Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο

Προσπάθεια αυτονόμησης του Χρηματιστηρίου από τις ευρωαγορές. Κέρδη υψηλότερα του 2% καταγράφουν ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Με θετικό πρόσημο Εθνική, Μυτιληναίος, Alpha Bank. Aπώλειες για Coca Cola, Fourlis, ΟΛΠ. Αναιμικός ο τζίρος.

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο

Διαφορετική πορεία ακολουθεί το ΧΑ από τη διόρθωση των κύριων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Σε διόρθωση τα futures του S&P 500 κατά 0,54% χαμηλότερα, προς τις 2.744 μονάδες.

Σημαντικές οι απώλειες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, από Μιλάνο μέχρι Φρανκφούρτη, με το ιταλικό να υποχωρεί για τους γνωστούς λόγους και το γερμανικό λόγω των ανησυχιών για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Υψηλά στην... ατζέντα των πωλητών και το... αγκάθι του μεταναστευτικού, που κατά την εκτίμηση ειδικών αναλυτών θα κλιμακώνεται προς το χειρότερο.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, στο ΧΑ επιχειρείται κόντρα κίνηση, με εμφανείς τις διαθέσεις των traders από τις πρώτες κιόλας εντολές της συνεδρίασης. Είναι ενδεικτικό πως και στη διάρκεια της μικρής διόρθωσης, με χαμηλό στις 769,68 μονάδες (στο διάστημα 11:55-12:10) η προσφορά από την πλευρά των πωλητών ήταν ελεγχόμενη, ώστε να απορροφάται σε λογικά επίπεδα τιμών.

Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε όταν στη Φρανκφούρτη ο DAX έφτασε να διορθώνει έως τις 12.382 μονάδες, χάνοντας σημαντικές βραχυπρόθεσμες (μηνιαίες) στηρίξεις. Στο μείον 4,25% η απόδοση του γερμανικού δείκτη, σε μέτρηση μηνός, όταν στο ΧΑ για τον ΓΔ είναι κατά 2,85% θετική και κατά 13,56% για τον ΔΤΡ. Ανησυχητικές οι ενδείξεις και από το μέτωπο των ομολόγων, καθώς μετά την επιβάρυνση του ιταλικού, το γαλλικό «τσιμπάει» για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα*.

Με περιορισμένες συναλλαγές/ανάλογο τζίρο η προσπάθεια στο ΧΑ, με μοχλό -σταθερά- τον τραπεζικό κλάδο αλλά μετά από αρκετές συνεδριάσεις και με βοήθειες από πολλά blue chips. Και αυτό είναι το ενθαρρυντικό για τη συνέχεια, το «κλείσιμο» μηνός Ιουνίου την Παρασκευή. Προφανώς και το ΧΑ δεν μπορεί να διαφοροποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, πλην όμως αυτή η αποκλίνουσα συμπεριφορά χρήζει αναφοράς.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τη συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά στη διάρκεια του Ιουνίου, με συντήρηση δυνάμεων σήμερα, σταθερά, πάνω από τις 900 μονάδες από την αρχή της ημέρας μέχρι νωρίτερα που πλησίαζε και πάλι το υψηλό ημέρας των 919,96 μονάδων.

Στο προηγούμενο σχόλιό μας η σχέση των 4 συστημικών μετοχών ήταν στο 2/2, πλέον κλίνει υπέρ των long καθώς με αγοραστές ενισχύονται Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, ενώ και στην Πειραιώς οι απώλειες έχουν περιορισθεί στο μείον 0,13%, στα 3,042 ευρώ.

Στο 44% (από 55% προηγουμένως) το ποσοστό τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, καθώς την τελευταία ώρα έχουν επιταχυνθεί οι εντολές σε συγκεκριμένα blue chips, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της τιμής τους. Ενθαρρυντικό το ότι εκτός από τις μετοχές των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ ανοδικά διορθώνουν με αυξημένες συναλλαγές blue chips σηματωροί όπως Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, δίνοντας -έστω και βραχυπρόθεσμα- τον τόνο στην αγορά.

Εμφανώς βελτιωμένη η εικόνα στα blue chips, με 14 από τις 21 μη τραπεζικές στο συν και 7 στο μείον και αυτές με μειωμένες απώλειες.

Στα 8,70 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, στα 5,02 ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 13,36 ευρώ της Jumbo.

Με αρνητικό πρόσημο οι μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου, Viohalco, Coca Cola, EXAE, ΟΛΠ, Motor Oil και Fourlis. Για τη μετοχή της ΜΟΗ να συνεκτιμηθεί η αποκοπή μερίσματος (1 ευρώ).

Στο μείον ο FTMid Cap λόγω της διόρθωσης δεικτοβαρών μετοχών της κατηγορίας, όπως των Intralot, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Attica Bank.

Στις 42/51 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με σημαντική άνοδο οι μετοχές και των Πλαστικών Κρήτης, Παπουτσάνη, Περσεύς κ.α. Στις 15:00 ο τζίρος στα 17,4 εκατ., με συναλλαγές 11,9 εκατ. μετοχών και 2 πακέτα στη μετοχή της Αlpha Βank, συνολικής αξίας 980 χιλιάδων ευρώ.

* To διάγραμμα του γαλλικού κρατικού 10ετούς ομολόγου

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v