Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βύθιση τζίρου λόγω… Ευχαριστιών

Κάτω από τα 17 εκατ. ευρώ ο τζίρος καθηλώθηκε ο όγκος συναλλαγών εξαιτίας της αργίας στην Wall Street. Οριακές οι μεταβολές για τα περισσότερα blue chips, παρέμεινε κάτω από τις 600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

ΧΑ: Βύθιση τζίρου λόγω… Ευχαριστιών

Συνεδρίαση διεκπεραιωτικού χαρακτήρα η σημερινή στο Χ.Α., με την επιφυλακτική εικόνα των Ευρωπαϊκών Αγορών και την αργία στο NYSE, να δίνουν το "τελειωτικό χτύπημα" στον, έτσι κι αλλιώς, "εξασθενημένο" τζίρο.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστή θα παραμείνει, σήμερα, Πέμπτη, η Wall Street, λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Αύριο, Παρασκευή, οι Αμερικανικές Αγορές θα κλείσουν νωρίτερα λόγω της "Black Friday".

Με τα παραπάνω δεδομένα, μόνο έκπληξη δεν αποτέλεσε το γεγονός ότι ο τζίρος υποχώρησε σε χαμηλά 3,5 μηνών, με την αμέσως χαμηλότερη μικτή αξία συναλλαγών, να έχει σημειωθεί στις 8/8 (14 εκατ.).

Εκτός της "στενότητας", όσον αφορά την συναλλακτική δραστηριότητα, ιδιαίτερα στενή ήταν και η κίνηση του Γενικού Δείκτη, ο οποίος κινήθηκε σε ένα εύρος μικρότερο των πέντε μονάδων, δείχνοντας ιδιαίτερα επιφυλακτικός στο να δώσει μία "αξιοπρεπή" αντίδραση, τέτοια που να του δώσει κλείσιμο υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, με σχετική "απόσταση ασφαλείας".

Να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση, η Εγχώρια Αγορά αγνόησε και την ευδιάκριτη μείωση των αποδόσεων για τα Ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους να διαμορφώνεται στο 4,54% (-7 μονάδες βάσης).

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Η δημοσιοποίηση λεπτομερειών για το σχέδιο που αφορά τη σύσταση 'ειδικού επενδυτικού φορέα' (SPV) με στόχο τη μεταβίβαση των μισών περίπου 'κόκκινων' δανείων, αναμένεται να αποτελέσει το βασικό θέμα που θα απασχολήσει την Επενδυτική Κοινότητα στη σημερινή συνεδρίαση. Η προσπάθεια υπέρβασης των 600 μονάδων θα συνεχιστεί, με τη μεταβλητότητα να είναι αυξημένη, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο του Γ.Δ." ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Περισσότερο ως διάλειμμα στην πτώση μπορεί να χαρακτηριστεί η χθεσινή συνεδρίαση. Η σημαντικότερη περιοχή στήριξης για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στην περιοχή των 570 - 550 μονάδων. Δεδομένου ότι πλησίον κρίσιμων τεχνικών επιπέδων βρίσκονται και οι Αμερικανικοί δείκτες Dow και S&P 500, οι επόμενες ημέρες απαιτούν αυξημένα αντανακλαστικά. Στην επιλογή τίτλων πρέπει να συνεκτιμούμε χειρότερα διεθνή μακροοικονομικά δεδομένα για το 2019" τόνιζε με έμφαση η Merit Sec.

"Στη σημερινή συνεδρίαση περιμένουμε συσσώρευση, με την Αγορά να αναμένει τις λεπτομέρειες από το πλάνο ελάφρυνσης των Τραπεζών, της Τράπεζας της Ελλάδος" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Από εκεί και πέρα, δεν χωρά αμφιβολία ότι ο προβληματισμός στις τάξεις των Αναλυτών έχει "χτυπήσει κόκκινο", καθώς προβληματίζει το πλαγιοκαθοδικό κανάλι στο οποίο έχει εισέλθει η Εγχώρια Αγορά και ακόμα περισσότερο, η εμφανής αδυναμία αντίδρασης, έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Τον προβληματισμό εντείνουν η επιμονή του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, η επιφυλακτική εικόνα στο σύνολο, σχεδόν, του μη Τραπεζικού ταμπλώ, η περιορισμένη ειδησεογραφία και η, περίπου, ολοσχερής απόσυρση των αγοραστών, από τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, αν και εκεί συνεχίζουν να ανακοινώνονται οι όποιες επιχειρηματικές συμφωνίες, που διατηρούν "ζωντανό" το ελάχιστο ενδιαφέρον.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, κινούνται με κυριότερο, αν όχι μοναδικό, στόχο, τις ημερήσιες προμήθειες και αυτές, κακά τα ψέματα, βγαίνουν ευκολότερα από τον Τραπεζικό κλάδο και λίγες ακόμα μετοχές του FTSE25, λόγω αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας, που διευκολύνει τις ημερήσιες κινήσεις.

Δεκάδες μετοχές του Χ.Α. μένουν κυριολεκτικά στα "αζήτητα" και ολοκληρώνουν τις συνεδριάσεις με μηδενικές, ή ελάχιστες συναλλαγές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης δεν έχουν και οι βασικοί Μέτοχοι.

Ξεκινώντας και την σημερινή αναφορά από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική (+0,89%) και Eurobank (+0,41%), ενώ Alpha Bank (-0,82%), Πειραιώς (-3,12% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), αλλά και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, "είδαν" και τα δύο πρόσημα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Ο τελευταίος, αν και ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 419,84 μονάδες, κάπου εκεί έμεινε από "καύσιμα", με αποτέλεσμα την υποχώρηση μέχρι το χαμηλό ημέρας στις 411,75 (-1%). Στις 17.00 είχε δώσει μία αντίδραση έως τις 414,24 (-0,41%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 414,25 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,40%.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, για τον ΔΤΡ και τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η μέχρι πρότινος στήριξη των 457 μονάδων έχει μετατραπεί σε πρώτη αντίσταση, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 471, 479, 497, 518 και 535 - 547 μονάδες. Αν επιστρέψουν δριμύτεροι οι πωλητές (έτσι κι αλλιώς δεν έφυγαν ποτέ), οι επόμενες και απόλυτα θεωρητικές στηρίξεις στις 406, 383 και 358 μονάδες.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην έκθεση της Κομισιόν για το τεράστιο, όπως το χαρακτηρίζει, πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι Ελληνικές Τράπεζες πρέπει, σύμφωνα με την Κομισιόν, να καταβάλλουν τεράστια προσπάθεια προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των NPEs. 'Η ρευστότητα και η κεφαλαιακή θέση του κλάδου, συνεχίζουν να εξαρτώνται από την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων της Οικονομίας', αναφέρει η έκθεση προόδου. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι καλούν τις Αρχές να δώσουν προτεραιότητα στην μείωση των 'κόκκινων' δανείων και να λάβουν υπ΄ όψιν τους κάθε πρόταση που μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διαδικασία ταχύτερης αντιμετώπισης των NPEs".

Ελάχιστες, ως συνήθως, ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση.

Έτσι, το διοικητικό συμβούλιο του EFSF ενέκρινε σήμερα την υλοποίηση μιας σειράς μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους, τα οποία είχαν υιοθετηθεί από το Eurogroup στις 22 Ιουνίου 2018.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, η εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "χωρίς πάθος", ιδιαίτερα αν συνυπολογιστεί η πίεση των τιμών που έχει προηγηθεί και αυτό εντείνει έτι περαιτέρω τους υφιστάμενους προβληματισμούς των Αναλυτών, που βλέπουν το, πρώην, "αντίβαρο" στις Τραπεζικές πιέσεις, να έχει χάσει το ενδιαφέρον του, έστω και για αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα.

Από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ερχόταν ο τίτλος της Viohalco (0%), όμως και σήμερα δεν μπόρεσε να δώσει ανοδική αντίδραση. Ύστατο "οχυρό" για τους "buyers" τα 2,4 ευρώ, πριν ανοίξει ο δρόμος για κίνηση προς τα 1,98 ευρώ. Το ημερήσιο "stop short" στα 2,82 ευρώ.

Επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, ασφαλώς και δεν είναι λίγες για την ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-3,52%), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο χαμηλό ημέρας. Στα 4,81 ευρώ το ημερήσιο "stop short", στα 4,285 - 4,24 ευρώ η τελευταία και απόλυτα αποφασιστική στήριξη.

"Κατηφορίζοντας" σε κεφαλαιοποιήσεις, εντάθηκε η φημολογία για πιθανή υποβολή δημόσιας πρότασης, από Ξένο fund, για το Ιασώ (+13,59%). Οι τιμές του έκαναν τον γύρο της Αγοράς, πάντα υπό την μορφή φημών που μένει να επαληθευτούν, μεταξύ 1,30 και 1,50 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,205 ευρώ (+27,92%), ενώ διακίνησε 1103080 τεμ. (!)

Αντανακλαστική κίνηση και από το Ιατρικό Αθ. (+6,06%).

"Ντουμπλάρισε" τις ανοδικές συνεδριάσεις ο Κέκροπας (+7,14%), με "τσιμπημένες" συναλλαγές. Ξεκίνησαν τα "πονταρίσματα", καθώς απομένουν 7 συνεδριάσεις μέχρι την ημερομηνία του Δικαστηρίου - σήριαλ στις 4/12, αν δεν αναβληθεί για πολλοστή φορά (!)

Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΛΧΑ (+1,29%), ενώ μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε οριακή ανοδική αντίδραση η Intralot (+0,58%).

Περισσότερο από εμφανής η αποχώρηση χαρτοφυλακίων από τον Ελλάκτωρα (-1,96%), ο τίτλος του οποίου συμπλήρωσε εννέα πτωτικές συνεδριάσεις και μία οριακά θετική, στις τελευταίες δέκα (!)

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές οι τεχνικές ενδείξεις για τους βασικούς δείκτες.

Για τον Γενικό Δείκτη, αν η όποια ανοδική αντίδραση περατωθεί μέσα στην ζώνη 610 - 620 και ακόμα χειρότερα, χαμηλότερα των 610 μονάδων, θα είναι στα πλαίσια του "retest" και ο Δείκτης θα συνεχίσει την πλαγιοκαθοδική του πορεία, με πρώτο στόχο τις 580 και αμέσως επόμενους τις 522 και 504 μονάδες.

Αντίθετα, αν υπάρξει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 620 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 658 - 664 μονάδες.

Αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης, με κλεισίματα υψηλότερα των 700 - 710 μονάδων.

Για τους πιο "γρήγορους παίκτες", το ημερήσιο "stop short" στις 645 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,04%), η πρώτη "μάχη" των αγοραστών, με την αντίσταση των 1599 μονάδων, με τις αμέσως επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1612 και 1630 - 1633 μονάδες. Απώτερος στόχος, η υπέρβαση του οποίου θα προβληματίσει τους "short", οι 1675 μονάδες.

Επιστροφή των πωλητών που θα επιφέρει κλείσιμο χαμηλότερα των 1556 - 1552 μονάδων, νομοτελειακά, ανοίγει την "καταπακτή" για τις 1477 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI Emerging Markets & MSCI Greece Standard, που θα ολοκληρωθούν τέλος του μήνα, συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την Ελληνική Αγορά, χωρίς να αναμένουμε κάποιο σημαντικό θετικό καταλύτη που θα αντιστρέψει το κλίμα" εκτιμά ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η έγκριση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του Ελληνικού χρέους, η ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ελλάδος ενός προγράμματος μείωσης των "κόκκινων" δανείων των Τραπεζών, αλλά και η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού στη Βουλή, δεν λύνουν τα διαρκή και σημαντικά προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας και αποτελούν απλώς τις αναγκαίες ελάχιστες συνθήκες για να κερδηθεί χρόνος.

Έτσι οι ελάχιστοι εναπομείναντες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, συνεχίζουν να βλέπουν την εξαΰλωση των Τραπεζικών κεφαλαιοποιήσεων, οι οποίες αρχίζουν να επηρεάζουν και το υπόλοιπο ταμπλώ.

Πλέον και το διεθνές περιβάλλον, για τους δικούς του λόγους, αρχίζει να αισθάνεται εντονότερα την πίεση των "Αρκούδων". Τα μεγάλα προβλήματα στο Διεθνές Οικονομικό Σύστημα, αργά αλλά σταθερά γιγαντώνονται. Τα βασικά θέματα όπως ο Ιταλικός προϋπολογισμός, το "Brexit", οι πιθανές συνέπειες από τον εντεινόμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, ο περιορισμός των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης και η αυξητική τάση των επιτοκίων διεθνώς, παρουσιάζουν επιπλοκές και οι λύσεις δεν φαίνονται ούτε εύκολες, ούτε αυτονόητες.

Το 10ετες Ελληνικό ομόλογο συνεχίζει να παραμένει ακλόνητο στο απαγορευτικό επίπεδο του 4,50%, προφανώς γιατί πέρα από την επίδραση του Ιταλικού "πυρετού", δεν αρέσει στις ομολογιακές Αγορές η εντεινόμενη παροχολογία, η εκλογολογία και η αναβολή, ή ακύρωση νομοθετημάτων με μακροπρόθεσμο μακροοικονομικό αντίκτυπο.

Όσο για την ρητορική υπεράσπισης και θριαμβολογίας των υπέρ-πλεονασμάτων, τα 4,31 εκατομμύρια Φορολογούμενοι που χρωστούν 104 δισ. ευρώ, η ελαχιστοποίηση του προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων, οι δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικές καταβολές σε πολλές κατηγορίες Δικαιούχων, αλλά και το ύψος των ληξιπροθέσμων του Κράτους προς Ιδιώτες, εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την ορθότητα αυτής της οικονομικής πολιτικής.

Οι 4 Τραπεζικοί "καβαλάρηδες της Ελληνικής χρηματιστηριακής Αποκάλυψης» συνεχίζουν απτόητοι την καταστροφή κεφαλαιοποιήσεων. Ο δείκτης Τραπεζών διέσπασε εύκολα τις 460 μονάδες, καθιστώντας αυτές, πλέον, ισχυρή ζώνη αντίστασης. Αν και οι 405 - 400 μονάδες οριοθετούν την πρώτη κοντινή στήριξη, οι 370 μονάδες ολοκληρώνουν πληρέστερα την πρόσφατη διάσπαση του σχηματισμού.

Και ο Γενικός Δείκτης απώλεσε εύκολα την σημαντική στήριξη των 614 - 610 μονάδων, οι οποίες μετατράπηκαν σε σημαντικό επίπεδο αντιστάσεων, επιβαρύνοντας την ήδη τεχνικά αρνητική εικόνα του, επηρεάζοντας άμεσα και αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους. Το επίπεδο 580 - 575, αποτελεί την επόμενη κοντινή ζώνη στήριξης, που επαληθεύεται ως στόχος και από τη πρόσφατη διάσπαση των 610 - 614 μονάδων.

Αντίστοιχα η έγκυρη προς τα κάτω διάσπαση των 1610 μονάδων στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες να προσεγγίσουμε τις 1510 μονάδες, με επόμενο στόχο (αν συνεχιστεί η πίεση) την ζώνη των 1470 μονάδων.

Λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία, έστω και στοιχειώδους τεχνικής αντίδρασης της Αγοράς, τους χαμηλούς όγκους αλλά και την ολοκλήρωση των εκροών λόγω MCSI, τόσο απευθείας όσο και μέσω των 2 μεγαλύτερων Ελληνικών ETF (Tracker Indexes) δεικτών αναφοράς μέχρι τέλος μήνα, συνεχίζουμε να διατηρούμε την επιφυλακτική μας στάση.

Διεθνείς γεωπολιτικοί αλλά και μακροοικονομικοί παράγοντες, θα παίξουν σημαντικό ρόλο μέχρι το τέλος χρόνου, αυξάνοντας την μεταβλητότητα και δίνοντας ευκαιρίες για πιθανές μεσοχρόνιες τοποθετήσεις, αλλά και βραχυχρόνιο trading..

Πρωταρχικός στόχος των δυνητικών Επενδυτών την παρούσα περίοδο, πρέπει να είναι η επιλογή τίτλων με καλά θεμελιώδη μεγέθη, υψηλή μερισματική απόδοση, εξωστρέφεια και μελλοντικές μακροχρόνιες προοπτικές. "Δεν χρειάζεται βιασύνη και τυχόν βραχυχρόνιες τεχνικές αντιδράσεις δεν πρέπει να αλλοιώνουν την μεσοπρόθεσμη στρατηγική μας" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητική η εικόνα στην Ευρώπη.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ, ελεγχόμενες απώλειες για Χρυσό και Πετρέλαιο.

Μειώνει τις προβλέψεις της η JP Morgan για το Αργό, εκτιμώντας ότι οι τιμές του brent θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στα $73 ανά βαρέλι το 2019. Η προηγούμενη πρόβλεψη έκανε λόγο για $83,50.

Η JP Morgan αναμένει την τιμή του brent προς τα $64 το 2020.

Ο Ιταλός Υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι τόνισε ότι έχει χάσει την υπομονή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ενώ τον κατηγόρησε ότι προσβάλλει την Ιταλία.

"Οι Ιταλοί δεν είμαστε πωλητές χαλιών, ή ζητιάνοι. Ο Μοσκοβισί εξακολουθεί να προσβάλει την Ιταλία, αλλά ο μισθός του πληρώνεται επίσης από τους Ιταλούς. Αρκετά ανεχθήκαμε. Η υπομονή μας τελείωσε", τόνισε, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Μοσκοβισί φέρεται να είπε ότι "δεν έχει πρόθεση να μπει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρώμη για τον προϋπολογισμό του 2019, σαν να πρόκειται για 'παζάρι χαλιών".

Στο 3,42% η απόδοση του Ιταλικού 10ετους τίτλου (-4 μονάδες βάσης).

"Τα θέματα που έχουν σχέση με το Γιβραλτάρ, όσον αφορά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν επιλυθεί", σημειώνει Βρετανική Κυβερνητική πηγή. Υπογραμμίζει ότι τα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ πρέπει να συμφωνήσουν το τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η πηγή τονίζει ότι "έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου".

H καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι μηνών τον Νοέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βούτηξε στις -3,9 μονάδες το Νοέμβριο, από -2,7 μονάδες τον Οκτώβριο.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη διολίσθησε στις -3,7 μονάδες, από τις -2,7 τον Οκτώβριο. Το επίπεδο αυτό αποτελεί, επίσης, χαμηλό είκοσι μηνών.

Επιστροφή στο ΧΑ

Τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου του ΟΠΑΠ καταθέτει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 12,5 ευρώ και σύσταση "buy".

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, ο ΟΠΑΠ να ανακοινώσει έκτακτο μέρισμα 0,5 ευρώ από κέρδη προηγούμενων χρήσεων.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 596,35 (-0,60%) και 601,03 μονάδων (+0,18%), στις 17.00 βρέθηκε στις 598,84 (-0,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 598,73 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,20%.

Ο τζίρος "εξαϋλώθηκε" στα 16,3 εκατ., από τα οποία τα 1,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ), ενώ ΜΟΗ και ΜΥΤΙΛ απέσπασαν το 27% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΓΡΙΒ, ΟΛΠ, ΦΡΛΚ.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό οι Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια και ΕΧΑΕ.

Σχεδόν ισοβαρής η τελική εικόνα με 48 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Σχεδόν σταθεροποιητική η συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, η οποία συνοδεύτηκε από σημαντικότατη μείωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (7.303 συμβόλαια).

Στα 3.994 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.981 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 318, 258 για τον Δεκέμβριο και 60 για τον Ιανουάριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.561) κινήθηκε μεταξύ 1.560 και 1.570,25 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,8%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.715), Alpha Bank (537), Πειραιώς (515), ΔΕΗ (145), Εθνική (1.479), Μυτιληναίο (532), MIG (795), ΟΤΕ (166), Motor Oil (174), ΑΔΜΗΕ (122), Ελλάκτωρα (427), Lamda Development (200), ΟΠΑΠ (142).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.544, Eurobank 32.480, Alpha Bank 24.957, Εθνική 272.145, Πειραιώς 14.754.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

          Position Holder                              Name of Issuer                    NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,74%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,33%

2018-10-26

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

0,59%

2018-11-20

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 30.467.518 τεμ., (από 30.467.518 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 22.445.579 τεμ. (23.621.004), ΔΕΗ 6.477.732 τεμ. (6.477.732), Eurobank 53.213.122 τεμ. (53.288.449), Εθνική 6.714.623 τεμ. (6.714.623), ΟΠΑΠ 1.007.199 τεμ. (1.007.199) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v