Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο… φώτο φίνις κρίθηκε ο μήνας

Αξιόλογα κέρδη στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς έβαλαν «πλάτες» Coca Cola και τράπεζες. Στο «συν» έκλεισε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ο Ιούνιος. Οι αποδόσεις και ποια είναι η μετοχή του εξαμήνου.

Χρηματιστήριο: Στο… φώτο φίνις κρίθηκε ο μήνας

Παρά την κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο και αξιόλογα κέρδη των Ευρωπαϊκών Αγορών και τα, νέα, θετικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, οι λίγοι αγοραστές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο επέλεξαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης και στις τελικές δημοπρασίες, ίσα - ίσα προς μικρή βελτίωση των αποτιμήσεων, καθώς η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του χρηματιστηριακού εξαμήνου, με ότι αυτό μπορούσε να συνεπάγεται.

Ξεκινώντας από την Αγορά ομολόγων, τα θετικά μηνύματα αφορούσαν την νέα, σημαντική, αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 3,89% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους).

Μένοντας στα ομόλογα, την αγορά Ελληνικών Κρατικών ομολόγων πενταετούς διάρκειας προτείνει η HSBC σε ανάλυσή της, υπογραμμίζοντας ότι αναμένει αναβαθμίσεις αξιολογήσεων μετά την συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα.

"Θεωρούμε ότι το 5ετές ομόλογο εξακολουθεί να διαθέτει αξία, καθώς η Χώρα πλησιάζει στο τέλος των προγραμμάτων τον Αύγουστο. Η αβεβαιότητα και το θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας στην 5ετία είναι πολύ χαμηλές", σημειώνει η HSBC, τονίζοντας ότι λόγω της συμφωνίας του Eurogroup όλες οι εκδόσεις κάτω από τα 10 έτη είναι ελκυστικές.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. αξίζει αναφοράς ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης αναλώθηκε σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, για τους βασικούς δείκτες, αλλά και για τους περισσότερους τίτλους του FTSE25 και στα χαμηλά ημέρας η εικόνα των βασικών δεικτών θα ήταν σημαντικά χειρότερη, αν ο τίτλος της ΕΕΕ (+2,70%) δεν έδινε κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο.

"Παρά τη συνεχιζόμενη ανησυχία για κλιμάκωση του Εμπορικού πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, η Wall Street κινήθηκε ανοδικά, εξέλιξη που είναι ενδεχόμενο να επηρεάσει και τις άλλες Διεθνείς Αγορές, αλλά και την 'υπερπουλημένη' Ελληνική Αγορά. Αβέβαιη, ωστόσο, παραμένει η τελική επίδοση του Γενικού Δείκτη, με μόνη βέβαιη την αυξημένη μεταβλητότητα" τόνιζε στις πρωινές εκτιμήσεις της η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Ελάχιστες, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν οι ειδήσεις, εγχώριου ενδιαφέροντος, που ακολούθησαν την χθεσινή συνεδρίαση.

Εκτόξευση του δανεισμού μέσω repos καταγράφεται στο δελτίο Δημόσιου χρέους για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, ενώ στα τέλη του 2017 το Δημόσιο είχε Δανειστές με αυτή τη διαδικασία 14,9 δισ. ευρώ, τρεις μήνες αργότερα το ποσό είχε εκτοξευτεί στα 22,5 δισ. ευρώ. Το γεγονός σε συνδυασμό με την εκταμίευση της τρίτης δόσης του προγράμματος προσαρμογής, είχε ως αποτέλεσμα την ταυτόχρονη αύξηση του χρέους αλλά και των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου.

Με βάση το δελτίο, το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης έφτασε τα 343,7 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, έναντι 328,7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2017, ενώ ταυτόχρονα τα ταμειακά διαθέσιμα από 934 εκατ. ευρώ, εκτοξεύτηκαν στα 12,3 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, που θεωρούσαν σαν πιθανότερο σενάριο αυτό της ανοδικής αντίδρασης, λόγω λήξης χρηματιστηριακού εξαμήνου, αλλά και λόγω του ότι ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 3,74% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών από ισάριθμες αρνητικές συνεδριάσεις, με αθροιστικές απώλειες 8,53%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε απώλειες 6,77%, από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, τόσο οι επιμέρους Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός τους δείκτης, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, όμως οι τελικές δημοπρασίες έδωσαν εικόνα προβαδίσματος στους αγοραστές.

Ο Τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 869,87 μονάδες (+2,65%), για να ακολουθήσει υποχώρηση μέχρι τις 835,21 (-1,44%). Στις 17.00 ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε στις 855,44 μονάδες (+0,95%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 861,97 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,72%.

Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, για τον ΔΤΡ οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 886 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 900 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 919 μονάδες ("stop short").

Επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 854 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών), ανοίγει τον δρόμο προς το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.

Σημαντικές βοήθειες για την επιστροφή των βασικών δεικτών σε θετικό κλείσιμο, έδωσε και η σχετική κινητικότητα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Να σημειωθεί ότι το "κουδούνι" της λήξης με αρνητικό πρόσημο βρήκε μόνο τους τίτλους των ΔΕΗ (-1,33%), ΑΔΜΗΕ (-0,23%), Τέρνα Ενεργειακή (-0,96%) και αμετάβλητες τις μετοχές των Σαράντη και Grivalia.

Όπως προαναφέρθηκε και στην αρχή του σχολίου, σημαντικότατες βοήθειες, ακόμα και στα δύσκολα της ημέρας, έδωσε ο τίτλος της ΕΕΕ που ήταν από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, προσπαθώντας να "ρεφάρει" το χθεσινό -3,74%, λόγω της αποκοπής μερίσματος 0,54 ευρώ, ανά μετοχή. Δίνει ξανά σήμα τοποθετήσεων, με την υπέρβαση της ζώνης 30,80 - 31,30 ευρώ.

Προσπάθεια αντίδρασης για το χθεσινό -5,41% και για τον Fourli (+3,99%), ο τίτλος του οποίου ολοκλήρωσε την συνεδρίαση πάνω στο ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ. Αντίσταση - κλειδί, αυτή στα 6,19 ευρώ.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, επέστρεψαν οι αγοραστές στην Viohalco (+1,08%), ο τίτλος της οποίας σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 3,30, 3,52 και 3,79 ευρώ. Το ημερήσιο "stop long" στα 2,91 ευρώ και η αμέσως επόμενη στήριξη στα 2,80 ευρώ.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, συνέχισαν να πιέζονται οι Νηρέας (-0,94%), Σελόντρα (-16,43%), Περσεύς (-1,20%) και Κέκροψ (-0,79%), ενώ "ντουμπλάρισε" τις πτωτικές συνεδριάσεις ο Άβακας (-20,61%), μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "έκτακτη γ.σ., στις 26/7, με θέμα τη μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής με κεφαλαιοποίηση συσσωρευμένων ζημιών και ταυτόχρονη ΑΜΚ ως 20 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης σε όλους τους Μετόχους και τιμή στα 0,45 ευρώ ανά μετοχή ανακοίνωσε η εισηγμένη".

Αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα, οι μετοχές της Alpha Trust ΑΕΔΑΚ ήταν διαπραγματεύσιμες στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, € 0,50 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,425 ανά μετοχή).

Επίσης από σήμερα, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 3/822/14.06.2018 απόφαση του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και κατόπιν έγκρισης του αιτήματος της Nissos Holding για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς των μετοχών της εταιρείας Κορρές, έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της τελευταίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού εξαμήνου.

Η εβδομάδα ολοκληρώθηκε με απώλειες 1,76% για τον Γενικό Δείκτη και με απώλειες 5,03% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ενώ στο ίδιο διάστημα η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 5,4% και διαμορφώθηκε στα 54,7 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του Ιουνίου κρίθηκε κυριολεκτικά στις τελικές δημοπρασίες, με το "φώτο φίνις" να δείχνει +0,23% για τον Γενικό Δείκτη. Ο Τραπεζικός δείκτης με μηνιαία κέρδη 2,72%.

Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 5,58% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,62%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού εξαμήνου, πάντα με ελάχιστες συναλλαγές, η Τζιρακιάν, με απόδοση 2786,36%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Απόστολος Μάνθος

"Η καθοδική διάτρηση της ζώνης στήριξης των 770 με 767 μονάδων έχει φέρει τον Γενικό Δείκτη πάνω στο όριο των 750 μονάδων, με διαθέσεις προσέγγισης της σημαντικής στήριξης των 735 μονάδων. Περιοχή, όπου εάν διαρραγεί πτωτικά, θα ανοίξει διάπλατα τη διαγραμματική 'θύρα' για τις 700 μονάδες" τονίζει ο Απόστολος Μάνθος.

Στροφή στο υπάρχον σκηνικό, μόνο με την ανοδική "αρπαγή" των 770 μονάδων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μάχη "στήθος με στήθος", που δίνουν τόσο η Alpha Bank (10,42%) με τον ΟΤΕ (10,46%) για την πρωτιά της βαρύτητας στο Γενικό Δείκτη, όσο και η Εθνική Τράπεζα (5,03%) με τον ΟΠΑΠ (5,04%) για τη τέταρτη θέση. Ενδείξεις που αναδύουν την προσπάθεια των Τραπεζών να "πλασαριστούν στους ρυθμιστές" της τάσης.

Τις 2000 μονάδες απώλεσε πτωτικά ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχοντας ως εφαλτήριο την αδυναμία αφομοίωσης των μερισματικών αποκοπών σε ΟΤΕ (€0,35) και Coca Cola (€0,54). Το επόμενο επίπεδο στήριξης εντοπίζεται στις 1950 μονάδες. Καθοδική καταστρατήγηση των 1950, θα δώσει τιμές χαμηλότερα των 1900 μονάδων. Εδώ η αλλαγή ρότας θα έρθει με ένα ανοδικό πάτημα στις 2020 με 2030 μονάδες.

Στον Τραπεζικό δείκτη η καθοδική διάσπαση της βραχυχρόνιας γραμμής τάσης, στις 880 μονάδες, που ένωνε τους προηγούμενους τοπικούς πυθμένες έχει προκαλέσει ισχυρό ρήγμα στο στρατόπεδο των “Buyers” δίνοντας ως αρχικό στόχο τις 830 μονάδες.

"Πιθανό κλείσιμο χαμηλότερα των 830 μονάδων, θα δημιουργήσει υπόνοιες περαιτέρω καθοδικής κίνησης, προς την περιοχή 'μαζέματος' των προηγούμενων ρευστοποιήσεων στις 800 με 780 μονάδες" επισημαίνει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

-Κώστας Φέγγος 

"Κακομοιριά επικράτησε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τη βδομάδα που πέρασε. Οδηγηθήκαμε πάλι σε χαμηλά επίπεδα στηρίξεων, που για πολλοστή φορά ελπίζουμε να ανασχέσουν την πτώση" αναφέρει ο Κώστας Φέγγος.

Βασικοί λόγοι είναι η σχετικά κακή πορεία των Ξένων Χρηματιστηρίων, ο Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ με τον Κόσμο, αλλά κυρίως ενδογενείς παράγοντες της Ελλάδας.

Η "επιτυχής" έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια, φαίνεται να πυροδότησε πωλήσεις, αντί για αγορές. Η αστάθεια που δημιουργεί στην Κυβέρνηση το θέμα των Σκοπίων, αυξάνει την αβεβαιότητα για τους Επενδυτές.

Μια μεγάλη εταιρεία στον τομέα των τουριστικών κρατήσεων κατέρρευσε, ενώ ένα άρθρο που έλεγε ότι η "QCM" ψάχνει και άλλες Ελληνικές εταιρείες για παρατυπίες, οδήγησε στην πτώση της Πέμπτης. Οι αποκοπές μερισμάτων επίσης βοήθησαν, ενώ το γεγονός ότι περισσότερες εταιρείες δίνουν φέτος μερίσματα, δεν βοήθησε.

Η αίσθηση που δίνεται από το εξωτερικό φαίνεται να είναι "άφησε τους πονηρούς, κακομοίρηδες Έλληνες να ξεκαθαρίσουν την κατάστασή τους και θα δούμε για επενδύσεις στο μέλλον. Εκτός αν πουλιέται κάτι εξαιρετικά φθηνά".

"Το κλείσιμο εξαμήνου έδωσε μια ανάταση στην Αγορά, αλλά ακόμη στηρίξεις παραμένουν στις 750 και 735 μονάδες του Γενικού Δείκτη, ενώ η πτώση, ισχυροποίησε τις αντιστάσεις στις 767, 780 και 805 μονάδες" σύμφωνα με την άποψη του προέδρου της Versal ΑΕΠΕΥ.

- Μάνος Χατζηδάκης

"Με απώλειες 5,58%, ολοκληρώθηκε το α’ εξάμηνο της χρονιάς, αντανακλώντας την αλλαγή στάσης των Ξένων Επενδυτών που σημειώθηκε από τις αρχές Μαΐου" αναφέρει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η τελευταία εβδομάδα του μήνα ήταν ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην Ελληνική Αγορά, καθώς η επιφυλακτικότητα έχει δώσει την θέση της στην αρνητική φημολογία "επί δικαίων και αδίκων". Παρά την ικανοποιητική εικόνα των τριμήνων, των επιτυχών αποτελεσμάτων των "τεστ αντοχής" των Τραπεζών, της συμφωνίας του Eurogroup και τα συμπαθητικά μακροοικονομικά δεδομένα (ΑΕΠ, πλεόνασμα κ.λ.π.) η Αγορά δείχνει απονευρωμένη από θετικά αντανακλαστικά, εστιάζοντας σε πιθανές πηγές κινδύνων που συνδέονται με την αξιοπιστία των στοιχείων των ισολογισμών των εισηγμένων εταιρειών.

Το καθεστώς αμφισβήτησης έχει δημιουργήσει ένα "τοξικό περιβάλλον" διαπραγμάτευσης, μια αυτονόμηση μονότονα κουραστική σε κατεύθυνση και τζίρο που ακουμπά και τις ομολογιακές εκδόσεις.

Αν και κλισέ, ισχύει απόλυτα η ρήση ότι "η εμπιστοσύνη οικοδομείται σε βάθος χρόνου και χάνεται μέσα σε μια στιγμή". Για να υπάρξει κάποια στοιχειώδης ηρεμία στην Αγορά θα χρειαστεί, επομένως, χρόνος και δράσεις που θα ενισχύσουν το αίσθημα εμπιστοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί μια πολυεπίπεδη αντιμετώπιση από όλους τους Εμπλεκόμενους Φορείς, ξεκινώντας από τις Εισηγμένες.

Όσες εταιρείες έχουν ισχυρό διεθνές αποτύπωμα στον κύκλο εργασιών, θα πρέπει να επιδιώξουν την μέγιστη δυνατή διαφάνεια, επαναφέροντας ίσως για κάποιο διάστημα και τις αναλυτικές τριμηνιαίες ανακοινώσεις, η αρνητική φημολογία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ευθέως και με γρήγορα αντανακλαστικά, επιδιώκοντας την ανάδειξη του γεγονότος, εάν αυτό υπάρχει και ενδεχομένως να συνεπάγεται κυρώσεις εφόσον αποτελεί κακόβουλη.

Πιθανόν η μείωση της χρηματιστηριακής δραστηριότητας, που παραδοσιακά παρατηρείται κατά τους επόμενους δύο μήνες, να βοηθήσει στην αποφόρτιση του κλίματος, ωστόσο οι δράσεις που θα εμπεδώσουν την αλλαγή του ως προς το θετικότερο θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης οδεύει προς την περιοχή των φετινών χαμηλών, τις 735 μονάδες. Από ότι φαίνεται, δύσκολα θα αποφύγει το ενδεχόμενο δοκιμασίας της εν λόγω ζώνης, καθώς η προσπάθεια ανάκτησης των 770 μονάδων δεν εμφάνισε "πάθος", που στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν μια αύξηση των συναλλαγών στα 70 με 80 εκατ. ευρώ.

Οι τρεις βασικοί κινητοί μέσοι όροι παρέμειναν πουλημένοι, ενώ μετά την συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης ο Δείκτης έχει νέο επίπεδο αναφοράς αύξησης της προσφοράς το καθοδικό κενό στις 764 μονάδες. Οι ταλαντωτές αρχίζουν να αποκτούν κλίση προς τα κάτω δείχνοντας προς τις 720 μονάδες, πιθανό επίπεδο στο οποίο θα εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, ευνοώντας μια ανοδική αντίδραση.

Συμπερασματικά σε μια άδεια από γεγονότα εβδομάδα, η δύναμη της αδράνειας έχει τον πρώτο λόγο, προκρίνοντας την συνέχιση της πτωτικής κίνησης, ενδεχομένως επιβραδύνοντας προς τα σημεία των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων (735 και 720 μονάδες).

Το εξάμηνο ολοκληρώθηκε όμως οι συνελεύσεις συνεχίζονται με βάση την νέα νομοθεσία για τις Ανώνυμες
Επιχειρήσεις με κυριότερες αυτές των ΚΡΙ-ΚΡΙ (3/7) Ελινόιλ (4/7), ΔΕΗ και Υγεία (5/7).

Χωρίς τα μερίσματα και τις επιστροφές κεφαλαίου θα διαπραγματεύονται οι εξής εταιρείες: 2/7 Ελληνικά Πετρέλαια (€0,25), Τέρνα Ενεργειακή (€0,22), Γενική Εμπορίου (€0,01), Κλουκίνας (€0,0258), 3/7 Βογιατζόγλου (€0,15) 4/7 Space (0,07) και 5/7 ΟΛΘ (€0,16 + €0,29).

"Στις 3 Ιουλίου θα ανακοινωθούν τα Επενδυτικά Σχήματα και οι Όμιλοι που θα μπουν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού για τις Λιγνιτικές Μονάδες της ΔΕΗ" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μοναδική αρνητική εξαίρεση τον δείκτη ASX 200 (-0,33%), ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Shanghai Composite (+2,17%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρότερα για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, σε θετική πορεία παρέμεινε η Αγορά Εργασίας στη Γερμανία τον Ιούνιο. Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 15.000 από τον Μάιο, σύμφωνα με την Αρμόδια Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι δημοσκόπησης της Wall Street Journal ανέμεναν πτώση κατά 7.500.
Το προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 5,2%, αμετάβλητο από τον Μάιο και σε ρεκόρ χαμηλό.

Η Οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου επεκτάθηκε το πρώτο τρίμηνο με ταχύτερο ρυθμό από αυτό που αρχικά αναμενόταν, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Η Οικονομία είχε ανάπτυξη 0,2% σε τριμηνιαία βάση τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία έκαναν λόγο για 0,1%. Σε ετήσια βάση, η ανάπτυξη αναθεωρήθηκε στο 0,9%, από 0,4% προηγουμένως.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε στο 2% τον Ιούνιο, για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο, κυρίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές της Ενέργειας και της Διατροφής.

Στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε από το 1,9% του Μαΐου, σύμφωνα με τη Eurostat. Την τελευταία φορά που διαμορφώθηκε σε αυτό το ποσοστό, ήταν τον Φεβρουάριο του 2017.

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τομέων της Ενέργειας και των μη Επεξεργασμένων Προϊόντων Διατροφής, ο πληθωρισμός ήταν 1,2%, λίγο χαμηλότερα από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για παραμονή στο 1,3% του Μαΐου. Η δομική μέτρηση, που εξαιρεί και τις τιμές του Αλκοόλ και του Καπνού, ήταν 1% τον Ιούνιο, από 1,1% τον Μάιο - σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις.

"Μια κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων με τις ΗΠΑ μπορεί να πλήξει την Οικονομία της Ευρωζώνης περισσότερο από ότι αναμένεται φέτος", προειδοποίησε τους Ευρωπαίους Ηγέτες ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με πηγή του Reuters.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν λιγότερο από ότι αναμενόταν τον Μάιο.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν 0,2% σε σχέση με τον Απρίλιο, μετά από άνοδο 0,5%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,4%.

Ο δομικός δείκτης PCE, ο οποίος είναι ο προτιμητέος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό, ενισχύθηκε σε ετήσια βάση στο 2%. Είναι η πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια που ο δείκτης αγγίζει το 2%, επίπεδο στο οποίο έχει τοποθετήσει η Fed και τον στόχο της για τον πληθωρισμό.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι "διαπίστωσε εκτεταμένες και κρίσιμες αδυναμίες στο κεφαλαιακό σχέδιο της Deutsche Bank. O κ. Sewing αναγνώρισε τις ανησυχίες της Fed, λέγοντας ότι "πρέπει να γίνουν περισσότερα, αλλά έχουμε τη βεβαιότητα πως θα το ξεπεράσουμε μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα στις ΗΠΑ, η Deutsche Bank δεν έχει καμία πρόθεση να την εγκαταλείψει".

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ αυξήθηκε λιγότερο από ότι είχε μετρηθεί αρχικά τον Ιούνιο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 98,2 μονάδες, από 98 τον Μάιο. Η αρχική μέτρηση για τον Ιούνιο ήταν στις 99,3 μονάδες και οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υπάρξει μια μικρή μόνο υποβάθμιση στις 99,2 μονάδες.

Οι Επενδυτές έχουν απομακρύνει δισεκατομμύρια Δολάρια από τις Αναδυόμενες Αγορές Μετοχών και Ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα funds Ομολόγων αντιμετωπίζουν τη 10η εβδομάδα εκροών, την περίοδο μέχρι τις 27 Ιουνίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της "Jefferies". Κατά τη διάρκεια των εκροών, τα funds έχουν έρθει αντιμέτωπα με φυγή $14,1 δισ.

Η κατάσταση είναι ίδια και στα funds Μετοχών, όπου οι εκροές έχουν φτάσει τα $8,7 δισ. Οι Επενδυτές ανησυχούν για τη στάση της Ουάσιγκτον όσον αφορά το Εμπόριο και την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας.

Την ίδια ώρα, οι Αναδυόμενες Αγορές δέχονται πλήγμα από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, κυρίως από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 1.250 εκατ. ευρώ, λήξεως 4 Ιανουαρίου 2019", σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

"Οι Αγορές είναι ανοιχτές για την Ελλάδα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε Αυτές, χωρίς έξτρα ελάφρυνση χρέους, με ρεαλιστικούς στόχους για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα, εκτίμησε σήμερα από την Αθήνα ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν, παρουσιάζοντας τα πρώτα συμπεράσματα της έκθεσης του ¨"άρθρου 4".

Παράλληλα σημείωσε πόσο καθοριστικό σήμα για τις Αγορές θα είναι η τήρηση των συμφωνημένων περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου τη διετία 2019 - 2020, με την εφαρμογή παράλληλων αντίμετρων υποστηρικτικών για την ανάπτυξη, ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση να "ξανασκεφτεί" τις αλλαγές στα εργασιακά, με ιδιαίτερη αναφορά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Intralot, στα 1,20 ευρώ, από 1,10 ευρώ θέτει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, διατηρώντας τη σύσταση "neutral" .

Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι η αύξηση στην τιμή - στόχο σχετίζεται με το χαμηλότερο καθαρό χρέος της εταιρείας, έναντι των προσδοκιών.

Ωστόσο, παραμένει ουδέτερη λόγω χαμηλής ορατότητας όσον αφορά στην ανανέωση της σύμβασης στην Τουρκία. Τονίζει δε ότι δεν μπορεί να μην αναγνωρίζει τις ευκαιρίες που προκύπτουν στις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να μεταβάλλουν άρδην την ελκυστικότητα της μετοχής ως επένδυση.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 757,77 (+1,30%) και 745,98 μονάδες (-0,27%), στις 17.00 βρέθηκε στις 754,54 (+0,87%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 757,57 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,28%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 56,1 εκατ., από τα οποία τα 14,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ απέσπασαν το 66% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, Τιτάν, Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 8 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 7%.

----ΧΠΑ

Με άνοδο, ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ, παρά την μεταβλητότητα, οι συναλλαγές κινήθηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (29.977 συμβόλαια).

Στα 9.590 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.618 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.548, 1.311 για τον Ιούλιο και 237 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.986) κινήθηκε μεταξύ 1.955 και 1.991 μονάδων και έκλεισε στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (11.000 Fourlis), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.345), Εθνική (17.361), MIG (1.175), Alpha Bank (2.824), Πειραιώς (2.659), ΔΕΗ (294), ΟΤΕ (150), Μυτιληναίο (135), Viohalco (108), Ελλάκτωρα (550), Intralot (412), ΓΕΚ (124), ΟΠΑΠ (101), Fourli (184), Ελ. Πετρέλαια (107).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 62.212, Eurobank 24.934, Εθνική 190.038, Alpha Bank 22.547, ΔΕΗ 13.600, Πειραιώς 23.121.

*Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

         Position Holder                           Name of Issuer                 NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,76%
2018-05-24
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17
 
Oceanwood Capital Management LTD
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
.
 
0,60%
 
2018-06-15

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.319.037 τεμ., (από 15.319.037 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.139.105 τεμ. (91.139.105), Πειραιώς 15.544.015 τεμ. (15.544.015), ΔΕΗ 5.322.341 τεμ. (5.322.341), Eurobank 21.656.229 τεμ. (21.576.229), Folli Follie Group 1.475.334 τεμ. (1.475.334).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v