Με ιταλικό... αέρα η ανάσα στις ευρωπαϊκές αγορές, με την ελληνική να ακολουθεί. Σημαντική υποχώρηση στην απόδοση των ιταλικών ομολόγων, σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στις Βρυξέλλες σήμερα η Τερέζα Μέι για συζητήσεις με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ. Ανακάμπτει το αργό, κέρδη για το ευρώ, σε ανοδικό ξεκίνημα παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, μετά την τελευταία πτώση της «αγοράς των αγορών».
Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, της προσπάθειας για βραχυπρόθεσμη έστω αντίδραση μετά από συνεχόμενες πιεστικές συνεδριάσεις, στο ΧΑ οι traders ακολουθούν την Ευρώπη. Σε τράπεζες και blue chips οι πρώτες κινήσεις από την πλευρά των αγοραστών να επιχειρούν να βελτιώσουν -κατά το δυνατόν- την αρνητική εικόνα των χαρτοφυλακίων τους.
Χαμηλότερα το yield του ελληνικού 10ετούς, ακολουθώντας την ανάλογη διακύμανση του αντίστοιχου ιταλικού, κάτι που συνδυάζεται και με την προσπάθεια ανοδικής διόρθωσης που καταβάλλεται στον τραπεζικό κλάδο.
Συναλλαγές και τζίρος σε μέτρια επίπεδα, ενδεικτικά της επιφυλακτικότητας όσων ενεργών traders αλλά και της αποχής της πλειονότητας των βραχυπρόθεσμων και των funds.
Στον τραπεζικό κλάδο και στα blue chips, γενικότερα σε ό,τι... υπερπωλήθηκε το τελευταίο διάστημα, σε μία εμφανή προσπάθεια συμμαζέματος της κατάστασης και ει δυνατόν της δημιουργίας προϋποθέσεων για γρήγορες αποδόσεις, σε ορίζοντα Παρασκευής.
Στις 595,16 μονάδες το χαμηλό σημείο για τον ΓΔ, με τις 580 να θεωρούνται ως μία σημαντική στήριξη και τις 610, πλέον, ως μία εξίσου σημαντική αντίσταση, πάντα σε εβδομαδιαία μέτρηση.
Στις 414,22 μονάδες το χαμηλό για τον ΔΤΡ, στις 1.554,67 για τον FTSE25 και από την πρώτη εικόνα της συνεδρίασης, μέχρι τις 11:15, φαίνεται η επιφυλακτικότητα ακόμη και των intraday παικτών, η διστακτικότητά τους καθώς η αγορά (σε επίπεδο ΓΔ) έχει «επιστρέψει» σε τιμές Νοεμβρίου 2016.
Προσώρας οι βραχυπρόθεσμοι επιχειρούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που δίνεται από τις διεθνείς αγορές καθώς στα... εσωτερικά δεν έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας, ούτε για τις τράπεζες ούτε για τις εισηγμένες ευρύτερα.
Ωστόσο μετά την 13.00 οι αγοραστές πήραν κεφάλι ωθώντας το Γενικό Δείκτη υψηλότερα κατά 1,76%, στις 603 μονάδες.
Η αγορά έχει λίγο ως πολύ προεξοφλήσει και ενσωματώσει και τα των συντάξεων και όσα αναφέρει αναλυτικά για προϋπολογισμό και μεταρρυθμίσεις η Ελενα Λάσκαρη, με την... ομοβροντία εκθέσεων, θετικών δημοσιονομικών εξελίξεων αλλά και προειδοποιήσεις για τα αδύνατα σημεία της ελληνικής οικονομίας να μην επηρεάζουν ιδιαίτερα την αγορά. Θα έλεγα πως μάλλον τα δέχεται όλα αυτά αδιάφορα.
Το 25% του τζίρου πραγματοποιείται στις τράπεζες και ένα σημαντικό μερίδιο σε μετοχές των ΥΓΕΙΑ, Μυτιληναίου, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Lamda Development, Coca Cola, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ κ.α.
Στο 1,76% και τις 416 μονάδες ο ΔΤΡ στις 11:10 και για να θεωρηθεί πως ο κλάδος «βγάζει» μία υγιή τεχνική ανοδική διόρθωση χρειάζεται να υπερβεί, τουλάχιστον, τις 430 μονάδες. Προσώρας τέτοια δυναμική δεν διαφαίνεται, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε από τις 14:00-14:30, για να έχουμε εικόνα για τις διαθέσεις των ξένων.
Στην πλειονότητά τους με αγοραστές στα blue chips, πλην όμως και σε αυτή την κατηγορία μετοχών οι traders είναι επιφυλακτικοί και δεν «εκβιάζουν» υψηλότερες τιμές. Πιθανότατα η τάση θα αποσαφηνισθεί όταν στη συνέχεια θα φανούν οι διαθέσεις αγοραστών - πωλητών σε τιμές υψηλότερες του 2%. Για παράδειγμα στη μετοχή του ΟΤΕ, με εβδομαδιαίες απώλειες 3%, η μέχρι τώρα αντίδραση (0,87% στα 9,895 ευρώ) δεν μπορεί να θεωρηθεί καν ως τεχνική κίνηση διόρθωσης. Μόνο με την υπέρβαση των 9,95 (ακόμη καλύτερα των 10 ευρώ) θα αρχίσει να διαφαίνεται κάτι πιο σίγουρο (πάντα σε εβδομαδιαία τάση).
Κάτι ανάλογο ισχύει για την πλειονότητα των μη τραπεζικών, που ναι μεν έχουν ξεκινήσει με αγοραστές, αλλά οι μέχρι τώρα ενέργειές τους υπολείπονται αρκετά από το να δημιουργήσουν αίσθηση ασφάλειας για σήμερα έως Παρασκευή.
Στις 32/24 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με Πλαστικά Θράκης, Ιντρακάτ, ΕλβάλΧαλκόρ, Ικτίνος, J&P ΑΒΑΞ, ΙΑΣΩ, MIG, ΕΚΤΕΡ να ξεχωρίζουν από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία.