ΧΑ: Σε υψηλό 22 συνεδριάσεων ο τζίρος

Μικρή άνοδο για τον Γενικό Δείκτη στη σκιά της έκθεσης του ΔΝΤ. Μεγάλη κερδισμένη της συνεδρίασης η Πειραιώς (+5,88%), ακολούθησε η Eurobank (3,09%). Πίεση για ΕΛΠΕ, Φουρλή, ΔΕΗ. Με οριακά κέρδη έκλεισε ο μήνας για ΓΔ και τραπεζικό κλάδο.

ΧΑ: Σε υψηλό 22 συνεδριάσεων ο τζίρος

Οι λίγοι αγοραστές στο Χ.Α. επικέντρωσαν την προσοχή τους στο θετικό κλείσιμο του μήνα, βάζοντας στην "θέση του οδηγού" και σήμερα τον Τραπεζικό κλάδο.

Αν ο στόχος ήταν ο Ιούλιος να ολοκληρωθεί με κέρδη για τον Γενικό Δείκτη το ζητούμενο επετεύχθη, έστω και αν αυτό δεν κατέστη εφικτό για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιούλιος αποδείχθηκε δεύτερος συνεχόμενος θετικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη με μηνιαία κέρδη 0,48%, ενώ στο ίδιο διάστημα ο Τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,95%.
Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες 5,13% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 2,56%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού 7μηνου η Τζιρακιάν, με απόδοση 3740,9%.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, το κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν η σχετική αύξηση της μικτής αξίας συναλλαγών (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 22 συνεδριάσεων), έστω και αν υπήρξαν σημαντικές βοήθειες από τα "πακέτα".

Από την άλλη, η σημερινή αντίδραση χρήζει επιβεβαίωσης, καθώς τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων έδειξαν "αντίθετους ανέμους", με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να αναρριχάται στο 3,92%.

"Στην σημερινή συνεδρίαση η έκθεση βιωσιμότητας για το Ελληνικό χρέος που δημοσιοποιεί το ΔΝΤ έχει κεντρικό ρόλο, με δεδομένο το κύρος που απολαμβάνει η άποψή του από τις Αγορές. Η εισαγωγή της CNL Capital σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δημόσιας προσφοράς της, είναι η πρώτη εισαγωγή εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. εδώ και 4 χρόνια, μετά εκείνη της εταιρείας Άνεμος τον Ιούλιο 2014. Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το πρόσημο του Γενικού Δείκτη, με προβάδισμα για το θετικό σενάριο, λόγω της ελαφράς βελτίωσης των τεχνικών δεδομένων" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Σήμερα ανακοινώνονται σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία (ΑΕΠ Ευρωζώνης 2ου τριμήνου, λιανικές πωλήσεις Ελλάδας Μάιος) αλλά αναμφισβήτητα η δημοσίευση της έκθεσης του ΔΝΤ θα βρεθεί στο επίκεντρο. Αν και είναι γνωστό το συνολικό συμπέρασμα για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, εντούτοις οι λεπτομέρειες ενδέχεται να παίξουν ρόλο στον τρόπο αντιμετώπισης της Χώρας από τους Επενδυτές. Κατά τα άλλα, ο υποτονικός τζίρος συντηρεί τις χαμηλές προσδοκίες, ενώ ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να διαπραγματεύεται πλησίον κρίσιμων στηρίξεων" τόνιζε στο δικό της report η Merit Sec.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι Alpha Bank και Πειραιώς δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τις επίσημες καταστάσεις του Χ.Α. ο τίτλος της Alpha Bank (0% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) συμμετέχει στην σύνθεση του Γενικού Δείκτη με ποσοστό 10,16%, της Εθνικής (+1,76% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) με ποσοστό 5,22%, της Eurobank (+3,09% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) με ποσοστό 4,62% και της Πειραιώς (+5,88%) με ποσοστό 4,22%.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το "κόκκινο", αναρριχόμενος μέχρι τις 855,76 μονάδες (+2,06%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 848,19 (+1,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 853,74 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,82%.

Για τον εν λόγω δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, θεωρείται θετική η παραμονή υψηλότερα των 838 μονάδων και αν δοθεί ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 866 μονάδων, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση μέχρι τις 888 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Αν οι πωλητές επιστρέψουν δριμύτεροι, πολλά θα κριθούν στο "gap" των 800 μονάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τους traders να τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τους "χρησμούς" του ΔΝΤ, που έγιναν γνωστοί προς το τέλος των συναλλαγών.

Κανένα πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υιοθετηθεί, είναι το μήνυμα που στέλνει το ΔΝΤ, το οποίο μάλιστα "καλωσορίζει" τη δέσμευση των Ελληνικών Αρχών να υλοποιήσουν πλήρως το δημοσιονομικό πακέτο του 2019 και 2020, το οποίο περιλαμβάνει τις περικοπές στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου ένα χρόνο αργότερα.

Στην έκθεσή του (Άρθρο 4) για την Ελληνική Οικονομία, το Ταμείο συνιστά επίσης να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις μεταρρυθμίσεις στην Αγορά Εργασίας, βάζοντας φρένο στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Την ανάγκη επιθετικότερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέσω διαγραφών, πλειστηριασμών αλλά και μακροπρόθεσμου ορίζοντα ρυθμίσεων, τονίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αφήνει σαφείς "αιχμές" για τα πρόσφατα "stress tests". Ωστόσο, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν κάνει λόγο για ανάγκη να μπουν στην άκρη 10 δισ. ευρώ για την περαιτέρω στήριξη των Τραπεζών από το Δημόσιο, κάτι που αναφερόταν στην προηγούμενη έκθεσή του τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά μιλά για πιθανές ανάγκες ως 1,9 δισ. ευρώ για τρεις Τράπεζες. Μεσοπρόθεσμα καλεί σε κεφαλαιακή ενίσχυση, με εργαλεία που δεν προκαλούν "dilution".

Έως το 2038 είναι βιώσιμο το Ελληνικό χρέος, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του ΔΝΤ, όπως αναλύεται στην έκθεση του άρθρου 4. Επαναλαμβάνοντας τη γνωστή θέση του Ταμείου, ότι οι παραδοχές που έγιναν από την πλευρά των Ευρωπαίων σε ότι αφορά πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη είναι πολύ αισιόδοξες, ζητά η όποια νέα κίνηση να είναι συμβατή με ρεαλιστικότερες εκτιμήσεις.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, "όλα δείχνουν πως οι τζίροι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και το κλίμα συναλλακτικής ατονίας αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι και το τέλος του Καλοκαιριού, με τον Αύγουστο να "βάζει υποψηφιότητα" για νέες χαμηλές επιδόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τρίτη είναι η σειρά της Grivalia Properties να ανακοινώσει μεγέθη εξαμήνου, ενώ το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη της ΕΧΑΕ με τους αναλυτές.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΧΑΕ (+2,07%), καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε κρίθηκαν ικανοποιητικά. Ο τίτλος συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ κλείσιμο υψηλότερα των 4,72 ευρώ, δίνει ημερήσιο σήμα αγοράς, με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στην ζώνη 4,82 - 4,93 ευρώ. Πρώτη σημαντική στήριξη στα 4,54 ευρώ.

Μετά από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, σήμερα έδωσε διόρθωση ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (-2,72% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, "στις αρχές του Οκτωβρίου, εκτός απρόοπτου, αναμένεται να τελειώσει η διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των Ελληνικών Πετρελαίων, με τους Υποψήφιους Επενδυτές να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές".

Το ημερήσιο "stop long" στα 6,81 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η ζώνη αντίστασης 7,39 - 7,49 ευρώ.

Με βιαστικό, πρωινό, αγοραστή η Τέρνα Ενεργειακή (-1,92% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και με τον τίτλο να αναρριχάται μέχρι τα 5,79 ευρώ (+1,05%), για να υποχωρήσει σχετικά στην συνέχεια. Το ημερήσιο "stop long" στα 5,10 ευρώ, ενώ η επόμενη, απόλυτα θεωρητική, αντίσταση στα 6,50 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 24.145.523 νέες μετοχές της Attica Group, που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων τρίτων προς την εταιρεία και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών Μετόχων. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο των εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 215.805.843.

Επίσης, έπαυσε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών οι 10.677 ίδιες μετοχές της εταιρείας Έλαστρον. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο των μετοχών της εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 18.410.839.

Τέλος, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και στον κλάδο "Εξειδικευμένες Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες", οι 784.500 μετοχές της εταιρείας CNL CAPITAL (0%), με κωδικό ΟΑΣΗΣ "CNLCAP" και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €10,40. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής θα είναι ελεύθερο.

Από εκεί και πέρα, πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Ελλάκτωρα (-2,25%) και όγδοη συνεχόμενη πτωτική για την Intralot (-0,86%). Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Κέκροπα (+9,32%) και δύο οι συνεχόμενες ανοδικές για Άνεμο (+0,52%) και BriQ (+3,31%).

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα που απευθύνονται σε περισσότερο συντηρητικούς παίκτες, η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών έχει ως εξής:

Για τον Γενικό Δείκτη και σε περίπτωση υπέρβασης της ζώνης 759 - 764, η αμέσως επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 774 μονάδες. Για την αποκατάσταση της εικόνας απαιτείται η κατοχύρωση των 782 και 789 μονάδων, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ των 200 ημερών. Στις 730 μονάδες, ο απλός ΚΜΟ των 200 εβδομάδων, που είναι και το τελευταίο "οχυρό" των αγοραστών, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 715 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει σαν μεγάλο ζητούμενο την υπέρβαση και κατοχύρωση των 2042 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2053 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Πρώτη στήριξη στις 1986 και πολύ ισχυρή αυτή στις 1950 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Στο ίδιο έργο θεατές συνεχίζουμε να παραμένουμε, με τη συναλλακτική καθίζηση να συντηρείται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και τη μεταβλητότητα να είναι περιορισμένη, διαμορφώνοντας εικόνα επιτόπιου τροχάδην στην κίνηση του Γενικού Δείκτη" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Λαμβάνοντας δε υπόψη τον αυξημένο αριθμό παραστάσεων αρχαίας τραγωδίας που ανεβαίνουν αυτήν την περίοδο σε όλη την Ελλάδα, μπορεί κάποιος να συσχετίσει τα δρώμενα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με εκείνα της τραγωδίας "Ορέστης" του Ευρυπίδη: την ώρα που ο Ορέστης σχεδιάζει το φόνο της Ελένης, συζύγου του Μενελάου, ο Θεός Απόλλων, ως από μηχανής Θεός, σώζει την Ελένη και συμφιλιώνει τους Ήρωες και ορίζει ότι το Δικαστήριο των Θεών θα αποφασίσει για τη μοίρα του Ορέστη για να τελειώσει κάποτε ο κύκλος της βίας που έχει ανοίξει…

Ένα τέτοιο από μηχανής Θεό μοιάζει να περιμένει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο που ανταποκρίνεται με χλιαρό τρόπο στους καταλύτες που έρχονται τις τελευταίες ημέρες. Με τη μορφή της αναβάθμισης του outlook για τις Τράπεζες από τη Moody’s, για του ΟΤΕ από την S&P. Ποιο σημαντική ωστόσο είναι η έκθεση βιωσιμότητας για το Ελληνικό χρέος που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία το χρέος είναι βιώσιμο ως το 2038. Τονίζει δε εμφαντικά την ανάγκη εφαρμογής του συνόλου των Μεταρρυθμίσεων (Αγορά Εργασίας, Αποκρατικοποιήσεις, εξυγίανση χαρτοφυλακίων Τραπεζικών δανείων κοκ.) που συνιστούν βασικό προαπαιτούμενο ώστε υπό τους συγκεκριμένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, μπορούν να αναβαπτίσουν το αναπτυξιακό αφήγημα της Χώρας.

Με τα δεδομένα αυτά, είναι δυνατή η ανάπτυξη ενός συγκρατημένου κλίματος αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Από μηχανής θεός δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει ο δύσκολος δρόμος της συμμόρφωσης με όσα προβλέπουν οι αποφάσεις του Eurogroup, ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα αναχρηματοδότησης των αναγκών μας, είτε από τις Αγορές, είτε από τα "κεφαλαιακά μαξιλάρια".

Είναι δε στο χέρι να σχεδιάσουμε στοχευμένες επιχειρηματικές δράσεις, καθιστώντας το περιβάλλον ολοένα και πιο φιλικό με τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις, Ελληνικών και Ξένων Φορέων, πείθοντας για τη βιωσιμότητά τους.

Μόνο τότε το Χρηματιστήριο θα προεξοφλήσει "καλύτερες ημέρες" και θα αναβαθμιστεί συναλλακτικά, με το Γενικό Δείκτη να διασπά τα όρια αντίστασης πάνω από τις 760 - 770 μονάδες, που στην παρούσα φάση είναι δύσκολο να υπερπηδηθούν.

Στο διεθνές περιβάλλον, η Αμερικανική Οικονομία κινείται με ταχύτερους ρυθμούς (+4,1% στο τέλος του 2ου τριμήνου) και τα εταιρικά αποτελέσματα υπερβαίνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ελέω της φορολογικής μεταρρύθμισης Trump, αλλά ουδείς πιστεύει ότι αυτό θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη.

Ο φόβος για κλιμάκωση Εμπορικού πολέμου παραμένει και η κίνηση των αποδόσεων ανάμεσα σε μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα επιτόκια (Economist, 28/7/2018, σελ. 58) οδηγεί στην εκτίμηση ότι το σενάριο εισόδου της Παγκόσμιας Οικονομίας σε ύφεση, διατηρεί ισχυρή πιθανότητα να συμβεί.

Παράλληλα, οι αβεβαιότητες επιτείνονται από το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος στη Βρετανία για το "Brexit".

"Σκηνικό που δίνει τροφή για νευρικότητα στις Διεθνείς Αγορές" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Sensex (+0,30%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Hang Seng (-0,52%).

Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Πιέσεις στο Πετρέλαιο, οριακές μεταβολές για Ευρώ και Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεσμεύθηκε να διατηρήσει τα επιτόκιά της σε πολύ χαμηλό επίπεδο, προς το παρόν, ενώ ανήγγειλε μέτρα για να γίνει το τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει πιο ευέλικτο, γεγονός που αντανακλά την πρόβλεψή της ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος ώστε ο πληθωρισμός να φθάσει το επίπεδο-στόχο που έχει ορίσει, δηλαδή το 2%.

Η BoJ αποφάσισε να διατηρήσει τον στόχο της για τα βραχυπρόθεσμα επιτόκιά της στο –0,1% και δεσμεύθηκε να κατευθύνει τις αποδόσεις των δεκαετών Ιαπωνικών Κρατικών ομολόγων προς το μηδέν.

Σε χαμηλό 11 μηνών διαμορφώθηκε ο μη μεταποιητικός ΡΜΙ στην Κίνα τον Ιούλιο.

Ειδικότερα, ο μη μεταποιητικός ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 54 μονάδες τον Ιούλιο, από τις 55 τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.

Ο επίσημος μεταποιητικός ΡΜΙ που επίσης ανακοινώθηκε σήμερα, υποχώρησε σε χαμηλό πενταμήνου τον Ιούλιο, στις 51,2 μονάδες, από τις 51,5 μονάδες τον Ιούνιο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "ο επικεφαλής της Βρετανικής διπλωματίας Τζέρεμι Χαντ θα επισκεφθεί το Παρίσι και τη Βιέννη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει σχετικά με το 'Brexit' και να προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν βαριά κόστη εάν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με το διαζύγιο", τόνισαν οι υπηρεσίες του σήμερα.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2012 αυξήθηκε ο πληθωρισμός της Γαλλίας τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Γαλλική Στατιστική Υπηρεσία INSEE, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί τον Ιούλιο στο 2,4.

Μικρότερη του αναμενόμενου μείωση κατέγραψε ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας, ο εποχικά προσαρμοσμένος αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 6.000 άτομα, στα 2,388 εκατομμύρια άτομα, έναντι μείωσης κατά 10.000 άτομα που ανέμεναν αναλυτές οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,2%, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που επανενώθηκε η Γερμανία το 1990.

Στο 2,1% αυξήθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, από 2% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Οι αναλυτές ανέμεναν πως ο πληθωρισμός θα παρέμενε και τον Ιούλιο στο 2%.

Εξαιρουμένων των μη Κατεργασμένων Τροφίμων και της Ενέργειας, ο πληθωρισμός εκτιμάται πως διαμορφώθηκε στο 1,3%, από 1,2% τον προηγούμενο μήνα.

Σε ξεχωριστές ανακοινώσεις της, η Eurostat εκτιμά πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το β’ τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, έναντι του 0,4% που ανέμεναν οι αναλυτές και σε ετήσια βάση κατά 2,1%, έναντι του 2,2% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επίσης, ανακοίνωσε πως η ανεργία τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 8,3%, αμετάβλητη σε σχέση με τα αναθεωρημένα στοιχεία του Μαϊου.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, μεγαλύτερη της αναμενόμενης άνοδο σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στις 127,4 μονάδες, από 127,1 τον προηγούμενο μήνα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποιεί πως οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση της Χώρας στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να θραύσει την εύθραυστη εμπιστοσύνη των Επενδυτών, καθώς η Αθήνα προετοιμάζεται να εξέλθει από τα οκτώ χρόνια διεθνών προγραμμάτων διάσωσης τον επόμενο μήνα.

Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα νεότερα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι στο τέλος Ιουνίου, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 5,192 δισ. ευρώ, έναντι 4,764 δισ. ευρώ τον Μάιο, με αύξηση 428 εκατ. ευρώ. Από τα 5,192 δισ. ευρώ, τα 4,164 δισ. ευρώ είναι οι απλήρωτοι φόροι, οι οποίοι "φούσκωσαν" κατά 392 εκατ. ευρώ τον περασμένο μήνα.

Παλιά (σ.σ. προ της φετινής χρονιάς) και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώνονται πλέον στα 101,359 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, "η ψηφοφορία αναμένεται να εξελιχθεί χωρίς εκπλήξεις αύριο Τετάρτη, 1η Αυγούστου στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου, για την έγκριση της εκταμίευσης της τελευταίας δανειακής δόσης των 15 δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα" γράφει η Γερμανική εφημερίδα "Tagesspiegel".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 756,6 (-0,21%) και 763,69 μονάδων (+0,73%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 760,66 (+0,33%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 761,23 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,4%.

Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 45 εκατ., από τα οποία τα 8,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΟΗ, CNLCAP, ΕΤΕ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΟΠΑΠ απέσπασαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΕΧΑΕ και ΣΑΡ.

Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΡΑΙΓ, ΓΡΙΒ, ΕΥΔΑΠ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική και Eurobank και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Lamda Development, Fourlis, ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 39 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σχετική αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.824 συμβόλαια).

Στα 7.561 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.499 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 987, 920 για τον Αύγουστο και 67 για τον Σεπτέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.019,25) κινήθηκε μεταξύ 2.002,75 και 2.025 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.935), Εθνική (6.955), Alpha Bank (952), Πειραιώς (2.174), ΔΕΗ (587), ΟΤΕ (1.041), Ελλάκτωρα (530), MIG (1.344), Ελ. Πετρέλαια (123), Τέρνα Ενεργειακή (228), Intralot (1.335), Μυτιληναίο (108), ΟΠΑΠ (168).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 61.193, Eurobank 32.160, Εθνική 188.371, Alpha Bank 23.023, ΔΕΗ 15.955, ΑΔΜΗΕ 10.368, Πειραιώς 25.605.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

     Position Holder                                     Name of Issuer               NSP        Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,76%
2018-05-24
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,21%
 
2018-07-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,90%
 
2018-07-13
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17
 
Oceanwood Capital Management LTD
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
.
 
0,57%
 
2018-07-11

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 17.252.872 τεμ., (από 16.902.629 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.642.914 τεμ. (91.642.914), Πειραιώς 16.919.069 τεμ. (16.919.069), ΔΕΗ 5.252.154 τεμ. (5.244.767), Eurobank 21.565.613 τεμ. (21.565.613), Folli Follie Group 1.397.946 τεμ. (1.397.946).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v