Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Black Friday» στον... τζίρο

Επέστρεψε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, αλλά με... εκπτωτικό τζίρο μόλις 16,5 εκατ. ευρώ! Κέρδη για τράπεζες, πιέσεις για Coca Cola, ΟΤΕ. Το «άλλοθι» της αργίας στη Wall και τα μηνύματα για τη συνέχεια.

ΧΑ: «Black Friday» στον... τζίρο

Ακόμα μία προσπάθεια επιστροφής του Γενικού Δείκτη, με κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων (χρειάστηκαν τέσσερις συνεδριάσεις για την σημερινή επιστροφή), με επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο, όμως ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο της συνεδρίασης, εκείνο που θορύβησε σημαντικά και τον τελευταίο Επαγγελματία του χώρου, ήταν η παραμονή του τζίρου σε, κυριολεκτικά, άθλια επίπεδα.

Και αν κατά την χθεσινή συνεδρίαση και την συναλλακτική απαξίωση που την συνόδευσε, υπήρχε το "άλλοθι" της αργίας στην Wall Street (Ημέρα Ευχαριστιών χθες, ημιαργία λόγω "Black Friday" σήμερα), η σημερινή εικόνα των συναλλαγών, ανησύχησε και τους πλέον απαισιόδοξους.

"Το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας που θα προκύψει από τις αναγκαστικές πωλήσεις Τραπεζικών μετοχών, οι Ξένοι δεν θα το διοχετεύσουν σε άλλες Ελληνικές μετοχές, οπότε το πρόβλημα ρευστότητας στην Εγχώρια Αγορά δείχνει να παρατείνεται" ανέφερε η στήλη σε κάποια από τα προηγούμενα, μετασυνεδριακά, σχόλια.

Και δυστυχώς, μόλις καταλάγιασαν, μέχρι νεωτέρας, οι αναγκαστικές πωλήσεις των Ξένων χαρτοφυλακίων, ο ημερήσιος τζίρος βυθίστηκε σε ανεπίτρεπτα χαμηλά επίπεδα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις ΑΧΕ και την επιβίωσή τους.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή προσπάθεια των αγοραστών, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είχε τις απαιτούμενες "βοήθειες" από τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, τα οποία πολύ γρήγορα έδειξαν να χάνουν τα αρχικά τους κέρδη, ενώ ουδέτερα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση "χρωματίστηκε" από την δημόσια πρόταση στην Ντρουκφάρμπεν (+52,17%), καθώς συνεχίζεται ο "συνωστισμός στην θύρα εξόδου" του Χ.Α., από την ανακοίνωση του Ιασώ (+6,54%) που επιβεβαίωσε τις φήμες για προσέγγιση Ξένου Fund, ενώ σε αντίθεση με τις Τράπεζες, "αρνήθηκε" να δώσει βοήθεια στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., ο "βαρύς" τίτλος της ΕΕΕ (-1,09%), που ήταν και η μοναδική μετοχή του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Επίσης, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στην απόλυτα επιφυλακτική συμπεριφορά, που επέδειξαν τα περισσότερα από τα μη Τραπεζικά blue chips.

Επιστρέφοντας σε ΔΡΟΥΚ και ΙΑΣΩ, από σήμερα και μόνο για την σημερινή συνεδρίαση, το ανώτατο όριο διακύμανσης της μετοχής της εταιρείας Ντρουκφάρμπεν στο Χρηματιστήριο Αθηνών άλλαξε από +10% σε +52,18%, κατόπιν υποβολής της δημόσιας πρότασης από τον βασικό Μέτοχο στα 1,40 ευρώ, ανά προσφερόμενη μετοχή. Να σημειωθεί ότι η προσφερόμενη τιμή είναι, σύμφωνα με αναλυτές, σημαντικά χαμηλότερα από την καθαρή θέση της εισηγμένης.

Το ενδιαφέρον, από την συνεδρίαση της Δευτέρας, είναι αν θα εμφανιστεί "bid" υψηλότερα των 1,40 ευρώ.

"Οι Μέτοχοι της Μητρικής του ομίλου έχουν δεχθεί μη δεσμευτική προσφορά από Ξένο Fund", όπως αναφέρει η απάντηση του Ιασώ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το private equity fund "Oaktree" που έχει ενδιαφερθεί στο παρελθόν να επενδύσει στον κλάδο και το οποίο προσφέρει στους μετόχους της Ιασώ 1,5 ευρώ ανά μετοχή.

Η προσφορά τελεί υπό σειρά αιρέσεων με βασικότερη τη διενέργεια νομικού και οικονομικού ελέγχου.

Ξεκινώντας την σημερινή αναφορά, ως είθισται, από το Τραπεζικό ταμπλώ και τον δείκτη του, αυτός κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 431,45 μονάδες (+4,15%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 431,2 (+4,09%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 431,03 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 4,05%.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα και το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, τα ημερήσια "stop short εντοπίζονται για τον Τραπεζικό δείκτης στις 535 μονάδες, για την Alpha Bank (+4,02%) στα 1,334 ευρώ, για την Εθνική (+3,14%) στα 1,45 ευρώ, για την Eurobank (+4,98%) στα 0,616 ευρώ και για την Πειραιώς (+3,33%) στο 1,00 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Τράπεζα της Ελλάδος για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 1%, ήτοι 880 εκατ. ευρώ, μέσα σε έξι μήνες, τα οποία είναι σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "αποδεκτό επί της αρχής, τόσο από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), όσο και από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), είναι το concept της Τράπεζας της Ελλάδος για τιτλοποίηση 'κόκκινων' δανείων, με μέσο εγγύησης μέρος από τις υφιστάμενες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των Τραπεζών".

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή της ΔΕΗ (+1,72%), όμως αξίζει υπενθύμισης ότι είχαν προηγηθεί πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ο τίτλος παραμένει σε ημερήσιο "short", όσο αδυνατεί να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 1,39 ευρώ, ενώ αν επιστρέψουν οι πωλητές, η πρώτη στήριξη στα 1,182 και η αμέσως επόμενη στα 1,161 ευρώ.

Μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα προσπάθησε να δώσει ανοδική αντίδραση η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (+0,14%), με κίνηση χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Όμως ο τίτλος υποχώρησε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 7,09 ευρώ (+2,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με οριακά κέρδη.

Στα 6,85 ευρώ, το ημερήσιο "stop long", στα 7,77 ευρώ η απόλυτα ισχυροποιημένη αντίσταση.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπου τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Κέκροπας (+2,67%), όμως η προσφορά μόνο αμελητέα δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, "ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις το Ιατρικό (+3,81%), λόγω και των εξελίξεων στον κλάδο, ενώ ίσως χρειάζεται προσοχή η ΕΚΤΕΡ (+9,17%), ο τίτλος της οποίας συμπλήρωσε τρεις ανοδικές και δύο αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες πέντε.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, με απώλειες 3,69% για τον Γενικό Δείκτη και εβδομαδιαίες απώλειες 5,2% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ενώ στο ίδιο διάστημα η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών, υποχώρησε κατά 36% και διαμορφώθηκε στα 30,1 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 24,9% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 50,8%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Κώστας Φέγγος

"Η πρόσφατη εμπειρία με τους Θεσμούς, όσον αφορά τον προϋπολογισμό, ήταν ιδιαίτερη" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Η Ελλάδα εξασφάλισε έγκριση του προϋπολογισμού, δηλαδή έγκριση χρηματοδότησης, χωρίς να δώσει ανταγωνιστικότητα (διαρθρωτικές αλλαγές), ή προσέλκυση επενδύσεων (Ιδιωτικοποιήσεις, "κόκκινα" δάνεια κλπ.).

Οι Δανειστές εύκολα το δέχτηκαν, αφού πλέον υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και δεν χρειάζεται να μας δανείζουν.

Εδώ όμως βρίσκεται η "τρύπα".

Το πλεόνασμα είναι πρωτογενές, που σημαίνει ότι υπολογίζεται πριν την πληρωμή τοκοχρεολυσίων για το χρέος. Επίσης από το πλεόνασμα δεν αφαιρείται η αύξηση των ανείσπρακτων του Δημοσίου.

Είναι δηλαδή, σαν μια Επιχείρηση να χρεώνει με τιμολόγια τους Πελάτες και αυτοί να μην δέχονται να πληρώσουν.

Με βάση τα παραπάνω, η Ελλάδα σύντομα θα χρειαστεί να συνεχίσει να δανείζεται.

Όμως οι Αγορές, αυτή την περίοδο στην ουσία, αρνούνται να δανείσουν την Ελλάδα, ή τις Ελληνικές Επιχειρήσεις.

Αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, σύντομα θα χρειαστεί να "βάλουμε χέρι στο μαξιλαράκι", ή να επιδιώξουμε νέο δανεισμό από τους Δανειστές. Αυτό λέγεται νέο μνημόνιο.

Σημαντικό γεγονός της περιόδου είναι η έξοδος των περισσοτέρων Τραπεζικών μετοχών από τον Δείκτη MSCI Emerging Markets. Αυτό ισοδυναμεί με υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των εταιρειών, τη στιγμή που προσβλέπαμε σε συνεχείς αναβαθμίσεις, μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Επίσης η καχεξία οδηγεί εταιρείες στην έξοδο από το Χρηματιστήριο, τη στιγμή που η ανάγκη για να αναπτυχθεί η Ελλάδα είναι "equity financing", δηλαδή να μπαίνουν εταιρείες στο Χρηματιστήριο και ο δανεισμός και οι επιδοτήσεις να μην είναι μοναδική πηγή χρηματοδότησης των Επιχειρήσεων.

Το γεγονός αυτό έριξε, προσωρινά, τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 600 μονάδες, αλλά οι πλήρεις συνέπειες θα φανούν την επόμενη βδομάδα, καθώς στις 30 Νοεμβρίου θα γίνει η ουσιαστική αναπροσαρμογή και οι Ξένοι Επενδυτές μας έχουν συνηθίσει τελευταία να κινούνται με "πακέτα", που συνήθως έχουν προσυμφωνήσει, την τελευταία ημέρα των αναπροσαρμογών, κυρίως λόγω του ανύπαρκτου τζίρου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

"Η επόμενη βδομάδα θα είναι ενδιαφέρουσα και ελπίζουμε οι πιέσεις να χαλαρώσουν την μεθεπόμενη βδομάδα. Εκτός αν έρθουν και άλλες υποβαθμίσεις" τονίζει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Κατηφορικός' παρέμεινε ο δρόμος και αυτή την εβδομάδα για τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με την περιοχή της άλλοτε στήριξης των 610 μονάδων, να παίζει πλέον το ρόλο πεδίου αντιπαράθεσης μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Παρά την εμφανή υπεροχή της πτωτικής τάσης στο εβδομαδιαίο chart τιμών, μια επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση των 610 μονάδων, θα αποτελέσει το τεχνικό εφαλτήριο μιας βραχυχρόνιας κίνησης προς την περιοχή των 625 με 630 μονάδων.

Από εκεί και πάνω όμως θα πρέπει να τοποθετηθεί, μέσω κάποιας θετικής ειδησεογραφίας, ένα ποιο "εύφλεκτο ανοδικό καύσιμο" για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να περάσει με ταχύτητα πάνω από τις 640 μονάδες και να "δει" τιμές πλησίον των 650 μονάδων.

Για τον δείκτη FTSE25 το "εύκολο" καθοδικό γέμισμα του ανοδικού "χάσματος", που είχε προκληθεί στις 7 Νοεμβρίου, με τη διάσπαση του μεσοπρόθεσμου τοξοειδούς σχηματισμού, στις 1660 μονάδες, χαρακτήρισε ως "κίβδηλη" την όλη ανοδική κίνηση, προς το επίπεδο αντίστασης των 1710 μονάδων. Το διαγραμματικό αυτό γεγονός έφερε έντονες ρευστοποιήσεις, οδηγώντας τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, να περάσει καθοδικά από τη ζώνη των 1610 με 1600 μονάδων και να κινηθεί προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 1530 μονάδων. Το ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η εκδήλωση, ή μη μιας ανοδικής ανάτασης προς τις 1600 μονάδες.

Προσπάθεια αποφυγής του ψυχολογικού ορίου των 400 μονάδων κάνει στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Τραπεζικός δείκτης, με τις επιμέρους Τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, καθώς δίνουν μάχη για να επανακτήσουν ισχυρά σημεία διαγραμματικής τριβής, που μπορούν να αλλάξουν έστω και βραχυπρόθεσμα τη καθοδική πίεση. Τα σημεία αυτά είναι το 1€ για την Πειραιώς, το 1,10€ για την Εθνική, τα 0,48€ με 0,50€ για την Eurobank και το 1,11€ για την Alpha, όπου προς ώρας φαίνεται να το έχει.

"Όσο λοιπόν οι μετοχές των Τραπεζών δεν μπορούν να περάσουν με ασφάλεια τα σημεία αυτά, τόσο θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για πολύ πιο χαμηλότερα επίπεδα τιμών" εκτιμά ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της AENAON MARKETS.

-Μάνος Χατζηδάκης

"Με την αγορά να κυριαρχείται από τις εκτιμώμενες εκροές της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης του MSCI, ολοκληρώθηκε μια ακόμα πτωτική εβδομάδα στο Χ.Α." αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η αργία της Αμερικής επηρέασε την μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, η οποία επέστρεψε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα πέριξ των 30 εκατ. ευρώ.

Η ψυχολογία παρέμεινε σταθερά φορτισμένη αρνητικά και παρά την μετριοπαθή ανοδική διόρθωση που παρατηρήθηκε στο τέλος της εβδομάδας, η επιφυλακτικότητα των Επενδυτών είναι έκδηλη.

Πλέον οι αποτιμήσεις έχουν μπει σε ζώνες ευκαιρίας και επιμέρους παρατηρούνται στρεβλώσεις με χαμηλά μονοψήφια Ρ/Ε και προσδοκώμενες μερισματικές αποδόσεις από 4% έως και 10% σε Δεικτοβαρείς τίτλους.

Μάλιστα οι εκτιμήσεις αυτές ενσωματώνουν τα ¾ της χρήσης, αφού τα μεγέθη εννεαμήνου που ανακοινώνονται αυτή την περίοδο, κινούνται συντριπτικά προς την θετική κατεύθυνση.

Η διάθεση των Εμπλεκομένων ωστόσο, επηρεάζεται από τις εκροές του MSCI την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς και από την αρνητική φημολογία η οποία έχει επιστρέψει στην Εγχώρια Αγορά.

Κατά τα άλλα η κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού έχει θετικές αναγνώσεις τόσο σε μάκρο, όσο και σε μίκρο επίπεδο. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2019 αναμένεται στο 2,5% και το πρωτόγεννές πλεόνασμα στο 3,6% χωρίς να περιλαμβάνονται περικοπές στις συντάξεις. Επιπλέον περιλαμβάνονται "θετικά μέτρα" ύψους 910 εκατ. ευρώ, μεταξύ αυτών η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή των Ανωνύμων Εταιρειών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και μείωση του συντελεστή φορολογίας μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα καλά νέα δεν έκαναν αίσθηση, καθώς η γρήγορη κίνηση του δεκαετούς ομολόγου της Ιταλίας προς το 3,6%, δεν άφησε πολλά περιθώρια αποκλιμάκωσης των Ελληνικών επιτοκίων δανεισμού.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχασε τις 600 μονάδες σημειώνοντας νέο χαμηλό τρέχοντος έτους (592,7), το οποίο είχε σημειωθεί για τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2016.

Βασικός "αρωγός" στην κίνηση του Γενικού Δείκτη ήταν ο Τραπεζικός κλάδος, ο δείκτης του οποίου βρίσκεται σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Η πίεση που δέχθηκε ο Γενικός Δείκτης οδήγησε τον MACD στο να απολέσει το σήμα αγοράς και πλέον ο δρόμος για τις 570 μονάδες φαίνεται πολύ πιθανός.

Ουσιαστικές στηρίξεις δεν υπάρχουν, ενώ οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες, ώστε να υποδείξουν κάποιο τεχνικό σημείο πρόσκαιρης αντιστροφής.

Επίσης οι ανοδικές συνεδριάσεις που ακολούθησαν τα χαμηλά έτους ήταν φτωχές συναλλακτικά, μια ένδειξη αδυναμίας και μάλλον επιφυλακτικότητας σε ότι αφορά την ανοδική διάθεση.

Συμπερασματικά η ερχόμενη εβδομάδα δείχνει πιο πιθανή να δοκιμάσει χαμηλότερα επίπεδα, εξαντλώντας την βραχυπρόθεσμη δυναμική της προς την περιοχή της επόμενης στήριξης, κοντά, δηλαδή, στις 570 μονάδες.

Η ερχόμενη Παρασκευή έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, λόγω των ισχυρών εκροών από το δείκτη της Morgan Stanley, οι οποίες εκτιμώνται στο διόλου ευκαταφρόνητο μέγεθος των 183 εκατ. ευρώ, με τις τρεις Τράπεζες να συγκεντρώνουν περί τα 179 εκατ. ευρώ του συνόλου.

Πέρα από τον MSCI την ερχόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων με κυριότερες αυτές των Grivalia Properties και Ελληνικά Χρηματιστήρια (26/11), ΟΠΑΠ και Αεροπορία Αιγαίου (27/11) Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Lamda Development (29/11) και Τράπεζα Πειραιώς (30/11).

"Τέλος, την Δευτέρα αναμένεται να παρουσιαστεί το πλάνο μείωσης των NPEs της Τράπεζας της Ελλάδος στην Ενιαία Εποπτική Αρχή των Τραπεζών (SSM)" επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Οι Ιαπωνικές Αγορές παρέμειναν κλειστές λόγω τοπικής αργίας.

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Ισχυρές πιέσεις στο Πετρέλαιο, ελεγχόμενη υποχώρηση για Χρυσό και Ευρώ.

Συρρίκνωση της Γερμανικής Οικονομίας το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς έδειξαν και τα τελικά στοιχεία.

Για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, η Γερμανική Οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2%. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,1%.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές υποχώρησαν 0,9% σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 1,3%. Αποτέλεσμα ήταν το καθαρό Εμπόριο να αφαιρέσει 1% από την ανάπτυξη.

"Κατέβασε ταχύτητα" τον Νοέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του IHS Markit, ο σύνθετος PMI υποχώρησε στις 52,4 τον Νοέμβριο, έναντι των 53,1 τον Οκτώβριο και των 53 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014.

Ο PMI Υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 53,1 μονάδες, από 53,7 τον Οκτώβριο και έναντι των 53,5 που προέβλεπαν οι αναλυτές, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016.

"Η Ιταλία θα δείξει τη μεγαλύτερη προθυμία της για διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, αλλά δεν είναι προετοιμασμένη να αλλάξει τους βασικούς πυλώνες του προϋπολογισμού για το 2019", σημείωσε ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ιταλικής Κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, στην εφημερίδα "La Repubblica".

Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, προειδοποίησε πως "οι Χρηματιστηριακές Αγορές μπορεί να έρθουν αντιμέτωπες με διορθώσεις το ερχόμενο διάστημα, ωστόσο αυτό δεν πρέπει δημιουργία ανησυχία όσον αφορά την νομισματική πολιτική".

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση σημείωσε η ανάπτυξη του Ιδιωτικού τομέα της Γερμανίας.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit για τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ, που περιλαμβάνει τους τομείς της Μεταποίησης και των Υπηρεσιών, οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από 2/3 της Οικονομίας, έδειξαν ότι υποχώρησε στις 52,2 μονάδες, από 53,4 τον Οκτώβριο.

Η ανάγνωση του Νοεμβρίου είναι η πιο χαμηλή από τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ ήταν κατώτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έβλεπαν πτώση στις 53,2 μονάδες.

"Οι Ιταλικές Τράπεζες αύξησαν τα Ιταλικά Κρατικά ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους κατά 39 δισ. ευρώ, από τον Μάιο ως τον Σεπτέμβριο, για να αντισταθμίσουν τις μαζικές πωλήσεις από Ξένους Επενδυτές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, "αυτή τη στιγμή στα χέρια των Ξένων Επενδυτών βρίσκεται το 24% του συνόλου των Ιταλικών ομολόγων".

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ αυξήθηκε με χαμηλότερο ρυθμό τον Νοέμβριο.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit υποχώρησε στις 54,4 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 54,9 μονάδες τον Οκτώβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων δύο μηνών.

Ο τομέας της Μεταποίησης αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών. Ο δείκτης μεταποίησης διολίσθησε στις 55,2 μονάδες τον Νοέμβριο, από 55,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Ο δείκτης που καταγράφει τη δραστηριότητα του τομέα Υπηρεσιών υποχώρησε στις 54,4 μονάδες, από 54,8 μονάδες τον Οκτώβριο.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ως θετικό βήμα κρίνει η Morgan Stanley την πρόταση της ΤτΕ αναφορικά με τα "κόκκινα" δάνεια. Μετά την χθεσινή δημοσιοποίηση από την Κεντρική Τράπεζα, σημειώνει ότι υπάρχουν ακόμα κρίσιμες ερωτήσεις.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 598,67 (-0,01%) και 604,58 μονάδες (+0,98%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 603,2 (+0,75%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 602,6 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,65%.

Ο τζίρος στα 16,2 εκατ., από τα οποία τα 0,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ), ενώ ΟΤΕ, ΜΟΗ και ΕΥΡΩΒ, απέσπασαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές τη υψηλής κεφαλαιοποίησης και όπως προαναφέρθηκε, μόνο η ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο.

Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό οι ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Grivalia.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 34 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Με ανοδική αντίδραση, συνδυάστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων.

Νέα συρρίκνωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ αισθητή αύξηση του όγκου σημειώθηκε στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.621 συμβόλαια).

Στα 4.057 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.994 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 233, 193 για τον Δεκέμβριο και 40 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.572,5) κινήθηκε μεταξύ 1.569 και 1.576,5 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (18.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (8.000), Alpha Bank (1.242), Πειραιώς (978), ΔΕΗ (211), Εθνική (7.180), Μυτιληναίο (162), MIG (232), ΓΕΚ (131), Intralot (169).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.694, Eurobank 37.194, Alpha Bank 25.108, Εθνική 269.228, Πειραιώς 16.685.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                                Name of Issuer                     NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,59%

2018-11-20

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.984.518 τεμ., (από 30.467.518 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.433.868 τεμ. (22.445.579), ΔΕΗ 6.478.732 τεμ. (6.477.732), Eurobank 57.148.331 τεμ. (53.213.122), Εθνική 6.714.623 τεμ. (6.714.623), ΟΠΑΠ 1.007.199 τεμ. (1.007.199) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v