Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγές προσήμων και «τσιμπημένος» τζίρος στο ΧΑ

Σε στενό εύρος διακύμανσης ο Γενικός Δείκτης, με αυξημένες συναλλαγές εν αναμονή και του «χρησμού» του ΔΝΤ. Ανοδικά οι τράπεζες, ξεχωρίζει η Πειραιώς. Κέρδη και για ΔΕΗ, πιέζονται χαμηλότερα ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Εναλλαγές προσήμων και «τσιμπημένος» τζίρος στο ΧΑ

Επιφυλακτικά και με μικτά πρόσημα κινούνται οι Ευρωπαϊκές Αγορές, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων ο Γενικός Δείκτης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, παρά το στενό εύρος της μέχρι στιγμής κίνησης.

Είναι ενδεικτικό ότι με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών, ο Δείκτης έχει κινηθεί μέσα σε ένα ιδιαίτερα στενό εύρος, μικρότερο των τριών μονάδων, με χαμηλό τις 756,6 (-0,21%) και υψηλό τις 759,36 μονάδες (+0,16%), όμως έχει αλλάξει πολλές φορές πρόσημο και διαθέσεις και αυτό είναι μία ένδειξη νευρικότητας των συμμετεχόντων.

Η έκπληξη έρχεται σήμερα από τον τζίρο, όμως μένει να φανεί αν αυτή η ξαφνική αύξηση των συναλλαγών θα είναι θετική εξέλιξη για τη συνέχεια, ή κάποια χαρτοφυλάκια απλά μειώνουν θέσεις στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Σε κάθε περίπτωση, στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ο τζίρος έφθασε στα 6,8 εκατ. (συναλλαγές τριώρου και πλέον, σύμφωνα με τα δεδομένα των προηγούμενων συνεδριάσεων), από τα οποία τα 2,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΛΑΜΔΑ, ΦΡΛΚ).

Παρά τη σχετική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, ελάχιστες είναι οι μετοχές από το ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που παρουσιάζουν μεταβολή μεγαλύτερης της μίας ποσοστιαίας μονάδας και πιο συγκεκριμένα οι Πειραιώς (+2,75%), ΔΕΗ (+1,66%), Ελ. Πετρέλαια (-1,22%), ΟΠΑΠ (-1,04%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-1,40%).

Όλοι οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς τίτλοι κινούνται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος και αυτό αφήνει όλα τα περιθώρια ανοιχτά, όσον αφορά το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση «παίζεται» και το πρόσημο του μήνα, αλλά και η απόδοση του χρηματιστηριακού επταμήνου.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v