Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ

Σταθερά σε ανοδικό έδαφος το Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 770 μονάδων. Κέρδη σημειώνουν Εθνική, Fourlis, ΔΕΗ, Eurobank, ΟΤΕ, Σαράντης. Απώλειες για Alpha, Πειραιώς, Μυτιληναίο. Περιορισμένος ο τζίρος.

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ

H σημαντική βελτίωση των futures στη Wall Street έχει θετικό αντίκτυπο στην Ευρώπη και συντηρεί το ΧΑ σε ανοδικό έδαφος, μετά το «γύρισμα» στις 11:15.

Σταθερά στο συν το ελληνικό χρηματιστήριο, από τη στιγμή και μετά που «γύρισε», σαν να λειτουργεί ως προπομπός των ευρωπαϊκών. Η αρνητική εικόνα των αμερικανικών futures ήταν ένας από τους κύριους λόγους που πυροδότησε πωλήσεις/πιέσεις στη Φρανκφούρτη, με συνέπεια ο DAX να υποχωρήσει έως τις 12.124 μονάδες, εντείνοντας τις ανησυχίες και σε άλλα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ωστόσο η σταδιακή βελτίωση της εικόνας στη Νέα Υόρκη ήταν η κύρια αφορμή για να υποχωρήσουν οι short και να αναθαρρήσουν οι long.

Σε αυτή την κίνηση των ευρωπαϊκών είχε προηγηθεί το ελληνικό, σε μία συγκυρία που συγκεκριμένοι ξένοι οίκοι στηρίζουν ξεκάθαρα το «ελληνικό αφήγημα». Moody's, Standard & Poor's, UBS, JP Morgan κ.α., ο ένας μετά τον άλλο, βλέπουν ως ενδιαφέρον το ελληνικό bet, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Προφανώς ενεργώντας για τους δικούς τους λόγους και συμφέροντα, πλην όμως η κινητικότητα στα ξένα σπίτια δεν περνά απαρατήρητη ούτε και ασχολίαστη. Αυτό που μένει να φανεί είναι εάν όλη αυτή η εμφανής υποστήριξη θα μπορούσε να σημαίνει πρακτικά κάτι για τις τράπεζες, τα ομόλογα, τις μετοχές και τα blue chips.

Σε θετικό έδαφος «γύρισε» ο τραπεζικός κλάδος, που μετά τη χθεσινή... ψυχρολουσία αποθάρρυνε αρκετούς long παίκτες από το να κινηθούν πιο ενεργά. Από τις 884,87 στις 895,04 μονάδες ο κλάδος-οδηγός της αγοράς για τον Ιούνιο, με απόδοση 10,91% κόντρα στις απώλειες στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οπως σημειώναμε στο προηγούμενο σχόλιό μας, η θετική έκπληξη (νωρίτερα) ήταν η συντήρηση των ελληνικών τίτλων στα χαμηλά σημεία των τελευταίων δύο εβδομάδων, θεωρώντας ενδεικτική την υποχώρηση του 10ετούς έως τα 4,095%, δηλαδή οριακά να (ξανα)γράψει το... 3άρι μπροστά.

Η βελτίωση του κλίματος, το «γύρισμα» και του DAX -μετά τις 13:0- προς τις 12.257 μονάδες είχε ως αποτέλεσμα να ενεργοποιήσει ακόμη περισσότερο τους long, σε μία προσπάθεια να ανακτήσουν μέρος από τις χθεσινές απώλειες στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Μόνο που σήμερα η επιχείρηση ανοδικής διόρθωσης δεν γίνεται μέσω των τραπεζών αλλά των μη τραπεζικών δυνάμεων του δείκτη, με αποτέλεσμα ο FTSE25 να διαμορφώνεται νωρίτερα (13:25) στις 2.024 μον., που είναι και το υψηλό ημέρας.

Τη διαφορά ανέλαβε να κάνει σήμερα ο ΟΤΕ, με τα δύο μεγάλα πακέτα που άλλαξαν χέρια από νωρίς να περάσουν το ανάλογο μήνυμα. Ετσι, μετά το πέρασμα των 438.540 και των 102.779, αμφοτέρων στα 10,855 ευρώ, ανεβάζοντας τον τζίρο κατά 4.760.352 και 1.115.775 ευρώ αντίστοιχα, ενισχύθηκε το κλίμα, η τάση και σε άλλα συγκεκριμένα blue chips ξεκινώντας από την Coca Coca.

Μετά τις 13:15, η πλειονότητα των blue chips είχε περάσει σε θετικό έδαφος, με τις συναλλαγές να ενισχύονται και σε τίτλους των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Jumbo, TITAN, Sarantis, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α. Ενδεικτικό το ότι στις 13:30, σε μόλις 3+1 μετοχές (μη τραπεζικές) υπερίσχυαν οι πωλητές και συγκεκριμένα σε ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, ΟΛΠ και Coca Cola, που μόλις υποχωρούσε σε οριακά αρνητικό πρόσημο (0,33%).

Σαφώς καλύτερη και η εικόνα στο σύνολο των μετοχών, με τη σχέση στο 42/39 και αρκετούς τίτλους της χαμηλότερης κατηγορίας να υπεραποδίδουν (Παπουτσάνης, CPI, Newsphone κ.α).

Στα 19,8 εκατ. ο τζίρος στις 13:35.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v