Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί παίζουν με... αβαντάζ οι πωλητές

Ηταν «στραβό» το κλίμα το έφαγαν και τα… μερίσματα ΟΤΕ και Coca Cola. Απώλειες 8,5% στις τράπεζες μετά το τριήμερο πτωτικό σερί. Ποιοι λόγοι τροφοδοτούν την πίεση στην εγχώρια αγορά. Ποιες μετοχές είναι σε πτωτικό κανάλι.

ΧΑ: Γιατί παίζουν με... αβαντάζ οι πωλητές

Οι εν δυνάμει πωλητές πιστώθηκαν με χαρακτηριστική ευκολία και την τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και η "μεγάλη εικόνα" στο ταμπλώ του Χ.Α. εύκολα θα μπορούσε να παραπέμψει σε γενικευμένο "sell off", αν δείκτες και επιμέρους τίτλοι δεν είχαν "συμμαζευτεί" σχετικά από τα χαμηλά ημέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις τελευταίες τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης αθροίζει απώλειες 3,74% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 8,53%, ενώ το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε χαμηλά μήνα, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 29/5 (738,08 μονάδες).

Ασφαλώς και οι μαζικές αποκοπές μερισμάτων, κάποιες από αυτές σε ιδιαίτερα Δεικτοβαρείς τίτλους, σε συνδυασμό με την αρνητική εικόνα των Διεθνών Αγορών, έπαιξαν τον ρόλο τους, όμως σήμερα η Αγορά βυθίστηκε από τα συνεχόμενα "margin calls", αλλά και από τις κινήσεις "stop loss" στις οποίες προχώρησαν μαζικά, τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με βάση τα τεχνικά δεδομένα και είδαν τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να χάνουν, με εξαιρετική ευκολία, ιδιαίτερα σημαντικές στηρίξεις.

Αντίθετα, την κακή εικόνα του Χ.Α. δεν έδειξε να "συμμερίζεται" η Αγορά ομολόγων, όπου σημειώθηκε μικρή αύξηση των αποδόσεων, για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 4% η απόδοση του 10ετους).

"Στη σημερινή συνεδρίαση θα δοκιμαστούν τα όρια στήριξης της περιοχής των 765 - 760 μονάδων του Γενικού Δείκτη, η διάσπαση των οποίων θα οδηγήσει χαμηλότερα προσεγγίζοντας τη χαμηλή φετινή επίδοση (738 μονάδες). Η αποκοπή μερισμάτων από τις Δεικτοβαρείς ΕΕΕ (0,54 ευρώ/μετχ) και ΟΤΕ (0,35 ευρώ/μετχ) αλλά και την ΕΥΑΘ (0,221 ευρώ/μετχ), οδηγεί στην πιθανολόγηση μιας ακόμη καθοδικής κίνησης για το Γενικό Δείκτη" ανέφερε στα πρωινά της προγνωστικά η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τις σημερινές αποκοπές μερισμάτων, από σήμερα οι μετοχές του ΟΤΕ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,352880 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,299948 ανά μετοχή).

Επίσης, από σήμερα οι μετοχές της ΕΕΕ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,54 ανά μετοχή.

Οι μετοχές της Μύλοι Κεπενού (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,028 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0238 ανά μετοχή) και της ΕΥΑΘ (-3,70%) διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,221 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,18785 ανά μετοχή).

Τέλος, από σήμερα οι μετοχές της Λάμψα (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2017, €0,20 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,17 ανά μετοχή).

Από τα παραπάνω, ασφαλώς και το μεγαλύτερο "ειδικό βάρος" είχαν οι αποκοπές μερισμάτων σε ΟΤΕ (-4,03%) και ΕΕΕ (-3,74% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), με τον τίτλο του πρώτου να συμμετέχει στον Δείκτη με ποσοστό 10,62% και της ΕΕΕ με ποσοστό 9,77%. Εννοείται ότι και οι δύο παραπάνω τίτλοι κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, για τις κινήσεις "stop loss" σημαντικό ρόλο έπαιξε η απώλεια σημαντικών στηρίξεων, που οδήγησε αρκετά χαρτοφυλάκια σε επιθετικές κινήσεις μείωσης θέσεων, πράγμα που είχε πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην "ρηχή" από αγοραστές, Αγορά του Χ.Α.

Έτσι ο Γενικός Δείκτης, από εκεί που είχε ζητούμενο την υπέρβαση των 792 μονάδων (ημερήσιο "stop short"), με ενδιάμεση αντίσταση τις 774 μονάδες βρέθηκε να χάνει με ευκολία την πρώτη ζώνη στήριξης στις 757 - 754 μονάδες, ανοίγοντας τον δρόμο για minimum κίνηση προς τις 738 και 700 μονάδες, με τους "sellers" να είναι στην "θέση του οδηγού".

Η απώλεια της στήριξης των 1989 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-2,89%) έφερε μπαράζ από κινήσεις "stop loss", με τους αναλυτές να μην αποκλείουν υποχώρηση, έως και 60 μονάδες χαμηλότερα. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, η πρώτη αντίσταση στις 2014 - 2023 μονάδες.

Ανεξάρτητα των τεχνικών δεδομένων, δεν χωρά αμφιβολία ότι στο Χ.Α. οι θετικές ειδήσεις "κάηκαν" γρήγορα, ο ορίζοντας δείχνει "στεγνός" από αναγνώσματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν την αρνητική ψυχολογία της Αγοράς, ενώ δειλά - δειλά δείχνουν να επιστρέφουν οι ανεπιβεβαίωτες φήμες που θέλουν Ξένα Funds να "ψάχνουν" τα οικονομικά στοιχεία και άλλων εισηγμένων εταιρειών. Φήμες που ακόμα και απόλυτα ανυπόστατες να αποδειχθούν, θα έχουν "κάνει την δουλειά τους" στην εύθραυστη ψυχολογία των ενεργών παικτών του Χ.Α.

Στα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθούν οι συνεχιζόμενες εκροές των Funds από τις Αναπτυσσόμενες Αγορές, αλλά και η πολύ κακή εικόνα που παρουσιάζουν εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών μπορεί να ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αναρριχόμενος μέχρι τις 880,88 μονάδες (+0,54%), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε πλαγιοκαθοδική κίνηση μέχρι το χαμηλό ημέρας στις 837,57 μονάδες (-4,40%). Στις 17.00 είχε "αναδυθεί" στις 847,17 (-3,31%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 847,41 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,28%.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, η επιβεβαιωμένη απώλεια των 856 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) απλά θα σηματοδοτήσει την "πτώση του τελευταίου οχυρού" για τους αγοραστές και από εκεί και χαμηλότερα και τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια επανέρχονται πάνω στο τραπέζι. ιδιαίτερα αν παραμείνει επιφυλακτικό το διεθνές κλίμα.

Δεν είναι εντυπωσιακά καλύτερη η επιμέρους εικόνα στις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, καθώς, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, έδωσαν σήμα εξόδου οι Εθνική (-2,62%) με την απώλεια των 0,27 ευρώ, η Eurobank (-4,58%) με την καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 0,903 ευρώ και η Πειραιώς (-2,54%) με το κλείσιμο χαμηλότερα των 2,93 ευρώ.

Το κρίσιμο "stop long" για την Alpha Bank (-3,08%) είναι στα 1,863 ευρώ, το οποίο "παίχτηκε" μέχρι τέλους, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι και τα 1,834 ευρώ (-5,95%).

Στο ίδιο αρνητικό κλίμα με τις Τραπεζικές μετοχές και τα μη Τραπεζικά blue chips, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκε μόνο η ΕΥΔΑΠ (+1,64% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και αμετάβλητος ο τίτλος του ΟΛΠ.

Ασφαλώς και η τεχνική ανάλυση παίζει σημαντικό ρόλο για κάθε επιμέρους τίτλο, τουλάχιστον στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, όμως σε περίπτωση επιδείνωσης κλίματος και ψυχολογίας, ακόμα και οι πλέον ισχυρές στηρίξεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευάλωτες, λόγω της απόλυτης έλλειψης αγοραστών, αφού "κανείς δεν θέλει να πιάσει το μαχαίρι που πέφτει" (!)

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις που συνεχίζουν να "ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά", ξεχώρισε θετικά ο τίτλος του Ελλάκτωρα (+4,33% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), που προερχόταν από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες τέσσερις, ενώ αξίζει αναφοράς η προσυμφωνημένης συναλλαγή που έγινε μετά τις 17.00, των 9300196 τεμ., στην τιμή των 2,15 ευρώ.

Παραμένουν σε πτωτικό κανάλι οι Intralot (-3,10%), Νηρέας (-29,95%), Σελόντα (-18,35%), Ιντρακόμ (-6,58%), Περσεύς (-1,78%), MIG (-8,20%), Profile (-0,39%), Q&R (-1,89%), Creta Farm (-5,05%).

Εμφάνιση πωλητή σε ΕΚΤΕΡ (-3,78%), Κέκροπα (-6,67%) και Centric (-6,56%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Τελικά οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κονκλαβίου μάλλον δεν ενθουσίασαν τους Εμπλεκόμενους στην Ελληνική Αγορά, κρίνοντας από τον κατήφορο των τιμών" αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Η πολυετής λιτότητα των υψηλών πλεονασμάτων, η αυστηρή εποπτεία, με άλλη ορολογία κατά την προσφιλή τακτική των Ευρωπαϊκών Θεσμών, αλλά κυρίως η παράταση και όχι λύση του βασικού προβλήματος του Ελληνικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, για μετά το 2030 δεν πείθει κανένα…

Το "Ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης" έχει ήδη ξεχαστεί από την Κυβέρνηση, αλλά και τους Συμμετέχοντες στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, που παρουσιάζει μια καταθλιπτική εικόνα, με μειωμένους όγκους συναλλαγών.

Η παρουσίαση Ελληνικών εταιρειών στο road show των ΗΠΑ, δεν ενθουσίασε το Αμερικανικό Κοινό και κυρίαρχη αντιμετώπιση ήταν, στάση αναμονής λόγω μάκρο εξελίξεων και απορίας – ανησυχίας, για την αναξιοπιστία των δημοσιευμένων οικονομικών στοιχείων, μεγάλων Ελληνικών εταιρειών, με διεθνή παρουσία και Ξένους Μετόχους (ΦΦΓΚΡΠ).

Η γεωπολιτική αναταραχή αναζωπυρώνεται, με διαφορά φάσης κάθε φορά σε άλλα πεδία. Νευρικότητα προκαλεί ο διαφαινόμενος Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και όχι μόνο. Η Συγκυβέρνηση Λαϊκιστών στην Ιταλία, με βασικό πρώτο θέμα το Μεταναστευτικό, που μάλλον δεν θα λυθεί (αλλά θα φορτωθεί στις πλάτες των ποιο "αδυνάτων"), από την Σύνοδο Κορυφής του Σαββατοκύριακου, εντείνει τις ανησυχίες.

Η καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους ακόμα και μετά την πολυδιαφημισμένη λήξη των μνημονίων, τα ευμενή σχόλια του διεθνούς Τύπου, αλλά και τις φιέστες στο Ζάππειο, παρά την μικρή αποκλιμάκωση, δεν άλλαξε την μεσοχρόνια εικόνα της, παραμένοντας το 10ετες ομόλογο πάνω από το επίπεδο του 4%.

Το γεγονός ότι η ανάπτυξη στην πραγματική Οικονομία αργεί ακόμα αποδείχθηκε ακόμα μια φορά σήμερα, όπου μετά το φιάσκο της Follie Follie, με το "σκάσιμο" των δύο μεγαλύτερων Ηλεκτρονικών Tour Operator (Travelplanet24 & Airtickets), στην κορύφωση μίας καλής τουριστικής περιόδου, αποδεικνύοντας ότι πολλές εταιρείες έχουν κρύψει "σκελετούς", που αρχίζουν και βγαίνουν, με δυσάρεστα επακόλουθα για τους Καταναλωτές αλλά και τις Τράπεζες.

Οι αποκοπές μερισμάτων που έχουν ήδη ξεκινήσει σε Δεικτοβαρείς μετοχές (ΟΤΕ ΕΕΕ), μαζί με το αρνητικό κλίμα των Διεθνών Αγορών, επικουρούν όλους τους παράγοντες που αναφέρθηκαν ανωτέρω, για πίεση των τιμών των μετοχών.

Ο δείκτης Τραπεζών εκφράζει τις ανησυχίες πολλών για την κεφαλαιακή τους επάρκεια στο εγγύς μέλλον, αλλά και για την ταχύτητα αντιμετώπισης των "κόκκινων" δανείων. Αφού δεν κατάφερε να "λύσει" ανοδικά, τρεις φορές το επίπεδο των 915 - 920 μονάδων, εκπλήρωσε τον πρώτο στόχο των 840 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης χάνοντας τις 755 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση του κρίσιμου επιπέδου των 730 μονάδων. Το γεγονός ότι παραμένει κάτω από τον εκθετικό μέσο όρο των 200 ημερών, μας δημιουργεί ανησυχία και ανοίγει ακόμα χαμηλότερη στοχοθέτηση πέριξ των 700 μονάδων.

Αντίστοιχα πιθανή έγκυρη διάσπαση των 1950 μονάδων στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 1900 μονάδων, με τελικό στόχο εκπλήρωσης τις 1840 μονάδες.

Τον καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση τάσης, στην παρούσα φάση, θα δώσουν τυχόν πολιτικές εξελίξεις, μετά "τα μπάνια του λαού", συνοδευόμενες από μια ριζική αλλαγή στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, με λιγότερο Κράτος και φόρους και περισσότερες Ιδιωτικές επενδύσεις και εξωστρέφεια.

Η Ελληνική Οικονομία έχασε μια χρυσή ευκαιρία τα προηγούμενα 3 έτη, να κάνει τα απαραίτητα άλματα εκμεταλλευόμενη το καλό διεθνές περιβάλλον. Δυστυχώς μετά από σχεδόν 10 έτη κρίσης, τα δομικά προβλήματα τόσο της Ελληνικής Οικονομίας, όσο και της Χρηματιστηριακής Αγοράς, "μπαλώθηκαν" και δεν λύθηκαν. Οι Διεθνείς Αγορές μπαίνουν σε μία φάση διόρθωσης, ολοκληρώνοντας τον πολυετή ανοδικό κύκλο τους και δεν θα μας αφήσουν ανεπηρέαστους στον Μικρόκοσμό μας.

Συμπερασματικά, ο "Θεριστής" Ιούνιος έκοψε τις επενδυτικές και πολιτικές προσδοκίες πολλών και η εγρήγορση των Συμμετεχόντων κρίνεται απαραίτητη καθ΄ όλη την Θερινή περίοδο.

"Και όπως είχε πει ο διάσημος ποιητής Ugo Foscolo "πρέπει να μετανιώνεις για το παρελθόν, να δυσφορείς για το παρόν, να φοβάσαι για το (επενδυτικό ) μέλλον…" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Hang Seng (+0,50%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Kospi (-1,19%).

Απώλειες στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις στο ξεκίνημα της Wall Street.

Κέρδη για Πετρέλαιο και Ευρώ, συνεχίζονται οι πιέσεις στον Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, "τo outlook για την Παγκόσμια ανάπτυξη έχει αποδυναμωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω κυρίως του αυξημένου προστατευτισμού. Άλλοι κίνδυνοι πίεσης σχετίζονται με την πιθανότητα περαιτέρω σύσφιξης των Παγκόσμιων Χρηματοοικονομικών συνθηκών, με διαταραχές που σχετίζονται με τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων της Κίνας και τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, που συνδέονται συγκεκριμένα με τους κινδύνους του 'Brexit", σημείωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η οικονομική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιούνιο, στις 112,3 μονάδες, από 112,5 τον Μάιο. Δημοσκόπηση του Reuters έκανε λόγο για μεγαλύτερη πτώση, στις 112 μονάδες.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφτασε στο 1,39, από το αναθεωρημένο 1,44 του Μαΐου, ενώ δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε να διαμορφωθεί στο 1,40.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία κινήθηκε σε ετήσια βάση σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό.

Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές αυξήθηκαν σε σχέση με τον Μάιο κατά 0,1%.

Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,1%, μετά από αύξηση στο 2,2% τον Μάιο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις.

Αλλάζοντας Ήπειρο, η Αμερικανική Οικονομία επιβραδύνθηκε περισσότερο από ότι είχε μετρηθεί αρχικά το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες κατέγραψαν την πιο αδύναμη επίδοση των τελευταίων πέντε ετών.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% την περίοδο από τον Ιανουάριο ως το Μάρτιο, αντί για 2,2% που είχε μετρηθεί προηγουμένως. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η μέτρηση για το ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητη.

To τέταρτο τρίμηνο του 2017 η Οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9%

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας, αυξήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα περισσότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 227.000 την εβδομάδα που έληξε στις 23 Ιουνίου, από 218.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 220.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σημαντικό ορόσημο για την αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Ελληνικού Λαού χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup σημειώνοντας όμως πως παρά την πρόοδο παραμένουν προκλήσεις για το μέλλον.

Σύμφωνα μς τον κ. Ράις, από την περασμένη Δευτέρα έως και σήμερα κλιμάκιο του ΔΝΤ πραγματοποίησε στην Αθήνα κύκλο επαφών για τη συλλογή στοιχείων αναφορικά με την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας και αύριο το μεσημέρι αναμένεται να εκδοθεί το πρώτο ανακοινωθέν ευρημάτων της αποστολής. Στη συνέχεια τα ευρήματα της αποστολής θα τεθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου, όπως συμβαίνει σε ετήσια βάση για κάθε Χώρα Μέλος του ΔΝΤ και προς το τέλος Ιουλίου θα εκδοθεί η έκθεση του άρθρου 4 συμπεριλαμβανομένης της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους.

Ο κ. Ράις επανέλαβε ότι "παρά το γεγονός ότι δεν ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα του Ταμείου, το ΔΝΤ θα παραμείνει δεσμευμένο στη Ελλάδα. Υποστηρίζουμε την πρόοδο και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη Χώρα, χωρίς χρηματοδότηση η οποία κρίνεται πως δεν χρειάζεται".

Τη θετική της στάση απέναντι στον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο επαναδιατυπώνει η Euroxx Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της στην οποία αλλάζει τις τιμές - στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών.

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή θέτει νέο στόχο για τη Eurobank στα 1,20, από 1,10 ευρώ, για την Εθνική στα 0,35, από 0,40 ευρώ, για την Πειραιώς στα 3,90, από 4,90 ευρώ, ενώ για την Alpha Bank διατηρεί την τιμή - στόχο των 2,60 ευρώ. Και για τις τέσσερις Τράπεζες η σύσταση είναι "overweight".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 744,37 μονάδες (-3,07%). Στις 17.00 είχε αντιδράσει στις 747,92 (-2,60%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 748,03 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,59%.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 82,8 εκατ., από τα οποία τα 33,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΤΙΤΚ, ΟΤΕ, ΜΙΓ, ΜΥΤΙΛ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ), ενώ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΛΦΑ απέσπασαν το 42,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό ημέρας οι Viohalco, Grvalia, Motor Oil, ΔΕΗ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος.

Κακή η τελική εικόνα με 26 ανοδικές μετοχές, έναντι 86 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

---ΧΠΑ

Τρίτωσαν οι πτωτικές συνεδριάσεις και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αξιοπρόσεκτη αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (40.302 συμβόλαια).

Στα 9.618 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 10.570 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.946, 2.731 για τον Ιούλιο και 215 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.951,25) κινήθηκε μεταξύ 1.944 και 1.994,75 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (30.559 Μυτιληναίος, 6.300 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.804), Εθνική (18.203), MIG (5.355), Alpha Bank (4.187), Πειραιώς (3.273), ΔΕΗ (784), ΟΤΕ (339), Μυτιληναίο (384), Viohalco (441), Ελλάκτωρα (472), Intralot (578), ΓΕΚ (250), Jumbo (172), Cenergy (158), Fourli (294), Ελ. Πετρέλαια (189).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 62.359, Eurobank 24.702, Εθνική 187.153, Alpha Bank 23.163, ΔΕΗ 13.463, Πειραιώς 23.342.

*Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Position Holder Name of Issuer NSP Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,76%
2018-05-24
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17
 
Oceanwood Capital Management LTD
 
EUROBANK ERGASIAS S.A.
.
 
0,60%
 
2018-06-15
 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.319.037 τεμ., (από 15.247.382 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.139.105 τεμ. (91.139.105), Πειραιώς 15.544.015 τεμ. (15.624.092), ΔΕΗ 5.322.341 τεμ. (5.322.341), Eurobank 21.576.229 τεμ. (21.476.229), Folli Follie Group 1.475.334 τεμ. (1.705.334).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 
   

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v