Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αναμέτρηση του ΧΑ με τις 600 μονάδες

Μικρή πτώση για τον ΓΔ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Η επανάκτηση του ψυχολογικού ορίου για τον ΓΔ δείχνει ως πρώτος στόχος μετά τη χθεσινή ισχνή αντίδραση. Οι αργίες στη Wall δίνουν σήμα. Οι τράπεζες παραμένουν στο προσκήνιο.

Η αναμέτρηση του ΧΑ με τις 600 μονάδες

Κέρδη στη Νέα Υόρκη πριν τις «Ευχαριστίες», ανοδική αντίδραση στην Ευρώπη και σήμερα (λιγότερο αύριο) οι αγορές θα κινηθούν χωρίς εντολές από τη Wall Street, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τζίρους και μεταβλητότητα.

Στα καθ' ημάς, η χθεσινή συνεδρίαση παρά το γεγονός ότι ο ΓΔ βρήκε... τοίχο στις 600 μονάδες, άφησε ενθαρρυντικές ενδείξεις χρήσιμες για σήμερα-αύριο. Και μόνο που... απεξαρτήθηκε από τη λογική του MSCI και ακολούθησε, έστω ισχνά, τις ευρωπαϊκές αγορές, έστω και με αυτό τον χαμηλό τζίρο (30 εκατ.) ήταν κάτι το ενθαρρυντικό για τους traders. Αναφέρομαι κατ' αρχάς σε όσους ενεργούν με ορίζοντα την αυριανή συνεδρίαση και μετά σε όσους «βλέπουν» προς την προσεχή Παρασκευή, οπότε και με τα αποτελέσματα των τραπεζών και με τις εκροές/εισροές σε τράπεζες και blue chips θα έχουν πιο σαφή εικόνα.

Στις 599,95 μονάδες ο ΓΔ, με υψηλό στις 604,26 και κλείσιμο στην κυριολεξία με... μοιρογνωμόνιο, που λένε.

Από το προσυνεδριακό σχόλιο είχε τεθεί ο στόχος-προϋπόθεση αυτής της κίνησης, ανοδικής διόρθωσης έως τις 610 μονάδες (αντίσταση πλέον από στήριξη) και στη συνέχεια θα βλέπαμε. Οπως μετρούσε έμπειρος αναλυτής, η κίνηση αυτή θα εντασσόταν στο πλαίσιο ενός retest, με κατάληξη στην καλύτερη περίπτωση στις 620 μονάδες και στη συνέχεια θα ακολουθούσε την πτωτική πορεία του. Ομως σε περίπτωση που μετά από μία βραχυπρόθεσμη διόρθωση στις 620 και στη συνέχεια κατάφερνε να την υπερβεί, τότε δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της συνέχισης προς τις 658-664 μονάδες. Σενάριο που για να επιβεβαιωθεί, απαιτεί ήρεμο κλίμα εκτός και καλά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου για τις τράπεζες σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των πωλήσεων στις μετοχές του κλάδου και αντίδραση από τα (σχεδόν) ιστορικά χαμηλά.

Αυτά με ορίζοντα την προσεχή Παρασκευή και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου. Για σήμερα-αύριο θεωρείται πιθανότατο πως, λόγω αργίας στη Νέα Υόρκη, οι τζίροι θα είναι μειωμένοι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή τους (κυρίως) στις παρασκηνιακές διεργασίες στο μέτωπο Ρώμης- Βρυξελλών. Θα επιμείνω και σήμερα, πως μετοχές και ομόλογα δεν παραπέμπουν σε τελεσίδικη και ακραία σύγκρουση των δύο πλευρών, οπότε...

Για το ΧΑ και για τη βραχυπρόθεσμη τάση, «κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με κομβικές τις 457 μονάδες. Υπέρβαση της περιοχής ή ακόμη καλύτερα κατοχύρωσή της θα αποτελούσε ένα ενθαρρυντικό, για τους long, στοιχείο. Ενδεχομένως να αποτελούσε προπομπό για ένα «γύρισμα» του πολύπαθου κλάδου, στο πλαίσιο πάντα μίας ανοδικής διόρθωσης μετά από μηνιαίες απώλειες 12,61% και 43,36% σε διάστημα τριμήνου. Μήνυμα αναμένεται από τα σημερινά αποτελέσματα τριμήνου της Eurobank.

Ωστόσο η αγορά κινείται τόσο στα μεγάλα όσο και στα μικρότερα, με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ να βγάζουν πειστική αντίδραση που θα μπορούσε να έχει συνέχεια, ειδικά για τη μετοχή του πρώτου καθώς υπερέβη τα 10 ευρώ χωρίς σημαντικές αντιστάσεις.

Aegean, Motor Oil, Jumbo, Μυτιληναίος έχουν το περιθώριο να συνεχίσουν σήμερα-αύριο, έστω και με χαμηλότερους τζίρους, ενώ τεχνικά αντίδραση θα πρέπει να βγει και από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ενεργειακή.

Ενδιαφέρουσα η κινητικότητα στις χαμηλότερες κατηγορίες, με πειστική την κίνηση του ΙΑΣΩ, με αφορμή τις εξελίξεις στον κλάδο, της ΕλβάλΧαλκόρ, και λόγω των καλών αποτελεσμάτων τριμήνου/εννεαμήνου, αλλά και των Πλαστικών Θράκης, Frigoglass, Profile, ΕΚΤΕΡ κ.α., ενώ σήμερα-αύριο περιμένουμε και άλλες από αυτή την ομάδα που θα μπορούσαν να ελκύσουν το ενδιαφέρον.

Θα τα δούμε (και πούμε) εκτενέστερα στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v