Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμυνα και... βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Μικρά κέρδη στο ξεκίνημα για τον ΓΔ, πρώτος στόχος οι 784 μονάδες. Στο «τραπέζι» και το ενδεχόμενο «καλλωπισμού» αποτιμήσεων, ενόψει κλεισίματος εξαμήνου. Το συγκριτικό πλεονέκτημα των τραπεζών έναντι των blue chips και τα σενάρια.

Αμυνα και... βλέπουμε στο Χρηματιστήριο

Οριακά κέρδη έδωσε η τελευταία εβδομάδα, με τη συμφωνία στο Λουξεμβούργο να μην αρκεί για να αφυπνίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Στο χθεσινό σχόλιό μας, της Κυριακής, εκτιμούσαμε πως σε «πρώτο πλάνο θα είναι η συντήρηση δυνάμεων» ενόψει των κρίσιμων συνεδριάσεων που ακολουθούν και θα επιχειρηθεί μία... δεύτερη αποτίμηση -πιο νηφάλια και εμπεριστατωμένη- των αποτελεσμάτων του Eurogroup.

Συνεκτιμώντας πως την Παρασκευή ολοκληρώνεται χρηματιστηριακά ο Ιούνιος και κλείνει το πρώτο 6μηνο του έτους, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για ενδεχόμενες κινήσεις «καλλωπισμού» από την πλευρά των long.

Τεχνικά το κλείσιμο του ΓΔ χαμηλότερα των 784 μονάδων δεν συνιστά ενθαρρυντική ένδειξη, συνεπώς η προτεραιότητα των long θα είναι μία ζητούμενη κίνηση με «κλείσιμο» σε μηνιαίο πάνω από τη συγκεκριμένη περιοχή. Εμπειρος αναλυτής εκτιμά πως εάν ο ΓΔ κλείσει και αυτή την εβδομάδα χαμηλότερα αυτού του σημείου (των 784 μον.), τότε μία από τις τελευταίες ευκαιρίες των long θα έχει «καεί», με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τη συνέχεια.

Πλεονέκτημα για τους long το γεγονός πως ο τραπεζικός κλάδος έχει συγκριτικά καλύτερη εικόνα από αυτήν των blue chips, που δεδομένου του αυξημένου βάρους στάθμισης μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ενδεικτικό το ότι ενώ ο ΓΔ και ο FTSE25 υποχωρούν 3,89% και 3,28% αντίστοιχα από την αρχή του έτους, ο ΔΤΡ μετρά κέρδη 3,59%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η απομάκρυνση του ρίσκου για τη χώρα, η πιθανή αποκλιμάκωση του spread αλλά και η επιβεβλημένη προτεραιότητα του κλάδου να μειώσει τα NPLs τραβούν το ενδιαφέρον επενδυτών αλλά κυρίως traders. Στις 907,61 μονάδες ο ΔΤΡ, με θετικό για τους long η συντήρηση δυνάμεων, όσο ο κλαδικός δείκτης είναι πάνω από τις 845 μονάδες.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του τραπεζικού κλάδου έναντι των blue chips είναι αυτό που συντηρεί τις ελπίδες των long, παρότι οι short έχουν σαφές προβάδισμα στο σύνολο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Πώς «κουρεύει» τα κόκκινα στεγαστικά η Πειραιώς ανέλυε ο Χρήστος Κίτσιος και το βέβαιο είναι πως και οι 4 συστημικοί όμιλοι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη διαχείριση των NPLs. Για τον κλαδικό δείκτη, η τάση αλλάζει ξεκάθαρα σε long, στην περίπτωση που ο ΔΤΡ υπερβεί τις 1.042 μονάδες, δηλαδή μία περιοχή που θέλει αρκετό δρόμο και θετικές ειδήσεις για να προσεγγιστεί.

Προσώρας η πιο πρόσφορη τακτική είναι μάλλον αυτή της άμυνας, της συντήρησης δυνάμεων, καθώς η εβδομάδα ξεκινά με αναταράξεις στην τουρκική οικονομία, με αμφίσημα αποτελέσματα στο μέτωπο του μεταναστευτικού, με το χάσμα Ρώμης - Βερολίνου να παραμένει και την Ανγκελα Μέρκελ να επιμένει σε διακρατικές συμφωνίες (που πρακτικά θα σημαίνει ένταση των πιέσεων του Βερολίνου προς την Αθήνα).

Στα καθ' ημάς, η εβδομάδα χαρακτηρίζεται και από την αποκοπή μερισμάτων δεικτοβαρών εισηγμένων/μετοχών -ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ, Coca Cola-, που δίνουν προβάδισμα στους short. Κάτι που αποτυπώνεται εν μέρει και στα ΣΜΕ των συγκεκριμένων μετοχών, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα αναπτύχθηκαν αντίρροπες δυνάμεις με εμπροσθοφυλακή τον ΟΤΕ.

Πρακτικά η αγορά χρειάζεται επαναφορά πάνω από τις 790 μονάδες (θυμίζοντας πως την Παρασκευή η υπέρβαση του ορίου αποτέλεσε έναυσμα μερικής κατοχύρωσης θέσεων, κάτι στο οποίο είχαμε επιμείνει ιδιαίτερα), με σημείο αναφοράς και στήριξης τις 756/759 μονάδες.

Ηδη, όπως μετρά ο Ηλίας Ζαχαράκης, από τα υψηλά στις αρχές Φεβρουαρίου η αγορά είναι σε 4μηνη συσσώρευση, με το νέο στο οποίο είχαν επενδυθεί (αρχικά ) αρκετά (την ελάφρυνση του χρέους) να βρίσκει το ΧΑ αρκετά χαμηλότερα των 895 μονάδων.

Μένει να δούμε στη συνέχεια πώς θα αξιολογήσουν τις αποφάσεις του Eurogroup και τις όποιες ευνοϊκές εξελίξεις οι ξένοι οίκοι, αν και η πρώτη αποτίμηση των περισσότερων ξένων ΜΜΕ κ.λπ. δεν ήταν και ιδιαίτερα θετική.

Λιγοστές οι μετοχές με long σήμα και γι' αυτό η εβδομάδα απαιτεί αυξημένη προσοχ,ή με τις Alpha Bank, Motor Oil, Lamda Development, Jumbo, Grivalia, Viohalco, Fourlis και ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Intralot από τον Mid Cap να είναι σε θέση long.

Προσοχή χρειάζονται και οι ξένες αγορές, αναλυτικότερα στη Wall Street για τον S&P 500 οι 2.770-2.780 είναι η κοντινή αντίσταση, υπέρβαση της οποίας ενισχύει το ενδεχόμενο προσέγγισης και των 2.806 και φιλόδοξα των 2.843 μον. Σημεία στηρίξεων στις 2.744 και χαμηλότερα στις 2.701, με stop για τους long στις 2.677 μονάδες.

Για τον DAX που, όντως, είναι σε σημαντικό σημείο, αντιστάσεις διαμορφώνονται στις 12.715 και 12.850, με stop για τους short στις 13.170 μονάδες αλλά με το πτωτικό σενάριο να έχει περισσότερες πιθανότητες και απαιτούμενη προσοχή στις στηρίξεις των 12.486 και πρώτο stop για τους long στις 12.311 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v