Καθαρά πτωτική η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας και χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων και τους πωλητές να πιστώνονται την πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, προς "τέρψιν" των Ξένων χαρτοφυλακίων, που διατηρούν τις "short" θέσεις τους.
Η σημερινή κίνηση του Χ.Α., συνοδεύτηκε από το υψηλότερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για την συνέχεια.
Όλα τα παραπάνω, εν μέσω, τουλάχιστον, επιφυλακτικού διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος και με περισσότερο από ευδιάκριτη την επιστροφή των πωλητών στην Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού, 10ετους, Κρατικού τίτλου, να διαμορφώνεται στο 4,63% (+11 μονάδες βάσης).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, για τον Γενικό Δείκτη, αποτελούν αρνητικό ρεκόρ τριμήνου, καθώς ο Δείκτης είχε να "δει" πέντε συνεχόμενα "κόκκινα" κλεισίματα, από την περίοδο 30/8 έως και 7/9, όταν και είχε συμπληρώσει επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.
Αξίζει υποσημείωσης ότι οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, έχουν αφαιρέσει από τον Γενικό Δείκτη ποσοστό 7,91%, στο ίδιο διάστημα και στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών οι αθροιστικές απώλειες φθάνουν στο 21,51%, ενώ η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 3,3 δισ. ευρώ (!)
Το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε νέα χαμηλά 24 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 16/11/2016 (592,26 μονάδες), ενώ το κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη σηματοδοτεί νέα ιστορικά χαμηλά (!).
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Ο μονόδρομος της επιλογής για συνέχιση της διαδικασίας απεπένδυσης των Ξένων χαρτοφυλακίων από Τραπεζικές μετοχές και στη σημερινή συνεδρίαση, διαμορφώνει προϋποθέσεις υπεροπλίας για τους πωλητές. Παράλληλα, οι σημαντικές απώλειες στη Wall Street, μειώνουν την πιθανότητα για επιτυχή κινητοποίηση των αντανακλαστικών των αγοραστών με αποτέλεσμα την αυξημένη πιθανότητα διάσπασης του ορίου στήριξης των 610 μονάδων για τον Γ.Δ. Ο Φουρλής ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα για το εννεάμηνο" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Στο 'κόκκινο' κινήθηκαν χθες οι Διεθνείς Αγορές, ενώ φαίνεται ότι 'θερμαίνεται' η κόντρα Ιταλίας - Βρυξελλών, αυξάνοντας και πάλι την απόδοση του 10ετους ομολόγου πάνω από το 3,5% (στο 3,59% mid ytm). Παραμένουν χαμηλές οι προσδοκίες μας για τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α., αν και μεμονωμένες περιπτώσεις τίτλων ενδέχεται να διαφοροποιηθούν και με αφορμή τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μηνου. Σήμερα ανακοινώνει η Φουρλής Συμμετοχών με εκτιμώμενα EBITDA γ΄ τριμήνου στα €15,5 εκατ." τόνιζε η Merit Sec.
"Μία συνεδρίαση μεταβλητότητας αναμένεται, με τους Επενδυτές να είναι συνολικά επιφυλακτικοί, ενώ η απουσία νέων δεν προσφέρει στήριξη για επιλεκτικές τοποθετήσεις" σημείωνε στις δικές εκτιμήσεις η Beta Sec.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, αξίζει να τονιστεί ότι η αδύναμη εικόνα στα μη Τραπεζικά blue chips εκτόξευσε στο ζενίθ τους υφιστάμενους προβληματισμούς και ταυτόχρονα ήλθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες της στήλης, σύμφωνα με τις οποίες "το συνεχιζόμενο σφυροκόπημα στον Τραπεζικό κλάδο, θα ήταν αδύνατο να μην επιφέρει 'παράπλευρες απώλειες' και στον μη Τραπεζικό 25αρη".
Από την άλλη, το "γλίστρημα" του Δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, είχε σαν αποτέλεσμα την εικόνα αυτοτροφοδοτούμενης πτώσης, καθώς ενεργοποιήθηκε σημαντικός αριθμός από κινήσεις "stop loss", ενώ αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των "margin calls".
Εν τω μεταξύ, η συνεχιζόμενη "αδυναμία", την οποία παρουσιάζουν τα μη Τραπεζικά blue chips, δίνει "πρόσφορο έδαφος" και στα πλέον αρνητικά σενάρια, τα οποία κάνουν τον γύρο των χρηματιστηριακών γραφείων και τα οποία θα πολλαπλασιαστούν σε περίπτωση επιδείνωσης του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος.
Η στήλη έσπευσε ακούσει την άποψη, αλλά και τις προβλέψεις, ενός από τους πλέον έμπειρους και μόνιμους συνεργάτες της.
Σύμφωνα με τον Κώστα Φέγγο (Versal ΑΕΠΕΥ), "αν οι Επιχειρήσεις στην Ελλάδα χρειαστούν δανεισμό, θα πρέπει να απευθυνθούν στις Αγορές και αυτές δεν χαρίζονται. Οι Αγορές θα εισφέρουν νέα κεφάλαια και θέλουν αυτά να είναι εξασφαλισμένα. Αντιθέτως, οι Δανειστές έχουν δώσει ήδη κεφάλαια και είναι εξασφαλισμένοι για τον προσδόκιμο χρόνο ζωής των σημερινών, Ξένων, Κυβερνήσεων. Αυτό συνήθως είναι επαρκές για όσους ασχολούνται με την πολιτική. Στην Ιταλία συνεχίζεται η κόντρα με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ενώ και η Βρετανία φαίνεται να έχει Κυβερνητικά προβλήματα λόγω 'Brexit', με αυτό να επηρεάζει σημαντικά την Ισοτιμία της Βρετανικής Λίρας. Στην Ελλάδα παραμένει η αναντιστοιχία μεταξύ των προσδοκιών των Αγορών και του Ελληνικού πολιτικού συστήματος, με το Ελληνικό πολιτικό σύστημα να κάνει κινήσεις για τις επερχόμενες εκλογές και τις Αγορές να περιμένουν υλοποίηση των δεσμεύσεων, όσον αφορά Αποκρατικοποιήσεις, 'κόκκινα' δάνεια και πλεονάσματα. Είχαμε και την εμπλοκή της Τράπεζας της Ελλάδος με μια πρόταση για τα 'κόκκινα' δάνεια. Όμως η ατζέντα στην Ελλάδα επικεντρώνεται στις συντάξεις, στις προσλήψεις και τη σκανδαλολογία".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το "σάκο του μποξ" που παραμένει ο Τραπεζικός κλάδος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς, "ανάλωσαν" την σημερινή συνεδρίαση χωρίς να έλθουν σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ μετά την Εθνική και η κεφαλαιοποίηση της Eurobank, υποχώρησε χαμηλότερα από το 1 δισ. ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα και για τους "λάτρεις" των στατιστικών, η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank (-7,92%) διαμορφώνεται στα 1,652 δισ., της Εθνικής (-4,11%) στα 917 εκατ., της Eurobank (-5,97%) στα 977 εκατ. και της Πειραιώς (-3,09%) στα 410 εκατ. ευρώ.
Εννοείται ότι με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να ολοκληρώνει την συνεδρίαση σε νέα ιστορικά χαμηλά, κάθε εκτίμηση όσον αφορά την τεχνική εικόνα, είναι απόλυτα θεωρητική.
Παρά ταύτα, η στήλη προσέτρεξε στο τμήμα ανάλυσης της Fast Finance, προκειμένου να λάβει "νεότερες οδηγίες".
Σύμφωνα με την ΑΕΠΕΥ, οι επόμενες στηρίξεις για τον Τραπεζικό δείκτη εντοπίζονται στις 406, 383 και 358 μονάδες και το ημερήσιο "stop short" στις 535 μονάδες.
Επόμενη στήριξη για την Alpha Bank στα 0,99 ευρώ, για την Εθνική, επίσης, στα 0,99 ευρώ, για την Eurobank στα 0,4010 ευρώ και για την Πειραιώς στα 0,75 ευρώ.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "ο ένας από τους πυλώνες μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι ρυθμίσεις, διαφαίνεται ότι δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, γεγονός που μεταβάλει τον στρατηγικό σχεδιασμό των Τραπεζών και τις οδηγεί στην εφαρμογή πιο επιθετικών πολιτικών, προκειμένου να πιάσουν τον στόχο μείωσης των 'κόκκινων' δανείων κάτω από το 20% μέχρι το τέλος του 2021. Τραπεζικές πηγές αποδίδουν την αδυναμία απόδοσης των ρυθμίσεων σε μία σειρά από λόγους που στο σύνολό τους έχουν ως κοινή ρίζα (στην πλειονότητα των υποθέσεων) την έλλειψη ικανοποιητικών εισοδηματικών πόρων από την πλευρά των Δανειοληπτών, αλλά και την πολλαπλή υπερχρέωσή τους, καθώς εκτός από το δάνειο έχουν χρέη και προς την Εφορία".
"Τα σχέδια της Ελλάδας για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ακόμα υπό εξέλιξη", τόνισε η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).
"Είναι σε προκαταρκτικό στάδιο," σημείωσε η ίδια σε ομιλία της στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, είναι περισσότερο από εμφανές ότι τα μη Τραπεζικά blue chips "πληρώνουν" την έλλειψη ειδήσεων που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, καθώς οι μόνες ειδήσεις που "βλέπουν το φως της δημοσιότητας", αφορούν τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοινώνει μικρός αριθμός των εισηγμένων.
Πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τίτλος της Viohalco (-4,58%). Ύστατο "οχυρό" για τους "buyers" τα 2,44 ευρώ. Το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 2,44 ευρώ.
"Πενταρέ" πτωτικών συνεδριάσεων και για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,06%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Στα 4,81 ευρώ το ημερήσιο "stop short", στα 4,285 ευρώ η τελευταία και απόλυτα αποφασιστική στήριξη.
Χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών επιβαρύνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.
Για την Γενικό Δείκτη, τελευταία ελπίδα των αγοραστών παραμένουν οι 580 μονάδες, ενώ για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-4,24%), αν δεν βγει αντίδραση με την προσέγγιση της ζώνης 1540 - 1534, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 1477 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Η αναγγελία της εξόδου των τριών συστημικών Τραπεζών από το δείκτη MSCI Standard Greece (3 από τις 9 συνολικά μετοχές), αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς με τα τρέχοντα συναλλακτικά δεδομένα της Αγοράς, δρομολογεί μεγάλο όγκο πωλήσεων (50% και πλέον καθημερινά)" επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.
Αν και οι απομένουσες μετοχές αναβαθμίζουν τους συντελεστές στάθμισής τους, η συνολική συμμετοχή του Ελληνικού Χρηματιστήριου υποχωρεί. Έτσι, υπό την επιρροή του προβληματικού Τραπεζικού κλάδου, της χαμηλής αξιοπιστίας της Ελληνικής Αγοράς, του μη ελκυστικού αφηγήματος για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά και των γκρίζων δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί στο Ευρωπαϊκό, αλλά και το διεθνές περιβάλλον, η επενδυτική ψυχολογία συνεχίζει να επιβαρύνεται.
Αναπόφευκτα, η στάση της Επενδυτικής Κοινότητας είναι σε δύο κατευθύνσεις ως προς το Χ.Α.: της αποφυγής της συμμετοχής του σε αυτό στην παρούσα φάση, ή της μείωσης της έκθεσης με ρευστοποιήσεις, είτε υποχρεωτικού χαρακτήρα, είτε προληπτικού για όσους πιθανολογούν περαιτέρω χειροτέρευση με τις θέσεις "short" να συνεχίζονται.
Οι επισημάνσεις αυτές δεν έχουν ασφαλώς διαφύγει από την ΤτΕ που συνιστά την Εποπτική Αρχή του Τραπεζικού Συστήματος και είναι ο Φορέας που μπορεί να επεξεργαστεί ένα σχέδιο που να συμβάλει στην αλλαγή των αρνητικών προσδοκιών, που υπάρχουν για τις Τράπεζες.
Έτσι, την Πέμπτη θα δημοσιοποιηθεί το σχέδιο για το "όχημα ειδικού σκοπού" που θα υποδεχθεί τα μισά περίπου από τα "κόκκινα" δάνεια, ώστε να καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση κλίματος εμπιστοσύνης για τον Τραπεζικό κλάδο.
Θα χρειαστεί να υπάρξει πειστική πρόταση για τον τρόπο άντλησης των κεφαλαίων (αναβαλλόμενος φόρος, Ιδιωτικά κεφάλαια, Κρατική βοήθεια) που θα χρηματοδοτήσουν την εξαγορά των NPEs, ώστε να δρομολογηθεί η τιτλοποίησή τους, αλλά και σαφείς ενδείξεις ότι οι Ευρωπαϊκές Αρχές συνομολογούν με το σχέδιο.
Είναι πάντως σαφές ότι, επί τέλους, η ΤτΕ κινείται στην κατεύθυνση μιας σοβαρής προσπάθειας και μπορεί να αποτελέσει την τελική λύση για τον πολύπαθο Τραπεζικό κλάδο, ο οποίος εναλλακτικά θα βρεθεί προ επιλογών που δύσκολα δεν θα περιλαμβάνουν μια νέα συρρίκνωση του αριθμού των Τραπεζών, στο πλαίσιο επιδίωξης μιας δραστικής μείωσης του λειτουργικού κόστους.
Με τα δεδομένα, η γνωστή κίνηση του Γενικού Δείκτη ανάμεσα στις 610 - 650 μονάδες τείνει μάλλον να ολοκληρωθεί, με τις προσδοκίες αύξησης των ημερήσιων συναλλαγών για να εκπορθηθεί το όριο των 650 μονάδων να μετατίθενται για το απώτερο μέλλον.
Στην παρούσα φάση, η περιοχή των 600 - 610 μονάδων, που διέγειρε τα αγοραστικά αντανακλαστικά με επιλεκτικές τοποθετήσεις Δεικτοβαρών τίτλων, εκτός σοβαρού απροόπτου, σύντομα θα παραβιαστεί, με τις 580 μονάδες να αποτελούν το επόμενο όριο στήριξης, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση.
Παράλληλα, το εξωτερικό περιβάλλον, παρουσιάζει σαφείς ενδείξεις επιδείνωσης. Στην Ευρώπη, η κόντρα Ρώμης - Βρυξελλών καλά κρατεί, με την Ε.Ε. να πιθανολογείται ότι θα δρομολογήσει κυρώσεις και οι αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων να επηρεάζουν και τα Ελληνικά (στο 4,70% τα 10ετη), με το Μάριο Ντράγκι ωστόσο να θεωρεί ότι η υποχώρηση της μεγέθυνσης είναι "προσωρινή".
Οι εξελίξεις περί το "Brexit" κόβουν, κυριολεκτικά, την αναπνοή, με το σχέδιο που προβλέπει την παράταση του μεταβατικού καθεστώτος να αποτελεί την καλύτερη επιλογή, τόσο για τη Βρετανία όσο και την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, το κλίμα απειλής περί την ένταση του εμπορικού πολέμου δεν θα αλλάξει, μέχρι τουλάχιστον το "G20" στο τέλος Νοεμβρίου.
Έτσι, το ξεπούλημα των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου στη Wall δεν πρέπει να εκπλήσσει, καθώς οι ανακοινώσεις για "profit warning" των εταιρειών ολοένα και πυκνώνουν, αφού διαβλέπουν τη μελλοντική υποχώρηση στα μεγέθη τους.
"Analysts call it bear market, dear Watson', όπως θα έλεγε ο Σέρλοκ Χολμς στο βοηθό του" τονίζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.
Σημαντικές πιέσεις στο Πετρέλαιο, ήπια χαμηλότερα Χρυσός και Ευρώ.
"Το Πεκίνο θα προχωρήσει στην υλοποίηση συγκεκριμένων βημάτων, για την μείωση της φορολογίας στις Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, προκειμένου να υποστηρίξει την ανάπτυξή τους", σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua.
Παράλληλα, προωθείται και η μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
"Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με Ευρωπαϊκές πηγές, είναι έτοιμες να απορρίψουν και πάλι τον Ιταλικό Κρατικό προϋπολογισμό", όπως μετέδωσε το Ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Σύμφωνα με το πρακτορείο, "η Κομισιόν, την Τετάρτη, θα αποφανθεί ότι το πρόγραμμα μείωσης του Ιταλικού χρέους δεν σέβεται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης".
"Είναι σημαντικό η Μεγάλη Βρετανία να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μία μεταβατική συμφωνία, για να γίνει πιο ομαλή η έξοδος, κάτι που θα βοηθήσει στην υποστήριξη της Οικονομίας", τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.
Ο Μαρκ Κάρνεϊ, μιλώντας στους Βουλευτές είπε ότι "η προγραμματισμένη ανάλυση από την Κεντρική Τράπεζα, για τις οικονομικές επιπτώσεις της συμφωνίας εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα περιλαμβάνει αξιολόγηση της συνέπειας μίας απόφασης της Βρετανίας για παραμονή στο Μπλοκ".
Η κατασκευή κατοικιών στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Οκτώβριο μετά τη βουτιά του Σεπτεμβρίου. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών κινήθηκαν 1,5% υψηλότερα τον Οκτώβριο, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,23 εκατ. κατοικιών.
Οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν (για έναρξη τους επόμενους μήνες), μια ένδειξη για τη μελλοντική δραστηριότητα, υποχώρησαν κατά 0,6%, στο επίπεδο του 1,26 εκατ.
Επιστροφή στο ΧΑ
H UBS μείωσε την τιμή - στόχο για την μετοχή της Alpha Bank στα 1,43 ευρώ, από 2 ευρώ και της Eurobank στα 0,55 ευρώ, από 0,97 ευρώ.
Από την άλλη και σύμφωνα με νεότερο ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "εναλλακτικές λύσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς αναζητούν Κυβέρνηση και Τράπεζες, μετά την άρνηση των Θεσμών να δεχθούν την παράταση της ισχύος του Νόμου Κατσέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρονται από Ελληνικές πηγές, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) ασκεί πιέσεις για επέκταση και επιτάχυνση του μέτρου των πλειστηριασμών και σε ακίνητα χαμηλότερης αξίας από το όριο των 100.000 ευρώ".
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 593,8 μονάδες (-3,79%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 594,37 (-3,7%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 592,7 (-3,97%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 593,05 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,91%.
Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 49,2 εκατ., από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΕΧΑΕ, ΤΙΤΚ, ΕΛΤΚ, ΟΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ και ΜΟΗ απασχόλησαν το 41,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Grivalia, Jumbo, Fourlis, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Σαράντης.
Κακή η τελική εικόνα με 15 ανοδικές μετοχές, έναντι 87 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.
----ΧΠΑ
Με σημαντική υποχώρηση συνεχίστηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από μικρή αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και υποχώρηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.221 συμβόλαια).
Στα 4.148 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 4.201 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.229, 1.211 για τον Δεκέμβριο και 18 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.543,5) κινήθηκε μεταξύ 1.540,25 και 1.605 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (7.312), Alpha Bank (7.065), Πειραιώς (3.010), ΔΕΗ (538), ΟΠΑΠ (333), Εθνική (11.113), Μυτιληναίο (926), MIG (474), ΟΤΕ (435), Motor Oil (131), ΑΔΜΗΕ (239), ΓΕΚ (126), Ελ. Πετρέλαια (163), Ιντρακόμ (244), Intralot (257), Jumbo (206), Viohalco (302).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 50.527, Eurobank 32.025, Alpha Bank 26.349, Εθνική 276.610, Πειραιώς 14.865.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,33% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,64% | 2018-11-14 |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,51% | 2018-10-05 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 30.467.518 τεμ., (από 29.467.518 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.609.200 τεμ. (28.605.242), ΔΕΗ 6.477.732 τεμ. (6.477.732), Eurobank 63.846.510 τεμ. (72.217.515), Εθνική 7.114.623 τεμ. (9.104.215), ΟΠΑΠ 1.007.199 τεμ. (1.007.199) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.