Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφει πάνω από τις 600 το ΧΑ

Κίνηση υψηλότερα για τον Γενικό Δείκτη, με τις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ να ξεχωρίζουν. «Ανάσες» για τραπεζικές μετοχές και ελληνικά ομόλογα. Περιορισμένος ο τζίρος. Το κλίμα στις αγορές, η κινητικότητα στα «μεσαία» και οι αργίες στη Wall.

Επιστρέφει πάνω από τις 600 το ΧΑ

Δεν τηρείται το κριτήριο για το χρέος και πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σε βάρος της Ρώμης, λένε οι Βρυξέλλες. Δεν «δείχνουν» να αποτιμούν τελεσίδικες αποφάσεις οι αγορές και οι insiders, τουλάχιστον μέχρι και πριν λίγο, καθώς για τα μεν ομόλογα η απόδοση υποχωρούσε θεαματικά, με ενδεικτικό το 3,49% του 10ετούς, για τις δε μετοχές ο δείκτης ΜΙΒ αντιδρούσε 1,04%, στις 18.663 μονάδες.

Σχεδόν την ίδια ώρα τα futures στη Wall παρέπεμπαν σε ανοδικό ξεκίνημα, με τον S&P 500 κατά 0,95% και από τις 2.665 μονάδες. Να θυμίσουμε πως αύριο το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα παραμείνει κλειστό (Ημέρα Ευχαριστιών), ενώ την Παρασκευή έχει ημιαργία. Προφανώς Πέμπτη-Παρασκευή η ροή συναλλαγών προς Ευρώπη θα είναι μειωμένη και ενδεχομένως οι εντολές στο ΧΑ σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Κάτι που θα μπορούσε αύριο-μεθαύριο να δώσει συνέχιση στην προσπάθεια αντίδρασης που επιχειρείται στο ΧΑ, με τον τραπεζικό κλάδο στο επίκεντρο.

Στο ΧΑ, συναλλαγές και τζίρος παραμένουν σε χαμηλά/μέτρια επίπεδα, λιγότερα απ' ό,τι χθες, που πρακτικά σημαίνει πως σήμερα στην αντίδραση είναι λιγότεροι οι αγοραστές σε σχέση με τους πωλητές της χθεσινής συνεδρίασης.

Ωστόσο για δείκτες και μετοχές η τάση εξελίσσεται αρκετά ομαλά/φυσιολογικά καθώς μετά το αρχικό διστακτικό πρώτο 45λεπτο οι long άρχισαν να γίνονται σταδιακά επιθετικότεροι. 

Κάτι οι σημαντικές απώλειες των τελευταίων ημερών, κάτι η αναστροφή της τάσης στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την υποχώρηση του yield των ιταλικών τίτλων που παρέσυρε το ελληνικό 10ετές προς το 4,65%, ο τραπεζικός κλάδος παίρνει μία... ανάσα. Οχι τόση όση θα δικαιολογούσαν οι εβδομαδιαίες απώλειες (σχεδόν 14%) αλλά για πρώτο βήμα, ικανοποιητική, εάν μάλιστα ο κλαδικός δείκτης «κλείσει» πάνω από τις 420 μονάδες.

Το 33% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ κατά 1,95% στις 417 (και υψηλό νωρίτερα στις 421,54 μονάδες), με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στην Alpha Bank, την ισχυρότερη απόδοση επίσης στην Αlpha Βank ενώ κινήσεις γίνονται και σε Εθνική, Πειραιώς και Eurobank.

Στις 1.577 μονάδες ο FTSE25, με την πλειονότητα των μη τραπεζικών να «βγάζουν» μία πρώτη αντίδραση μετά από ταλαιπωρία ημερών. Με πωλητές σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και ΕΥΔΑΠ.

Μεγαλύτερη αντίδραση για ΟΠΑΠ (3,93%), Jumbo (3,33%), ΟΤΕ (2,65%), Motor Oil (2,82%), Μυτιληναίος (2,14%) κ.α.

Βελτιωμένη η εικόνα και στη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία, αφορμής δοθείσης, στο συν είναι 48 μετοχές έναντι 36 που υποχωρούν.

Μεγαλύτερη η απόδοση για: ΙΑΣΩ, ΕλβάλΧαλκόρ (σχετική ανάρτησή μας από νωρίς στον Εκηβόλο), ΚΈΚΡΟΨ, Πλαστικά Θράκης κ.α. από αυτές τις κατηγορίες.

Στα 15,9 εκατ. ο τζίρος, με δύο πακέτα στον τραπεζικό κλάδο. Ενα για 1.000.000 μτχ. της Αlpha Βank στο 1,084 ευρώ και ένα της Eurobank για 950.000 μτχ. στο 0,455 ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v