ΧΑ: Κέρδισαν οι αισιόδοξοι στη συνεδρίαση

Οι ενθαρρυντικές δηλώσεις από το Λουξεμβούργο όπλισαν τους αγοραστές που οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 772 μονάδες. Σε ρόλο οδηγού πάλι οι τράπεζες. Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση που θα κληθεί να αποτιμήσει τα «γεγονότα».

ΧΑ: Κέρδισαν οι αισιόδοξοι στη συνεδρίαση

Ο Αρχίας ήταν ένας από τρεις Θηβαίους ολιγαρχικούς που κατέλαβαν την εξουσία της Θήβας το 382 π.Χ. με την βοήθεια της Σπάρτης. Στην συνέχεια εγκατέστησαν ολιγαρχικό καθεστώς και ανετράπησαν τρία χρόνια μετά, με συνωμοσία που οργάνωσε ο Πελοπίδας.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Αρχίας διασκέδαζε στο σπίτι του συνεργάτη του Φυλλίδα και κατά την διάρκεια του συμποσίου δέχτηκε μία επιστολή. Η επιστολή τον προειδοποιούσε για την συνωμοσία και πως κινδύνευε να τον σκοτώσουν εκείνη την ημέρα. Ο Αρχίας όμως προτίμησε να συνεχίσει την διασκέδαση του και άφησε την επιστολή για τη διαβάσει την επομένη ημέρα, λέγοντας την παροιμιώδη φράση: "Ἐς αύριον τα σπουδαία". Την ίδια νύχτα εισέβαλαν στο σπίτι του Φυλλίδα οι Σύντροφοι του Πελοπίδα σκοτώνοντάς τον μαζί με άλλους Ολιγαρχικούς παρευρισκομένους.

Ερχόμενοι στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση αναλώθηκε σε εναλλαγές προσήμων και βραχυπρόθεσμα "πονταρίσματα", εν όψει των επικείμενων αποφάσεων του σημερινού Eurogroup και δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι οι περισσότεροι traders κινήθηκαν με επενδυτικό ορίζοντα μίας ημέρας και από αύριο θα επανεξετάσουν στην στρατηγική τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με κλεισίματα κοντά στα χαμηλά ημέρας, σήμερα τις τελευταίες εντυπώσεις τις κέρδισαν οι αγοραστές, κινούμενοι κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα των Ευρωπαϊκών Αγορών και το πτωτικό ξεκίνημα της Wall Street και ενθαρρυνόμενοι από την νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων στους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (στο 4,23% η απόδοση του 10ετους), την ώρα που οι αποδόσεις των Ιταλικών ομολόγων παρουσίαζαν, τουλάχιστον, αξιοπρόσεκτη άνοδο.

Στην ανοδική κίνηση βοήθησαν, πλην του Τραπεζικού κλάδου και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις στα μη Τραπεζικά blue chips, που είχαν σαν αποτέλεσμα με αρνητικό πρόσημο να ολοκληρώσουν την συνεδρίαση μόνο οι ΕΕΕ (-0,51%), Motor Oil (-0,21%), ΟΛΠ (-0,12%) και αμετάβλητος ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Από την άλλη, δεν μπορεί να επισημανθεί ο ρόλος των τελικών δημοπρασιών, που "κούρεψαν" σχετικά τα υφιστάμενα κέρδη.

Χωρίς αμφιβολία, τις πραγματικές διαθέσεις της, η Εγχώρια Αγορά, θα τις δείξει από αύριο Παρασκευή και μετά τις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν το σημερινό Eurogroup.

Αν οι ανακοινώσεις δημιουργήσουν "θετικό ήχο" στην Αγορά, δεν μπορεί να αποκλειστεί ανοδική αντίδραση που θα φέρει τους βασικούς δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα και πιθανότατα, θα συνοδευτεί από αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου, λόγω και κλεισίματος "short" θέσεων.

Το ζητούμενο, χρηματιστηριακά, είναι να δούμε αν όσα ανακοινωθούν θα μπορέσουν να πείσουν την Αγορά σχετικά με την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της Χώρας από του Διεθνείς Οίκους και να υπάρξει αποκλιμάκωση στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε αντίθετη περίπτωση, απλά οι αγοραστές θα σπεύσουν να προστεθούν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση, στην "ρηχή" Αγορά του Χ.Α.

"Η δήλωση Μοσκοβισί ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα δεν αφήνει αμφιβολίες για την έγκριση της 4ης αξιολόγησης από το σημερινό Eurogroup. Η γνωστοποίηση επίσης του επίσημου κειμένου αποκαλύπτει και τις αποφάσεις για το μεταμνημονιακό οδικό χάρτη. Απομένει η απόφαση για το 'reprofiling' του Ελληνικού χρέους, για την οποία ίσως απαιτηθεί αυξημένη διάρκεια στις σχετικές διαπραγματεύσεις των Υπουργών. Επομένως, η σημερινή συνεδρίαση δύσκολα θα διαφοροποιηθεί ουσιωδώς από τις προηγούμενες" ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα υπάρξουν 'συγκινήσεις' στην Αγορά εν αναμονή των πορισμάτων του Eurogroup. Οι αποφάσεις για την επιμήκυνση του Ελληνικού χρέους είναι σίγουρα ευπρόσδεκτες και ενδέχεται να ευνοήσουν το Χ.Α.. Ωστόσο, δεδομένου ότι η παρέμβαση αυτή (στο χρέος) είναι προσωρινή, το ίδιο θα ισχύσει και για μια πιθανή άνοδο του Γενικού Δείκτη. Η μεταβλητότητα αναμένεται να αυξηθεί και το εύρος τιμών για τις επόμενες συνεδριάσεις τοποθετείται μεταξύ των 710 και 820 μονάδων. Εν τέλει, οι εξελίξεις θα κατευθύνουν το Χ.Α., αλλά εκτιμούμε ότι το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης ίσως συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες πραγματοποίησης, ειδικότερα αν το κλίμα στα Διεθνή Χρηματιστήρια είναι υποστηρικτικό" τόνιζε στις δικές της εκτιμήσεις η Merit Investment Sec.

Εννοείται ότι το σύνολο της σημερινής ειδησεογραφίας επικεντρώθηκε στα του Eurogroup.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, "ότι κλειδώνει ξεκλειδώνει', ήταν η απάντηση Γερμανού Αξιωματούχου όταν ρωτήθηκε αργά χθες το βράδυ για το εάν θα υπάρξει συνολική λύση για το χρέος σήμερα στο Λουξεμβούργο, καθώς για τα μέτρα που φαίνεται πως έχουν ήδη κλειδώσει σε τεχνικό επίπεδο φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία. Η απάντηση μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους: Ότι η Γερμανία μπορεί να μπλοκάρει την τελευταία στιγμή ακόμα και μέτρα που θεωρούνται κλειδωμένα, ή ότι μπορεί να εμφανιστεί γενναιόδωρη, τουλάχιστον στη σούπερ δόση.

"Σήμερα είναι η τέλεια μέρα για να γιορτάσουμε την 20ετη επέτειο του Eurogroup. Μπορεί να αποτελέσει μια νέα φάση για την Ελλάδα και το Ευρώ", δήλωσε ο Μάριο Σεντένο μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν τη συνεδρίαση του συμβουλίου του ESM.

"Θα κάνουμε αυτό που απαιτείται σήμερα στο Eurogroup, είμαι αισιόδοξος υπό αυτή την έννοια, θα βρούμε το πακέτο ελάφρυνσης χρέους που θα προωθεί τη βιωσιμότητα στο Ελληνικό χρέος", τόνισε.

"Θα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη", σημείωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, για την οποία εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος.

Κάνοντας κοινές δηλώσεις ο Γερμανός και ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών ασπάστηκαν την αισιοδοξία. "Για την Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι έκανε τη δουλειά της και πρέπει να βρούμε την καλύτερη λύση για τη διαχείριση του Ελληνικού χρέους", δήλωσε ο Μπρούνο Λεμέρ.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Ολ. Σουλτς παραδέχτηκε ότι "έγινε καλή δουλειά από την Κυβέρνηση και τον Λαό και είναι πραγματικά πιθανό να έχουμε σήμερα λύση, να οργανώσουμε τον χρόνο μετά το πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να βγει στις Αγορές και να στέκεται στα πόδια της".

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, απόλυτη ένδειξη της μεταβλητότητας που επικράτησε.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινήθηκε σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο εύρος μεταξύ 861,10 (-2,67%) και 913,91 μονάδων (+3,30%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 908,15 (+2,65%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 907,89 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,62%.

Για τις επιμέρους Τραπεζικές μετοχές και σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και τα ημερήσια διαγράμματα, για την Alpha Bank (+2,51%) το ημερήσιο "stop short" εντοπίζεται στα 1,97 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στα 2,10 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, οι πρώτες στηρίξεις στα 1,82 και 1,76 ευρώ.

Για την Εθνική (+2,58%), το ημερήσιο "stop short" στα 0,288 ευρώ και η αμέσως επόμενη αντίσταση στην ζώνη 0,30 - 0,315 ευρώ. Σημαντική η στήριξη στα 0,256 ευρώ.

Η Eurobank (+3,76%) παραμένει με σήμα τοποθετήσεων όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 0,92 ευρώ. Πρώτη, σημαντική, αντίσταση στην ζώνη 1,00 - 1,07 ευρώ.

Με σήμα τοποθετήσεων και η Πειραιώς (+0,86%) το οποίο αναιρείται με καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 2,90 ευρώ. Πρώτη αντίσταση στα 3,16 ευρώ και αμέσως επόμενη στα 3,34 ευρώ.

Φεύγοντας από τον Τραπεζικό κλάδο και μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και ο τίτλος που κερδίζει τις εντυπώσεις, είναι αυτός της Viohalco (+5,11%), που συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, επιμένοντας πλαγιοανοδικά από τα 2,94 ευρώ (κλείσιμο 11/6). Με την υπέρβαση των 3,175 ευρώ, η μετοχή έδωσε σήμα επανατοποθετήσεων και με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 3,44 και 3,70 ευρώ.

Μένοντας στον όμιλο Viohalco, δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στις θυγατρικές ΕΛΧΑ (+4%) και Cenergy (+6,74%), με την πρώτη να έχει μεγαλύτερη "ευελιξία" στην ανοδική κίνηση, καθώς συμπλήρωσε επτά ανοδικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες οκτώ. Τεχνικά, με την υπέρβαση των 1,50 ευρώ, ο τίτλος έχει γυρίσει σε ημερήσιο "long" με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 1,60 και 2,10 ευρώ.

Σήμα τοποθετήσεων έχει δώσει και η Cenergy με την υπέρβαση των 1,228 ευρώ. Επόμενες αντιστάσεις στα 1,35 και 1,60 ευρώ.

Αξίζει υπενθύμισης, ότι ο όμιλος Viohalco, σύμφωνα με τα τελευταία, επίσημα, στοιχεία του Χ.Α., ελέγχει το 81,93% της Cenergy και το 91,44% της ΕΛΧΑ.

Απέφυγε το τελικό αρνητικό πρόσημο, η μετοχή της Μυτιληναίος (+0,12%), αλλά παραμένει σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι, με έξι πτωτικές συνεδριάσεις, μία αμετάβλητη και την σημερινή, οριακά, ανοδική. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αν διασπαστεί καθοδικά η ζώνη στήριξης 8,76 - 8,63 ευρώ. Πρώτη αντίσταση στα 9,15 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 9,45 ευρώ. Σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 8,40 ευρώ.

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, ιδιαίτερα αρνητικής υποδοχής από την Αγορά έτυχε η ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, με ιδιαίτερα χαμηλές, αν όχι μηδενικές, τιμές, πουλήθηκαν οι Νηρέας (-18,29%) και Σελόντα (-17,42%), ενώ "παράπλευρες απώλειες" υπέστη και ο Περσέας (-3,45%).

Θα ήταν τουλάχιστον ριψοκίνδυνη κάθε προσέγγιση της τεχνικής εικόνας των βασικών δεικτών, λόγω της "ιδιαιτερότητας" της αυριανής ημέρας.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να έχει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 781 μονάδων, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 790 - 793 μονάδες.

Επιβεβαιωμένη υποχώρηση χαμηλότερα των 765 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο για minimum κίνηση προς τις 759 - 754 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,96%), επιστροφή χαμηλότερα των 1989 μονάδων απαιτεί σημαντικό κλείσιμο "long" θέσεων. Πρώτη αντίσταση στις 2037 και αμέσως επόμενες στις 2053 και 2061 μονάδες (ημερήσιο "stop short").

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Αναμένοντας τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κονκλαβίου για την Ελλάδα και κυρίως τι μέλλει γενέσθαι με την πολυπόθητη ρύθμιση του χρέους, οι Συμμετέχοντες στην Ελληνική Αγορά τηρούν στάση αναμονής και κρατούν 'μικρό καλάθι' για την λύση που θα δοθεί" επισημαίνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Αυτό που έχει προσδιορισθεί ήδη, είναι ότι θα συνεχισθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η πολυετής λιτότητα και η αυστηρή εποπτεία, με άλλη ορολογία κατά την προσφιλή τακτική των Ευρωπαϊκών Θεσμών..

Το "Ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης" της Κυβέρνησης φαίνεται ότι άφησε παγερά αδιάφορους τους Θεσμούς, αλλά και τους Συμμετέχοντες στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά, που παρουσιάζει μια καταθλιπτική εικόνα, με μειωμένους όγκους συναλλαγών το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η παρουσίαση Ελληνικών εταιρειών στο road show των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους τζίρους των τελευταίων ημερών, αλλά και πληροφορίες από Συμμετέχοντες, δεν ενθουσίασε το Αμερικανικό Κοινό και κυρίαρχη αντιμετώπιση ήταν, στάση αναμονής λόγω μάκρο εξελίξεων και απορίας – ανησυχίας, για την αναξιοπιστία των δημοσιευμένων οικονομικών στοιχείων, μεγάλων Ελληνικών εταιρειών, με διεθνή παρουσία και Ξένους Μετόχους (ΦΦΓΚΡΠ).

Η γεωπολιτική αναταραχή αναζωπυρώνεται, με διαφορά φάσης κάθε φορά σε άλλα πεδία και η νευρικότητα που προκαλεί ο διαφαινόμενος Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και όχι μόνο, αλλά και η Συγκυβέρνηση Λαϊκιστών στην Ιταλία, με βασικό πρώτο θέμα το Μεταναστευτικό, αλλά κύριο πιάτο την Ιταλική Οικονομία, δεν λέει να κοπάσει.

Η πολυπόθητη έξοδος από τα μνημόνια, τελικά δεν φαίνεται τόσο καθαρή όσο την φανταζόταν η Ελληνική Κυβέρνηση, αφού η εποπτεία και λιτότητα παραμένουν αυστηρές και για μακρό χρονικό διάστημα. Όσο αναφορά το θέμα Ελληνικό χρέος, "η μπάλα για άλλη μία φορά θα σταλεί στην εξέδρα" και το πόσο μικρό θα είναι το Γερμανικό "καλάθι" θα το μάθουμε μετά την λήξη της συνεδρίασης, αν και από δημοσιεύματα Γερμανικών εφημερίδων υποψιαζόμαστε, ότι μάλλον θα είναι πολύ μικρότερο των εκτιμήσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης.…

Οι επιπτώσεις στην καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους αρχίζει να γίνεται αντιληπτή, παραμένοντας το 10ετες ομόλογο πέριξ του 4,30%.

Η συνεχιζόμενη προκλητικότητα των Γειτόνων εξ Ανατολών, καλά κρατεί ελέω εκλογών και δεν αναμένουμε με το πέρας τους να σταματήσουν, ενώ οι επιπτώσεις στη Τουρκική Οικονομία, αρχίζουν να γίνονται μη ελέγξιμες και επώδυνες για τους Γείτονες.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι αποτιμήσεις αρκετών εταιρειών δεν μπορούν χαρακτηριστούν, πλέον, "φθηνές, ή ευκαιρίες", ως αναφορά τα θεμελιώδη μεγέθη τους και θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τα "ratio" με βάση τα πεπραγμένα του Α’ εξαμήνου του 2018.

Οι γενικές συνελεύσεις πολλών εταιρειών ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες, παροτρύνουμε δε τους Επενδυτές που διατηρούν θέσεις, να συμμετέχουν σε αυτές, ή να διαβάσουν τις αναρτημένες απολογιστικές εκθέσεις, για να αποκομίζουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του που έχουν επενδύσει τα χρήματά τους.

Ο Τραπεζικός δείκτης, αν και προσπάθησε να αντιδράσει, έχει λύσει καθοδικά και επιβεβαιώσει τρεις φορές (με την σημερινή) το επίπεδο των 915 - 920 μονάδων. Όσο παραμένει κάτω από την αναφερθείσα αντίσταση, δίνει στόχους μεταξύ 845 και 780 μονάδων. Τεχνικά, για αναίρεση του καθοδικού σεναρίου πρέπει να δοθούν πειστικά κλεισίματα, με όγκο, άνω των 935 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης χάνοντας τις 780 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση του κρίσιμου επιπέδου των 755 και 730 μονάδων. Το γεγονός ότι παραμένει κάτω από τον εκθετικό μέσο όρο των 200 ημερών (790,33) μας δημιουργεί ανησυχία και πιθανή απώλεια των 760 μονάδων, ανοίγει ακόμα χαμηλότερη στοχοθέτηση πέριξ των 730 και 700 μονάδων. Αντιδράσεις μέχρι τις 790 μονάδες πρέπει να εκλαμβάνονται ως τεχνικές αντιδράσεις.

Αντίστοιχα πιθανή έγκυρη διάσπαση των 1995 μονάδων στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 1950 μονάδων, με τελικό στόχο εκπλήρωσης τις 1920 και 1840 μονάδες.

Η διάσπαση του εκθετικού κινητού μέσου όρου 200 ημερών (2056,29) επιβαρύνει την τεχνική εικόνα του δείκτη και μόνο επιβεβαιωμένο κλείσιμο πάνω από αυτόν μπορεί να δώσει πειστική συνέχεια.

Τον καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση τάσης στην παρούσα φάση θα δώσει το κείμενο της απόφασης για το "reprofiling" του Ελληνικού χρέους. Βραχυπρόθεσμα, μόνο μια ριζική αντιμετώπιση του Ελληνικού χρέους από το σημερινό Εurogroup, μπορεί να αναθερμάνει την Ελληνική Χρηματαγορά και να δώσει την δυναμική που χρειάζεται, ταυτόχρονα με μια αλλαγή στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, με λιγότερο Κράτος και φόρους και περισσότερες Ιδιωτικές επενδύσεις και εξωστρέφεια.

Συμπερασματικά, η Ελληνική Οικονομία έχασε μια χρυσή ευκαιρία τα προηγούμενα 3 έτη, να κάνει τα απαραίτητα άλματα εκμεταλλευόμενη το καλό διεθνές περιβάλλον. Δυστυχώς μετά από σχεδόν 10 έτη κρίσης, τα δομικά προβλήματα τόσο της Ελληνικής Οικονομίας, όσο και της Χρηματιστηριακής Αγοράς, "μπαλώθηκαν" και δεν λύθηκαν.

Ελπίζουμε να μην έχει σήμερα εφαρμογή, στη περίπτωσή μας, η παραφρασμένη Λαϊκή παροιμία "Ήμουνα νιός και γέρασα (περιμένοντας αξιόπιστη λύση για το Ελληνικό χρέος)"

Εκ του αποτελέσματος πάντως, όπως είχε πει και ο Ρώσος συγγραφέας και διανοητής Π. Ταράνοφ "Όσο πιο πολύ κρατά μια δουλειά, τόσο χειρότερα γίνεται"..

"Αν και αύριο όλοι θα πανηγυρίζουν για την λύση του Ελληνικού χρέους, καλό είναι να περιμένουμε αυτή τη φορά το 'θαύμα" της λύσης να πείσει τις Αγορές, πάνω από τρεις μέρες" τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ASX 200 (+0,96%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-1,37%).

Αρνητικά πρόσημα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για το Ευρώ, πιέσεις σε Πετρέλαιο και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, αμετάβλητα στο 0,5% διατήρησε τα επιτόκιά της η Τράπεζα της Αγγλίας, όπως προέβλεπαν και οι αναλυτές, με τις Αγορές να είναι διχασμένες αν η επόμενη αύξηση, που θα είναι μόλις η δεύτερη από την εποχή της οικονομικής κρίσης, θα έλθει στην επόμενη συνεδρίασή της τον Αύγουστο, ή αργότερα το 2018.

H καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη υποχώρησε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Ιούνιο.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη διολίσθησε στο -0,5 τον Ιούνιο, από 0,2 το Μάρτιο.

Η μέτρηση αυτή είναι χειρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο μηδέν.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έπεσε στο -1,3.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε για τέταρτη εβδομάδα στη σειρά, στα μέσα Ιουνίου, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1970.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας σημείωσαν πτώση κατά 3.000, στις 218.000, την εβδομάδα που έληξε στις 16 Ιουνίου.

Η πτώση ήταν ανάλογη με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Η Ελληνική Οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται, αν και με αργούς ρυθμούς, λόγω των εξαγωγών και ορισμένων Ξένων επενδύσεων", επισημαίνει η Citi σε έκθεσή της.

Ο Οίκος προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει στο εύρος μεταξύ 1,5% και 2% την επόμενη διετία, καθώς η βελτίωση της εμπιστοσύνης μετά τη λήξη του προγράμματος, αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη συνεχιζόμενη λιτότητα, που είναι απαραίτητη στην πρώτη μεταμνημονιακή περίοδο.

Η Citi εκτιμά ότι είναι πιθανή μια "καθαρή έξοδος" από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, κάτι που αναμένεται να βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα, αν και επισημαίνει ότι δεν προβλέπει μεγάλες παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους Πιστωτές στο θέμα της ελάφρυνσης χρέους, τουλάχιστον προς ώρας.

"Ένα μεγάλο 'μαξιλάρι' ρευστότητας θα μπορέσει να βοηθήσει στη μείωση των αναγκών χρηματοδότησης τα επόμενα χρόνια", σημειώνει.

Σε σημαντική αναβάθμιση της Μυτιληναίος προχώρησε η Citigroup, τόσο ως προς τη σύσταση όσο και ως προς την τιμή - στόχο της μετοχής. Πλέον η σύσταση αναβαθμίζεται σε "buy", από "neutral / high risk" προγενέστερα.

Η τιμή - στόχος για την εταιρεία αυξάνεται στα 11,50 ευρώ ανά μετοχή, από 9,5 ευρώ πριν.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 759,15 (-0,88%) και 779,89 μονάδες (+1,83%), στις 17.00 βρέθηκε στις 775,21 (+1,22%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 772,89 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,91%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 53,8 εκατ., από τα οποία τα 9,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΤΙΤΚ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ). ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ, απέσπασαν το 29% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΡΙΒ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή και στο χαμηλό ημέρας η Grivalia.

Θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 48 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η αυξημένη μεταβλητότητα ενίσχυσε τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (39.025 συμβόλαια).

Στα 9.861 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 9.644 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.227, 1.944 για τον Ιούλιο και 283 για τον Αύγουστο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.017,25) κινήθηκε μεταξύ 1.973 και 2.029,75 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,30%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αξιοσημείωτος ο δανεισμός τίτλων (5.500 Ελλάκτωρ, 290.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (4.215), Εθνική (17.894), MIG (426), Alpha Bank (5.356), Πειραιώς (5.397), ΔΕΗ (441), Cenergy (651), ΟΤΕ (245), Μυτιληναίο (349), Viohalco (610), Ελλάκτωρα (2.651), Intralot (144), Τέρνα Ενεργειακή (100).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 60.794, Eurobank 24.932, Εθνική 181.686, Alpha Bank 24.770, ΔΕΗ 12.805, Πειραιώς 18.970.

*Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

      Position Holder                             Name of Issuer                   NSP          Date

Lansdowne Partners (UK) LLP
PIRAEUS BANK S.A.
1,80%
2018-04-10
 
 
 
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
EUROBANK ERGASIAS S.A.
0,60%
2018-03-23
Marshall Wace LLP
PIRAEUS BANK S.A.
0,81%
2018-04-17
Oceanwood Capital ManagementLLP
 
NATIONAL BANK OF GREECE SA
 
0,70%
 
2018-01-10
 
Lansdowne Partners (UK) LLP
 
PUBLIC POWER CORPORATION SA
 
1,19%
 
2018-05-23
 
Oceanwood Capital Management LLP
 
ALPHA BANK SA
 
0,81%
 
2018-04-04
 
Oasis Investments II Master Fund LTD
 
FOLLI FOLLIE S.A.
 
0,80%
 
2018-05-17

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 15.171.729 τεμ., (από 15.171.729 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Εθνική 91.139.105 τεμ. (91.139.105), Πειραιώς 15.538.198 τεμ. (15.506.521), ΔΕΗ 5.308.243 τεμ. (5.308.243), Eurobank 20.956.903 τεμ. (20.806.903), Folli Follie Group 1.705.334 τεμ. (1.705.334).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v