτερη σε Χώρες που δεν είναι Μέλη του ΟΟΣΑ, με αρκετές Αναδυόμενες Οικονομίες να έχουν εκροές κεφαλαίων καθώς η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια.

Ο ΟΟΣΑ μειώνει τις προοπτικές του για Χώρες που αντιμετωπίζουν κινδύνους, όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, η Τουρκία και η Νότια Αφρική.

Επιστροφή στο ΧΑ

Με τη Eurobank ξεκινά αύριο η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου των τραπεζών, ενώ θα ακολουθήσουν στις 29 Νοεμβρίου οι Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα και στις 30 Νοεμβρίου η Τράπεζα Πειραιώς.

Η Keefe, Bruyette & Woods εκτιμά πως οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες θα εμφανίσουν οριακά θετικά κέρδη το γ' τρίμηνο, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να παραμένουν υπό πίεση και την ανάπτυξη του καθαρού δανεισμού αρνητική.

Αναμένει να δει συνεχιζόμενη βελτίωση στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, με τις μειώσεις των NPEs να κυμαίνονται από 2% έως 6% σε τριμηνιαία βάση, ενώ όλες οι Τράπεζες θα βρίσκονται εντός τροχιάς των αντίστοιχων στόχων τους για το 2018.

"Θετικές προβλέψεις στο δημοσιονομικό πεδίο, επιστροφή της ανάκαμψης με αστερίσκο ισχυρότερων επενδύσεων, προκειμένου να έχει μακροπρόθεσμα διατηρήσιμα χαρακτηριστικά, ανεπαρκή χρηματοδότηση της Οικονομίας και αργούς ρυθμούς στην υλοποίηση Αποκρατικοποιήσεων" καταγράφει, μεταξύ άλλων, ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας θα διαμορφωθεί φέτος σε 2,1%, με οριακή επιτάχυνση στο 2,2% το 2019 και επιστροφή στο 2,1% το 2020. Προειδοποιεί όμως ότι η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη, με τις επενδύσεις να παραμένουν το βασικό σημείο αβεβαιότητας για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 604,26 μονάδες. Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 599,64 (+1,11%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 599,95 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,16%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 29,6 εκατ., από τα οποία τα 4,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ), ενώ ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ απέσπασαν το 44,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΑΡΑΙΓ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΦΡΛΚ.

Δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Viohalco, Fourlis, ΑΔΜΗΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

Θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη η τελική εικόνα με 45 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 πτωτικών, 14 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 3% και άλλοι τόσοι με απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού, με ανοδική αντίδραση και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία, όμως, συνοδεύτηκε από σημαντική μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.149 συμβόλαια).

Στα 3.981 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.148 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 875, 861 για τον Δεκέμβριο και 14 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.561,5) κινήθηκε μεταξύ 1.548 και 1.575,75 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,8%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.749), Alpha Bank (2.639), Πειραιώς (1.324), ΔΕΗ (544), Εθνική (11.242), Μυτιληναίο (364), MIG (300), ΟΤΕ (454), Motor Oil (140), ΑΔΜΗΕ (286), Ελ. Πετρέλαια (127), Ιντρακόμ (134), Intralot (1.045), ΟΠΑΠ (326), Viohalco (168).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 50.336, Eurobank 32.095, Alpha Bank 25.079, Εθνική 272.658, Πειραιώς 14.840.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                       Name of Issuer                   NSP       Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,64%

2018-11-14

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 30.467.518 τεμ., (από 30.467.518 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 23.621.004 τεμ. (26.609.200), ΔΕΗ 6.477.732 τεμ. (6.477.732), Eurobank 53.288.449 τεμ. (63.846.510), Εθνική 6.714.623 τεμ. (7.114.623), ΟΠΑΠ 1.007.199 τεμ. (1.007.199) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v