Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνηση πέριξ των 770 στο Χρηματιστήριο

Καλύτερη από τις ευρωαγορές η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, που καταγράφει μικρά κέρδη. Στις τραπεζικές μετοχές το ενδιαφέρον, υποχωρεί η Πειραιώς. Ξεχωρίζουν ανοδικά ΔΕΗ και Μυτιληναίος. Περιορισμένος ο τζίρος.

Κίνηση πέριξ των 770 στο Χρηματιστήριο

Δασμοί και μεταναστευτικό ρίχνουν τις ευρωαγορές, χαρακτήρα «δείχνει» το ΧΑ. 

Με αρνητικό πρόσημο τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πιέσεις στα ομόλογα όλων ανεξαιρέτως των χωρών του νότου, με τις αγορές να αντιδρούν λίγο ως πολύ όπως αναμενόταν.

Ενδεικτικό το ότι στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωνε σημαντικές απώλειες 1,23% προς τις 12.427 μονάδες, την ίδια ώρα που το ιταλικό 10ετές επιβαρυνόταν 3,53% στα 2,801%, το γαλλικό κατά 1,05% στο 0,718%, παρασύροντας και το ελληνικό κατά 1,55% στα 4,153%.

Στην εικόνα της αγοράς μετοχών και ομολόγων αποτυπώνεται η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των traders και επενδυτών σε μία συγκυρία που επιβαρύνεται συνολικότερα ο βαθμός επενδυτικού ρίσκου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε αυτό το περιβάλλον, το ΧΑ μπορεί να παίρνει μία μικρή... ανάσα, απόρροια της «πύρρειας συμφωνίας» της Παρασκευής, ωστόσο επιβεβαιώνεται η εκτίμηση όσων θεωρούν πως τα δύσκολα είναι μπροστά και αυτό θα αποτυπώνεται καθημερινά και στις χρηματιστηριακές οθόνες.

Προσπάθεια για ανοδική διόρθωση, με μοχλό τον τραπεζικό κλάδο και βοήθειες με συγκεκριμένα blue chips.

Εως τις 775,96 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, έως τις 919,96 ο Δείκτης Τραπεζών, έως τις 2.077,22 μον. ο FTSE25, με τον τραπεζικό κλάδο να δείχνει και σήμερα συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά από τα blue chips. Με τις τράπεζες ρυθμιστή, να περνούν και πάλι σε θετικό έδαφος (μετά τις 12:30), η αγορά «γυρίζει» στο συν με τον ΓΔ στις 772 μονάδες.

Είναι ενδεικτικό πως την ώρα που στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι τράπεζες πιέζονταν, όπως και αρκετοί ακόμη «βαρείς δείκτες», στο ΧΑ ο ΔΤΡ συντηρούνταν 0,11% χαμηλότερα στην περιοχή των 906 μονάδων. Το 55% της αξίας συναλλαγών πραγματοποιείται στον τραπεζικό κλάδο, ενδεικτικό της εστίασης των κινήσεων κυρίως των traders και των πιο βραχυπρόθεσμων επενδυτών.

Μεγαλύτερος τζίρος στις 4 συστημικές τραπεζικές με Alpha Bank, Eurobank, ETE και Εθνική, με πωλητές στην Αlpha Bank και την Πειραιώς και αγοραστές σε Εθνική και Eurobank. Στις 2/2 η σχέση των τραπεζικών, στο 37/48 στο σύνολο των μετοχών με μεταβολή.

Με τον τραπεζικό κλάδο να δείχνει αρκετά αμυντική συμπεριφορά (σε σχέση με το τι γίνεται σε Μιλάνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη κ.α.), στα blue chips οι πωλητές δεν είναι ιδιαίτερα πιεστικοί, με αποτέλεσμα η προσφορά να απορροφάται σε επίπεδα 1% χαμηλότερα.

Αμυντική στάση στο ΧΑ, την ώρα που με επίκεντρο το Μιλάνο οι short έχουν τον πρώτο και... τελευταίο λόγο.

Μεικτές τάσεις στα blue chips, με ελεγχόμενες συναλλαγές τόσο από την πλευρά των πωλητών όσο των αγοραστών, με συγκριτικά αυξημένο τζίρο σε τίτλους των Μυτιληναίου, ΟΤΕ, Intralot, ΟΠΑΠ αλλά και Motor Oil, Coca Cola, Jumbo, ΤΙΤΑΝ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.α.

Από τις μετοχές με θετικό πρόσημο ξεχωρίζουν η αντίδραση του Μυτιληναίου στα 8,68 ευρώ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 5 ευρώ, του ΟΤΕ στα 10,66 ευρώ, της ΔΕΗ στο 1,981 ευρώ.

Με αρνητικό πρόσημο Coca Cola, Motor Oil, Fourlis, Lamda Development, EXAE, με μεγαλύτερες απώλειες (2,04%) για τη Viohalco.

Στις 12:35 ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 9,8 εκατ. ευρώ, θυμίζοντας πως Πέμπτη-Παρασκευή ανέβηκε στα συνολικά 135 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v