Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πέριξ των 600 οι κινήσεις του Γενικού Δείκτη

Ηπιες μεταβολές στον ΓΔ, με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα. Kέρδη καταγράφουν Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Coca Cola, OΠΑΠ, ΟΛΠ. Απώλειες για Πειραιώς, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Alpha Bank. Κλειστή η Wall Street.

ΧΑ: Πέριξ των 600 οι κινήσεις του Γενικού Δείκτη

Με ήπιες απώλειες τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ελεγχόμενη την κατάσταση στο Μιλάνο, σε... φλερτ με τις 600 μονάδες το ΧΑ. Εμφανώς πιο υποτονικό το κλίμα σήμερα σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, κινητικότητα στο Λονδίνο και λόγω των τελευταίων εξελίξεων για το Brexit, μεικτές τάσεις στο Μιλάνο (υποχωρεί η απόδοση του 10ετούς αλλά και ο ΜΙΒ).

Ανάλογα υποτονικό το κλίμα και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με ενδεικτικό το ότι μόλις λίγο μετά τις 14:40 ο τζίρος υπερέβη το όριο των 10 εκατ. ευρώ.

Με οριακά θετικό πρόσημο ο ΓΔ (ξανα)πατάει στην περιοχή των 600 μονάδων, με τον τραπεζικό κλάδο λίγο χαμηλότερα στις 415 μονάδες και τον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης λίγο υψηλότερα στις 1.573 μονάδες.

Η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη στην παρουσίαση της έκθεσης/σχεδίου της Τραπέζης της Ελλάδος για τη διαχείριση/μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάτι που αναμφίβολα αφορά τον τραπεζικό κλάδο και που θα μπορούσε από τη στιγμή που θα... παίρνει σάρκα και οστά, να λειτουργήσει υπέρ του πολύπαθου συστήματος και των τεσσάρων συστημικών ομίλων ξεχωριστά.

Ωστόσο το ενδιαφέρον ειδικά των traders έχει κεντρίσει η θεαματική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στη μετοχή του ΙΑΣΩ, καθώς ο τζίρος έχει φτάσει να είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μετά τη Motor Oil και τον Μυτιληναίο και μαζί με την Jumbo, οι μόνες τέσσερις πάνω από το όριο του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Το γεγονός και μόνο πως αυτός ο τζίρος πραγματοποιείται σε άνοδο έως 29% της μετοχής (έως το 1,20 ευρώ) και ενώ έχει προηγηθεί εβδομαδιαία άνοδος πάνω από 20%, έχει δώσει αφορμές για να κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για την επόμενη ημέρα. Αντί άλλης πληροφόρησης (μέχρις ότου επιβεβαιωθούν ή όχι οι φήμες και τα σενάρια), θα αρκεστώ στην παραπομπή σε ανάρτησή μας στον Εκηβόλο (13 Νοεμβρίου), με τον εύγλωττο τίτλο για το fair value της εισηγμένης.

Από τον τραπεζικό κλάδο, μεικτές τάσεις διαμορφώνονται, καθώς σε Εθνική και Eurobank υπερισχύουν οι αγοραστές και σε Πειραιώς, Alpha Bank, οι πωλητές. Πάντως το παρήγορο είναι πως σήμερα, λόγω αργίας στη Wall, αλλά και αύριο, λόγω της ημιαργίας, οι συναλλαγές στις μετοχές του κλάδου έχουν περιοριστεί δραστικά.
Συγκριτικά ικανοποιητικός είναι ο τζίρος στις μετοχές των Motor Oil, Μυτιληναίου και Jumbo -που προαναφέρθηκαν-, αλλά και σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΥΓΕΙΑ, Lamda Development, Coca Cola, TITAN, Viohalco, Grivalia κ.α.

Ενδεικτικό του υποτονικού κλίματος είναι το γεγονός πως λίγο μετά τις 15:00, για μόλις 19 μετοχές, ο τζίρος ήταν πάνω από τις 100 χιλιάδες και για τις 4 που αναφέραμε, μεγαλύτερος του ορίου του ενός εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v