Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ανακούφιση» για τις μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα

Σημαντική ενίσχυση τζίρου και κίνηση προς τις 790 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Ραγδαία αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Σε ρόλο οδηγού παραμένουν οι τράπεζες. Τι δείχνουν τα παράγωγα.

«Ανακούφιση» για τις μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα

Με άνοδο 2% και σημαντικό -έναντι προηγούμενων ημερών- τζίρ καθώς και με ράλι των ελληνικών ομολόγων (στο 4,1% το 10ετές, με πτώση 20 μονάδων βάσης) υποδέχτηκε η εγχώρια αγορά τις αποφάσεις του Eurogroup.

Στο ΧΑ, η συνεδρίαση ξεκίνησε με ανοδικό χάσμα, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και τα blue chips αλλά και επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κατηγορίας να ανταποκρίνονται άμεσα. Το θετικό κλίμα είχε διαμορφωθεί στην αγορά Παραγώγων, περί τα 15' νωρίτερα από την έναρξη της συνεδρίασης στην υποκείμενη αγορά, αλλά παράλληλα και στην αγορά κρατικών τίτλων.

Με σημαντικό premium τα πρώτα ΣΜΕ του δείκτη, έως 1,77% υψηλότερα, θεαματική υποχώρηση σε όλες τις σειρές ομολόγων, με ενδεικτική την κατά 4,55% διόρθωση του 10ετούς στο 4,1%, διαμορφώνοντας, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ομολόγων, ανάλογο κλίμα στις αγορές του Νότου.

Σε αυτό το κλίμα η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με ενθαρρυντικούς οιωνούς, με τους αγοραστές να προχωρούν σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο.

Από τις 779,39 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, από τις 914,22 ο Δείκτης Τραπεζών και από τις 2.037 μονάδες ο FTSE25. Ενδεικτικό της λογικής προεξόφλησης που επικρατεί στα πρώτα 35' της συνεδρίασης η ροή εντολών, η κατακόρυφη αύξηση συναλλαγών/τζίρου, με το 43% που πραγματοποιείται στις τράπεζες να αποτυπώνει εύγλωττα το... πρώτο κλίμα.

Εως τις 792,37 μονάδες ο ΓΔ, καλύπτοντας τον αρχικό στόχο, που βραχυπρόθεσμα είχε τεθεί από την πλευρά των long, που πρακτικά σημαίνει ότι σε επίπεδα υψηλότερα (των 790 μον.) δεν θα πρέπει να αποκλειστούν κινήσεις μερικής κατοχύρωσης, συνεκτιμώντας πως ο ΓΔ έρχεται από αντίδραση από τις 759 μονάδες, τοπικό χαμηλό στη χθεσινή συνεδρίαση.

Εως τις 948,19 μονάδες ο ΔΤΡ, καλύπτοντας επίσης τον βραχυπρόθεσμο στόχο που είχε τεθεί, με τον κλαδικό δείκτη να μετρά ήδη θετική απόδοση 9,29% σε διάστημα εβδομάδας. Εως τις 2.070 μονάδες ο FTSE25, με τον δείκτη να υστερεί σε απόδοση έναντι των άλλων δύο, και αυτό γιατί η αντίδραση της πλειονότητας των blue chips είναι μικρότερη από αυτή των τραπεζικών.

Στα 2,038 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, γράφοντας ήδη διψήφια εβδομαδιαία απόδοση (11,48%), στο 0,2954 η Εθνική (με 10,54%), στο 1 ευρώ η Eurobank (τιμή τρίτης ΑΜΚ) με 7,78% σε διάστημα εβδομάδας, ενώ η Πειραιώς στα 3,15 ευρώ έχει κέρδη 7,15%.

Εκ προοιμίου γνωστό πως ο τραπεζικός κλάδος θα λειτουργούσε ως σηματωρός, κατ' αρχάς των βραχυπρόθεσμων κινήσεων, long και traders που προσέβλεπαν σε ένα αποτέλεσμα ανάλογο αυτού που συμφωνήθηκε. Το πώς θα διαμορφωθεί στη συνέχεια προφανώς είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων που θα συνεκτιμηθούν, εάν και εφόσον σε αυτή τη φάση της αγοράς ο ΓΔ αντιδράσει προς τις 810 μονάδες.

Θετική αλλά ηπιότερη η αντίδραση για τα blue chips, ωστόσο μετά από αρκετές συνεδριάσεις νηνεμίας, σε πολλές μετοχές αυτής της κατηγορίας διαμορφώνεται (από χθες) αυξημένη μεταβλητότητα. Το volatility σε αυτή τη συγκυρία διευκολύνει τις κινήσεις κυρίως των βραχυπρόθεσμων, ειδικότερα όσων προσέβλεπαν σε μία... αναλαμπή λόγω Eurogroup.

Ενθαρρυντική η συνολικότερη εικόνα του ταμπλό, καθώς μετά τις 11:10 από τις 25 μετοχές του δείκτη σε μόλις τρεις επικρατούσαν οι πωλητές. Στη μετοχή της Coca Cola, που υποχωρώντας κατά 1,53% στα 28,96 ευρώ λειτουργεί σαν... φρένο στην υπεραπόδοση των τραπεζικών αλλά και δεικτοβαρών τίτλων όπως του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ.

Στις 58/14 η σχέση ανοδικών/πτωτικών καθώς την αντίδραση τραπεζών και blue chips ακολουθούν και επιλεγμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στις 11:13 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 21,8 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό στον τραπεζικό να έχει ανέβει στο 48%. Ενδεικτικό του βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα αυτής της... ανάσας και του τραπεζοβαρούς ενδιαφέροντος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v