Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ασφυκτικό το πλαίσιο, λόγω του τραπεζικού κλάδου αλλά και των ισχυρών αναταράξεων στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Ζητούμενο το φρένο στην πτώση και οι κινήσεις αντιστροφής. Δύσκολες συνεδριάσεις έως τις 30 Νοεμβρίου.

Κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Σε βαθύ «κόκκινο» οι αγορές εκτός, γενικός χαμός εντός, με νέα χαμηλά για τον πολύπαθο τραπεζικό κλάδο. Για τα εκτός, θα περιορισθούμε στη Wall Street και στον S&P 500, τον «δείκτη των δεικτών». Νέες απώλειες 1,82% και διόρθωση στις 2.641,89 μονάδες, με εμφανή την εικόνα ολοκλήρωσης του μακροπρόθεσμου ανοδικού κύκλου. Ωστόσο, σύμφωνα με έμπειρο τεχνικό αναλυτή, ο S&P 500 δύσκολα θα μπορούσε να συνεχίσει άμεσα σημαντικά χαμηλότερα, αφήνοντας πίσω του «ακάλυπτα» δύο «χάσματα», με πολύ πιθανή μία (από τις τελευταίες ίσως) ανοδική διόρθωση προς τις 2.880 μονάδες. Και μετά κάτω και για τα καλά στον πτωτικό κύκλο, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τις αγορές διεθνώς. Αυτή είναι εν συντομία μία αποτύπωση της (τεχνικής) εικόνας του S&P 500, που θα μπορούσε να δώσει... ανάσες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Για τα εντός, το ΧΑ ήταν, κυρίως λόγω τραπεζών, σε μόνιμη ταλαιπωρία εδώ και καιρό, με τους επενδυτές και τα funds επιφυλακτικούς από τις αρχές Φεβρουαρίου αλλά εντονότερα από τα τέλη Αυγούστου, την περίοδο του κυβερνητικού αφηγήματος για «καθαρή έξοδο» στις αγορές. Ενδεικτικό το γεγονός πως από τότε μέχρι και χθες, που η συνολική χρηματιστηριακή αξία των 4 συστημικών ομίλων συρρικνώθηκε ακόμη και λιγότερο των 4 δισ., έχουν χαθεί σε όρους αποτίμησης σχεδόν τόσα δισ. ευρώ. Προφανώς σε βραχυμεσοπρόθεσμο (τριμηνιαίο) έχει και αυτό τη σημασία του. Απώλειες 41,41% για τον ΔΤΡ στο τρίμηνο, όταν στο ίδιο διάστημα για τον ΓΔ φθάνουν στο 15,90% περίπου, όσο και για τον FTSE25 επίσης σε τριμηνιαίο.

Σύμφωνοι, οι ανακοινώσεις του οίκου MSCI λειτούργησαν σαν... θρυαλλίδα, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθούν το κύριο αίτιο, μάλλον η αφορμή για ένα τελειωτικό ξεπούλημα στον πολύπαθο κλάδο θα πρέπει να ιδωθεί.

Σύμφωνοι, τα όσα αναφέρει η Αναστασία Παπαϊωάννου για τις ανησυχίες για τα «κόκκινα» δάνεια είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος και εξηγεί τις ρευστοποιήσεις ακόμη και σε αυτά τα τόσο ευτελή επίπεδα. Σε ιστορικά χαμηλά ο κλαδικός δείκτης, αποτίμηση χαμηλότερη και του ενός δισ. για Εθνική και Eurobank κ.λπ., σύμφωνοι για όλα αυτά και ακόμη περισσότερα. Άλλωστε UBS και Deutsche Bank φρόντισαν να «περιποιηθούν» το εγχώριο banking, ωστόσο σε αυτή τη φάση των αγορών σε ιστορικό χαμηλό διορθώνει και η Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες ορισμένοι κάνουν σκέψεις να προχωρήσουν -σήμερα- σε νέες αυστηρές συστάσεις προς τη Ρώμη. Μύλος, εκτός και εντός.

7+1 η σημερινή συνεδριάσεις μένουν μέχρι την 30ή Νοεμβρίου, καταληκτική συνεδρίαση για εκροές/εισροές λόγω αλλαγών στους δείκτες MSCI και μέχρι τώρα το ισοζύγιο και στις μετοχές που απαρτίζουν πλέον τον MSCI Greece είναι ξεκάθαρα υπέρ των εκροών. Σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΤΙΤΑΝ και λιγότερο σε Motor Oil. Συντριπτικές όμως οι εκροές και στην Alpha Bank, τη μόνη εκπρόσωπο πλέον του τραπεζικού κλάδου στον «μεγάλο δείκτη».

Τεχνικά, όσο μπορεί να μείνει κάποιος ψύχραιμος και να βλέπει (και) τεχνικά την κατάσταση, η επόμενη/χαμηλότερη στήριξη για τον ΓΔ είναι στις 580 μονάδες, με τις 610 μονάδες να θεωρούνται πλέον αντίσταση, που σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, αργά ή γρήγορα θα δοκιμαστεί στο πλαίσιο ενός retest της τάσης.

Θα μπορούσε αυτό να είναι πλησιάζοντας προς την 30ή Νοεμβρίου; μήπως με την αναστροφή της τάσης στη Wall Street, ενδεχομένως με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου των τραπεζών; Το σίγουρο είναι πως η αγορά, σε ξεκάθαρα πτωτικό κανάλι, με τις τράπεζες μη επενδύσιμες (έχει... μαλλιάσει η γλώσσα μας, που λένε), θα δώσει αφορμή για ένα γερό short squeeze. Το ερώτημα είναι από ποιον πυθμένα; των 580 μον.; Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, που τεχνικά για τον ΔΤΡ η, μέχρι τελευταία, ισχυρή στήριξη των 457 μον. έχει μετατραπεί σε ισχυρή αντίσταση, που στο πλαίσιο μίας επιβεβαίωσης θα επαναπροσεγγισθεί.

Η υπέρβαση των 457 και εν συνεχεία κατοχύρωσής της ως στήριξη αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για να αποφευχθούν έστω και στο... και πέντε τα νέα ιστορικά χαμηλά για τον πολύπαθο κλάδο.

Δεν περνά απαρατήρητη, τις τελευταίες συνεδριάσεις, η συγκριτικά καλή συμπεριφορά συγκεκριμένων εισηγμένων/μετοχών της μεγάλης αλλά και των μικρότερων κατηγοριών.

Ενδεικτικά χθες διασώθηκαν: ΕΚΤΕΡ, Πλαίσιο, Autohellas, Ικτίνος, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΙΑΣΩ, Πετρόπουλος, Πλαστικά Κρήτης, ΥΓΕΙΑ, αλλά και Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Grivalia, TITAN και λιγοστές ακόμη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v