Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε πρώτο πλάνο η συντήρηση δυνάμεων

Σε μια νέα προσπάθεια αποτίμησης των αποτελεσμάτων του Eurogroup θα αποδυθεί το Χρηματιστήριο. Σε μετοχικό επίπεδο η εβδομάδα χαρακτηρίζεται από τις Γενικές Συνελεύσεις εισηγμένων και την αποκοπή μερισμάτων. Η προσοχή και στις ξένες αγορές.

ΧΑ: Σε πρώτο πλάνο η συντήρηση δυνάμεων

Τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα για τον Ιούνιο που ξεκινά αύριο Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Εβδομάδα που θα χαρακτηρισθεί από μία...δεύτερη προσπάθεια αποτίμησης των αποφάσεων του Eurogroup, σε μετοχικό επίπεδο από την αποκοπή μερισμάτων και σε ευρωπαϊκό από την Σύνοδο για το μεταναστευτικό.  

Τελικά το ΧΑ δεν φόρεσε...γραβάτα. Ευκαιρία για μερική κατοχύρωση θέσεων στα υψηλά εβδομάδος και τίποτε περισσότερο ήταν το Eurogroup του Λουξεμβούργου και οι αποφάσεις που ελήφθησαν για το "ελληνικό χρέος". 

Στο τελικό αποτέλεσμα στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, ΓΔ στις 771,18 μονάδες με μείον 0,22%, ΔΤΡ στις 907,61 με οριακό μείον 0,03 και FTSE25 στις 2.015,05 μονάδες με μείον 0,42% με συναλλαγές 56,9 εκατ. μετοχές, τζίρο 81,1 εκατ. ευρώ αποτυπώθηκε η πρώτη αποτίμηση των "αγορών" στα έδωσαν τελικά οι δανειστές στην ελληνική πλευρά. 

Το ΧΑ στην συνεδρίαση της Παρασκευής συγχρονίστηκε με τον σκεπτικισμό για την "επόμενη ημέρα" της συμφωνίας στο Eurogroup καθώς η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η ελληνική κρίση ρυθμίζεται αλλά δεν παρέρχεται. Το Βερολίνο δεν προχώρησε σε μία γενναία αναδιάρθρωση του χρέους σε μία συγκυρία, που η Fed ανεβάζει τα επιτόκια, ο Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, και στην Ευρώπη ένα άλλο μέτωπο- μετά από αυτό της Ιταλίας- ανοίγει με αφορμή το μεταναστευτικό (και το μέτωπο χωρών κατά της πολιτικής Μέρκελ- Μακρόν).

Τα αναφέρω συνοπτικότατα αυτά τα ολίγα για να εκτιμήσω, πως η επομένη της εξόδου από τον λαβύρινθο των μνημονίων μόνο σε...ξέφωτο δεν βγάζει. Συνεπώς οι "αγορές", οι traders, οι επενδυτές θα παραμείνουν επιφυλακτικοί απέναντι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ευρύτερα από την Ιταλία, τον νότο, την Γερμανία. 

Στις αδυναμίες του greek deal και τα ομόλογα, αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times, στο πώς διαβάζουν οι τραπεζίτες την απόφαση για το χρέος εστιάζει η Αναστασία Παπαϊωάνου αλλά και σε όλες τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που κρύβει το "παράρτημα" αποτυπώνεται μέρος του προβληματισμού που επικρατεί και μένει να φανεί εάν προς τον Αύγουστο θα ενταθεί ή αμβλυνθεί. 

Εξ΄ αρχής και 2-3 συνεδριάσεις πριν το Eurogroup υποστηρίζαμε, πως οι "αγορές" προεξοφλούν μία λύση- ημιλύση στο Μεγάλο Δουκάτο και για αυτό δεν ενεργοποιούνται σε ένα ποντάρισμα προεξόφλησης. Το ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης- Παρασκευής ο τζίρος διαμορφώθηκε συνολικά στα περίπου 135 (τα 81 την Παρασκευή στην κορύφωση της ανοδικής διόρθωσης) παραπέμπει σε ένα πολύ βραχυπρόθεσμο bet που διευκόλυνε αρκετά "ισχυρά χέρια" να μειώσουν θέσεις τους σε σχετικά καλές τιμές.

Και το αποθαρρυντικό είναι πως αυτό έγινε κατά κόρον σε μετοχές- σηματωρούς, σε blue chips όπως λ.χ. των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo, Μυτιληναίο, Coca Cola που παραδοσιακά αποτελούν μεσο-μακροπρόθεσμες επιλογές ισχυρών funds.

Εκτίμηση μου, εδώ και καιρό και μακάρι να διαψευστώ, πως από την τελευταία τοπική κορυφή των 860-865 μονάδων, στις αρχές Μαίου, είναι σε εξέλιξη μία ελεγχόμενης έκτασης "διανομή χαρτιών" συνέπεια της εκτίμησης ισχυρών διορατικών fund managers πως το ΧΑ "βλέπει" χαμηλότερα. Θα δείξει, καθώς από Δευτέρα συνεχίζονται τα δύσκολα, έχοντας ως άνω σημεία αναφοράς τα ενδοσυνεδριακά υψηλά της Παρασκευής. Θυμίζω για ΓΔ οι 792,37, για ΔΤΡ οι 948,19 και για FTSE25 οι 2.070,42 μονάδες. 

Στα δύο διαγράμματα των ΓΔ και FTSE25 είναι εμφανή τα σημαντικά τεχνικά σημεία που από αύριο Δευτέρα θα επιδιώξουν να καταλάβουν οι short και θα πρέπει να υπερασπισθούν οι long. 

Το πιο αποθαρρυντικό, πάντα κατά την εκτίμηση μου, σχετίζεται με την όλο και προβληματικότερη εικόνα που διαμορφώνεται για την πλειονότητα των blue chips. Αυτό γιατί πρόκειται για την κατηγορία των εισηγμένων/μετοχών όπου τα ξένα funds διατηρούν τις μεγαλύτερες θέσεις τους και μετρούν τις υψηλότερες αποδόσεις σε ορίζοντα 6μηνων- 3ετίας. Εύλογο το ερώτημα, εάν συνεχισθεί αυτή η ελεγχόμενη- μέχρι τώρα- μερική κατοχύρωση υψηλότατων αποδόσεων στα blue chips μέχρι πόσο χαμηλότερα θα μπορούσε να διαμορφωθούν τα επίπεδα τιμών.

Ενδεικτικά αναφέρομαι στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και για σχετικά μεσοπρόθεσμο διάστημα, απόδοση 52 εβδομάδων στο 29,84% αλλά σε μηνιαίο απώλειες 9,82% με το υψηλό να έχει σημειωθεί στα 5,64 ευρώ την 1η Φεβρουαρίου. Εκτοτε η μετοχή ακολουθεί μία διαδρομή που δίνει ευκαιρίες πωλήσεων σε τοπικά υψηλά έως τα 5,55 ευρώ και δυνατότητες επαναγορών σε τοπικά χαμηλά έως τα 4,70 ευρώ. Διακύμανση, κανάλι ανάλογο με αυτό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καταγράφεται για την πλειονότητα των blue chips σηματωρών. 

Για την προσεχή εβδομάδα οι traders ξεκινούν με την παραδοχή, πως για τον ΓΔ οι 790 είναι ένα άνω σημείο-ευκαιρία για μερική κατοχύρωση και οι 770 σημείο αναφοράς για επανεργοποίηση αγορών σταδιακά μέχρι τα επίπεδα των 750 μονάδων. Stop loss για τους long θεωρούνται οι 750 καθώς ενδεχόμενη διάσπαση τους θα...άνοιγε έναν χώρο κενό προς τις 700 μονάδες. 

Για αυτό, από αύριο κιόλας η αγορά επανέρχεται στην βασανιστική καθημερινότητά της, έχοντας δώσει στο διήμερο Πέμπτης-Παρασκευής την ευκαιρία για ένα βραχυπρόθεσμο bet από τα χαμηλά των 759,15 (την Πέμπτη) έως τα υψηλά των 792,37 μονάδων (την Παρασκευή). 

Θα θυμίσω, πως από το προσυνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής σημειώναμε/προειδοποιούσαμε, πως τεχνικά για τον ΓΔ η υπέρβαση των 790 μονάδων δεν θα απέκλειε κινήσεις μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων. 

Για να έχουμε καλύτερη εικόνα των blue chips θα πρέπει να συνεκτιμηθεί, πως σε μηνιαία μέτρηση θετικό πρόσημο έχουν ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Coca Cola, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Lamda Development, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ ενώ θετικό οι Motor Oil, Fourlis, Sarantis, TITAN, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή ενώ σταθερή είναι η μετοχή της Grivalia. 

Αναλογία 14/6 + 1 για τα blue chips, σε σχέση με τις 4 τραπεζικές όπου Alpha Bank, Eurobank δεν έχουν μεταβολή, η Πειραιώς μετρά θετική απόδοση και αρνητική η Εθνική. 

Ενδιαφέρουσα αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ τραπεζικών vs blue chips καθώς ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει συγκριτικά καλύτερη εικόνα από αυτήν των μη τραπεζικών σηματωρών. Για τις τράπεζες να συνεκτιμηθούν η συγκριτικά καλύτερη εικόνα και σε εβδομαδιαίο αλλά και το ότι το 10ετές με διακύμανση μεταξύ 4,095%-4,335% διαμορφώθηκε στα 4,152% την Παρασκευή. 

Συνεπώς από Δευτέρα, πιθανότατα επιστροφή στο stock picking συνεκτιμώντας τα αποτελέσματα τριμήνου με τον Μάνο Χατζηδάκη να μας θυμίζει για αύριο Δευτέρα την ΔΕΗ, τις γ.σ των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Alpha Bank, ΟΛΠ με κορυφαία την πολυαναμενόμενη του ΕΛΛΑΚΤΩΡα την Παρασκευή αλλά κυρίως την αποκοπή μερισμάτων.

Αναλυτικά την Δευτέρα χωρίς μέρισμα Καρέλιας (9,2 ευρώ/μετοχή), Motor Oil (1 ευρώ), ΤΙΤΑΝ (0,05 και 0,50 επιστροφή), την Πέμπτη Coca Cola (0,54), ΕΥΑΘ (0,221), ΟΤΕ (0,36), Μύλοι Κεπενού (0,028), Λάμψα (0,20) και Alpha Trust (0,50 ευρώ/μετοχή). 

Τέλος εποχής την εβδομάδα για τις μετοχές των ΚΟΡΡΕΣ και ΑΘΗΝΑ, ενώ σε πολιτικό επίπεδο η αποτίμηση των εκλογών στην Τουρκία κυρίως όμως η σύνοδος του Ευρ. Συμβουλίου της Ε.Ε (28-29/6) με κύριο θέμα το μεταναστευτικό με το κλίμα να...μυρίζει ήδη...μπαρούτι.    

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v